Domēnu vārdi ar latviešu burtiem

LongT raksta, ka varētu būt liela jezga ar jaunajiem domēnu vārdiem, kas būs ar latviešu burtiem. Teiksim www.glāzšķūņu-rūķīšu.info varētu būt diezgan elīts domēns, ko viegli atcerēties un vēl vieglāk uzrakstīt. It īpaši pie mūsu letiņu vēlmes rakstīt latviešu burtiem.

Vācijā jau viss rit pilnā sparā un no pirmā marta varēs reģistrēt domēnus ar sev vēlamajiem simboliem, piemēram, rīga.de, džudo.de un tamlīdzīgi.

Jaunais “Internationalized Domain Names” (IDNs) serviss ļaus reģistrēt kopumā papildus 92 burtus no franču, dāņu un pat latviešu alfabēta. Ar kopējo sarakstu var iepazīties te.

Ja Vācijā jauno domēnu reģistrācija sāksies jau 1.martā, tad arī pārējie neguļ, jo arī Šveicē varēs reģistrēt jaunos domēnus no 2004.gada 1. marta un Austrijā – sākot ar 31.martu. Tas attieksies uz .at, .ch un .li domēniem.

Latvijā par šādu iespēju pagaidām vēl Latnet neko neinformē, kaut gan daudzi gribētu sev piereģistrēt domēnu ar saprotamiem latviešu burtiem.

Lai gan man šķiet, ka lielākai daļai Latvijā būs dziļi pie kājas šie jaunie domēnu vārdi ar latviešu burtiem, jo pat parastos domēnus, .lv zonā bez īpašiem simboliem, cilvēki nepērk, to dārdzības dēļ. Tāda mums LUMII ir tā politika. Tāpēc cilvēki labprātāk pērk .info, .net, .com domēnus. Domāju, ka .lv zonā tik drīz arī neieviesīs šos simbolus, jo nevienam jau parastos nevajag, kur nu vēl tādus. Te drīzāk derētu kāds konkurents mūsu nic.lv

48 thoughts on “Domēnu vārdi ar latviešu burtiem

  1. Vistu Zaglis

    Nu nez vai akurāt cenā ir tā problēma… Es nezinu, vai jūtos gatavs pārslēgties uz vācu lokāli tikai tāpēc, lai ieklabinātu vienu adresi! Vai tamborēties pa CharacterMapi!
    Lai nu kāds es būtu patriots, bet man liekas, ka te ir palaiduši garām interneta +/- globālo dabu un tapēc parūpēšos par kaut tiem pāris cilvēkiem, kas vēlas pie manis ieblandīties no štatiem vai englandes.
    Ne ne, šitas funktieris man nešķiet īsti pareizs…

    Atbildēt
  2. Pow

    Probleema jau IMHO nav visaados ž un ļ, bet gan ka unikodaa daudzi simboli kas izskataas vienaadi, patiesiibaa ir dazjaadi. liidz ar to juusu iemiiljotais www.microsoft.com vareetu arii buut kaut kas cits, ja o vietaa ieliktu burtu kas bildee izskataas kaa o, bet patiesiibaa unikoda kods ir cits.

    Atbildēt
  3. .ee

    mani nopietni uztrauc neiespējamība registrēt domēnus .ee zonā. Igauņi mūs ņem visos caurumos. Viņi var uztaisīt katrai valstij vienu domēnu piemēram kurva.lt, kurva.lv, kurva.ee un bīdīt savus projektus, bet latvieši to izdarīt nevar. Ko ir iespējams darīt šajā sakarā? Kā citi risina šo jautājumu? Es brīnos kāpēc neviens par to nerunā vai arī runā tik klusu!

    Atbildēt
  4. Pow

    imho risinaajums manai mineetajai probleemai buutu browzeros visaadus neascii simbolus raadiit piem sarkanaa kraasaa visos linkos utt. nu kaut kaa taa

    Atbildēt
  5. aabele

    nu pirmēram francijā cilvēki daudz daudz biežāk lieto com nevis fr domēnus. Mēs te lettiņi esam uz lv uzsēdušies. vai jūs lūdzu varētu nosaukt kādu portālu priekš latviešiem kas darbotos ar com??? www.latvians-online.com nepiedāvāt 🙂

    Atbildēt
  6. .ee

    tavs arguments neder – no vienaadiem produktiem konkreeti igaunji izveeleetos .ee nevis .com, kaa teica filmaa briljanta roka – neznaju kak u vas tam v londonje, no u nas …

    Atbildēt
  7. xtra

    Igaunijā domēnu lietas vispār ir īpašs gadījums. Viens uzņēmums var reģistrēt tikai vienu domēnu, bet za to bezmaksas. Latvijā tajā ziņā tā sistēma ir ļoti liberāla un ērta, lai arī padārga.

    Atbildēt
  8. xtra

    man bail, ka šitā speciālo čarakteru atļausana domēnos tik visu lietu samudžinās. principā tur būtu jābūt ļoti stingriem noteikumiem, lai izvairītos no nesmukām situācijām un pārpratumiem.

    Atbildēt
  9. Daemon

    Manupraat iestaasies pilniigs bardaks, un ja godiigi, nezinu vai kaads, kursh veeleesies, lai vinja DN buutu viegli atcereeties un ieklabinaat, izveeleesies DN, kas ietvers speciaalos simbolus.

    Atbildēt
  10. BlackHalt

    Nu nez, man gan labpatikt tāds domēns kā vējš.lv, mežs.lv zaķis.lv. nevis zakis.lv vai zakjis.lv. Un domāju ka milzīgas problēmas tur nevarētu rasties jaunajam .lv domēnu reģistācijas kantorim – konkurentam (kura nav) 😉

    Atbildēt
  11. kex

    Nemāku skaidrot to gudrā mēlē, bet nic.lv nekad neieviesīs šos garumzīmju domēnus, jo jau šobrīd uzspiežot rīga.lv IE to uztver kā riga.lv un līdz ar to nav nekādas jēgas pirkt kaut ko ar garumzīmi.
    Ar “firebird” ir mazliet savādāk, bet cik daudzi to lieto…

    Atbildēt
  12. redbox

    to .ee: Manuprāt, ir tā, ka igauņi var reģistrēt .lv domēnus caur zone.ee vai kādu citu pakalpojumu sniedzēju. Salīdzini .ee un .lv domēnu cenas Igaunijā – kad es skatījos, man izlikās .lv dārgāks nekā .ee – es saprotu tā, ka tas Igaunijas domēnu pakalpojumu sniedzējs, kontaktējas ar nic.lv, maksā viņiem piķi + pierēķina sev peļņu, un domēns reģistrēts. Jo .lv domēnus jau var uzturēt tikai NIC, cik zinu.

    Atbildēt
  13. antons

    Veicu eksperimentu:
    nosaucu datoru par kļurāš.domenavards.tg
    izveidoju attieciigo ierakstu Win 2003 DNS-to vareeja izdariit
    piesleegties neizdevaas- pazinjojumos visaadi briinumi.
    Jautaajums: kaadi DNS serveri to nodrosinaas

    Atbildēt
  14. Dreef

    Tā kā mēs komentos jau pārgājām uz latviešu burtiem (garumzīmēm u.c. ķeburiem), tad tagad laiks pienācis domēniem ;-). Latviskojam mūsu internetu 😉

    Atbildēt
  15. Kirils

    hm. vvz par DNS, bet man, ja operaa ieraxtu www.ļātvīētīš.lv NETIEK veikts DNS req, bet momentaali pasaka, ka taada domeena i buut nevar o_0
    mosh browserus saakumaa vajadzeetu pielaagot? ;p

    Atbildēt
  16. redbox

    ux: Domāju, ka ja tev būtu tāda interneta jauda un truba kāda ir LUMII (kuru laikam Latnets organizē), tad tu varētu sastādīt konkurenci.

    Atbildēt
  17. mikyuw

    Stulbums lai uzrakstītu adresi man būs jālieto cita šrifta burti kaut kāds čakars kam tas der? Pilnīgi liekas lietas, idiotisms…

    Atbildēt
  18. ui

    pirmaja briidii likaas, ka subj. izdomaajis tas pats aaksts, kursh mudinaaja atteikties no WWW prefiksa izmantoshanas…
    aicinu visus tos, kas te pieljaava iespeeju, ka subj. notiks: luudzu 7x apsveriet tehniskaas un droshiibas (kas ir daudz svariigaak!) probleemas, ko radiis shii sisteema…

    Atbildēt
  19. Andris

    da ieviest vini to var, neviens normaals admins neieteiks domainam izmantot kaadu latvieshu vai citu simbolu. Ja negribi lai apmekleetaajs vareetu normaali atveert tavu web lapu, droshi vari taisiit dimainu ģūķļņčžāšē.lv un but paarliecinats ka neviens uz to nejaushi neuzrausies. Cita lieta ko shiis izmainas dos dsroshiibas jautaajumaa – cik fake web sites tiks atveertas (ar peec izskata gandriiz identisku adresi) lai tiktu pie parasto lietotaaju kontu paroleem. Sagaidaamas daudz sudziibas par kipa uzlauztiem kontiem… kam tas ir izdeviigi?

    Atbildēt
  20. meenestinnsh

    nez. domaaju ka buutiiba ir taa, ka ja cilveeks grib sev www.čerezpīīīī.com tad lai vinjsh njem sev taadu bet domaaju ka vinjam apmekleetiiba buus daudz mazaaka nekaa bez miikstinaajuma ziimeem jo cilveeks jau peec dabas ir slinks un ja nu tur protams nebuus kaut kas TAADs izlikts tad cilveeki tur neliidiis taapeec ka ir neerti…un ja taa padomaa ko juus labaak raxstiitu www.ģooģļe.lv vai google.lv nu tas tak ir skaidrs … shito vajadzeetu pielikt pie gada stulbaakajiem un bezjeedziigaakajiem jauninaajumiem manupraat.

    Atbildēt
  21. MZM

    Konqueror konkrēti pasaka: www.rīga.lv Malformed URL.
    Vispār tas irad stulbums – iedomājieties, kad ķīnieši sāks tādus reģistrēt…

    Atbildēt
  22. ThA-B

    Nu protams, var teikt – “It’s up to you”. Nu tobih – registrēt, vai nee. Protams, uzreiz paveras jaunas iespējas domainu izvēlē.
    Bet vaig padomāt, ka latvieši ir visā pasaulē un cik paši neesam izmantojuši ineta kafejnīcas ārpus latvijas.
    Un tad es gribu redzēt, kā kāds mēginās atvērt no ārzemēs šādus saitus:
    ziņas.lv, mūzika.lv, pļāpas.lv, cālis.lv, šķiņķis.lv!
    Un starp citu, personai vārdā creat1ve: runa bija par tjipa “92 burtiem no franču, dāņu un pat latviešu alfabēta”, nedomāju, ka kāds no taviem simboliem būs iekļauts šajā diapazonā

    Atbildēt
  23. ThA-B

    Nee, nu okei es esmu Snobs, bet tad iekšzemes lietošanai sanāk arī e-maili, jo kā es Ļoham Krievijā pastāstīšu, ka meils jāsūta uz edža@rīga.lv

    Atbildēt
  24. kaspars

    ux rakstīja: cik reāli būtu uzbliezt konkurentu NICam? Varbūt ir vērts padomāt?
    Resursi nekādi lielie nebūtu vajadzīgi. DNS pieprasījumi daudz trafika neprasa. Dzelžus gan vajadzētu ļoti fault-tolerant. Bet lielākās problēmas ir tieši papīru kārtošanas, atļaujas, licence, reģistrācijas utt. Cik es sapratu, ICANN neregulē .lv domēnu, bet atstāj to pašas valsts pārziņā. Ja nav lobiju valdībā, tad tas nav reāli.
    Bet tomēr gribētos nic.lv konkurenci. Citādi pašreizējais tehniskais līmenis ir zem katras kritikas. Nevar pat uztaisīt iespēju nomainīt reģistrēto domēnu ns serverus online. Parasti domēnu dns cenšos mainīt brīvdienās, lai mazāk problēmu komerclietotājiem, bet tie kungi jau brīvdienās nestrādā un reāli nomaina ierakstu tikai pirmdien ap pusdienlaiku.
    Šī ir konkrēta lieta, ar ko jau sen vajadzēja nodarboties Informācijas birojam. Es pat vienreiz aizsūtīju viņiem e-pastu, taču tas pēc 4 dienām atnāca atpakaļ ar kļūdas paziņojumu “cannot connect to mail host”. It is hopeless. Labāk ejiet un reģistrējiet com, net, info uz biz kaut vai pie pie www.godaddy.com

    Atbildēt
  25. endrju

    Kaut ko tik pretīgu izdomāt. Bļē.
    Ja arī ieviesīs, nekad nelietošu un visus, kas to darīs … par tiem es padomāšu 😉

    Atbildēt
  26. ThA-B

    Endrju, gvarde mirst, bet nepadodas? 🙂 Nekas. nomirsim mēs un ar mums nomirs rakstīšana translitā, translitētie domaini, vārds “Kompis”, nomirs atmiņas par diggeru utt.
    Gaņauka nākamajai paaudzei www.glāzšķūņu-rūķīšu.info būs pilnīgi okei domeins.

    Atbildēt
  27. ui

    meenestinnsh: nav tik vienkarshi, ja cilveks grib, lai njem cherezzhee.lv, jo daudzi, kas ar tiikliem ir uz Juus, to vien gaida, kad varees taadus vaardus dabuut… nereti nav tik viegli ieskaidrot biznesa cilvekam, ka to, ko vinjsh grib un ko principa tehniski var realizeet, ka to tomer nevajadzetu gribeet deelj sazinkadiem vesturiskiem un paranoiskiem apsverumiem. tapec, imho, labak ir propogandet, ka tas radiis milzu neatrisinamas tehniskas probzas, ka tas nav stiliigi, ka tas radiis apjukumu etc.

    Atbildēt
  28. Paligs

    Nez, man nekad nav bijušas problēmas ar NIC, noreaģē parasti tajā pašā vai nākamajā darbadienā, bet tā kā viņi brīvdienās nestrādā, tad var sūtīt pieprasījumu nomainīt DNS ierakstus piektdienas pēcpusdienā ap 17iem.

    Atbildēt
  29. redbox

    Šī sistsēma patiesi nav derīga. Iespējams, ka īsti nesaprotu, bet uzskatu, ka daudziem lapas nebūs pieejamas – Ko teiksim darīt, ja man nav specifisko vācu valodas vai franču valodas simbolu? Kā ierakstīt viņu web-adresi? Teiksim kaut kāds www.ête-sdéjà.fr

    Atbildēt
  30. Kaspars

    To Paligs: Pagājušopiektdien NIC noreaģēja 4 stundu laikā. Tas nav pieņemami. Es pat nosūtīju vēstuli atkārtoti, jo domāju, ka varbūt nav saņēmuši. Bet ir gadījies gaidīt līdz pat 4 dienām (kad pa starpu ir brīvdienas). Ieteikums nosūtīt pieprasījumu līdz 17.00 nav risinājums.
    Es saprotu, ka tirgus ir mazs utt., bet arī tas mani īsti nepārliecina. To pašu varētu attiecināt arī uz citām online lietām, kā internetbankas utt. Nez kāpēc to realizācija pat pārspēj rietumvalstu sistēmas.

    Atbildēt
  31. neko

    nu nezinu. man izskatās tas viss pēc elementāras interneta sadalīšanas pa valstīm. tipa pec kāda laiciņa vairs tik vēsi uz Ķīnu pēc wareza un Japānu pēc anime netiksim. paranoja man laikam konkreeta… un jaa – ne suuda es neizmantoshu tos KJEBURUS 🙂

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *