Beidzot palielinās attaisnotos izdevumus par medicīnu un izglītību

Valdība beidzot ir tikusi līdz attaisnoto izdevumu summas pacelšanas no esošajiem 150 līdz 300 latiem.

Izstrādātie grozījumi paredz palielināt attaisnotos izdevumus par izglītību un medicīnu no 150 līdz 300 latiem, tuvinot tos reālajām izmaksām. Lai nodrošinātu Eiropas Savienības (ES) dibināšanas līgumā noteikto pamatbrīvību ievērošanu, attaisnotajos izdevumos tiks iekļauti arī maksājumi par izglītību citās ES dalībvalstīs.

Es izlasīju šīs rindiņas un īsti nesapratu – smieties vai raudāt.

Attaisnoto izdevumu apjoms par izglītību un medicīnas pakalpojumiem nav mainīts kopš 1995. gada, tādēļ tas neatbilst šī brīža ekonomiskajai situācijai.

Tālajā 1995.gadā, kad tika pieņemti šobrīd spēkā esošie noteikumi, maksa par studijām bija labi ja nedaudz virs tiem simts latiem. Šodien reti, kurā universitātē tev paprasīs mazāk par 800 latiem gadā.

Praksē tas nozīmē to, ka iesniedzot visus dokumentus par ataisnotajiem izdevumiem, t.i., izdrukājot no internetbankas pārskaitījuma izrakstu, aiznesot to uz banku apzīmogot, tālāk iesniedzot šos dokumentus savā VID nodaļā un aizpildot deklarāciju, mēs varam saņemt nedaudz vairāk par 37.5 latiem. Līdz ar jaunajiem noteikumiem varētu sanāk 75 lati. Domāju, ka tas būs stimuls atsākt šo procedūru, jo pēc pirmās reizes es šai lietai atmetu ar roku, jo iztērētais laiks neatsver tos atgūtos 37.5 latus un es to uzskatīju par klaju ņirgāšanos.

17 thoughts on “Beidzot palielinās attaisnotos izdevumus par medicīnu un izglītību

  1. bocha

    Ātri strādā mūsu valdība 🙂 Nav tikai pateikts no kura datuma šis būs spēkā.
    Jāpiebilst, ka zobārstniecība attaisnotajos izdevumos ir iekļaujama pilnā apmērā, tāpēc pēc zobu labošanas šo deklarāciju nodot bija izdevīgi.

    Atbildēt
  2. zigmunds

    Paldies par ziņu!
    Es pa šo gadu (no 1. janv) no zobārstniecības esmu sakrājis čekus ~400 latu apmērā. Kad man viņi jānes uz VIDu? Līdz decembra beigām? Nākamā gada janvārī? Tagad uzreiz? Kā tur īsti ir, nesaprotu…

    Atbildēt
  3. CooLynX Raksta autors

    Noteikumu grozījumi vēl nav pieņemti un stājušies spēka. Ir tikai izgājis pirmo fāzi, kad finanšu ministrija tos iesniedza ministru kabinetam. Vēl ministriem šie grozījumi ir jāpieņem. Visticamāk, ka noteikumu grozījumi stāsies spēkā ar nākamo gadu, līdz ar to arī kompensāciju varētu saņemt tikai sākot ar aiznākamo gadu. 😉 Varbūt kļūdos?

    Atbildēt
  4. Juris

    Vot nesaprotu to čīsktēšanu. Valsts cenšas, izveido kaut kādu pabalstu, un nav labi. Būtu priecājušies, citur vispār nekā tāda nav.
    Tas pats bija ar “māmiņu” algām – bariņš alkatīgu veceņu sačakarēja visu ideju, t.i. sēdēt ar bērnu mājās, un saņemt tos pašus ienākumus ko pirms tam strādājot. Bet redz, pirms tam bija ņeohota maksāt visus nodokļus, tāpēc sanāca pēc tam tikai minimālā laga, bet pierasts ta bija … Nu un lūk, laba ideja sačakarēta.

    Atbildēt
  5. CooLynX Raksta autors

    Juris, redz, valsts tā kā grib, lai mēs maksājam nodokļus. Es to pilnībā atbalstu un uzskatu, ka tā arī būtu jābūt, bet tajā pašā laikā arī gribu, lai valsts kaut kādā veidā mani atbalstītu par to, ka es esmu lojāls un maksāju visu kā vajag. Šis ir tikai viens no valsts attieksmes rādītājiem. Es arī piekrītu, ka šis nav tas sliktākais piemērs. Ņirgāšanās notiek visās jomās.

    Ja tas notiek globālā mērogā, tad redzot šo visu man rodas riebums pret šo valsti, kurā es dzīvoju, jo kaut vai tajā pašā Īrijā ir lielāks atbalsts no valsts puses, jo tur varbūt viņi domā citādāk? Man nav ne mazākās nojausmas, kas būtu jāmaina, bet kaut kas nav kārtībā.

    Iespējams, ka šobrīd tiešām jaunie cilvēki, kuri grib mācīties un iegūt normālu izglītību nav jāatbalsta, jo valstij ir citas prioritātes. Bet, tad ir cits jautājums – kas, tad ir šīs prioritātes, kas ir valstij šobrīd? Jo visās citās jomās notiek tieši tas pats – tiek pieņemti likumi un noteikumi, kas ir pieņemti tīri simboliski, jo līdzīga prakse ir attīstītās valstīs, kā arī, lai iedzīvotāji nevarētu teikt, ka viņiem nav pilnīgi nekāda atbalsta no valsts puses. 37 lati taču ir milzīga nauda gada griezumā un tas ir neatsverams arguments ģimenes budžeta plānošanā.

    Atbildēt
  6. bocha

    Juris:
    Vot nesaprotu to čīsktēšanu. Valsts cenšas, izveido kaut kādu pabalstu, un nav labi. Būtu priecājušies, citur vispār nekā tāda nav.
    —————-
    Ko nu muldi. Mūsu sociālajai sistēmai vēl augt un augt līdz citām valstīm. Citur ir tas pats un daudz vairāk. Nezin kur tu esi izpīpējis, ka citur valda bargais kapitālisms un mums ir nezkāda labklājības osta.

    Atbildēt
  7. kumpis

    Juri, nodokļu politikā un it sevišķi nodokļu atlaižu jautājumos Latvijas valsts diemžēl ir visai pasaulei pakaļgalā. Citās valstīs ne tikai par izglītības izdevumiem tiek dotas nodokļu atlaides. Latvijas pilsoņiem ir visi iemesli čīkstēt un sudzēties, ka te nekas nenotiek un netiek kārtots, lai būtu vispār jelkāda attīstība. Tev vajadzētu pārslēgt kanālu no LNT ziņām uz kautko citu un paraudzīties apkārt. Būsim reāli – LV ir bedre. Es patiesībā brīnos, ka kāds tomēr ir ierosinājis pacelt to summu… Savulaik es ari atmetu ar roku pēc pāris gadu mocībām deklarējot nodokļus sūda 37 latu dēļ.

    Atbildēt
  8. docenc

    esmu rakstiijis arii principa peec, lai dabuutu savus 5.50 lvl 🙂

    runaajot par izglitiibu – ir jaabuut iespeejai ieguut kvalitatiivu augstaako izgliitiibu bez maksas! punkts!

    citaadi valsts sevi var norakstiit

    Atbildēt
  9. pumpis

    kumpis

    ja tev 37 latu dēļ nav vērts tērēt pus dienu(acīm redzot pa šo pus dienu nopelni vairāk), tad droši vien mēnesī saņem ~2000. Man šķiet ka par tādu naudu šajā „bedrē” var tīri labi iztikt.

    Atbildēt
  10. Juris

    Kamēr paši šo vietu par bedri neuzskatīsiet, tikmēr ārā no tās netiksim. Valstij nav pienākums atmaksāt nodokļus, tā ir valsts brīvā griba.
    Bezmaksas izglītība jau ir cits jautājums. Un pie tam, tā nav problēma, ja Tu labi mācies. Var gan stipendijas dabūt, gan tikt iekšā budžeta grupā, un vēl stīpu saņemt, kas arī jau ir augusi. OK, dzīvot nevar, bet ir. Tas, ka ir vēlme mācīties kaut kādā privātajā augstskolā par maksu, tā jau ir tava izvēle, vai nespēja tikt kaut kur budžetā. Un tik nevajag čīkstēt atkal, ka valsts augstskolā neko neiemāca. Vajag mācīties. Un tad arī iemācīsies.
    Un kā ir tajās valstīs, kur ir visādi sociālie labumi, pabalsti un tml. Viņi paši sapratuši jau, ka liela daļa ir izlaidusies, ka vajadzētu kaut ko griezt nost, bet redz nevar vairs, būs baigais trobelis, un tieši no tiem liekēžiem.

    Atbildēt
  11. kumpis

    redzi, runa nav par to kurš grib vai negrib mācīties. var iemācīties un dzīvot bez valsts palīdzības – no problemo. es tieši tā arī dzīvoju, pats esmu maksājis par savu izglītību, un no valsts neko neprasu. jā, pelnu par pus-dienu vairāk nekā 37 lati. maksāju visus nodokļus, bet diemžēl vairs ne LV. un man tas šķiet likumsakarīgi…
    jo mana sāpe ir par Latvijas valsts neesošo ekonomisko politiku. par to, ka ar nodokļu atlaidēm un pareiziem (progresīviem) nodokļiem var virzīt valsts attīstību, stimulēt izglītību un uzņēmējdarbību. var arī iztikt, protams. tā ir “brīva valsts griba”, bet kamēr nekas būtiski nekust šai ziņā, tikmēr nekas arī nemainīsies, manuprāt.

    Atbildēt
  12. Atbalss: VID EDS datu noplūde | Pods.lv

  13. Atbalss: Mantiskā stāvokļa deklarācija jeb nulles deklarācija | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *