Atver WiFi jeb bezmaksas WiFi piekļuves punkti

Lattelecom ir uzsācis akciju par iespēju atvērt bezmaksas pieeju WiFi punktiem, kas ir izkaisīti pa visu Latviju. Atliek vien 100 lietotājiem nobalost par kādu no WiFi piekļuves punktu un tas nonāks atvērto WiFi piekļuves punktu sarakstā.

Nobalsot var ierobežotu laiku no 26.marta līdz 2.aprīlim speciāli izveidotā lapā www.atverwifi.lv. Lai nobalsotu, būs nepieciešams konts kādā no sociālajiem tīkliem – Twitter, Facebook vai Draugiem.

Atver WiFi

Labā ziņa ir tāda, ka WiFi tēma ir aktualizējusies.

Ja visus šos gadus, WiFi piekļuves punkti eksistēja, tad tie pārsvarā bija caur maksas piekļuvi. Atsevišķās vietās, piemēram, kafejnīcās vai benzīntankos, šo punktu īpašniekiem bija vienošanās ar WiFi nodrošinātāju Lattelecom par to, ka šis punkts lietotājiem būs pieejams bez maksas un izdevumus segs attiecīgā kafejnīca, restorāns, benzīntanks vai kādas citas vietas īpašnieks, kur ir uzstādīts attiecīgais WiFi piekļuves punkts.

Pagājušajā gadā tika veiktas investīcijas WiFi piekļuves punktu skaita palielināšanā un jaunas sistēmas ieviešanā, jo vecā bija morāli novecojusi un neatbilst vairāk mūsdienu prasībām. Kādas ir mūsdienu prasības? Protams, lai WiFi pārklājums nosegtu visas tās vietas, kur atrodas lietotājs ar savu viedtālruni vai planšeti. Mobilie operatori ir ļoti sarosījušies, jo arī mūsu tirgū ir pieaudzis mobilo ierīču lietotāju skaits. 3G, 4G un varbūt vēlāk vēl kāds G vai cits burts parādīsies, bet tas tāpat nespēs apmierināt lietotāja vēlmes, jo kanālam ir zināmi ierobežojumi. Tad atlikušos gribētājus varēs nosegt WiFi tīkls, kuram nav datu apjoma ierobežojuma.

Nākamais solis aiz WiFi tīkla pārklājuma ir ērtība šo tīklu lietošanā. Šajā ziņā standartu latiņu pacēla mobilie telefoni, kas strādā pēc līdzīga principa ar bāzes stacijām. Visa Latvija ir nokaisīta ar bāzes stacijām, lai nosegtu visu apdzīvoto teritoriju.

Ar WiFi situācija ir nedaudz citādāka. Vecajā sistēmā katram WiFi punktam bija savs SSID jeb identifikators ar atšķirīgu nosaukumu un pārvietojoties no viena punkta līdz otram, arī ierīcei vajadzēja pārslēgties no viena piekļuves punkta pie otra. Ja tajā vietā ir vairāki WiFi piekļuves punkti, tad mūsu ierīce mēģina atrast to punktu, kurš ir ar spēcīgāku signālu. Līdz ar jauno sistēmu arī Lattelecom WiFi piekļuves punktiem vajadzētu strādāt bez “lēkāšanas”. Vienu reizi iepazīstināji savu ierīci ar savu WiFi piekļuves punktu un visās vietās, kur tas ir pieejams, ierīce slēgsies klāt pie dotā punkta. Ja mēs pārvietojamies no viena WiFi piekļuves punkta uztveršanas zonas pie otras, kur pa vidu signāls “nepazūd”, tad pārslēgšanai būtu jābūt nemanāmai. Vismaz kaut ko tādu man stāstīja pirms gada, kad vasarā notika pārslēgšanās. Nemācēšu gan teikt vai pārslēgšanās uz jauno sistēmu ir pabeigta, vai nē, jo pats neesmu testējis, kā arī nezinu statusu. Varu tikai pieņemt, ja reiz notiek šāda akcija, tad kaut kas jau ir pabeigts un virzās uz priekšu.

Es no visas sirds ieteiktu pārvarēt savu slinkumu un nobalsot par visiem punktiem, kuros vēl nav 100 balsis. Bet kāpēc nē? 😉

Sliktāk jau nebūs, var būt tikai labāk. Ne jau katrā planšetē ir iespējams ielikt SIM karti, kā arī pirkt atsevišķu karti un maksāt Ls5 mēnesī arī katrs nebūs ar mieru. Protams, var ākstīties un taisīt piekļuvi caur mobilo telefonu, bet foršāk, tomēr būtu, ja tā būtu bezmaksas WiFi piekļuve. Nav datu ierobežojumu un mēneša maksas.

Vēl jau arī @Ušakovam tagad derētu šito joku iepārdot, lai viņš uz vēlēšanām apsola, ka pārņems labo praksi no Tallinas un visā Rīgā nodrošinās bezmaksas WiFi piekļuvi, lai paņemtu jaunatni. Un atkritīs rinda ar nevajadzīgām darbībām. 😉

Papildināts

Uzmanību! Balsojot ar Twitter kontu, tavā vietā tiks iespamots. Sliktā ziņa, ka nekur nebija iespējams atķeksēt šo lielisko iespēju.

24 thoughts on “Atver WiFi jeb bezmaksas WiFi piekļuves punkti

  1. Kirils

    tizli – bez sociālo tīklu konta nevar pat tikt iekšā un karti apskatīt. vari ielinkot kaut kādus noteikumus vai vismaz aprakstīt, ko nozīmē tā zvaigznīte aiz vārdiem “bez maksas*”?

    Atbildēt
  2. Andrejs

    Kiril – izstrādātāji sola iespēju nobalsot arī ar e-pastu.
    Savukārt zvaigznīte nozīmē, ka, iespējams, būs atsevišķi uzņēmumi, kas vēlēsies, lai viss paliek, kā ir un wifi var lietot, piemēram, tikai attiecīgā iestādījuma apmeklētāji.

    Atbildēt
  3. Kirils

    tad tas nenozīmē, ka wifi būs bez maksas tikai uz gadu?

    tā kā RIMI “cenas lejā uz visiem laikiem*”
    * līdz atkal pacelsim cenas.

    Atbildēt
  4. vimba_zlobnaja

    Sabalsojiet labāk par laukiem. Rīgā gan jau kaut kā visi saņemsies, bet par laukiem visi aizmirst. Latgalē un Vidzemē daudziem punktiem biju pirmais balsotājs.

    Atbildēt
  5. Hehe

    Vai ir kāds no IT cilvēkiem kam nav derīga WiFi konta, tos taču LTK met pusei pieslēgumu pakaļ.

    Man vairāk interesē lai pie BDA lattelekom izveido WiFi, esošais kas tur ir ne tuvu nenosedz vēlamo teritoriju.

    Atbildēt
  6. Splinter

    “..vai pārslēgšanās uz jauno sistēmu ir pabeigta..” Ir pabeigta, drīz, drīz ieviesīsim. Atnāc uz zināmo adresi un varēsi patestēt. 🙂

    Atbildēt
  7. Knaģis

    Lattelecom izdomājis, kā izreklamēt savus WiFi 🙂 Skaidrs, ka cilvēki sabalsos visus 100 par praktiski visiem punktiem, līdz ar to viņi ir gatavi visus tos arī atvērt bez maksas (citādi balsu limits būtu, piemēram 1000).

    Atbildēt
  8. Andron Mc

    Policijas ENAP nodaļas ļaunākais murgs.
    Nedomāju ka tāda pilnīgi brīva bezautorizāciajs sistēma ir pareiza. Varēja kautkādu Hotspotu uzlikt kurā autorizēties ar internetbanku vai e-parastu vai hvz ko, bet ne jau šitā. Būs Summersound biļetes sapirktas pa zagtām kredītkartēm, un atkal gali ūdenī.

    Atbildēt
  9. coolynx Raksta autors

    Vēl jau nekur nav teikts, ka tā būs anonīma piekļuve. Uztaisīs pieeju bez maksas visiem Lattelecom klientiem, piemēram. Vai arī reģistrētiem lietotājiem, kas atstās savu e-pastu uz kuru pēc tam sūtīs maksas piedāvājumus. 😉

    Atbildēt
  10. Kirils

    Kiril, speciali Tev dārgumiņ bez socialajiem kontiem (arī tādiem, kas ir testēšanai paredzēti) http://www.atverwifi.lv/images/foot.png

    Atbildēt
  11. karuuzo

    Pilnīgi garām, ap manu ģerevņu tuvāko 30km attālumā neviena nav, pat Imantā tuvākā pus kilometra rādiusa apkārtnē gluha. Sen jau gribēju mājās telekoma TV, bet viņi spītīgi ignorē šo rajonu 🙁

    m

    Atbildēt
  12. Knaģis

    Ja nu kāds grib nobalsot ar tehniskiem rīkiem: atver www.atverwifi.lv un nokopē šo te iekš adreses: javascript:for(var i=1;i<=4000;i++)votePoint(i); (javascript obligāti jābūt priekšā) un aizies balsošana par visiem punktiem pēc kārtas.

    Atbildēt
  13. Atbalss: Lattelecom piedāvās 2000 bezmaksas WiFi punktus - Pods.lv | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *