No 1.oktobra būs jaunas 10 latu banknotes

No 1.oktobra apgrozībā tiks laistas jaunas 10 latu banknotes. Galvenais iemesls kāpēc tiek izlaistas jaunās banknotes ir lielais pieprasījums pēc šī nomināla, kā arī aizsardzības pasākumi.

Jaunā naudas zīme būs vēl labāk aizsargāta pret viltošanu. Tajā ir iestrādāts piecu latu un 20 latu banknotēs jau lietots pretviltošanas elements – iedobta zīme. Banknotes priekšpusē virs caurskata zīmes – ozola lapas – iespiesti divi nomināli «10».

Latvijas Bankas lapā var atrast jauno 10 latu banknošu paraugus. Tiesa gan tie ir pārāk mazi, lai saskatītu nianses, bet, ja rūpīgāk ieskatās, tad var pamanīt, ka zīmējums ir kļuvis nedaudz asāks.

Cilvēkiem ar vājiem nerviem nav ieteicams lasīt turpinājumu.

Lasot šīs rindas, es atcerējos par kādu filmu, kuras nosaukumu gan es šobrīd neatceros. Galvenā doma bija tāda, ka no naudas iznīcināšanas ceha, kas tiek rūpīgi apsargāts un monitorēts, ar viltīgas shēmas palīdzību tika zagta nauda. Radās interese par to, kur Latvijā iznīcina naudu un kā tas notiek.

Jauns 10 latu naudas zīmju laidiens nepieciešams, lai varētu apmierināt pieprasījumu pēc šī nomināla naudas zīmēm. Naudas zīmes «mūžs» atkarībā no lietošanas intensitātes un nominālvērtības ir apmēram viens līdz pieci gadi, 10 latu naudas zīmēm – apmēram 1,6 gadi. LB rūpējas, lai apgrozībā būtu tīra un kvalitatīva nauda. Piemēram, 2007. gadā no apgrozības izņemti un iznīcināti 4.6 miljoni 10 latu banknošu, kopš 1993. gada – 51 miljoni banknošu.

Kas to būtu domājis, ka 2008.gada laidiena banknotes būs tik pat likumīgas kā visas pārējās.

Apgrozībā turpmāk atradīsies trīs laidienu – 1992., 2000. un 2008. gada – 10 latu banknotes. Visas naudas zīmes ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. LB turpinās izņemt no apgrozības un iznīcināt tikai tās naudas zīmes, kuras bojātas vai zaudējušas kvalitāti. Cilvēkiem nav nekāda nepieciešamība mainīt vecās naudas zīmes pret jaunajām.

13 thoughts on “No 1.oktobra būs jaunas 10 latu banknotes

  1. Vērotājs

    Nez vai jaunajā banknotē tiks iestrādā RFID, skat eirikus un aizdīķa tugrikus jau ir kādu laiciņu čipo – taču, iespējams, ka mums nav izdevīgi tādu ieviest – ej nu sazin. Lai gan, ja nonāks makā būs jāpacepina mikrovinī 2s, lai uzzunātu vai Latvija vēl aizvien ir maza un bagāta valsts.

    Atbildēt
  2. Ross

    īstenībā nedaudz smieklīgi…. Forši jau ir ka nauda ir tīra un pret viltojumiem droša, bet katra šāda papildus drošības elementa ieviešana un drukāšana/spiešana sastāda papildus izmaksas….
    Kāda gan velna pēc lai kāds gribētu ķēpāties viltojot mazas valsts valūtu ko vēlāk būtu grūti iepludināt tirgū un pie tam vēl ja šī valūta ir tik nestabila… 😀

    Atbildēt
  3. karuuzo

    Jo mazāka valsts, jo lielāka izredze pazust no viņas. Un tie drošības līdzekļi jau tiek piedāvāti by default, naudas drukātavas pašas attīsta un katra ieviestā drošības līdzekļa izmaksa nav tik liela, kā, ja pasūtītu Latvija kaut ko tikai priekš sevis 😉

    Tie iznīcinātās naudas apjomi gan nedaudz pārsteidz. Es ikdienā gandrīz neredzu 10niekus, jo naudu ņemu no bankomāta, kur ir tikai 5 un 20, bet iepērkoties parasti izdod 5čišus. Diez, cik ļimoni piecīšu iznīcināti?

    m

    Atbildēt
  4. Seksam

    Valstī ir iestājusies krīze, bet viņi labāk drukā jaunās, uzlabotās banknotes. Nez kam viņi izsniegs šīs banknotes, tiem kas nevar atrast darbu, bezdarbniekiem vai tiem kas ir uz robežas zaudēt darbu. Labāk būtu lietderīgāk ieguldījuši līdzekļus. Un ja gribēs, tad arī šo naudas zīmi noviltos, lai cik aizsargāta tā būtu.

    Atbildēt
  5. ulzha

    Bankā var/ēja iet uz ekskursijām un dabūt suvenīrus – maisiem strēmeļotu banknotīšu. Varbūt izdodas salīmēt.

    Seksam: tu kādreiz esi kādu lielu problēmu risinājis, tā vispār? Tad zinātu, ka to dara pa vienam mazam darbiņam. Lai dzīve uzlabotos, jāstrādā milzumdaudz aspektu sistēmai kopumā. Apbrīnojami, ka Interneta komentatori zina jo cieši, ka tieši to un šito nevajag darīt.

    Atbildēt
  6. Pipuks

    Ja nemaldos, tad reiz (gadus sešus atpakaļ), kad bija izdevība Latvijas Bankā pašu Ilmāru paklausīties, tad teica, ka ap 20 santīmiem. Proporcionāli lielāki izdevumi ir tieši uz mazo nominālu monētam – 1 santīma monētas pašizmaksa ir vairāk kā 1 santīms. Bet tas tā ir diezgan daudzām valūtām. Piemēram, ASV 10 centu monētas metāla vērtība bija augstāka par tās nominālu un, kad masveidā cilvēki sāka monētas pārkausēt, tad so pasākumu sāka uzskatīt par nelikumīgu un var/varēja dabūt pavisam reālu cietumsodu par nacionālās valūtas vērtības mazināšanu vai ko tamlīdzīgu.

    Atbildēt
  7. Sarky

    > > es zinu kur drukā naudu (monētas gan tur netaisa), tik iekšā ēkā nav būts ;>
    > Kaimiņa garāžā!?

    Nelien tur! Nositīs!!

    Atbildēt
  8. HIGH-Zen

    Pilnīgi vienalga, lai drukā ko grib.

    Nepatīk šitāda monetārā sistēma ar inflāciju. Dajoš bezinflācijas naudu!
    http://rus-sky.com/history/library/kennedy/
    Šitā vecene zina, ko runā
    http://www.margritkennedy.de/

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *