Latvijas Lauksaimniecības Universitātes lapā atvērts jauns ziņu dēlis

Sergejs iesūtīja saiti uz Latvijas Lauksaimniecības Universitātes rediģēšanas rīku.

Kārtējais kreiso roku sindroms. Un nevajag teikt, ka tas ir labi, ja traktorists māk taisīt arī mājas lapas. Nedomāju, ka Lauksaimniecības Universitātē kāds būs ļoti priecīgs par to, ka viņu mājas lapa ir kļuvusi par ziņu dēli.

LLU defaced

Rediģēšanas logs ir redzams zemāk. Nenocietos un uzmetu pāris punktus, kas iešāvās prātā no webmeistara ābeces.

Tas ir jāzin!

1. Nekad nedrīkst atstāt publiski pieejamas direktorijas, t.i., bez autorizācijas, kas satur jebkāda veida rediģēšanas skriptus.
2. Ja kaut kādu iemeslu pēc jūs šai direktorijai nevarat uzlikt autorizāciju, tad kaut vai var nosaukt to kādā izcili sarežģītā nosaukumā, ko būtu nereāli uzminēt.
3. Nekādā gadījumā neizmantojiet counterus, banerus vai vēl kādas 3 personas statistikas sistēmas, administrēšanas lapās. It īpaši, ja tas ir 2. punktā minētais gadījums, kad nav iespējama autorizācija. No šīm lapām NEKAD neejiet uz citu lapu un neklikšķiniet uz baneriem, counteriem vai vēl nezinu kādām norādēm, jo pēc referer lauciņa ierakstiem jūsu administrācijas direktoriju ir ļoti vienkārši izsekot.
4. Un pats stulbākais būtu likt JEBKĀDA veida saites uz failiem, kas atrodas šajā administrēšanas rīka direktorijā vai, ja tā direktorija ir brīvi pārlūkojama, tad apakšdirektorijās. (šis punkts atbilst šodienas upurim)
5. Ja serveris nav pareizi nokonfigurēts, tad vismaz jūs paši varat parūpēties par tā drošību un ar index failiem liegt iespēju brīvi pārlūkot direktoriju saturu.

Principā tā ir ābece, kas ir jāzin katram, kas grib sevi saukt par webmeistaru. Šajos punktos nav uzrakstīts nekas pārdabisks, ko varētu zināt tikai Microsoft sertificēti speciālisti vai maģistra grāda īpašnieki, kas atsēdējuši universitātē daudzus gadus, lai uzzinātu šos pamatus.

Tagad šajā logā jau ir paplosījušies visi, kam nav slinkums kā arī vēl plosīsies tie, kam ir slinkums.

LLU defaced

P.S.
Uz raksta ievietošanas brīdi LLU lapā jau bija atvērts ziņu dēlis, jo saite, kuru es nenopublicēju bija jau nosūtīta uz kādu listi.

37 thoughts on “Latvijas Lauksaimniecības Universitātes lapā atvērts jauns ziņu dēlis

  1. metju

    Vo! coolynx.. piekriitu Tev par tiem traktoristiem. Par traktoristu es uzskatu weblapas dizaineri. Lapai ir traktoristu dizains 😉 Zheel… ljoti zheel. Par programmeeshanu nemaaceeshu spriest. Bet kopumaa – dizains=false, coding arii=false.
    Boo-yaa!

    Atbildēt
  2. kerbis

    Rakstā neredzēju ziņu dēļa ievada vietas adresi (varbūt nepamanīju), bet listē uzrādījās kā:
    http://www.llu.lv/zinas

    Atbildēt
  3. Dreef

    Neredzeeju linku, bet neizlasot tekstu liidz galam un aizejot uz Web lapu iemeegjinaaju admin diru un taa kaa taa nedarbojaas, tad naakosho, kas bija redzama. Aiznjeema ap 10sec. Laikam taa lapa shodien atveerusies, jo jaabuut kaartiigam laamem, lai to nepamaniitu ;-).

    Atbildēt
  4. hu ha

    a ja nu kaads patieshaam no adminiem ir bijis tik laams ka uztaisiijis shaada stila lapu pac? to tak nevar zinaat… vai varbut var?

    Atbildēt
  5. traktorists

    Bat kam vispaar ir vajadziigas web lapas? Varbuut lai IT cilveeki taisa savas lapas par seviim un paareejie nemaz nemeegjina? Par ko web paarveertiisies?

    Atbildēt
  6. coolynx

    traktorists: domāju, ka tu būsi pārsteigts, bet praksē web lapas, kas varbūt kādreiz izaug par lieliem projektiem, pārsvarā taisa cilvēki, kas nav IT speciālisti, bet par tādiem kļūst ar laiku. IT cilvēki ir pārāk slinki, lai kaut ko tādu darītu.
    ja tu gribēji man iemest ar akmeni, tad laikam tev tas sanāca diezgan neveikli, jo arī man nav neviena diploma, kas apliecinātu manu piederību IT nozarei, toties man ir daudz citu diplomu, kas apliecina, ka esmu ieguvis izglītību citās nozarēs kā arī varu palepoties, ka man ir 4. kategorijas atslēdznieka kategorija un esmu kruts mehāniķis…
    ir ko teikt? 🙂

    Atbildēt
  7. traktorists

    coolynx
    Neatminos kuraa teikumaa piemineeju izgliitiibu. Mana doma bija par to, ka cilveeki bija centushies(varbuut nezinaadami) un dariijushi. Taa vietaa lai Tu liidzinaatu attieciibas ar garaamgaajeejiem(es) Tu vareetu labaak pastaastiit cilveekiem(vinjiem) kaa palabot kljuudu/as

    Atbildēt
  8. SpokS

    man jau patiik shiste links: file:///C:/Program%20Files/Apache%20Group/Apache/htdocs/en/st_ex.htm ( http://www.cs.llu.lv/en/abroad.htm )

    Atbildēt
  9. coolynx

    traktorists: izglītību es pieminēju tikai tāpēc, lai *garāmgājējs* saprastu, ka par IT speciālistiem nepiedzimst.
    redz, puse no tiem, kas ieraudzīja šo rakstu nemaz i neizlasīja to līdz galam. tajā skaitā arī tu. un pēc tam lej asaras, ka es kaut ko ne tā esot izdarījis.
    kāda jēga man bija rakstīt ābeci – pamācību, ja neviens to nelasa, pie tam vēl brauc virsū, ka es to neesmu izdarījis. laikam jau tiešām labāk ir vienkārši nopublicēt adresi, lai ārdās arī pārējie, kas paši nav spējīgi to atrast.
    ja reiz esi garāmgājējs, tad ej vien tālāk… te cilvēki lasa saproties nevis vazājās apkārt haļavas meklējumos vai sprediķu lasīšanai.

    Atbildēt
  10. Tigers

    Kursh te intereseejaas kaa uzlaust TP lapu…
    Aizejam uz
    http://www.tautaspartija.lv/stats/usage_200212.html
    Apskatamies pie referiem admina tuulju atrashanaas vietu(http://www.tautaspartija.lv/adm/Work/HTMLEditor/work_docs_sel.ph p)
    Tad paskatamies admina username pie total uzernames, atliek tikai uzlaust/uzmineet paroliiti un Latvijas lielaako zaglju homepage juusu riiciibaa!

    Atbildēt
  11. Tavs Draugs

    Piekrītu traktoristam, vajag teikt, ka tas ir labi : ja 4. kategorijas atslēdznieks vispārības (vai savas slimās pašapziņas)labā nes gaismu IT jomā, bet vajag teikt, ka ir arī slikti, ja šī gaisma tiek aizēnota ar augstprātību un žulti pret zemākas kategorijas atslēdzniekiem un citiem sikaļām.
    Tas ir jāzin!…… Arī ir sprediķis, tikai ar ievadu tu sīkaļa. Principā, bez šāda ievada es personīgi būtu pateicīgs par šādu sprediķi, bet ar to kas nāk līdzi : lai CL iebāž pakaļā savas pamācības.

    Atbildēt
  12. ulzha

    No Kaarnegija var daudz maaciities.
    1) Nerakstiit virsrakstaa “tas ir jaazin”, jo citi to var uztvert kaa “tu siikalja” un vinjiem tas _var_ nepatikt.
    2) Neuztvert ar nepatiku virsrakstus “tas ir jaazin”, jo citi tachu _driikst_ uzrunaat domaas citus ar “tu siikalja”.
    3)…

    Atbildēt
  13. :)

    Te mums dazhas stundas ieprieksh muti metjuu atveera:
    Vo! coolynx.. piekriitu Tev par tiem traktoristiem. Par traktoristu es uzskatu weblapas dizaineri. Lapai ir traktoristu dizains 😉 Zheel… ljoti zheel. Par programmeeshanu nemaaceeshu spriest. Bet kopumaa – dizains=false, coding arii=false.
    Boo-yaa!

    Taatad dizains = false, atbilde – tavaa lapaa kaut ko no muusdieniiga dizaina gruuti bija samaniit.
    Taatad coding = false, atbilde – citeejam pashu metjuu: “Par programmeeshanu nemaaceeshu spriest” un mans turpinaajums: NU TAD NESPRIED.
    Visbeidzot. Ja juus atrodat kaadu shaadu caurumu, tad vispirms aizsuutiet attieciigajiem “adminjiem” zinju ar to, ka vinja riiks ir suuds un konkreti uzrakstiet ko vinsh lai dara, preteejaa gadiijumaa runaashana shajaa lapaa jaauztver tikai un vieniigi kaa dizhoshanaas un nevis reaala darboshanaas lietas labaa. Kad aaksts ir salabojis savu kluudu, luudzu sirdsapzinjas mierinaashanai vari pateikt tur un tur bija taads aaksts kam bija taads un taads caurums, bet peec mana dizhaa ieteikuma vinsh to caurumu izlaboja – tas tiem, kam dizhoties patiik. A ja gribeejaas labus padomus dot, kas ir visai labi (visu sheit lasosho lameru vaardaa – paldies, pods), tad vareeja vienkarshi uzrakstiit shos padomus un amen. Mineet konkreetas caurumainas lapas nav zoliidi, ja padomaa, ka sho materiaalu lasa visaadi aaksti, kam katrs shaads caurums ir kaa briivs caurums preteejaa dzimuma paarstaavja kermenii, atvainojiet par skarbumu, bet kaa lai citaadi apraksta shos aakstus, kas peec poda ieteikumiem regulaari visaadaas cauraas lapaas ieraksta totaalaas jeeliibas? Cik esmu lasiijis zoliidus CMS security rakstus, tad nevienaa nav mineeta konkreeta lapa, kuraa vareetu kaadu shaadu caurumu izmantot. Labaakajaa gadiijumaa var lasiit par kaadaam vecaam paziistamu CMS versijaam, kuros bija shaadi caurumi.
    Ak, jaa piebilde tam jauneklim, kas Tautas Partijas lapu “apskatiija”: taadaa gadiijumaa var teikt, ka, lai atveertu jebkuru pasta kasti “atliek tikai (mans izceelums) uzlaust/uzmineet paroliiti“.
    Prieciigus Ziemassveetkus! aaaksti nelaimiigie.

    Atbildēt
  14. Kraans

    kaa vinmeer cilveecinji sho pasaakumu ir uztveerushi cik tik personiigi bijis iespeejams. uzskatu – ja esi nokljuudiijies savas nezinaashanas, neveikliibas vai sidsshkjiistiibas deelj tad nebuutu jaagaida slavas dziesmas vai paliigu sarashanos no visaam malaam.
    CL dariija to ko uzskatiija par deriigu – mekleet muulaapu kas sastraadaajis to vai citu AAXTIIBU laikam ir vars tikai godpraatiigi
    ( godapraats – senaizmirsc vaards, kura pielietojums no laika gala bijis vieniigi latvieshu folkloraa). Lai nu kaa attieciigie indiviidi var druumi seedet savos kaktos un laiziit bruuces, bet pamaaciibas podaa , lai cik skarbiem vaardiem arii nebuutu saciitas -teicama lieta.

    P.S.
    btw dizains tieshaam nav pirmaas raudzes ( laikam 2. & 3. arii ne)
    shaadu uzkjiileet var ieksh MS Paintbrush 5 min. ….. labi labi paarspiileeju 40 min.

    Atbildēt
  15. MZM

    Par teemu: dizains sux, izpildiijums sux. Pamatojums: kraaas kaa free p0rn lapai, lapa nekad nebeidz ielaadeeties, ja aptur, tad aizveras pavisam (Mozilla 1.2.1, X11). Taa kaa shii lapa nav veidota taalajaa 1995. g., tad tai ir jaastraadaa vismaz apmierinoshi ar Mozilla.
    Par teemu 2: web lapu veidoshana nav spiesta lieta, ja nemaaki – nevajag. Es, piemeeram, neremonteeju traktorus un arii IT tehnologijas nestudeeju (geograafija). LLU nav taa iestaade, kurai lapa buutu jaataisa datorklases uzraugam. Ja nav pashiem sava webmastera, tad var pieaicinaat kaadu no malas par $$$, jo galu galaa nav jau katru dienu jaataisa webs no 0.
    Oft: Atkal jau kaads saaka bljaustiities, ka vinjam nav mazinjsh, lai gan par to nemaz te runa negaaja…
    Sorry par toni, bet paaraak daudz cilveeku, kas parastu textu nemaak lasiit un saprast.

    Atbildēt
  16. Mogomeeds

    Vo, vo. Atkal kaut kaadi pseido hakeri, kas burta “o” vietaa izmanto nulli te saak kachaat uz citiem savas purlas. Pats esmu zubriijies LLA un nekaadu traktoristu tur nav gan. Piecus gadus njeemos pa dziivnieku morgu un zem mikroskopa luureeju audus, muskuljus un shuunas. Nez vai juus maz speetu kaadu stundu vai divas paseedeet peec liikja smirdoshaa morgaa vasaras laikaa. Galvoju, ka pashi veel joprojaam taisaat savas lapas uz kaada driimviivera vai frotpeidzja.

    Atbildēt
  17. kautkas

    LLU ir IT fakultaate, lai gan tikai 3 gadus. Tad atsevišķi kadri no studentu vidus ir spējīgāki uztaisīt funkcionālāku lapu un attaisnot vārdu dinamiskums, nevis ar kaudzi html failiem. Varētu teikt, ka studentu potenciāls ir ļoti par zemu novērtēts.
    Cik zināms, tad lapu veidotājs īsti neatbalsta jaunas pieejas un no mācībām turas pa gabalu, kaut vai Dreamweaver iemesto rindiņu būtu izvācis …
    Varētu teikt pat vairāk – es šaubos, vai viņš varētu izskaidrot KATRU rindiņu savās lapās, jo izskatās pēc gataviem maketiem no kaut kurienes dabūtiem, bet savām vajadzībām nepiedzītiem.

    Atbildēt
  18. Krotow

    Laikam autors būs “pielabojis” savus javaskriptus, jo tagad Opera 6.05, atverot to miskasti, lamājas par javaskriptu gļukiem 🙁

    Atbildēt
  19. kautkas

    Es tik nesaprotu, kāpēc tai vietā, kur bija linki uz ievades formām, vajag atstāt index failu – tukš, bet fails. Varbūt man tas ir tukšs, bet varbūt tur kāds php skripts, tjipa nosaka IP, lai redzētu kas interesējas … strange
    Būtu izņēmuši index failu un Apchi pasūtītu visus trīs māja tālāk. Vispār līdzīgi ir ar vairākām direktorijām … galīgi strange

    Atbildēt
  20. Kraans

    to 🙂
    incanti gan kas buutu staastaams par shii smeereejuma eetisko pusiiti
    Nepaarproti mani – Idejai par lapucha izveidi nav ne vainas tachu nav jaazin pat elementaara kompoziicija un koloristika lai pateiktu
    ka attieciigaa saita NOFORMEETAAJAM ( pieveers uzmaniibu shim vaardinjam .. ti nevis programmers, webmasters vai veelkukascic)klibo speeja ielikt formaataa 800*600px dazhus kraasu plekiishus un txt
    iesaku pakonsulteeties ar kaadu kam ir daudzmaz jeedziiga pieredze shajaa jomaa

    Atbildēt
  21. :)

    Kraans:
    Par dizainu. Es nesaku ka shis ir entaas paaudzes web dizaina paraugs. Es esmu pret to, ka vienkarsha dirshanaas notiek. OK?
    Par eetisko pusi. Tas bija personiski tev. Padomaa kur straadaa ko dari un galvenais kaa dari. Ar konkreeto rakstu nekaadi nesaistaas.

    Atbildēt
  22. ss

    Matu skaldīšana, bet laba reklāma lapai. Kad vienreiz šeit bija pieminēta mana lapa, vienā dienā konstatēju kādas 100 jaunas pāradresācijas no šīs lapas.
    Bet minētā traktoristu lapa informatīvi ir daudz labāka par kūlajiem vebmeistaru meistarstiķiem. Ja vienkārši lietuvisko zaļo nomainīs pret latvisko, visiem mutes būs ciet. Man neviens caurums acīs nedūrās, laikam neredzu, ka citiem bikšu pogas ir vaļā… Vairāk acīs iekrita caurums “tas jāzin ” punktā 1.
    Tas tā 🙂

    Atbildēt
  23. Kjiimikjis

    Es maacos LLU ITF un te manupraat pat ir labaaka attiexme pret studentiem kaa piem, RTU. Studentinjus vismaz par cilveekiem tura.
    A par zaljo toni runaajot – logjika vienkaarsha – LLU i Latvijas Lauksaimnieciibas universitaate – taatad vairums fakultaashu tiecas uz praktiskajaam zemes lietaam,zaalee ta i zalja 🙂

    Atbildēt
  24. rubbdzi

    Kjiimikji: Tu man paraadi zaali kura ir tik zalja kaa lapaa izmantotaa(par Chernobilju, un citaam liidizigaam vietaam, nerunaasim)! Es saprastu, ja tieshaam buutu normaali zalja kraasa, bet shii indiigi zaljaa…

    Atbildēt
  25. Lauzējs

    Kjiimikim – tu ar galvu draudzeejies? Ko ta mees tagad, ja studeejam mehaaniku, tad weblapai jaabuut bruunai, ja studeejam govs pienu – lapa balta, utt? Turpinam, ja, peec tava domu gaajiena, lapai ir jaabuut indiigi zaljai, tad varbuut veel vajadzeetu arii burtus uzlikt indiigi sarkanus, taapeec ka jums tur lopkopji arii ir, kuriem sakars ar asiniim? Un peec tam veel uzlikt baltaa fona vietaa 1MB bildi ar cilveekiem uz taas, lai stundu laadeejas, bet ar cilveekiem, taapeec ka jums tur sociologi arii ir. Nu un beigaas veel sataisiit layerus ar alnjiem skraidoshiem, jo luuk alni sir jelgavas geerbonii, un jegavaa universitaate atrodaas. Un kaut kur pa vidu veel ar lieliem burtiem ielikt – SHO LAPU UZTAISIIJAAM PASHI, VINJA RIKTIIGI RULLEEE, TIKAI NEEEJIET ZEM SADALJAS ADMINISTREESHANA, JO TUR VAR VISU LAPAS KONTENTU LABOT UN MEES NEMAAKAM UZLIKT PAROLI.

    Atbildēt
  26. Kjiimikjis

    Lauzeejs – tu jau nu smagi paarspiilee par taam kraasaam. Nosauc man fakultaati, kuras pamataa buutu govs tikai piena studeeshana. Runaajot par visiem tiem admin caurumiem – nezinu ne, kas to lapu taisiija(jaa zaljaa kraasa vareeja buut normaalaakaa, shitaa “paaraak” indiigi lec aciis), ne ka ir admins – kaapeec vinjam tik liikas rokas.

    Atbildēt
  27. Students no LLU IT

    He hee, nu jaa lapas veidotaajs ir Kazainis, kas pieturaas pie vecaam lietaam unneko jaunu nemaak uzmeikot:) 1-nam te bija taisniiba, ka studenti taisa labaakas lapas, taa arii ir:) RESPECT

    Atbildēt
  28. mazaa

    Liecieties mieraa par to lapu, maaki, taisi labaaku, nemaaki-klusee!!! Jaa Kazainis ir taads cilveeks, kas pieturas tikai pie saviem uzskatiem, bet taadi jau esam mes visi., tikai kursh vairaak kursh mazaak.Aizveraties un beidziet noniecinat citu darbu.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *