Latvijā radīts precedents domēna vārda aizsardzībā

Nu lūk arī Latvijā beidzot ir precedents domēna vārda aizsardzībā.

Starptautiskās kompānijas «Aquatex Group» pārstāvniecība SIA «Aquatex Baltija», uzvarot prāvā par domēna vārdu «aquatex.lv»aizsardzību, ko bija piereģistrējis konkurējošs uzņēmums SIA «Jūras vējš», radījusi precedentu domēna vārdu aizsardzībai internetā, šodien preses konferencē paziņoja kompānijas pārstāvji.

Lai gan jāatzīst, ka precedents ir uz gadījumu, kad atsavināts ir domēns konkurējošam uzņēmumam, kas ar šo domēna vārdu maldināja patērētājus kā arī sabiedrību un netika ievēroti godīgas konkurences principi. Attiecīgi tas varētu arī neattiekties uz tiem gadījumiem, kad domēna vārds ir vienkārši “aizsists” un interneta lapā nav atrodama informācija par kādu firmu vai pakalpojumiem, bet gan piedāvājums to pārpirkt vai vienkārši kontaktinformācija. Praktiski sanāk, ka nav pie kā piesieties.

Vienīgi nākotnē diez vai varētu būt šādas prāvas, jo šobrīd vispār nav reāli iegādāties sakarīgu domēna vārdu, ja ar tādu nosaukumu eksistē jau kāds uzņēmums, kas ir reģistrēts Uzņēmumu reģistrā.

19 thoughts on “Latvijā radīts precedents domēna vārda aizsardzībā

  1. Kaklz

    coolynx, "nav nereāli" = "ir reāli".
    Domēna vārdu var piereģistrēt, neskatoties uz uzņēmuma esamību, vienīgā nianse ir tāda, ka tev no tā uzņēmuma ir jādabū rakstiska atļauja (uz firmas veidlapas) šo domēna vārdu reģistrēt.
    Zinot, ka Latvijā ir diezgan liels skaits neaktīvu uzņēmumu, tas ir tādu, kas nekādu reālu uzņēmējdarbību neveic (neiesniedz gada pārskatus, bet nav arī likvidēti), tad tā ir problēma. Attiecīgi sanāk situācija, ka neaizskarams (un pēc kontaktiem rokā nedabūjams) suns sēž uz siena kaudzes (domēna vārda) un neviens viņam netiek klāt, jo piereģistrētais uzņēmums nekad vēl nav veicis nekādas darbības un attiecīgi pat nepieciešamās firmas veidlapas viņam nemaz nav. Tajā pašā laikā uzņēmums, kura darbība tiešā veidā skar attiecīgo sfēru un nosaukumā ir tikai viens vārds vairāk pie domēna netiek. Stulbi.
    Cerams, ka līdz gada beigām šī problēma atrisināsies pati no sevis – visiem uzņēmumiem ir jāveic pārreģistrācija iekļaušanai komercreģistrā, attiecīgi ja jau uzņēmums neveic nekādu darbību, tad arī pārreģistrēties tam nebūs jēgas un tas tiks likvidēts.

    Atbildēt
  2. nbinc™

    Nu bet logiski ka reģistrējot pazīstamas firmas domeinu LV zonā reģistrātori uzprasīt vai tam, kas reģistrē, ir tiesības to darīt.
    Pats biju sastapies ar situāciju kad NIC.lv atteica reģistrēt domeinu bez paskaidrojumiem, proti izdevās pierādīt tiesības konkrētā nosaukuma domeinam, respektīvi bija reģistrēta tāda firma, bet tā kā firma nebija "aizsitusi" doto vārdu un mums izdevās pierādīt ka arī ir tiesības uz to vārdu tad viss notikās….
    Pareizi dara ka nedod visu pēc kārtas reģistrēt…..

    Atbildēt
  3. Spameris

    Tajā pašā laikā uzņēmums, kura darbība tiešā veidā skar attiecīgo sfēru un nosaukumā ir tikai viens vārds vairāk pie domēna netiek.

    Te gribētu nepiekrist. Kā rakstīju augstāk tad man izdevās piereģistrēt domeinu ar jau eksistējošas firmas vārdu, proti bija jāiesniedz NIC.lv dokumentus, kas apliecina ka uz šo vārdu arī man bija tiesības.
    Jā un tad tas domeins ir jāreģistrē kā juridiskai personai.

    Atbildēt
  4. daysleeper

    man ari vienam klientam ir lidziga situacija: konkurents ir nopircis domeenu vardu un nez kaadelj NIC.lv neiebilda, jo domena vards ir identisks jau registretam uznjemuma nosaukumam. kaut kaa mistiski. tagad tik arii driz saaksies tiesas darbinji laikam, ka mieriigaa celjaa neatdos.

    Atbildēt
  5. Kaklz

    proti bija jāiesniedz NIC.lv dokumentus, kas apliecina ka uz šo vārdu arī man bija tiesības.

    Ja nav noslēpums, kas tas ir par dokumentu? Man pēc kādām 3 izskaidrošanās reizēm ar NIC.lv pa e-pastu nācās secināt, ka domēnam pagaidām jāpaliek nereģistrētam, jo vajadzīgos dokumentus es dabūt nevaru.

    Atbildēt
  6. Pow

    nu cik man zinaams, latvijas tieslietu sisteemaa precedenti netiek njemti veeraa. naakamreiz liidziiga lieta tiks izskatiita pa jaunu. nav te asv.

    Atbildēt
  7. daysleeper

    reiz kad naacaas kaartot domena juridiskaas lietas, man atbildeeja slavenais Edgars Dzherinsh pa meilu. tad nu NIC ir noalgojushi iisto dzheku :)))

    Atbildēt
  8. she`ka

    runājot par virsrakstu, tad precedents tas nemaz nebūs, ja to saprot kā citu valstu precedentus.. tas tāpēc, ka pie mums Latvijā precedentu tiesības neeksistē, bet precedentiem ir piešķirts tikai ieteikuma stāvoklis

    Atbildēt
  9. isais_IP

    khe khe ne pateemu veel-> datuve’I.elve aizseereejusi pieeja.A. kads caurlaidibu tirija un parcentaas, B. … citas versijas?

    Atbildēt
  10. Lupus

    RSS ir vajadzīgs mazoahistiskiem krāniņa staipītājiem. Ja nu nejauši pods ieviesīs arī RSS, piedodiet, atvadīšos arī no šī resursa.
    Principa pēc.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *