Nelielā ķibele ar internetu

Aivakar nedaudz izbesīja Mājas dsl jeb mājas komplekts 2 augšupielādes ātrums, kas tiecās uz nulli. Rezultātā uzmest uz serveri 19KiB mazu failiņu ar pieciem piegājieniem tā arī neizdevās. Es nospļāvos un atmetu ar roku savai iecerei. Tā kā fails jau bija sačakarēts, tad tā vietā ierakstīju savu sāpi mazākā failiņā un šo jauku uzrakstu atstāju vecās lapas vietā. Nākamās dienas vakarā mēģināju atkārtot eksperimentu, bet rezultāts bija identisks. Šoreiz biju apņēmīgāks un nolēmu noskaidrot, kas ir par vainu šādam ātrumam. Vienkārši dažreiz gadās arī tā, ka ilgi lietojot tehniku tā sagurst un prasa, lai to nedaudz paspārda. Šajā gadījumā domāts – pārstartē vai izslēdz/ieslēdz utt. Nu, tas, ko parasti iesaka palīdzības dienestā. Te es izdarīju vienu kļūdu, par kuru savulaik pats biju rakstījis.

Problēma ir tāda, ka IP adresi Mājas DSL tīklā piešķir DHCP serveris – kaut kas līdzīgs virtuves darbiniekam, kas izsniedz porcijas – bez viņa var iztikt, ja virtuvē ir savs cilvēks vai arī, ja pats zini kā ieliet zupu no katla. Agrāk salīdzinoši bieži biju piedzīvojis problēmas ar šo serveri, jo tas vienkārši neatbildēja un nepiešķīra IP adresi. Attiecīgi, ja nav IP, tad nav arī zupas (lasi interneta). Kas vienreiz ir palicis bez tīkla, tam jau amats ir rokā – saglabā visu vajadzīgo informāciju failiņā un nākamreiz, kad kaut kādu iemeslu dēļ ir jāpārstartē dators vai sanāk tā, ka DHCP serveris neatbild, ierakstam visu konfigurāciju statiski un lietojam internetu tālāk. Ja ir lielas ziepes, tad tas nelīdzēs, bet, ja nomiris ir tikai DHCP serveris, tad viss būs kedā.

Kā jau var noprast no teksta, tad es atļāvos nesaglabāt datus par savu tīkla konfigurāciju kā rezultātā paliku bez IP adreses un interneta. Nedz veco, nedz arī jaunu IP vairs nevarēju dabūt, jo DHCP serveris neatbildēja. Jāsaka, ka palīdzības dienests jau ir palicis advancētāks un datora pārstartēšana vairs netiek ieteikta kā brīnumlīdzeklis – tagad jau piedāvā lietot ipconfig /all|renew|release. Progress ir jūtams. Bet visiem pārējiem, tomēr silti ieteiktu neatslābināties, jo liels ātrums vēl nenozīmē, ka tas atrisinās vecās problēmas – tāpēc saglabājiet tīkla konfigurāciju pirms izslēgt DSL modēmu vai atbrīvoties no IP adreses, jo tā var arī noderēt.

Interesanti ir tas, ka palīdzības dienestā nav attiecīga aprīkojuma vai kaut kādas sistēmas, kas noteiktu, ka kāds no serveriem ir uzkāries. Lai gan, ja tā labāk padomā – iespējams, ka kaut kāda tāda sistēma ir, bet bija lielas ziepes ar kurām tehniķi netika galā un palīdzības dienesta darbiniekiem bija jātēlo muļķi un jādzied ierastā dziesmiņa. Lai vai kā tur arī nebūt, ja reiz tu lasi šīs rindiņas, tad tas nozīmē, ka esmu ticis pie tīkla un viss atkal rullē.

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *