Wired par pirātismu Latvijā

maijs norādīja uz rakstu iekš Wired.com. Rakstā mūsu bāleliņi no dažādām autortiesību institūcijām sūrojas par to, ka tauta no pārbagātības vienkārši nezin, kur naudu likt – pērk pirātisko mūziku un programmatūru. Valsts savukārt grib iedzīvoties un iekasē nodokļus no pirātiskās produkcijas tajā laikā, kamēr nabaga autori cieš badu.

RIGA, Latvia — Not only can music enthusiasts in the Baltic states buy boatloads of pirated tunes on the streets, they pay taxes on the prohibited material.

And the governments of these former Soviet republics are doing nothing to stamp out piracy of intellectual property. In fact, they profit from it by imposing taxes on them, says Elita Milgrave, chairwoman of the Latvian Music Producers Association.

BSA pārstāvis stāsta, ka ar programmatūru esot zināms progress. Ja pirms gada tauta varēja nopirkt 10 mūzikas un nevienu programmatūras disku, jo praktiski neviens nebija redzējis datorus, kur nu vēl tos iegādāties, tad tagad jau miljonāru skaits ir palielinājies un tiek konfiscēti tūkstošiem pirātisko disku. Tagad arī Latvija ir sasniegusi to līmeni, kad beidzot lielās korporācijas var sākt raudāt par miljardu zaudējumiem kurus cieš dēļ pāris miljonu iedzīvotāju lielās valsts.

Indeed, the software industry is having more success than the music industry at combating illegal distribution of copyrighted material in countries such as Latvia, said Sandis Voldins, executive director of the country’s BSA committee. Voldins explained that in 2002 only 10 CDs of music (and not a single disk of software) were confiscated by Latvian border officials, but this year the number of confiscated disks has already reached the thousands.

Es, protams, visu sagrozīju pavisam savādāk nekā tas patiesībā bija domāts rakstā, bet tīri emocionāli nevaru pārdzīvot, ka Latvijā NAV normālas cenas nedz mūzikas, nedz programmatūras tirgū…

89 thoughts on “Wired par pirātismu Latvijā

  1. Janks

    un nesagaidīsi arī – kamēr BSA neapniks ārdīties un Mīlgrāvei žēloties, tikmēr cenas turēsies. kaut gan – nesen jau it kā Latvijas mūzikas disku cenas mazliet pazeminājās. bet tomēr daudzu ļaužu vēlme maksāt vēl nav tik liela, lai Mīlgŗāve varētu noslaucīt savas asariņas un teikt – nu Latvijā viss ir super 🙂

    Atbildēt
  2. BigUgga

    taa miilgraave vispaa liekas mazliet teereeta, redzeeju tv5 kaa vinja runaaja – kaukaads aarpraats. ja nav ko teikt, tad nafig blameeties pa tv…

    Atbildēt
  3. Val

    nu nevajag bsa.lv tik traki zjeeloties. kad latvijaa buus attieciigi augsts ienaakumu liimenis un cilviitis varees nopirkt cd par X * 100 Ls tad arii softa piraatisms samazinaasies pac no sevis. un veel kas… latviajaa cilveeki veel nav pieradushi maksaat naudu par citu cilveeku darbu. Tas ir taads kaa princips izveidojies kas pagaidaam nav nemaz tik slikti. pac arii lietoju 99% piraa–sku produkciju no vaardaa nenosauktas korporaacijas…

    Atbildēt
  4. OxyD

    Nedomaaju ka situaacija tuvaako gadu laikaa uzlabosies, gandriiz vieniigie kas pirks legaalu programatuuru buus uznjeeemumi un valsts iestaades. Prieksh maajas PC neviens neteerees tik lielu naudu.

    Atbildēt
  5. murmulis

    nu taa, ja win vareetu dabuut pa Ls 20, tad vareetu domaat par officiaal pirkshanu, bet tad arii office ir jaabuut par max Ls 10 (biezhaak mainaas)…
    vispaar teiksim taa, kameer lielais softs nemaksaas mazaak par kaut kaadu 10-to daljuno iztikas minimuma un muzons (un mazias softs) kaadu 20-to/30-to dalju, tikmeer pirateesim uz vella paraushanu…

    Atbildēt
  6. Pow

    murmulis, runaajot par office. pienjemu, ka tu runaa par micros~1 office. tad nesaprotu, kaapeec, kad iznaak jauna versija taa buutu jaasaak lietot. vareetu domaat, ka tur uberkrutaas fiichas ir, kuru deelj visiem jaaupgraadeejas un jaamaksaa naudinjas.

    Atbildēt
  7. Beaviz to POW

    heheh jauniem Office IR uberkuulas fiichass. Pareizak 1 visuberiigakaa: vinju veidotie faili nav savietojami (biezi) ar iepriekshejam versijam. Attiecigi- dazji pariet uz jauno softu un ari citiem jamaina….

    Atbildēt
  8. roat

    subj iekomentēt aiz iepriekšējā citāta, gribētu publiku atteikties no reliģiskiem kariem. gan linux gan windows ir sava stiprā puse.
    ja, piemēram, bsa vai dahrenviņziņkas atlīdīs pie manis uz mājām un sāks tur runāt par legālo softu, es varēšu uz viņiem rādīt ar pirkstu un smieties, jo mājās lietoju linux. es nezinu, man pilnībā pietiek ar to. varbūt no usability un hrenviņzin kādas puses bikucīt sliktāks tas ira, taču tas strādā un man pietiek.

    Atbildēt
  9. ndqc

    2 nazis: nevis var, bet jau lietojam un visiem rekomendeejam un raadam un instaleejam… 🙂
    vispaar forshi ka taads bsa ir – pastiprina m$ negatiivo teelu 🙂 a par muuziku runaajot – kaads peerk pirachiku diskus? tie tak taapat no mp3 cepti. es muzonu tikai no neta velku.

    Atbildēt
  10. ndqc

    i shtatos i eropaa cena uz originaalo cd ar muzonu ir reaali par augstu. un ko vinji grib ka visi skries un pirks? galvenais ka tas muzons ir reaals suuds ko vinji mums gruuzh virsuu. visaa diskaa viena dziesma ir forsha. es tak nepirkshu cd pa ntiem latiem vienas dziesmas deelj.

    Atbildēt
  11. sonic&sound

    Jaaa smiekliigi. Biedrs ndqc mani uzriidiija shim te story, zinot manu vistieshaako saistiibu ar muuzikas industriju.
    Man efektu palielinaaja palielinaaja tas ka tieshi shajaa briidi darbaa seezhu uz minidisku dzenu un klausos “chunga changa” no visiem labi zinaamas multfilmas.
    Nezinu kaa citiem man tas uzreiz sasaucaas ar jebkuru muusu valdiibas uzstaashanos un runaam un vispaar visu kas notiek, ieskaitot protams leemumus un attaisnojumus.
    Ja buutu kaadam kaads briivs ftp uzsviestu prieksh visiem vairaakas sameera cieshami sakaartotas dziesminjas taada tipa uz megiem 10 labi ja. Bet efekts labs.
    Un taatad
    Pirmkaart varbuutaam informaacijas/datu kopeeshanu nesauksim par piraatizmu. Piraatizms ir to pashu jauko RIAA un citu liidziigu ieviests apziimeejums, pietam ljoti veiksmiigs – jo pat nezinosham cilveekam tas dod sajuutu par to ka Tas par ko runaa ir kautkas slikts. Piraatizms noziimee laupiishanu, slepkaviibas, demoleeshanu, izniicinaashanu, pazemoshanu un terooru. Man tas ar datu kopeeshanu vismaz tieshaa veidaa nesasaistaas.
    Cik sapratu:
    Miilgraave tachu paarstaav latvieshu muuzikas industriju (a-la PlatformaRecords, Mapl (spraagoni), MicRec, u.c.)

    Tad tas noziimee ka pamataa runa iet par latvijas muuziku.
    Vai ir kaads sheitan kuram iekshaa buutu stipra degsme pirkt latvieshu maakslinieku muuziku?
    Kaa tad taa? Un pavisam nepatiik arii? Aa un pat gribaas to visu karsturot kaa “Debiils nozhelojams diletantisks beztalantiigs kretiinizms, un protams padkoska uz Austrumu kaiminju vai rietumu muzoonu”?
    Trakki gan!
    Bet arii man taa liekas. Droshvien tikai liekas.
    Liekas ka muusu klauni veelas sekot RIAA piemeeram – par vaajajaam vaajaas muuzikas seiliem vainot piraatizmu. Ehh – zinu tachu es kaa viss tas Latgaliites maarkets straadaa. Nepaardod tur latvieshu diskus 99% gadiijumos. Divu iemeslu deelj:
    1.) Par latvieshu diskiem menti chakaree.
    2.) Latvieshu muuziku nevienam nevajag.
    Liekas otrais punkts ir pashsaprotams.. Halo ir kaads klauna Artuura (a-jevropa) vai geja Reinika fans? Iznjemot siekalainus tiinjus — kaads grib beztalantufabrikas klaunizmus, ko produceejis muusu visvaroshais superzvaigzne Mednis?
    *funny*
    Latvieshu muuzika ir nozheelojama 99.9% vairumaa, kautvai taapeec ka taa vairumaa ir vienkaarshi neizdvies “nolaiziijums”.
    Par “muzikantu” bagaatumu, un to cik ljuoti vinju maakslinieciko (Cactus200 CD aizzsardziibas developeru vaaardiem sauko Valuable Content) radiijumu paardoshanaas ietekmee dziivi..
    khmm khmm
    Ja viss kas cilveekam ir – ir vinja iedomiiba un nahalizms, un protams ljuoti veertiigaa humanitaaraak-vairs-nekur liimenja Muzikaalaa Izgliitiiba, tad protams ka ja vinja maakslas augljus nepirks, un vinja kaareejo snjaucamaa devu nebuus par ko nopirkt – rezultaats var buut katastrofaals.
    “Piraatizms izposta dziivi!!!”
    ai ai ai cik zheeel
    Paskatieites uz toposhajiem profesionaalajiem shnjauceejiem: FreakShow pa tee-vee – saucaas TF2. Man smiekliigi nav. Taads koncentraats ar taadiem kaa augstaak mineeju ir tuvu kritiskajai massai;)

    ***
    Liidziigi ir ar latvieshu programmatuuru. Un arii varenajiem taas izstraadaataajiem. Parasti ar izcilu RTK vai RTU superizgliitiibu datoorzinaatnees. Peec kuras uz augstaak par MCSE teemeet nemaz nevar jo sajeega ir tikai par win un visualbeisik.
    Conclusion:
    Manupraat visa shii jezga ir vienkaarshi smiekliiga. Gan tas KO taisa (muuzika/softs “Valuable Content”), gan tas KAA to aizstaav (RIAA, MPAA, BSA, u.t.t.). Es domaaju ka ir veerts to visu ignoreet un “mociities” ar free soft un free music.

    Atbildēt
  12. andza

    Bet vai tad var teikt, ka pilniigi visa latviessu muuzika ir sviestaina? Nu jaa jaunajos tiessaam nekaa nav. Bet I. Kalninna, R. Paula, Eolika, Jumprava utt ir lloti labi klausaami. Un ja piemiedz acis uz ssablonismu tad Mielava albuumi arii nav pellami. Nu un protams latviessu dzzeza muuzika, kaa arii alternatiivie (BPP, LG,) vispaar nav noveeteejami.
    Un kur palika Dzelzs vilks un PV?

    Atbildēt
  13. hvz

    Es nesaprotu vienu – ko jūs visi tā satraucaties par “nenormālajām” CD cenām Latvijā? Kāds no jums pērk tos dārgos CD? Es nepērku un man pilnīgi vienalga kādas ir tās cenas.
    Un kamēr mikrofona mūzikas veikalā uz Audēju ielas blakus mūzikas CD atklāti tirgo pirātiskās Fargus un citu šarašku spēles man pilnīgi nekrata kaut kāda apelēšana pie sirdsapziņas un tā, ka autoriem aiziet nauda gar degunu. Ja jau tirgoņiem pašiem ir pie dirsas kā pelnīt, tad kādas viņiem morālas tiesības aizliegt man iegūt to pašu no interneta, latgalītē vai vēl kādā citā veidā?
    Paši brēc kā aizkauti suņi par viņu apzagšanu un tajā pašā laikā apzog spēļu veidotājus. Es atvainojos, bet lai viņi iet dirst (un lai ilgi sūds nenāk ārā)

    Atbildēt
  14. punkts

    Neko nezinu no latviesju muzikas. Kur lai to paklausos, ja visi orgjinaalie CD tik daargi. Populaars var buut tikai tas, kas ir par briivu. Teiksim winamp playeris. Kuram vinjs buutu vajadziigs, ja par to buutu jaamaksaa? Lietotu ko citu. Taapat latviesju muuzika- kam taa vajadziiga, ja var klausiities ko citu. Vai kaads var pateikt KUR VAR NOPIRKT piemeeram Einaara Viitola dziesmas? Vecaas Eolikas dziesmas? Nu neinteresee man jaunie CD par 7Ls. Ja tas maksaatu 1Ls, man buutu liela CD kolekcija ar latviesju un ne tikai latviesju muuziku. Bet kaapeec man vispaar kaut ko pirkt, ja beerniem eest vajag un siltums arii kaut kaa jaagaadaa. Un veel: Vai autortiesiibu aizstaavji var pateikt cik man jaasamaksaa muuzikjim par vinja darbu, ja es nopeerku nelegalo CD, lai es nebuutu zagtas mantas pirceejs? Nevis visai tai sjaikai, bet AUTORAM, jo taas ir autortiesiibas, nevis izplatiitaaju vai ierakstiitaaju vai tirgotaaju tiesiibas. Kad paliksju bagaataaks, samaksaasju arii par kraasaino vaacinju, par pantinjiem, uzliimiiteem utt. Bet pasjlaik- labaak neklausos, lai kaa gribeetos.

    Atbildēt
  15. elfz

    šī rindkopa 2 sonicsound: grozies kā gribi, MCSE kaut ko nozīmē. kaut vai to, ka tu zini, kā no MS tūļiem labi dabūt ārā to, ko tev vajag (turklāt IMHO, ar tīri universitātes zināšanām šo nedabūt kā savu ausu). Neiet runa par fleimu “MS sux, *nix rulz”.
    Tālāk.
    Esmu sajūsmā par krievu attieksmi spēļuku jomā – neskatoties uz to, ka viņiem ir izkropļota valoda, un man labāk patīk spēlēt spēles (skatīties filmas, klausīties mūziku, … 😉 oriģinālvalodā, tās ir par pilnīgi pieņemamām cenām. Nav vajadzīgs piratēt stuffu, kas jau tā ir par visai zemu cenu (c’mon, normālas spēles disks nemaksās pašizmaksu, tas ir loģiski).
    Tas, vai Mikrofona 80 gadu ieraksti un Remix utt rullē vai nerullē, tas lai paliek uz klausītāju sirdsapziņas, bet teikt, ka “while the whole EU external border “needs a considerable improvement to make it watertight,” the situation is the worst in the Baltics.” (no raksta) ir augstākajā mērā nekorekti. Tagad mēs velkam skarbu robežu starp Latviju un NVS/ex-PSRS, un ignorējam PILNĪGI visu, kas un kā notiek /tai/ pusē. Get real, tā nevar.
    ( “We get calls from software users who tell us that Microsoft is already rich enough,” .. “But I know that earlier there were some much more serious threats from organized crime. They threatened to bomb the cars of people who fought against pirate material.”) Par šo varētu teikt, ka I DON’T CARE. Ne man, ne vēl nezin cik tur tūkstošiem/miljoniem Latvijas (un citu valstu iedzīvotājiem) nevajadzētu tas izraisīt emocijas. BSA utml. zināja, ar ko viņi sastapsies, un uz ko viņi iet, un ka jebkura reakscija izraisa pretreakciju.
    Labi, bezcerīgs fleims. Ignore me and maybe I’ll go away.

    Atbildēt
  16. elfz

    Kstaķi, “(Voldins explained that in 2002 only 10 CDs of music (and not a single disk of software) were confiscated by Latvian border officials)”, vai tiešām disku ar ierakstītu materiālu fiziska pārvešana pāri robežai ir vienīgais (par to, vai galvenais, nezinu) veids, kā nelegāli pavairot šos materiālus? 🙂

    Atbildēt
  17. Aicis

    Nu blj… kā man tie dirsā līdēji un softu sargātāji noriebušies, a ko šie izdarījuši lai pie mums tas viss būtu pieņemamās cenās? Gudri slēpties aiz lielo firmu mugurām un kladzināt ka pirātisms, to gan BET….. vai viņi ir runājuši un stāstījuši kaut vai Microsoft korporācijai ka iekš Latvijas tie ienākumi nav kā plašajā eiropā? Gribētos ļoti zināt, lai sāktu čakarēt smadzenes no sākuma pašiem arī kaut kas jāpadara, bet nevis tikai SI, SI. Kā tur īsti ir, kāds nezina?

    Atbildēt
  18. Kertais909

    un tagad par to ko dar BSA :
    ta ir firma kas iegust lidzekjus no Microsoft un citam firmam kuru produkcija tiek nelegali izmantota, un BSA ka sho firmu glabeji mekle to nebednjus ar shadu principu, “mes jums uzliksim programu, un pateiksim kad programatura jums japerk, protams cenas iet simtos….

    ,Bet ja ta labi padoma ir iespejams labi nopelnit un izveidot labu konkurentu BSA , tb :
    “mes jums paradisim kadas progas jums ir bez licenzes, un ieteiksim letakas alternativas shim programmam, tadad cena nu jau varetu but zem 100 Ls, + par labi padaritu darbu. un Jus busiet drosh ka BSA Jums nepielidis.

    Atbildēt
  19. sonic&sound

    elfz: paldies, piekriitu, ka MCSE klat citaam zinaashanaam av ne vainas. Piemeeram kaa man paziistams viens biedrs kas ir MCSE, un beztam ikdienaa Kompilee Kerneljus:). Taads ir pilniigi OK! Man jau spuras celjaas uz tiem kas nekaa aarpus Win nejeedz, un tie ir tie kas aizstaav windus un siivi pretsparo un aizFUDdo visas alternatiivas, baidoties ka ja nu windowsi kljuus neaktuaali – biedrs var palikt muljkja un bezdarbnieka lomaa.. taa nu ir, sevishkji forshi ka pamaniiji “But I know that earlier there were some much more serious threats from organized crime. They threatened to bomb the cars of people who fought against pirate material.” – cik tas ir debiili – tas NEKAD nav latvijaa noticis un tas pieraada kaadu FUD’u biedri atljaujaas stumt. Un paraada to melju buutibu.
    kertais909: briinishkjiiga ideja! Veidot sau FSA – Free Software Alliance!!! briinishkjiiga ideja! luudzu luudzu – visur kur njuuvsgrupaas biidiet sho te ideju. Es arii proveeshu sho ideju akumuleet. Tas vareetu buut baigi riebiigaa atriebiiba:)
    Anteix: oo tu laikam esi viens no tiem LU/RTK/RTU datoorikjiem! rekaa – apguusti html tagus pat – laikam toposhais superkoders. Luudzu iebaaz sev dirsaa savu saitu un abas rokas, pirmstam no turienes iznjemot acis un ieraugot ka tie tagi kas netiek filtreeti nost ir rekstiiti paaris centimetrus zem komentaara Submit loga.

    Atbildēt
  20. sonic&sound

    ZBH: bijushais uchuks vienaa no taam iestaadeem, beidzeejs arii vienai no taam, un vienaa no taam maacos. Bet uchukoju programeeshanas specialitaati (HA!) a maacos dziivi savu elektroonikaa jo tas ir mans profession un arii probleema galvaa kopaa ar iedzimtu nepaarvaraamu tieksmi kodeet assambleraa un mashiinkodos, piemeeram. 🙂 Programmeeshanas specialitaates baigi reklamee, un diemzheel daudzi uz to parakstaas, veelaak nozheelojot jo tur pavisam nekaa nav. Ar visu mineeto maaciibu iestaazhu dazhaadu kursu audzeeknjiem, pasniedzeejiem, un maaciibu liidzekljiem, apriikojumu un programmaam esmu paziistams, tamdeeljarii tik ljuoti droshsirdiigi spriezhos 😉
    Ok ieshu ka maajaas – zinu, negudri ir sestdienaas darbaa seedeet, bet nu sanaak dazhreiz. Taakaa jaukas jums briivdienas, biedri 😉 Saaksies Jauna Nedeelja – Jauni Fleimlisti

    Atbildēt
  21. Sonic

    sonic&sound Anteix: oo tu laikam esi viens no tiem LU/RTK/RTU datoorikjiem! rekaa – apguusti html tagus pat ne AnetiX ir 9 klases skolnieks un viens no http://no.lv tiigereena draUGIEM HE HE AnetiX lidz LU ir loti talu

    Atbildēt
  22. sonic&sound

    Sonic: aaaa – nu skaidrs – biedru nomoka pubertaates lietas.. Manaa leksikoonaa – Pubertiinis. Taakaa par savu seksualitaati un taas izpausmeem nepaarliecinaata persoona, taa ir protams vareni nestabila gan savos leemumos, gan riiciibaa. Droshvien tajaa briidii kad tas te nejeedzigi floodoja listu vinjam bija spontaanaa (“s-pantom”) erekcija vai kautkas taads. Un ta uzreiz hormooni iedeva galvaa un saak sviests nakt aaraa.. Jaa ar tiem pubertiinjiem visaadi gadaas. Gluzhi kaa ar muusu valdiibu! 🙂
    p.s. *Offtopic*
    Jaa es veel esmu darbaa (tas slikti). Un starpcittu – Sonic – no kurienes tev taads niks un cik tad ilgi ko? Bet man nav jau nekas pret – vienkaarshi incanti – tas ir saistiibaa ar skanju vai zilo ezi? Jo man taads niks saveidojies veel pirms vairaak kaa 7 gadiem – dieshi deelj shiem abiem apstaakljiem. No saakuma man piekaara Sound&Sonic, a peectam kljuvu par sonicsound kuopaaraksiitu. te kautkaa iespiedu endziimi pa vidu 🙂

    Atbildēt
  23. Picaroon

    nee nu es esmu stuulbs un reti ko saprotu- nezinu vai saprotu arii tagad, bet jaapiekriit jau vien buus- tip jabuut jums gudraakiem? =D

    Atbildēt
  24. bardaks

    offtopic : kādēļ times.lv administrācija nepieņem konkursā “zvezda times” lapas, kuras ir t.s content lv, jeb latviešu valodā. Diskriminācija kaut kāda…rasisti mana lapa…. ;(

    Atbildēt
  25. Anetix

    JUS ESAT LOXI SMIRDIGIE PROGRAMISTI LEIMA BRILEM SKIBAm KAJAM UN NETIRIEM ZOBIEM APDIRSU6IES SEZA PIE PC UN DOMAJAS 30 GADOS PAR PIRMO SUNU KURU NEMAT PrIEK6AAA !!! SUKAS LABAK TURA MUTU RIZIE PUMPAINI LAUKI !

    Atbildēt
  26. raiviic

    nu nez, es jau neesmu kuudiitaajs, bet domaaju, ka pret taadiem kaa AnetiX vareetu pienjemt kaadus meerus gan virtuaalajaa gan reaalajaa dziivee – gan jau kaads to mazgadiigo kretiinu paziist personiigi .

    Atbildēt
  27. binary

    hm .. peec AnetiX’a neizskataas .. 1kaart – shams raxta AnetiX, nevis Anetix .. 2kaart – vai kaac nevareetu paarbaudiit IP ? visticamaakaa buutu 81.198.224.28 [vinjeejaa] ..

    Atbildēt
  28. AnetiXneistais

    ok es tikai jokojos 6itas bus man pedejais rakst vispar Sorry veciit tas isti pat nebiju es man draugs te samurgoja pusi taka sorry ja pakeru aiz nevar bet nepardzivo vair6 ta nedari6u apsolu ja satik6u uzsauk6u alinu par to Bye 😉

    Atbildēt
  29. binary

    tagad AnetiX vareetu uzzinaat taa dzheka IP, kas posteeja peedeejo kommentu, uzzinaat kautkur kautkaa infu par vinju un ‘apciemot’ ..

    Atbildēt
  30. ui

    nu gan jums te jautriba ahujennaa 😛
    btw, dialupisti var uzgavileet: telekoms lidz gada beigam weekendos par lokalam sarunam iekases minimalu fixetu maksu – tikai par pirmajam 5min. eee, kads bija tas numurs, 7777766 laikam

    Atbildēt
  31. Guigo

    paklau, tak TVnetā nesen bija raksts, ka LV diskus LV mūzikas kompānijas pārdod veikaliem pa 4 lati = tā ir reālā diska cena, ko prasa mūziķis un viņa kompānija, pārējais, ko tu redzi veikalā uz cenu zīmes ir tikai un vienīgi veikala izcenojums, kas nozīmē, ja LV disks ir pa 9 lati, tad pieci lati tu atdosi veikalam, un tikai četri mūziķim (protams, tur iekļauti visi pārējie, kam jāmaksā par diska tapšanu). ar to es gribēju teikt, ka disks maksā tiešām NESAMĒRĪGI DAUDZ. un ticiet man, ja arī es saņemtu gadā vairāk kā Geits, es tāpat nepirktu diskus, ja vien nebūtu cita ceļa kā tos iegūt, jo es nevēlos maksāt visādiem dirslaižiem un liekēžiem, kas saņems naudu ne par ko. Tāpēc bsa, riaa, mpaa un pārējie tamlīdzīgie kukaiņi var iepūst dirsā.

    Atbildēt
  32. coolynx

    nu i saspamojushi 😛
    taa pseido anetix IP: 213.180.120.219
    enjoy
    inetnum: 213.180.96.0 – 213.180.127.255
    netname: LV-IPASAULE-20021113
    descr: PROVIDER
    descr: Interneta Pasaule SIA

    Atbildēt
  33. Diavolo

    Par ko juus lauzjaat skjeepus??
    Tad, kad tauta sanjems algaa tik pat cik tagad ministri, tad arii varees runaat par softa pirkshanu.

    Atbildēt
  34. Hjalmārs

    To Bardaks. Tu tiešām domā, ka Tavas lapas apmeklētāji mainīs sava datora monitora izšķirtspēju uz 1280*1024? Varbūtība šajā gadījumā ir 1:500 000.

    Atbildēt
  35. Arvens

    Jnaaa …. kaarteejais sviets .. par teeemu … Kapeec visi peerk piraatisko produkciju … Da ko tur daudz … buutu man pietiekosha alga pietiekosh dziives liimenis varbuut pirktu arii orginaalo bet pagaidaam ATVAINOJIET cieniitaa Mīlgrāvei ejiet … ka paraudiet krievijaa … !!!!

    Atbildēt
  36. Anonīmais

    Man uz darbu pienaaca Microsofta veestule ar lielu sashutumu, ka me nepeerk vairs vinju licenzes. Lielaakaa kljuuda bija taa ka peerkot jaunus kompus tie naaca ar licenzeetu XP Home edition, kursh tikai noslauciits pirmajaas 10 minuutees a shie jau neko nezin ka me juuzo piraatisko software un uz vinju licenzeem uzd……
    /me smej
    nju ko lai dara nepirkshu un viss
    labaak vienu XP profesional disku latgaliitee un juuzoju cik uziet nevis kaut kaadu Microsoft licenzi katram compim par nezin kaadu summu…..

    Atbildēt
  37. lupus

    Saapiiga teema. kas patiesiibaa – buutu jau dikti labi ja vareetu mees visi pirkt oficiaalo programmatuuru, dziivot ar legaaliem muuzikas diskiem un DC++ izmantot tiiri lai ieveerteetu – pirkt vai nepirkt.
    A bet kameer mums iztikas minimums buus 1/7 daļa no citās ES valstīs pieņemtā – būs kā būs.

    Atbildēt
  38. anonymous

    karoche teikshu vnk. nahuj visu tos lohus. es pat nesen vienam lielam breceejam pret piraatismu (Freimanim .. aka TUMSA) cd ar “……” muzonu. man smiekli naak. cirvji taadi. pashi kauko dirsh ka apzog muus aj aj… psc. un pashi nav labaaki.

    Atbildēt
  39. Mulders

    visi te fleimo fleimo par cenaam!
    a vienkaarsha lieta! VINJI (BSA, RIAA u.c.) uzliek MUMS (parastiem ierindas lietotaajiem) atbildiibu un liek justies vainiigiem, jo neesam experti softa un muzikas lealitaates noteikshanaa!
    Ja es redzu tirgojam disku ar man kaarojamu muuziku par 3Ls, tad es to PEERKU bez jebkaadiem sirdsapzinjas paarmetumiem, tas nav MANS uzdevums tur uz vietas veikt expertiizi un noskaidrot vai disks ir kopija vai origjinaals vai veel sazinkas!
    Viss basta! Peerku to ko varu atljauties, un tad jau taa ir MANA atbildiiba, ja es nopeerku suudiigu kvalitaati vai ko citu. Starp citu tai pat latgaliitee, vechi samaina sakainus diskus!

    Atbildēt
  40. ui

    vajadzetu uzrikot piketu pret Latgalites aizvershanu.
    galu galaa – tur netirgo tikai zagtus softus un velosipedus, bet ari radiodetaljas. domaju, ka pat santehnikas nodaljai laukuma vinjaa galaa atradisies cienitaji! manuprat, nevar viennozimigi vertet sho tirgu ka negativu paradibu. tam ir sava vesturiska nozime valsts IT jomas attistiba. ari noziedzibas limenja samazinashana, jo turpmak urlas bus spiesti pa naktim dauzit stiklus smukajiem muzikas veikaliem meklejot ne dargu alternativu purnu dauzishanai uz ielam.
    protams, uz piketu jagjerbjas piratu terpos – vismaz apsejs par aci, lai ari Elita &co “pirata” telu censhas raadit tumsha gaisotne, japarada vinjiem, ka modernie pirati ir daudz gaishaki un joprojam ar humora izjutu. janoliek fakta prieksha, ka pec Latgalites aizvershanas pekshnji nepieaugs dargo disku pirceju skaits. jacinas ir ar celonjiem, dargie!

    Atbildēt
  41. Mulders

    nu Gulbis tak pac atzinaas savaa impotencee remonteet sho probleemu!
    a probleema ir taada, ka pieprasiijums peec leetaakas preces vienmeer buus!

    Atbildēt
  42. DancingWolf

    Kaa nav normaalas cenas!!! Piemeeram licenzeetu SUPER Win95 Latvijaa var nopirkt tikai par 40Ls, bet MegaSUPER XP pro tikai par ~240Ls. Gribat veel!!! Luudzu! MS Office XP pro ~270Ls. Kas i ko? Nevarat atljauties? Nevajag straadaat kaut kaadaas leetaas firmaas, kur maksaa iztikas minimumu, bet par iereednjiem. Mums latvju bauriem veel taalu liidz Eiro. Vieniigie BSA mala4i. Iet laikam liidzi. Maaca tautu kaa vajag. Mala4i turaties BSA, sadodiet latvju baalinjiem kuriem veeders pirmaa vietaa nevis licenzeetaas progas.
    Pustj vsegda budet BSA, pustj vsegda budet Microsoft, pustj vsegda budu ja(ar savu iztikas minimumu).

    Atbildēt
  43. CannibalSmith

    in reply to WILLL: gan Win gan Linux sux!
    un komentaars pa teemu: es pirktu originaalos softus (geimus!), ja buutu kur. es vienreiz veicu eksperimentu – es izstaigaaju visu riigu krustaam shkjeersaam, mekleejot originaalo geimu (tie kas iepakoti lielaas pakaas utt) tirgotavas. neko neatradu. vieniigais veiksla kur var dabuut burtiski dazhus originaalos geimus ir veikals 636. lai dziivo! bet pat tur nav Red Alert 2! 🙁

    Atbildēt
  44. Kings

    vispaar par OS pirkshanu, mani tas kauka neuztrauc, lietoju LINUX un neko citu, ja uz manaam maajaam atnaaks menti kas trobelee cilveekus kas uz PC staav nelicenzeetas OS, es vinjiem tad paeraadiishu vienu lielu videejo pirkstinju, LINUX is freeware, un taa kaa vinji varees tiit makshkjeres taala, vissadas microoshita drazas ms office un tiri pir nelietoju, jo uz LINUX ir office klons un pie tam ar freeware, visas progas LINUxam ir freeware, taa kaa me beedu nezin, un veel, pa muzoonu, nekad neesu pircis muuzikas diksu, ieeju dc++ novelku to ko man vajag, un viss ir chiki, nu games, ir taada situaacija ka nav uz LINUX pietiekoshi vinju, bet nu neesu geimeris un mani taapeec tas neuztrauc 🙂 nu un protams lai nerastos paarpratumi neteikshu ka win sux, nebuut ne, laba os, vienkaarshi tas ka nu man patiik linuxis un tas arii viss 🙂

    Atbildēt
  45. mjgm

    vispaar par OS pirkshanu, mani tas kauka neuztrauc, lietoju LINUX un neko citu, ja uz manaam maajaam atnaaks menti kas trobelee cilveekus kas uz PC staav nelicenzeetas OS, es vinjiem tad paeraadiishu vienu lielu videejo pirkstinju, LINUX is freeware, un taa kaa vinji varees tiit makshkjeres taala, vissadas microoshita drazas ms office un tiri pir nelietoju, jo uz LINUX ir office klons un pie tam ar freeware, visas progas LINUxam ir freeware, taa kaa me beedu nezin, un veel, pa muzoonu, nekad neesu pircis muuzikas diksu, ieeju dc++ novelku to ko man vajag, un viss ir chiki, nu games, ir taada situaacija ka nav uz LINUX pietiekoshi vinju, bet nu neesu geimeris un mani taapeec tas neuztrauc 🙂 nu un protams lai nerastos paarpratumi neteikshu ka win sux, nebuut ne, laba os, vienkaarshi tas ka nu man patiik linuxis un tas arii viss 🙂

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *