Latvijas ņukeru portāls

areems atsūtīja saiti uz Latvijas PHP-Nuke portālu. Es nemaz nezināju, ka tāds eksistē.

Pārsteidza mani tas kā tiek cildināts šis portāla dzinējs. Aizejot uz šo lapu un palasot tekstus rodas iespaids, ka tiešām PHP-Nuke ir tas, kas tagad būtu jālieto visiem, kas vēlas atvērt savu portāliņu. Viss ir tik skaisti un tādā stilā. Gluži kā debesu manna. Vai arī Banka-Baltija, galvenais ieguldiet tā vairāk un rezultāti būs acīmredzami.

Latvijas PHP-Nuke

Iespējams, kas es maldos un savā praksē esmu saskāries tikai ar nemākulīgu administrāatoru veidotiem un uzturētiem PHP-Nuke portāliem, kas tiek sabojāti nevis tāpēc, ka portāls ir caurs, bet gan tāpēc, ka tas ir nepareizi nokonfigurēts.

Te neliels citātiņš no Latvijas ņukeru portāla rakstiņa:
Kaut tagad ir moderni kritizēt tos, kas izmanto PHP-Nuke, tomēr šī portālu sistēma joprojām ir pati populārākā savā klasē. PHP-Nuke ir atvasināts desmitiem veidos, modernizēts un pārveidots. Loģiski, neiztiek bez kļūdām un nepilnībām, bet tās ir atklājamas un novēršamas. Parasti, ja regulāri apskatām PHP-Nuke centrālo portālu, tad nepilnības tiek atklātas ātri un par tām tiek paziņots.

Būšu moderns un turpināšu kritizēt šo PHP-Nuke portāla dzinēju. Jā, es uzskatu, ka to nevajadzētu izmantot, jo tas ir nemākulīgi izstrādāts, bet diemžēl nevaru pateikt kāda satura vadības sistēma (SVS) būtu labāka.

Te nu autors ir trāpījis naglai tieši uz galvas, jo PHP-Nuke jau sen vairs nav nekāda bērnu dārza rotaļa, bet gan skolas līmeņa pasākums un savā klasē viennozīmīgi ir populārākā.

Arī turpinājumā autors pareizi raksta, ka kļūdas ir ļoti viegli atrodamas un tās tik pat ātri tiek arī laistas lietā, pēc tam arī paziņots par tām attiecīgā vietā.

Tiešām viss ir pareizi uzrakstīts, vienīgi, kas to lasa un kā interpretē izlasīto.

Ja tiešām negribas ne santīma iztērēt, bet ir vēlme palaist mega portālu, tad sliktākā gadījumā var pamēģināt monstru developer.ez.no. eZ Publish izstrādātā SVS ir vismaz divreiz sarežģītāka un vēl tik pat reižu grūtāk nokonfigurējama, bet vismaz nav tik caurumaina. PHP-Nukes uzlikšana uz mana datora ar Windows operāciju sistēmu aizņēma aptuveni 5minūtes. Portāls griezās un es jau spēlējos ar tēmām… Turpretī eZ Publish pat pēc stundas man negribēja normāli strādāt, jo radās konflikti izmatotajās aplikāciju versijās. Jāatzīst, ka šos eksperimentus veicu pirms vairāk kā gada. Iespējams, ka eZ Publish ir uzlabots un instalācijas process ir vienkāršots.

Galu galā atcerēsimies Confera skandālu par kuru es rakstīju vēl pirms pusotra gada Cietnī. Vesela kompānija bāzē savu biznesu uz eZ Publish izstrādātās SVS. Manuprāt tas par kaut ko liecina.

Tas arī ir viss.

10 thoughts on “Latvijas ņukeru portāls

  1. misame

    administrators, nevis “administrātors”. Tas no sērijas “rādio”, “gūlta”, “stūlbenis”, “distaņču slēpošana” etc.

    Atbildēt
  2. tamster

    Man arii kaadu laiku saits griezaas uz shii *briinuma*… Nu OK vinsh ir diezgan eerts un iespeejaam bagaats… Tachu ja kaads veido open-source dzineeju, tad taadus gljukus kaa to ar to index.php?file=http://fuck.phpnuke.org/blablabla.php nevajadzeet ielaist, nekaadaa gadiijumaa!

    Atbildēt
  3. Mogomeeds

    Nu daargais coolynx, pastaasti, kas ir svariigaak- aatri un vienkaarshi uzlikt visiem saprotamu amatierportaalu vai jakareeties (ja to prot)? Es nemaz daudz nedomaatu, ja man tas buutu jaaizveelas. Paskat shoi pashu, uz ko iet Pods. Es to peetiiju, peetiiju. Un nepilniibu ir daudz. Varbuut tu to esi paarlabojis, bet ne visi to prot. Vai ne taa? NUKE, iipashi jau nu peedeejaa, ir pavisam elementaara- griez caur FTP tik iekshaa un taa palaizjas pati! Kas veel to piedaavaa? Es, piemeeram, neeju skatiies uz tavu portaalu dizainu, bet gan lasiit informaaciju. Ja tieshi tas ir svariigi, Njuke ir labs shaadiem pasaakumiem.

    Atbildēt
  4. broadcast255

    praktiski nesen akal bugtraq iemesc zinjojums par kaarteejo nukes-gljukes caurumu, domaaju ka vismaz puse to nav izlasiijushi un uzlabojushi. nee nu vis ir kaartiibaa, griezhat to meeslu, priecaajaties … BET … juusu dati ne tuvu nav droshiibaa 🙂 tur taa fishka

    Atbildēt
  5. Aleksejs

    2 coolynx: Citāts no vienas “gudrās” graamatas:
      “Sistēma ir droša, tad ja visi ar tās darbību saistītie riski ir pieņemami”.
    Tātad, ja kāds ir izvērtējis visus riskus, kas saistīti ar PHP-nukes izmantošanu konkrētam mērķim un nonācis pie slēdziena, ka ir gatavs pieņemt šadu risku, tad PHP-nuke ir adekvāts risinājums. 🙂 Cits jautājums, vai viņš tiešām spēj objektīvi novērtēt šos riskus…

    Atbildēt
  6. MM-Y

    coolynx :: “Tiešām viss ir pareizi uzrakstīts, vienīgi, kas to lasa un kā interpretē izsalīto.” hmz… ko tad mees interpreteejam? izsaaliitas zivis? 🙂

    Atbildēt
  7. J0ke

    Domaaju ka nuki var lietot ja piegriezh to smoduljus kurus neizmanto…
    Biezhi sanaak ka saitu uzlauzh caur neizmantoto moduli… 😀
    Bet saprotams ka parasts useris “lameris” nespees to izdariit…

    Atbildēt
  8. ManInBlack

    Wo wo.. taa kluda ar index.php?file=blablabla ir vispar debilisma kalngals. Rodas pamatots jautajums par to, vai phpnukes koderis vispar nav biki tereets, ka neiedomajaas, ka kads vares kaut ko inkludot. NU nez.
    oke, gadas, ka kaut kas ir jainkludo savaa lapa.. Tipisks piemers: man dazkart mvm.lv lapaa vajag kadu preses reliizi zem skatit vel iemest. Nu bet tas ir tik reti, ka taisit tapec jaunu datubazes tabulu negribejas, so, uztaisiju failinu, kur tiek inkludots cits fails, ko norada adresee.. Bet – 1)apgriezam tagus, punktus, slashus un 2)ja inkludojamais failins saucas arstumode.php un atrodas mapee dati tad adresee noradam vienakrsi arstumode un savukaart laapaa inkludojam dati/$inkluds.php
    oke.. biki ne temu.. 🙂

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *