Beidzot sāks kontrolēt interneta pakalpojumu kvalitāti

Beidzot SPRK sāks kontrolēt interneta pakalpojumu sniedzējus (IPS). Par 10 000 LVL SPRK ir iegādājušies mērinstrumentu ar kura palīdzību mērīs IPS sniegto pakalpojumu kvalitāti.

Kā jau zināms ar savulaik bēdīgi slaveno Lattelecom, tad viņi savā līgumā bija ar nodomu minējuši tikai interneta pieslēguma maksimālo ātrumu. Un tu kaut ieskrienies, bet legāli pilnīgi neko nevari viņiem izdarīt – vai nu tu paraksti līgumu un samierinies ar problēmām, vai arī lieto citu pakalpojumu.

Interesants bija šis teksts.

Viens no lielākajiem interneta sniedzējiem, kas jau pārbaudījis sava pakalpojuma kvalitāti, ir Lattelecom. Kā preses konferncē apgalvoja SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Andris Virtmanis, Lattecelom interneta kvalitāte esot apmierinoša visā Latvijā, t.i. interneta kvalitātes rādītāji ir tādi, kādus Lattelekom tos sola saviem klientiem.

Virtmanis pastāstīja, ka vairāki interneta pakalpojumu sniedzēji savās reklāmās min tikai interneta maksimālo ātrumu. Tas varētu mainīties ar šā gada aprīli, kad tiks pieņemti grozījumi likumā.

Viņi min, ka Lattelecom kvalitāte ir apmierinoša un tāda kādu to sola, pēc tam caur puķītēm arī pasaka, ka patiesībā jau IPS neko nesola. Protams, ka neko nesolot var arī nodrošināt apmierinošu kvalitāti.

Pozitīvais moments ir tas, ka viņi beidzot ir pieķērušies šai problēmai un izstrādās noteikumus pēc kādiem, tad arī vajadzēs visiem IPS strādāt. Tas arī sakārtos tirgu, jo nevarēs dempingot ar zemajām cenām, piedāvājot zemas kvalitātes pakalpojumu. Bez tam mēs visi varēsim salīdzināt cik patiesībā ir labs Jāņa piedāvātais lētais pieslēgums ar biezo trubu attiecībā pret Pētera piedāvāto ekskluzīvo pieslēgumu ar šauro trubu.

18 thoughts on “Beidzot sāks kontrolēt interneta pakalpojumu kvalitāti

  1. jam

    A tu iedomājies, kādā rindā tev būs jāstāv, lai to mērītāju ar visu speciālistu dabūtu savā dzīvoklī izmērīt ātrumu? Viens tāds aparāts neko neatrisinās, imho. Domājams, ka SPRK jebkurš lēmums ar administratīvs akts, kuru var pārsūdzēt un tad aiziet, maisam gals vaļā…

    Atbildēt
  2. Nomaļais

    Sen bija laiks. Un arī visus f***ing provaiderus, kas reklāmās piedāvā “bezlimitu” internetu, bet faktiski uzliek ierobežojumus, piem Triatel, izzi u.tml.
    Un vēl varētu paņemt pie pakaļas tās firmeles, ka bloķē interneta ātruma mērīšanas saitus, lai klientam būtu grūti noteikt faktisko ātrumu un nebūtu pamata sūdzēties.
    Rezultāts ir tāds, ka es nevaru mājā ievilkt internetu, jo 30 LVL par mēslu, kas neko nenodrošina (ne ātrumā ne apjomā), maksāt netaisos.

    Atbildēt
  3. Snukis

    Nu IMHO pietiktu principaa nokontroleeet pasha ISP trubu i vsjo. Tip apshaubu, ka tagad vienaa maajaa izejot no viena routera dati katraa dziivoklii pienaak ar savaadaaku aatrumu. Tip ir uzlikts max aatruma ierobezhojums un vsjo. Peeterim un Jaanim dati pienaaks ar vienaadu aatrumu, preteejaa gadiijumaa tur jau runa vareetu buut par kaut kaadiem datu pluusmas trauceejumu faktoriem.

    Atbildēt
  4. CooLynX Raksta autors

    Uz doto momentu nekādas izmaiņas nebūs, bet, ja viņi pieņems likuma grozījumus un noteikumus par to, ka līgumā ir jāmin konkrēti piedāvātā pieslēguma parametri, tad jau ar šiem datiem var paņemt IPS pie dziesmas.

    Atbildēt
  5. CannibalSmith

    Vai patiešām situācija ir tik traģiska, ka ir nepieciešama valsts iejaukšanās? IPS par klienta čakarēšanu ir jāsoda ar klienta aiziešanu pie konkurenta nevis ar sankcijām no valsts puses. Vietās, kur ir pieejams tikai viens IPS, ir jāveicina konkurentu ienākšana.

    Atbildēt
  6. BlackHalt

    Kontrolieri. …
    KP, KNAB u.c. SPRK sadaļiņā `elektroniskie sakari` varētu pašus pakontrolēt.

    Pakontrolēt to, kādēļ SPRK mājaslapa atrodas uz viena konkrēta pakalpojuma sniedzēja servera.
    Pakontrolēt to, kādēļ SPRK mājaslapu izstrādāja tas pats viens pakalpojumu sniedzējs, izmantojot savu kaut kādu dzinēju, kas bija uzspiests arī .gov lapām.
    Pakontrolēt to, kādēļ SPRK daži noteikumi izskatās ļoti izdevīgi tikai tam pašam vienam pakalpojumu sniedzējam.
    un tādā garā.

    Atbildēt
  7. Vilx-

    Vienu gan es nesaprotu – kā var izmērīt “Interneta ātrumu”? Nu, nesaprotu! Ātrums internetā ir no punkta A uz punktu B. Ja punkts A ir vada gals patērētāja dzīvoklī, tad kas ir punkts B? No tā arī ir atkarīgs ātrums! Ja provaideris man sola 1MBit ātrumu, bet es skatos, ka mana mīļākā pornolapa iekš US strādā tikai ar 1KBit/s ātrumu, vai es par to varu viņus iesūdzēt? Tā jau nav viņu vaina! No kurienes līdz kurienei tad ISP ir jānodrošina šis solītais ātrums? No kurienes līdz kurienei mērīt?

    Atbildēt
  8. acid|burn

    Vinji meeriis starp savām iekārtām, viņiem dažādās tīkla vietās ir šādas iekārtas, no kurām attiecīgi viņi arī mērīs. Provaiderim ir jāsagatavo pieslēgumvieta, no kuras tiek veikti mērījumi.

    Atbildēt
  9. Kirils

    elementaari. izmera aatrumu liidz LIXam, liidz SMILam un liidz paaris stoholmas, lietuvas un krievijas (mosh arii ko taalaaku) nodeem. panjemot MIN(LIX,SMILE) ieguustam LV interneta aatrumu un MIN no visiem – starptautisko.

    Atbildēt
  10. acid|burn

    nu rekur viskas par to:
    http://www.sprk.gov.lv/doc_upl/Ligums_par_interneta_kvalitates_kontroles_sistemas_lietosanu.doc
    http://www.sprk.gov.lv/index.php?id=5242&sadala=197
    http://www.sprk.gov.lv/doc_upl/Merijumu_metodika.doc

    Atbildēt
  11. kdayn

    sen jau vajag tiem ISP grudakaa iedot, pretiigi metaas, ja kaada reklaama nonaak liidz teviim ar tiem meliigajiem piedaavaajumiem. liekas ir viena populaara lieta, reklameet latvijas aatrumu, nepieminot kaa aarzemes ir apgrieztas oj oj oj un parasti pie konkurentiem nevar aiziet, jo taadu nav.

    Snukis, datu plusmas trauceejumi jau ir ISP tiiklaa, tapeec taa jau ir vinju vaina, ka nemaak sakonfot shaperus utt.

    Atbildēt
  12. ES

    kdayn tu tāds gudrs padevies esi , mēs nedzīvojam vecajā eiropā kur nav vietējais un ārzemju trafiks. Gribi labas ārzemes – maxsā ragā un nebrīnies ka megabits maksās kādi Ls 70, tas ir GARANTĒTAIS trafiks!!! So gribi pa lēto ,tad samierinies vai ei par politiķi un panāc ka nav vairs tāda “ārzemju trafika”, bet laikam esi pa dumju lai ko tādu sadarītu, par jaunu lai atcerētos tos laikus , kad par ārzemju trafika 1MB (nopumpēts megabaits) bija jāmaksā apm.0.14 Ls , so daudzi uz 500-600Ls rēķiniem uzrāvās!!! Tā kā beidz žēloties!

    Atbildēt
  13. Vodafone

    Nu yo problemu nekadigi nevar atrisinaat. Vini liks ierobeojumus tapec ka tiklu parslogo tadi padumji jauniesi kas visu laiku kautko velk no DC++ vai uTorrentiem.
    Man ir Vodafone internts. Protams tas ir leens :D. Down ir ( 9 -20 KB/Sec) up ir ( 1-3 kb/ sec). Maksaju par so internetu 24 LS menesi.
    Man interese tas Radiointernets. Manam bralim Dobeles rajona ir sis radiointernets, un esot ļoti labs. 200 – 450 KB/Sec . Nu cik ļoti , bet labaks nekaa man .Pats dzivoju aizkraukles rajona. Man interese vai kads nezin kadu Firmu kas izplata šo radiointernetu tiesi Aizkraukles rajona. Visur ir
    Ogrē, Vecbebros, Koknese, Jekabpilī, bet Aizkraukle nav .

    Atbildēt
  14. Atbalss: Interneta pakalpojumu kvalitātes kontrole | Pods.lv

  15. emulators

    ta nu ta bernudarzs, beidziet kasities.
    man apsoluti neinterese kads ir atrums arzemes bet ja IPS sola teiksim 1 Mb/s tad tas ir janodrosina lai tur luast vai plist. man pasam ir 521 kb/s bet augstakais ko var izpiest ir 200 kb/s pat ja zinu drosi ka serveris no ka velku failu spej sutit ar 1000 Mb/s.
    un par konkurentu piesaistisanu, ka piesaistit konkurentus kados dzilos laukos?

    starpcitu neta merisanas saitos atruma merisana notiek tikai dazas sekundes un rezultats nav precizs. lai noteiktu patieso atrumu tads tests jalaiz vismaz 5min.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *