FireFox un Longhorn

Diezgan interesanta intervija ar kādu Microsoft darbinieku par tēmu “Firefox un jaunais Windows Longhorn” ir atrodama Internetnews.com lapā. To apsriež Slašdoteri.

Galvenā ideja ir tāda, ka šis Microsoft darbonis izsaka savu viedokli par to, ka derētu tā kā krutajā Firefoxā sabāzt jaunā Longorna visdažādāko fīču atbalstu, lai šis pārlūks kļūtu vēl labāks.

Here’s a hint: I’m using Firefox on Longhorn. Works great! But it COULD BE so much better! You don’t take advantage of Avalon. You don’t take advantage of WinFS.

Savukārt Mozilla izstrādātāji paliek pie sava – uzskata, ka labāk ir atbalstīt savietojamību vienlaicīgi ar vairākām operētājsistēmām, nevis izmantot kādas konkrētas OS iespējas. Pretējā gadījumā atkārtosies tā pati miskaste, kas valda šobrīd internetā, ka joprojām daudzās lapās tiek ierobežoti alternatīvo OS un pārlūku lietotāju, jo tajās tiek izmantotas tikai specifiskas Windows un Internet Explorer iespējas.

28 thoughts on “FireFox un Longhorn

  1. aabele

    jā – nupat pats izlasīju jau šo rakstiņu. īstenībā domāju, ka ugunslapsa ir diezgan pievilcīgs pirkums arī priekš maikrzofta. Pieļauju, ka ja mozilla paardotos, tad viņiem būtu ērtāk izmest to IE mizkastē, nekā pašiem mēģināt ar daudz lielākiem resursiem to "panākt un apdzīt" kā daždien saulainajā lielvalstī pūstošo kapitālismu 🙂

    Atbildēt
  2. zaichix

    hehe
    lai ms paraada savu "labo gribu" un pats pieraksta klaat ko veelaas pie firefoxa uz longhorna.
    neviens tachu vinjiem to neliedz. uztaisi savus extensionus
    un aidaa prieksh tam jau tas ir open source.
    izskataas gan vairaak uz to pusi: jus davai uzkodeejiet a mees peec tam juus ar gatavu produktu nopirksim.
    ko tad savu ie nespiidzina? noriebies vai vai arii redz ka nav naakotnes?

    Atbildēt
  3. endrju

    "The next version of Internet Explorer comes with a ton of security fixes, and a pop-up-ad blocker. It will be included in Windows XP, Service Pack 2. For free."

    Atbildēt
  4. shal3r

    Manuprāt, tas ir parāda to, ka Microsoft baidās no open-source konkurentiem. Mozillas produktus taču lieto lielākā daļa Linux lietotāju un "atņemot" šo paarlūku, Microsoft būs vieglāk konkuret ar Linux u.c. OS.

    Atbildēt
  5. Delfins

    "On XAML [a new markup language for building graphical user interfaces in Longhorn], if you look at the platform, it allows you to do completely new things that are not possible in any platform today"
    – shitais vien pasaka, kaads patiesiibaa ir M$ kaa taac. auto-fuck it.
    Mozilla nepardosies M$, tas nav vajadziigs vinjiem (cerams ka taa ir)

    Atbildēt
  6. Knagis

    Delfīns, ar kuru galu tu domā? Kopš kura laika kaut kas, kas kādā OS ir absolūti jauns iespējams ir tik slikti? Johaidī, vai tiešām vienreiz nebeigsies tie stulbie teksti, ka MS sux, visi unixi un bsd rullē nejēgā? Kas tad te sanāk, ka viss būtu bijis baigi labi, visi mēs neko vispār neteiktu pret MS, ja dzīvotu uz vēlarvien kaut kā no tēmas Win 3.1? Delfīns, pasaki vēl, ka Darvins sux un ka tu gribētu būt Homo Neandertalis nevis Sapiens… Visi tie ukši ir labi, bet ne tik labi. Ak jā, MS sux, jo šie izdomāja DirectX. Vajadzēja visās spēlītēs utt. atstāt pixeļgrafiku un mums būtu tik jauka dzīve.

    Atbildēt
  7. elfz

    Imho, pārdoties mozillai nevajadzētu – gana labi ir tā, kā tas ir šobrīd. Negribās pazaudēt tik labu produktu, kā piemēram VirtualPC.
    Savukārt, izmantot platformu specifiskās fīčas gan šķiet laba un svētīga doma, īpaši no lietotāja puses skatoties; līdzko aiziet platform-independent kods, tas tiek reducēts uz mazāko kopsaucēju, vai kā tas zinātniski saucas, un es neredzu citu iemeslu, izņemot reliģisku, lai teiksim firefox zem Win izmantotu kādas brīnišķīgas win funkcijas un iespējas (un, analoģiski – zem *nix); reliģiski – nu jā, "mēs nesuportēsim šo īpašo brīnišķīgo win fīču, jo linux par to neko nav dzirdējis, un tādas viņam nav, un linux versijai to atbalstīt mēs nevaram" – un otrādi – es gribu mega-labu produktu, nevis kādu īpašu ideoloģiju 😉
    "If, when Longhorn is closer to shipping and we have more information about what is in it, we can make good use of some of its components without risking their spread onto the Web, we may do so." – brīnišķīgi. Tik vien, ka šai gadījumā pastāv varbūtība, ka nabaga mozillai brauks virsū frīki par to, ka, redz, firefox ir atdevies microsoftam un kaut ko tur specifisku supportē, kamēr linux community paliek ar garu degunu, piemēram. Kamēr HTML renderējas uz visu OS fireFoxiem vienādi un standartiski, visi uzlabojumi ir dziļi apsveicami.

    Atbildēt
  8. elfz

    "..tas parāda to, ka Microsoft baidās no open-source konkurentiem.." – OMFG, no kuriem open-source konkurentiem būtu Microsoftam jābaidās? Jēziņ, brīžiem paliek tāds iespaids, ka cilvēkiem ir pārliecība, ka MS strādā dzīvi nepazīstoši dauņi, un tikai nelaimīgas nejaušības pēc MS ir ieguvis savas līderpozīcijas, un katra MS komerciālā veiksme ir neizprotama apstākļu sakritība.

    Atbildēt
  9. Pecisk

    Elfz, redzi, apstākļi un situācija ir drusku sarežģītāki nekā "viens džeks atnāca un uzvarēja". Microsoft gadījumā ir viss drusku sarežģītāk.
    No Mozilla kāpēc būtu jābaidās? Tāpēc ka viņu IE vienkārši tauta sāk atsacīties lēnām lietot! Viņi ir sevi smagi diskretitējuši. Var piedot ka tavā datorā tārpi plosās, bet kad tu nevari normāli webu skatīties, lai neraustītos, ka nākamajā rītā tavs dēlēns, verot vaļā kādu bērnu komisku, neredzētu plikas tantes… 🙂
    Palasi konkrētu cilvēku komentus, kas īsti notiek Microsoft iekšienē – tad tu sapratīsi ka dauņi maybe viņi nav, bet katrā ziņā ar loģiku bieži nedraudzējas.

    Atbildēt
  10. endr4f1nd3l

    Ceru ka Mozilla tieshaam nesapaarosies ar M$. Ne1 jau nebreec ka M$ SUX un mastdai, bet nu tas ka IE sux ir skaidrs un Win caurumainiiba rulez pilniibaa… to nevar noliegt..
    firefox rulez arii bez M$ atbalsta… integrees vinju Winaa un kljuus caurumains..

    Atbildēt
  11. Kaklz

    Tiem, kas domā, ka Microsoft nākotnes tehnoloģija XAML ir kaut kas īpašs, vajadzētu mazliet iepazīties ar XUL, kas jau šobrīd ir darboties spējīga mozilla saimes pārlūkos un piedāvā ja ne tieši to pašu, tad stipri līdzīgas lietas gan.
    Manuprāt, Mozilla spēks ir tieši tas, ka tās produkti darbojas uz visām platformām un pārdošanās MS kaut kā neietu krastā.

    Atbildēt
  12. elfz

    Palasi konkrētu cilvēku komentus, kas īsti notiek Microsoft iekšienē – tad tu sapratīsi ka dauņi maybe viņi nav, bet katrā ziņā ar loģiku bieži nedraudzējas.
    Ai, fleims panesās, bet paskaties uz open sourceriem – jā, pret tiem guru, kas reāli pamatīgi bīda tos projektus, pret tiem ir pilnīgs respekts (lielākajā daļā gadījumu), bet tam visam velkās līdz tāāāāāds dauņu bars… Nu jā, open sources gadījumā vismaz idiotu no ne-idiota ir vieglāk atšķirt, tas viss process ir redzamāks.
    Ai, da vispārībā viss ir vienkārši – i open-sourcei, i microsoftam ir labi un brīnišķīgi produkti, un dod dies, lai tas tā turpinātos, un tas viss uzlabotos. No tā visiem paliks labāk. Un vēl, dod dies to spēku lietotājus arī gana izglītot, un viņiem – vēlmi izglītoties.

    Atbildēt
  13. ui

    nebus jau pirmaa reize, kad M$ kaadu standartu "uzlabos", tobish – sachakarees
    ka tik jamie nepalaizh Windows Update cherez Mozillu

    Atbildēt
  14. misams

    Nubet pag
    Tas ir teksts, ko vīruks, kas strādā MS, raksta savā blogā. Tur viņš savukārt raksta SAVAS, nevis MS domas.
    Arī Ward Cunningham strādā MSā, bet viņa wiki lapā var atrast ne vienu vien sliktu stāstu par MSu.
    Viš tak pats reku raksta
    "Robert Scoble works at Microsoft. Everything here, though, is his personal opinion …."

    Atbildēt
  15. ZBH

    Knagis : slikt iraid tas, ka ar katr jaun API vai vienalg kaa, panesaas nepieciesamiib peec masveid apdeitosanaas, un tas maksaa paliel rubl. nu vot, piemeeram, iraid tev kaads specsofts, rakstiits pirms_.NET laikos, vinam savaidzeejaas jauns fiics, a taas izstraadaataajs liks klaat tikai rakstot ar .NET , jo ar veco suxu (izstraadaataaj vaardiem, pavadiitiem ar kveel skatien nepaarskataamaa naakotnee) straadaat nevar, un vin nesaprot, kaa ar to vareej straadaat, un kaa tajaa kauko vispaar vareej uztaisiit etc. cit izstraadaataaj nemt nebuus jeegs, jo vin dabuus vis taisiit no nulls plus veel migreet dats, jo zurc ta iraid tikai vecaa izstraadaataaj nagainajaas kjepaas. saprat, par ko nirgaajos?
    a tas .NET framework iraid prieks win3.x ? ar win32s laikam ar nerukaas. a jebkur uzjaunosanaas lido uz nevaajo peso deel jauniem OEM softiem.
    un ja veel aceraas, ka M$ izstraads lietaam mods reizeem nomainaas pat pa paars gadiem, iestaajs neliels kjuu. kaa tev lieks, cik ilg shis .NET buus modee, kad iznaaks JeeriksBazuun? kad iestaasies moments, kad jaunaakais .NET framework vairs nebuus prieks w95? prieks visiem w9x? var buut pat ne .NET , a tipa .WilliamTheEmperor ?
    a evoluucij te iraid dinozaurveidiig, modei liidzskrienosie soft paliek avien monstrozaak, leenaak un neelastiigaak. ar ko taad evoluucij beidzaas, cerams, ka zini.
    par ActiveX un bitmapiem bez taas – OpenGL. iri dzirdeejs?
    elfz : Mozilla nevar paardoties. var nopirkt izstraadaataajs (un ar drosvien ne viss), bet projekts iraid bezsaimniek, un vietaa paraadiisies cit izstraadaataaj.
    gribi mega lab produkt ar windu fiicaam – tad piedalies kodeeshanaa un tais savs neoficiaalos patchs 🙂 a to komand spiezh uz trijaam platformaam (treshaa – MacOS X), un viniem imho po taad gribeetaaj.
    par baidiisanos – biij taad div t.s. tipa Halloween docs, noskanojums tajos biij pietiekos viennoziimiigs.
    ar komerciaalajaam veiksmeem M$ iet kaa iet, internet server tirguu viniem tas poziicijs iraid diezgan papurgaats, un buut veel suunainaaks, ja parast closedsourceetie .asp buut palaizham uz citiem OS; M$ Publisher neizdevaas izkonkureet QuarkXPress un Pagemaker, vien videomontaazs soft kantor shie nopirk un peec paars gadiem akal izmet briivajaa peldeejumaa (tas biij pirms ~4 gadiem). nu jaa, veel bij M$ kaukaads Unix, ko taut diez ko nepirk. pirms gadiem ~20 🙂

    Atbildēt
  16. Kasy

    Jā Knagis? Open GL bija jau iznācis, kad tu vēl autiņos kakāji. To lieto CADos, Mayjās un reaktīvajās lidmašīnās. Tie tev nav Micro$oft grafiskie draiveri spēlītēm.

    Atbildēt
  17. Knagis

    Es zinu par OpenGL, bet sorry, man 3DStudioMax daudz labāk strādā ar DirectX, nevis ar OpenGL. Jā, bija arī 3dfx Glide, vai jāraud, ka tās vairs nav?
    ZBH, lūdzu sāc rakstīt normālā valodā, citādi tevis rakstīto nav iespējams izlasīt.
    Bija te teksts par to, ka .NET neiet zem win3.x. Piedošanu, bet vai gadījumā Linux softiem arī nav iekš requirements bieži vien rakstīts, ka "needs 2.4.x or 2.6.x kernel" un tas nestrādās zem 2.2.x ??? Un kurš nopietnās vietās vēl strādā zem win95?

    Atbildēt
  18. misams

    Knagis: Nu, par to 95 un nopietnām vietām – tad tieši tur jau arī tā sāpe, ka patiesībā biznesam nepieciešamā funkcionalitāte nav mainījusies droši vien kopš 80ajiem, bet izstrādātāji uz to spiež, ka tev tipa nu ļoti VAJAG to jauno OS. Patiesībā diez vai – kaut kā taču tās banku sistēmas darbojas ar melnajiem (vietām DOSīgi zilajiem) lodziņiem vēl joprojām!

    Atbildēt
  19. ZBH

    2 Knagis : a pie taa, ar ko maxis labaak rukaa, tev jaavaino videokarts razotaaj (g.k. draiver rakstiitaaj nodal), nevs standart.
    nopietnaas vietaas rukaa kaut vai zem meinfreimiem, ja tie speej pildiit savs funkcijs, jo konkurencs apstaaklos nemitiig apgreidoties var tikai pie nenormaal navar (nelicenceesanos neskaitiisim) vai zemaam darbiniek algaam. kaa tev lieks, nahh M$ tomeer izlaid Y2K apdeits prieks tresajiem logiem un dos, lai arri negribeej to dariit (biij tekst, ka win3.x nebuus Y2K patchu), un supports vispaar jau arri biij beidzies? laikam jau lielie klient piespied.
    taapat, piemeeram, muus nepavisam ne nabadziigais Uzneemum registrs (nemot veeraa, cik daargs telps vin atlaavaas iireet), vismaz saliidzinos nesen mieriig dragaaj tekst modee savaa specsoftaa. nafig taadiem peedeejie wind?
    a par Linux stuffiem – tas, ko tu mineej, attiecs tikai uz binaarijiem, zurc var kompileet un laist uz versijaam peec briivs izveels.

    Atbildēt
  20. Krotow

    NEVAJAG FIREFOX’u PĀRDOT M$ !!!!!
    Zinot mazmīkstā biznesa praksi pēdējo 20 gadu laikā, notiks tas pats, kas ar daudziem citiem, kas jamiem atdevās. Oriģināls tiks izvirsts līdz nelabumam un pārvērtīsies par lielizmēra bremzi (labi vēl ja bez M$ poduktiem raksturīgajiem gļukiem), bet tie, kas mēģinās pašrocīgi turpināt darboties pie Firefox, dabūs kaklā mazmīkstā advokātus un tiesas par M$ koda nelicencētu izmantošanu.

    Atbildēt
  21. karuuzo

    Te daži cilvēki ir sajaukuši divus terminus, bizness un datori. Pie mums, un arī ne visi, uzskata ka liels binzess, tas ir pēdējie dzelži + pēdējie logi un pēdējais office.
    Es zinu ĻOTI resnus uzņēmumus, kas turās uz meinfreimiem (lieldatoriem) un kuriem maksimums ko vajad no Wina, tas ir terminālis, ar ko pieslēgties pie servera. (Ja kāds nezina par termināla sistēmām, tās ir daudzlietotāju sistēmas, kuras atļauj pieslēgties daudziem lietotājiem un vienīgais, kas lietotāja galā ir vajadzīgs, klaviatūra un monitors.) Un viņi attīsta šīs sitēmas un modernizē, bet uz kaut kādu desktopu pāriet vispār netaisās. Pārāk nestabils un bīstams, gas no drošības, gan stabilitātes viedokļa. Viss uz viena kompja, gan DB, gan softs un kompis tāds, ka cirvi var iecirst, bet lietotāji pat nepamanīs (t.i. Tandēms). Un drošība no ielaušanās arī gandrīz 100%, jo pieslēgties var tikai ar terminālu, kas ir tikai klaviatūra un monitors, bet ja vajag apmainīties ar datiem, lūdzu, priekš tam ir disks, nošārē, uzkopē un ņem :)) Tādi lūk tie pīrādziņi. Un viņi var tikai pasmieties par cīņu ar vīrusiem.
    Tepat pie mums arī āgrāk datorizētas iestādes strādā uz Unix + DOS. Un nekāda problēma. Lai ievadītu datus un pēc tam tos aplūkotu nav nepieciešama WinXP āda un DirectX. Izlepuši visi te ir.
    m
    PS. Spamotāji arī neguļ, ir jau uztaisītas ADware priekš Mozillas, tipa piedāvājas instalēties līdzīgi kā uz IE, tikai Mozilla tā arī paprasa, vai gribi instalēt. Es gan nepārbaudīju, kas tas tāds ir, ja kāds grib pārbaudīt, tos var atrast no www.astalavista.com, zem dažiem meklētājiem.

    Atbildēt
  22. coolynx

    karuuzo: Tapēc man te zvanīja viens mans paziņa kuru es pirms kāda laika veiksmīgi pārsēdināju uz labāku pārlūku un uzdeva jautājumus par kaut kādu instaleri, kas gribot ielīst Firefoxā. Tā kā es īsti nesapratu problēmas būtību, jo nezināju par šādām *fīčām*, tad silti ieteicu neinstalēt neko tādu, ko viņš pats nav gribējis instalēt.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *