Notiks starptautiska jauno mediju konference „BarCamp Baltics 2008”

Pirmo reizi Baltijā notiks starptautiska konference jauno mediju, blogu, sociālo tīklu, pilsoniskās žurnālistikas, interneta projektu izstrādāšanas, mobilo komunikāciju, interneta mārketinga un līdzīgas tematikas speciālistiem un interesentiem — „BarCamp Baltics 2008”. Šis pasākums ir uzskatāms par unikālu ne tikai Baltījā, bet arī visā Austrumeiropā un bijušajās NVS valstīs, tā kā šāda mēroga šai tematkai veltīts pasākums notiek pirmo reizi. „BarCamp Baltics 2008” piedalīsies 300–400 nozares profesionāļi un interesenti, tai skaitā no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, kā arī no tālākām Austrumeiropas valstīm, Centrālās, Rietumeiropas un ASV.
Barcamp ir starptautisku konferenču tīkls, kuras sastāv no pašu dalībnieku veidotām prezentācijām un referātiem (sesijām). Kopš 2005. gada BarCamp konferences tiek organizētas dažādās pasaules valstīs un pilsētās, un tās norisinās īpašā „barcamp” formātā, kurš ir radies Silīcija Ielejā (ASV) 2005. gadā. Šis formāts, pateicoties savai atvērtajai formai, kad ik katrs pasākuma dalībnieks ir arī tā organizators, ir ātri iekarojis popularitāti IT&T sfērā Amerikā un Rietumeiropā. BarCamp visā pasaulē tiek saukts arī par „ne-konferenci”, lai uzsvērtu tā neformālo un neoficiālo noskaņu, kas rodas pasākumos atklāto diskusiju laikā. Tas stimulē tās dalībniekus aktīvāk piedalīties diskusijās un paša pasākuma organizēšanā.

Atklāta jautājumu apspriešana par pasākuma organizēšanu un norisi notiek speciāli radītā sociālā tīkla vietnē network.barcamp.lv, kurā piereģistrējušies tie aktīvākie konferences apmeklētāji, kas vēlas palīdzēt pasākuma organizēšanā (pirmās nedēļas laikā piereģistrējušies jau vairāk kā 150 interesenti). Pavisam dalībai „BarCamp Baltics 2008” konferences oficiālajā mājaslapā www.barcamp.lv jau reģistrējušies gandrīz 300 dalībnieku — dažādu IT-sfēras nozaru speciālisti, IT-vides izstrāžu līderi, savu vietņu un interneta lapu īpašnieki ar pastāvīgu lasītāju auditoriju, dažādu nozaru pārstāvji, kas saistīti ar internetu (izstrādātāji, dizaineri, uzņēmēji, mārketinga speciālisti, masu mēdiju un sabiedrisko attiecību speciālisti).

Daļa konferences sesiju un prezentāciju tiks izvietotas internetā video formātā. Pasākuma norises vietā tiks nodrošināts bezmaksas Wi-Fi internets, lai dalībnieki varētu augšupielādēt sesiju laikā izveidotos foto un video. Viss multimediju materiāls būs brīvi pieejams BarCamp Baltics mājas lapā www.barcamp.lv, kā arī pašu dalībnieku blogos/mājaslapās konferences laikā un pēc tās. Pašreiz norisinās arī sarunas ar tehniskajiem atbalstītājiem par on-line konferences raidīšanu interneta tīklā.

„BarCamp Baltics 2008” ietvaros pirmo reizi Eiropā notiks „Ideju Inkubators” — konkurss, kurā jauni un radoši interneta projekti (start-up) varēs saņemt nepieciešamo finansējumu savu ideju realizēšanai. „Ideju Inkubators” ir organizēts finansiāls atbalsts inovatīviem projektiem jauno mēdiju sfērā. Visiem BarCamp Baltics dalībniekiem būs iespēja iesniegt neierobežotu skaitu ideju jauniem projektiem vai jau esošo projektu pilnveidošanai. Esošie Ideju Inkubatora finansētāji ir portāls Draugiem.lv, kas ir piešķīris 10 000 Ls komerciālo projektu atbalstam, un European Journalism Center, kas ir piešķīris 10 000 Ls sociālo projektu atbalstam. Tiek paredzēti arī citi sponsori šajā unikālajā ne‑konferences sadaļā.

Lai sekmīgi nodrošinātu konferences „BarCamp Baltics 2008” sagatavošanās darbus un gaitu, ir dibināta sabiedriska organizācija — biedrība „BarCamp Latvia”, kuras mērķi ir stimulēt jaunu interneta mēdiju projektu attīstību Baltijas un NVS reģionā, atbalstīt pieredzes apmaiņu, veiksmīgu IT projektu un mobilo tehnoloģiju risinājumu analīzi, radīt jauno mēdiju attīstības kopējo redzējumu, labvēlīgu vidi kopēju projektu organizēšanai, tajā skaitā arī starptautiskā līmenī, kā arī organizēt prāta vērtas (brainstorming) par tādām tēmām kā nekomerciālo interneta projektu (Creative Commons, Global Voices Online, Wikipedia, NewsAssignment u. c.) ieviešana un atbalstīšana Baltijas reģionā, un stimulēt pilsoniskās žurnālistikas attīstīšanu.

„BarCamp Baltics 2008” konferences oficiālais sponsors ir „Privatbank”, informatīvie atbalstītāji ir Delfi.lv, Tvnet.lv, Apollo.lv, Inbox.lv, u. c. Pasākumam morālo atbalsti ir izteikusi arī Ina Gudele, Latvijas e-Lietu ministre. „BarCamp Baltics 2008” notiks Rīgā, Reval Hotel Latvija viesnīcā, no 2008. gada 8. līdz 10. februārim. Visi interesenti un dalībnieki var reģistrēties dalībai konferencē „BarCamp Baltics 2008” oficiālajā mājaslapā www.barcamp.lv.

6 thoughts on “Notiks starptautiska jauno mediju konference „BarCamp Baltics 2008”

  1. Mārcis Balodis

    Vienīgais, ka citur piedalās daudz dažādu projektu autoru, tai mūsu sarakstā ir pārsvarā tikai blogeri 😉 Bet tā kā būs arī daudz cilvēku no citām valstīm, varētu būt interesanti!

    Atbildēt
  2. Maksim Berjoza

    Vai Mārcis Balodis ir tikai blogeris? Uzprasishu citadaks – vai pods.lv vai laacz.lv dara cilvekus tikai par blogeriem?

    tagad taisni – ja cilveks uzradijis blogu, ka linku vai tas nozime, ka cilveks tikai blogo, vinjam noteikti ir darbs, vinsh noeikti ir radosha persona vai ne?

    Atbildēt
  3. Arturs Mednis

    Ja Cory sieva nedeleju pirms konferences nedzemdeetu, iespeejams, vinjsh buutu arii Riigaa:
    http://www.boingboing.net/2007/12/11/barcamp-baltics-riga.html

    Maksimam ir taisniiba. Briinos pat par to, ka Maarcis neiedomaajaas, ka dalja no tiem blogeriem arii ir dazhaadu projektu autori tikai mees to, iespeejams, nezinaam.

    Atbildēt
  4. Mārcis Balodis

    Nu labi, bet ir jautājums vai tas cilvēks nāks kā blogeris vai kā projekta autors. Bet nu labi redzēsim, varbūt atklāsies vis kaut kas! 🙂
    Btw, kāpēc nav pārstāvji pieteikušies no tiem pašiem draugiem.lv? One.lv, Delfi.lv un Db.lv arī būtu interesanti. Mums jau pašiem netrūkst grandi, ar kuriem būtu interesanti parunāties.

    Atbildēt
  5. Arturs Mednis

    Nu redz, tas jau arii ir tas, par ko es runaaju. Gan no Delfi.lv, gan no Draugiem.lv ir jau cilveeki pieregistreejushies, taa pat arii no DB.lv liekas viens bija, bet par paareejiem nezinu – varbuut ir, varbuut veel nava.

    Es ceru ka cilveeks naaks pirmkart kaa cilveeks, ar savaam idejaam un fishku, un buus interesants sarunu biedrs, vienalga vai vins ir blogeris, vai projektu autors, vai zurnaalists, vai direktors, vai programmeetaajs, vai dizaineris…

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *