BSA izplatīs īsfilmu par datorpirātismu

Turpināsim iesākto tēmu par datorpirātismu Warez aktīvista stāsts, tikai tagad jau par to, kas notiek tepat Latvijā.

Interesants raksts parādījās Delfos par to, ka BSA izplatīs īsfilmu par datorpirātismu.

Filmiņas:
Kāpēc iegādāties legālo programmatūru pirms došanās atvaļinājumā?
Jūs var sodīt par nelegālas programmatūras lietošanu!

Filmiņa ir diezgan savdabīga un ne man vienam tā atgādināja daudziem TV vērotājiem agrāk redzēto Inspektoru Graudu, lai gan šeit viņš neparādījās, tomēr viņa klātbūtne bija jūtama – viņš ir mūsu sirdīs. Katru reizi redzot kārtējo policistu krūmos mēs zemapziņām jau padomājām, ka tas ir Grauds, kas cīnās ar bandītiem…

Domāju, ka BSA varētu sadarboties ar attiecīgā seriāla veidotājiem un *izglītojošiem* mērķiem uzņemt pāris sērijas par to kā Grauds cīnās ar datorpirātiem. Scenāriju var atrast kaut vai Delfu komentāros.

Jo aktīvāk BSA biedēs uzņēmējus ar šādām vai līdzīgām filmiņām un darbībām, jo lielāku pretreakciju šī organizācija saņems. Lai arī process uz pāreju no maksas programmatūras uz atvērtā koda programmām ir ļoti ieildzis un daudzu iemeslu dēļ nevar tikt realizēts tuvākajā laikā kā arī ne visur var tikt ieviests, tomēr uzņēmēji arvien vairāk sāks apdomāt iespēju atrast alternatīvu, kas samazinātu izmaksas. Ar vienu no šādām alternatīvām jau gada sākumā varēja iepazīties visi interesenti Hansa Business Solutions Linux ofisa prezentācijā.

Uzņēmējiem ir nopietni jāpadomā, ko izvēlēties – dārgu un parastam lietotājam draudzīgu programmatūru, kas principā jau ir atslīpēta un nerada lielas problēmas lietošanā vai kaķis maisā – daļēji bezmaksas programmu izmantošanu un dārgu speciālistu algošanu.

Uzdevums nav no vienkāršākajiem, jo ar programmatūru ir viss skaidrs un ir zināms, ko ar to var vai nevar izdarīt, bet ar speciālistiem tā ir kā ir. It kā jau tie paši linux lietotāji bļauj, ka ir pilns ar speciālistiem, bet, ja sāk meklēt, tad neviena, kas gribētu strādāt, nevar atrast. Jā, lielas naudas grib visi, bet šo naudu nopelnīt ne. Te nu mēs atgriežamies pie iepriekš apskatītā sāpīgā jautājuma par izmaksu samazināšanas… un rezultātā sanāk apburtais loks.

33 thoughts on “BSA izplatīs īsfilmu par datorpirātismu

  1. BigUgga

    man patikaas dzeka paarlaimiigaa seja, kad jams iespeeraas pa duriim ar daavanaam rokaa 😀 bet ja nopietni – vinji jau nevar kerties pie maniem mp3 diskiem, kas darbaa staav?

    Atbildēt
  2. zhj

    Nu, jamie var savākt tos diskus ekspertīzei uz kādiem pāris mēnešiem. Pierādīt, ka tie ir tavi, nevis ofisa būs visai pagrūti 🙂

    Atbildēt
  3. Tāpat vien

    Nev izplatīs, bet JAU izplata – VHS formātā. Tas gan man šķiet tā dīvaini. Ja tā kasete domāta pirātiem, tad nav garantijas, ka viņiem mājās ir videomagnetafons.
    Ir viena interesanta sakarība – BSA paaugstina savu aktivitāti vienlaikus ar Ziemassvētku cenu akcijām uz MS programmatūru.

    Atbildēt
  4. coolynx

    Tāpat vien: domaaju, ka nevienam, logjiski domaajosham cilveekam, nav nosleepums, ka taa nav vienkaarshi sakritiiba 🙂
    Zinot to ka BSA ir organizācija, kas izmantojot likuma aizsegu, aizsargā lielo ārzemju programmatūras izstrādātāju intereses, var ļoti vienkārši izsecināt, ka šis ir pats labākais laiks *piespiest* potenciālos klientus *legalizēt* savu programmatūru. Tā tam būs būt. Micro$oft for ever!

    Atbildēt
  5. Es

    A kas, kopsh kura laika var taa “Labdien, es te no policijas, raadi man savu softu!”? Cik man zinaams, ja policistam nav ordera, tad vinjam var laipni pajautaat “Di*$t pasuutiit tuulinj vai nedaudz veelaak?”… Katraa zinjaa taa vienkaarshi ievelties iekshaa, nu OK, policists, bet kautkaads tirlinjsh no BSA, soore, bet bez kautkaadaamnebuut policijas parakstiitaam pilnvaraam – nu nekaa… BTW – kautkaa gan vairaak izskataas, ka kautkas notiek tad, kad kaads kaadam ieriebt grib, tipa nostuchii konkurentu…

    Atbildēt
  6. User

    Lai vinji man iepuush (pashi zinat kur). Pareizi vien juzeris “Es” raksta, ka shameejiem nav nekaadu tiesiibu liist pie mana disku skapja.Un ja naakotnee arii taa varees, tad visticamaak radiisies informaacijas nopluude un laikus zinaasim, kas un kad naaks. Tad format c: un pieraadiit neko nevarees. Piraati dziivos vienmeer – tas ir 100%.

    Atbildēt
  7. Kaktusons

    Kaads gadiijuma naf uzcepis spell chekeru prieksh openoffice? Me buutu laimiigs to ieraugot :))
    BSA sakaraa ienaaca praataa doma, ka pagaajusho gadu (laikam) shamie izsuutiijushi warningu Riigas skolaam…

    Atbildēt
  8. Stefuks

    Hehe, gribeetu gan redzeet kaa policija ar kaut kaadu tirlinju lauziisies iekshaa ofisaa un liidiis uzreiz pie disku plauktiem. Vienaa seminaaraa par licenceeshanu pats Bordaana kungs skaidri un gaishi teica, ka principaa bez prokurora sankcijas neko jamie iesaakt nevar, bet nu buutu jau labaak, ja paraadiitu uzreiz utt :DD Ak, jaa veel diezgan reaali bija, kad keksi taisiija valjaa start paneli un skatiijaas, kas tur par shortcutiem virsuu :DD A ko vinji dariis, ja es principa peec uz starta panelja shortcatus neglabaaju? :DD

    Atbildēt
  9. Lasītājs

    Nu nez vai Latvijā tāda lieta kā “orderis” pastāv, bet tas ka kuru katru (pat policistu) no telpām kuras man pieder (kurās es dzīvoju utt) varu pdzīt jebkurā laikā, tas tiešām ir fakts. Un nez ko tādu vajadzētu sadarīt, lai viņiem būtu pietiekama tiesiskā bāze taisīt kratīšanu dēļ nelicenzētām programmām.

    Atbildēt
  10. zhj

    Atkal sarodas lāmes, kas apgalvo, ka policistiem nav tiesību to pārbaudīt. Nu tā nav! Ekonomikas policija var pārbaudīt UZŅĒMUMU ražošanas līdzekļu iegādes likumību. Dažādas “blondīnes” un citi mazāk attīstīti radījumi parasti uzskata, ka policija nevar līst bez ordera. Tā tas nav. Orderis ir vajadzīgs tikai tad, ja lien tavā privātā dzīvoklī. Taču, ja tur ir reģistrēta kādas firmas juridiskā adrese, tad arī dzīvoklī var līst!

    Atbildēt
  11. IMAGin

    Nu nez… saapiigi patiesiibaa buus paariet pie sisteemas ka par softu jaamaksaa, bet no otras puses tas paliidz straadaat 🙂 Piemeeram dizaina jomaa datorgrafikjiem – ja izkjers visus loderiishus kuri par paaris Ls nopirkushi Corel Adobe un Macromedia produktus droshu soli taisa dempingu tad dazhu gadu laikaa vairumu taadu izkjers un grafikji beidzot varees straadaat par atbilstoshiem praisiem :)) that’s nice… protams visus jau nekad neizkjers un tie kuri sev pa maajaam leenaa garaa kautko prieksh sevis chubinaa manis peec pat lai liek mieraa bet straadaat nu nia…
    Un jaa protams ir jau arii leetaakas alternatiivas nekaa Corel, Adobe etc tiiri grafikas jomaa vien 🙂
    Bet tas ka tie polichi driixt iebraasties birojaa bez ordera ir absurds!!! Kas taad tas par marazmu buus? Iedomaajieties birojaa visa programmatuura legaala klienti pilns birojs un te BLADAAc kautkaadi policisti sanesas iekshaa!!! Aaaaaa… buutu vinjeim vismaz manieres etc a figu… 🙁 shaadi jau visu klienturu var atbaidiit – vinji tachu nezin un nemaz negrib zinaat kaadeelj tie “viiri zilaa” sanaakshi te… tpfu… Nepaziistu nevienu kursh ikdienaa priecaajas vinjus redzeet + kad shos peec vajadziiibas izsauc kautkaa nemaz tik naski vinji nav…
    Ai nu to visu var izteikt vienaa fraazee – “Taa ir muusu Latvija…”
    And that’s sad…

    Atbildēt
  12. Untitled

    Viss tas ir sviests IEGAUMĒJIET! Jūs cenšas iebiedēt! Ja Latvijā visi tagad sāks iepirkt windowzus, ofisus, adobes un koreļus, vai Latvijai pietiks naudas? Datorgrafiķis ar licenzētu programmu vēl nav datorgrafiķis! Pret dempingu šitā neizcīnīsies! Manis pēc darait kā gribat, bet PARĒĶINIET līdzi! eof p.s. …

    Atbildēt
  13. Scorpion

    Nu luuk. BSA raada filminju, kuraa tiek izpostiits plaukstoshs uznjeemums un laimiiga gjimene. Burviigi, mister Bordaan un Birkav, tagad cilveeki juus visus miil veel vairaak. Ziniet ka paarlieka miilestiiba ir biistama, ja nu uznaak revoluucija un kaads satiek juus uz ielas un atceras ??? 🙂 jeb arii satiek kaads kam nav ko zaudeet 🙂 hehe

    Atbildēt
  14. Tāpat vien

    To coolynx: Par to komentu plkst. 15:41 – tieshi to arii biju domaajis 🙂
    To zhj – vai tas tieshaam taa ir? Ja es pareizi sapratu tad Privaataa dziivokli – policija ar tiesas izdotu orderi, bet ofisaa – ekonomikas policija bez jebkaada tiesas ordera (vai arii policija ar to orderi var?) … ??? Kaads tev sakars ar to visu? Jurists? Te tev viens papildjautaajums – uz dziivokla adresi registreets uzneemums, tachu iires liigums ir uz privaatpersonu un nekaadu citu apliecinaajumu par ofisa esamiibu kaa ieraksts UR nav. Tipa – maajas ofiss. Tad kaadas ir manas un vinju tiesiibas tad?

    Atbildēt
  15. m|sc

    Iepuutiet man propellerii. Suuda BSA vinji tach nemaz nav juridiska organizaacija Latvijaa cik man zinaam un tapeec shiem vispaar nekaadas tiesiias nav! UN policija ar vinjiem sadarbojas ljoti nelabpraat cik esmu dzirdeejis 😉

    Atbildēt
  16. djhurio

    Bet, ja tieshaam vinji shitaa saaks staigaat pa tiem birojiem, tad jau vinjiem buus jaaiegulda baigais pitjis policistu apmaaciibaa vai arii speciaalistu algoshanaa, jo man ir nepamatotas aizdomas, ka tie menti no datoriem tachu neko nesaprot. Gadiijums iz dziives:

    Dzeks apmeeram 25 gadus vecs, straadaa apsardzee. Sanaak taa, ka vinjsh ir apseedies pie datora. Peec kaada laicinja atskan jautaajums: “Iesleedz man internetu (ar domu IE)”. Taalaako var nestaastiit.

    Protams nevar veerteet visu LV policiju ar viena apsarga zinaashanu liimeni, bet nekas spiidosh tur nav. Kaa tad vinji atshtjirs legaalu softu no nelegaala, ja vinji vispaar nezin, kas tas softs taads ir. Viss.

    Atbildēt
  17. djhurio

    –>zhj: Es jau nesaku, ka nav speciaalistu, bet cik tad taadi reaali ir? Un ja vinji to visu veiks tikai taa izlases kaartiibaa, tad reaalus rezultaatus tur nesagaidiit.

    Atbildēt
  18. Lasītājs

    Mē vispār gaida kad misters “neblondīne” ieliks kādu linku, kur būtu redzamas tās ekonomikas policijas “visuatļaujošās pilnvaras”.

    Atbildēt
  19. zhj

    2 “blondīnes”: Palasiet “Operatīvās darbības likumu” (http://www.likumi.lv/doc.php?id=57573), tur viss ir apskaidrots.

    Atbildēt
  20. urla

    man ir aizdomas ka microsofft lieto nelicenzeetas prograamas- varbuut paaris BSA darbiniekus vareetu nosuutiit un paarbaudiit? protams pie reizes arii izveidojot rezerves kopiju, ja nu shie visu iztiira? :PPP tikai to kopiju peec tam man nosuutiet… kur paliek datu droshiiba un kas to garantee????

    Atbildēt
  21. misame

    /me vienmeer smiiknjaa, atceros Hara (haris@datorgrafika) parakstu vienaa mailaa – “Brodaan, un vispaar peec taa, ko tu ar mani esi izdariijis, tev vajadzeeja mani preceet”. Kaa zinaams, datorgrafika bija viena no iestaadeem, kas dabuuja bsa apmekleejumu.

    Atbildēt
  22. Blondīne

    Nu izlasīju, a labāk nepalika jo: Operatīvā korespondences kontrole, operatīvā informācijas iegūšana no tehniskajiem līdzekļiem, operatīvā nepublisku sarunu slepena noklausīšanās (arī pa tālruni, ar elektroniskajiem un cita veida sakaru līdzekļiem) un operatīvā iekļūšana veicama tikai sevišķajā veidā un ar tiesnešu akceptu. Atļauju veikt šos operatīvās darbības pasākumus var izsniegt uz laiku līdz trim mēnešiem un pamatotas nepieciešamības gadījumā to var pagarināt, taču tikai uz to laiku, kamēr attiecībā uz personu tiek veikta operatīvā izstrāde. Ja runājam par iekļūšanu manās telpās tad drīkst tikaiOperatīvās darbības subjektu amatpersonas ir tiesīgas, neizpaužot savu dienesta piederību un patieso iemeslu, apskatīt uzņēmumu, iestāžu un organizāciju telpas, teritoriju un citas publiski pieejamas lietas. Pie tam: Paraugu operatīvās izpētes rezultātus nedrīkst izmantot kā procesuālus pierādījumus. Ir arī citi “interesanti” punkti, bat pirms kaut ko sākt vajag pamatotas ziņas par personu saistību ar noziegumu vai valstij svarīgu interešu apdraudējumu

    Atbildēt
  23. zhj

    Nu tak prasiet juristiem (tikai ne gurķiem no otra kursa), man šito reiz skaidroja pats Ekon Policijas šefs Briedis. Tak sen tas bija.
    Var tak pazvanīt uz BSA bezmaksas telefonu un uzzināt, ja kādam baigi vajag. A nē – tikai internetā brēkt – BSA sux un tiesību šiem nav. A kad pie paša atnāk tā aste kājstarpē un klusiņi.

    Atbildēt
  24. DAS_KILLA

    Ai…. Da nu… galu galaa lasot postus par sho teemu rodas aizdomas, ka taa ir vienkaarsha filminja kas nekaadas katastrofaalas sekas neieviesiis… Lai gan es izmantoju tikai licenzeetu programatuuru uzskatu, ka ja pat pasaulee nevar apkarot piraatus tad nu latvijaa…. atvainojiet smiekli naak… aizeju pie drauga (sencis policists)…. vinjsh vienu sienu noliimeejis ar diskiem, tipo tapetes :))) Vispaar ir man dazhi draugi , no kura lai iznestu diskus butu vajadziigs policists-ka4oks un liels strookjis 🙂
    Kad tiks ieseedinaats peedeejais piraats pasaulee tad nebuus kas durvis aiztaisa ciet….

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *