Latvia.eu – jauns nasing spešal (papildināts)

Es šoreiz visu atklāšanu nokavēju. Paldies visiem sūtītājiem, kas norādīja uz šo jauko lapu – Latvia.eu.

Atverot lapu, es jutos sajūsmināts par to, ka tā ir “moderna”. Laikam tagad vairs nav stilīgi saukt par WEB 2.0, bet nu es atļaušos to tā nosaukt. Saklikšķināju pa saitēm un nedaudz aplauzos. Saturs nemainījās un visu laiku rādīja vienu un to pašu. Vienīgais, kas strādāja bija saites uz citām lapām.

Bet, tad es izlasīju šo te rakstu un sapratu, kas par lietu.

Jaunā mājaslapa ir viens no veidiem, kā Latvija uzrunā starptautisko sabiedrību par dažādām jomām – tās saturs un dizains raksturo Latvijas dzīvi un latviešu identitāti, norāda Latvijas Institūta direktore Karina Pētersone.

Pārfrāzējot vienu spārnoto teicienu – tie paši vēži tikai citā kulītē. 😀

Labi, es ironizēju. Pieļauju domu, ka lapa nav izturējusi lielo slodzi un nogāzusies.

Nedaudz slavas dziesmu.

Latvijas oficiālās «Facebook» mājaslapas «If you like Latvia, Latvia likes you» līdzautors Ansis Egle akcentēja, ka ar jauno Latvijas mājaslapu panākta «aizsniegšanās pēc zvaigznēm», jo tajā izmantotas mūsdienīgas tehnoloģijas – gan komunikācijā, gan satura uzbūvē. «Ja gribam būt tur, kur ir citas valstis, mums jābūt vienā līmenī,» skaidroja Egle.

Dizaina aģentūras, «Latvia.eu» izstrādātāja «Asketic» līdzdibinātājs Miķelis Baštiks izklāstīja, ka lapas saturs veidots, izvairoties no pārejošām informācijas tehnoloģiju tendencēm, lai nodrošinātu to, ka arī pēc laika tā izskatītos aktuāla un eleganta. Tajā izmantotas vismodernākās izstrādes tehnoloģijas, kas «Latvia.eu» lietošanu padara ne vien vienkāršāku, bet arī ātrāku.

Un kā vienmēr – sāpīgā tēma – nauda. 🙂

Jaunā portāla izmaksas veido 7500 latus, no kuriem 5000 eiro (3500 lati) tika saņemti no Eiropas Savienības pārstāvniecības Latvijā, savukārt pārējo summu Institūts sakrāja iekšēju optimizāciju rezultātā.

Pieļauju domu, ka tā statiskā lapa, kuru es šobrīd redzēju, nemaksāja tos 7.5k, bet tā kā citu neko neredzēju, tad nemaz nenojaušu, kas tur tika izstrādāts vai veidots. Cerams, ka viss izdosies kā iecerēts.

Virsrakstā gan es atļāvos nedaudz uzasināt mēlīti – to es aizņēmos no Dienas.lv raksta. Tur gan par saturisko daļu cepās, bet es to diemžēl neredzu pagaidām.

Papildināts

Nu re, uz vakara pusi lapa jau sāka normāli strādāt. Te ir bilde ar to kā vajadzēja izskatīties rakstam.

Man šķiet, ka lapa ir izdevusies. To tiešām var nosaukt kā labu valsts vizītkarti. Iespējams, ka par dažām lietām varētu vēl padiskutēt, bet visā visumā labi pacentušies. Pirmais iespaids bija maldinošs. 😉

22 thoughts on “Latvia.eu – jauns nasing spešal (papildināts)

  1. Bad

    Esmu strādājis ar čaliem no Asketika dažos projektos – viņi ir dizaina profesionāli, varu to apstiprināt. Bet viņi nekad nav bijuši programmētāji. Kas, ko un kādā kvalitātē ir programmēja, grūti komentēt. Man lapa strādā pietiekoši labi un bez gļukiem. Izskatās arī pietiekoši labi startam, pieļauju ka vairums fiču ir comming soon stadijā. Un pirmo reizi Latvijā redzu adekvātu cenu. Āgrak jau bij viss miljonos.

    Atbildēt
  2. coolynx Raksta autors

    bush, dienas rakstā ir bilde, kur var redzēt kā izskatās “saturs”. Es speciāli uztaisīju ekrānbildi ar to pašu rakstu, bet man raksta pilnās versijas vietā joprojām rāda pirmo lapu.

    Dotajā brīdī nestrādā nedz meklētājs, nedz adreses. Pieļauju domu, ka tik “mākslinieciskā” lapā nav uzreiz saprotams, kas ir saturs un kas nav.

    Neliels testiņš uz attapību.

    Atveram http://latvia.eu un blakus http://latvia.eu/news/uk-members-parliament-visit-latvia – pamēģini atrast kaut vienu atšķirību. 😀

    Pabakstījos ar Firebugu un sapratu, ka tā ir statiska HTML lapa no kuras dinamisks nekas nenotiek. Tajās vietās, kur būtu jābūt citam saturam ar AJAX ielādē statiskas ziņas. Droši vien, ka labāk ir atrādīt statisku, bet dizainiski korektu lapu, nekā rādīt, ka lapa nav pieejama. Jo ierindas lietotājs tāpat nesapratīs un padomās, ka tā ir jābūt. Lejā tas saturs tiek mainīts randomā – attiecīgi kaut kas jau notiek un it kā strādā.

    Atbildēt
  3. N.R.

    Ā ok, toč, šodien vismaz daudz linki neiet. Iespējams iepriekš neiedziļinājos kur klikšķinu. Satura pašā lapā maz, viss iet uz āru

    Atbildēt
  4. bush

    coolynx: Es par lapu pašu. Nevaru saprast, vai tiešām vakar vakarā nepamanīju ritināšanas iespēju, vai viņi pa nakti ir sataisījuši.
    Tikpat nepamet sajūta, ka kaut kas nav 🙂

    Atbildēt
  5. coolynx Raksta autors

    bush, viņi pa šodienu ir sataisījuši, jo pa dienu nekas vēl nestrādāja. Pats tik tikko beidzu to šķirstīt – man ļoti patika.

    Atbildēt
  6. BlackHalt

    Es šo bildi nosauktu tā:
    Tevs, partija, ieraksts CV un portfolio, jaudīgāki valsts pasūtījumi.

    http://www.leta.lv/photo/printpreview/1330559D-8421-7EEF-B379-E40AB37E8DA4/

    Atbildēt
  7. coolynx Raksta autors

    Latvijā gan diemžēl nav nekā tāda, ko piedāvā Amazon un domāju, ka nekad arī nebūs.
    Eiropas Amazon datu centri atrodas Īrijā.

    Atbildēt
  8. AkAk

    Mitināt lapu Amazon ir neizprotams lēmums, Latvijas mājas lapu mitekļu uzturētāji tikpat labi paveiktu šādu darbu. piem. Telia, Deac u.c. Atvainojiet, bet es neticu, ka latvia.eu ir lielāks apmeklētāju skaits kā Purdļu vidusskolai. Gan jau lapa mētājas uz 50USD amazon mirco instances. Cik zināms ar starpniecību var labi nopelnīt.

    Atbildēt
  9. Tomaac

    Kāpēc hostēt lapu uz EC2 ir slikti? Man gan liekas, ka tas ir ok. Lieliski skeilojas, jebkurā brīdī vari upgreidot savu instanci, ir redundats, ir fail-tolerants, ir load-balancings utt, utt.. Un tas, ka viņi hostē EU availability zonā, protams, ir loģiski, ņemot vērā, ka US availability zonām mēdz būt problēmas viesuļvētru periodā.

    Atbildēt
  10. Ma

    Amazonē hostēt ir tiešam laba izvēle. Viņu clusteri ir stabilākie un lielāki pasaulē, kas nodrošina lētākās iespējamās izmaksas!

    Atbildēt
  11. matey

    A Latviešu valodā tulkojuma nafff…. ir visādās kādās gribi, iekļaujot ķīnas un krievu valodu, a Latviešu valodas nav, .. laikam valodu nezinātāiem nevajg zināt ko raksta par Latviju.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *