Žurnāla “E-pasaule” turpinājums #2

Manis aprakstītā un izķengātā raksta žurnālā “E-Pasaule” autors Jānis Giniborgs atsūtīja vēl vienu vēstuli un vēlējās, lai tā tiktu nopublicēta. To arī daru. Tagad jau ir iespēja jebkuram nokomentēt katru rakstu un izteikt savu kritiku, novērojumus, attieksmi pret šo lietu jeb vienkārši savas domas un komentārus.

Emails:
———————————————————
Hmm, vispār es nepiekrītu lielai daļai komentāru un man joprojām nepamet sajūtas, kas viss šis Tavs “paskaidrojums” velk uz atrakstīšanos – “saki ko gribi, bet es vienalga gribu tevi apdirst un to darīšu” 🙁

1. Par atbildību – nevar būt nekāda dubulta un parasta atbildība. Ja es kaut ko saku, tad atbildu par saviem vārdiem, vienalga, vai tie ir publicēti žurnālā vai interneta lapā. Es tikai gribēju vērst uzmanību uz to, ka žurnālā man NAV tādu kontroles iespēju uz visu procesu, kā tas ir interneta lapā. Tāpēc es nevaru atbildēt par tām kļūdām, kuru rašanos ietekmēt vai mainīt nav manos spēkos!
Man varbūt tev aizsūtīt raksta melnrakstu, kurš pēdējoreizi labots 20. septembrī, tas tevi pārliecinās, ka autors te nav pie vainas?
Par redaktoru – nu tad varbūt pieraksti atklātā tekstā, ka tu uzskati, ka Andris Anspoks ir lameris un neko nesaprot no skolniekiem zināmām lietām?
Viņš ir attiecīgā (un citu manu) rakstu redaktors.
2. Man nav nekādas juridiskas saistības ar žurnālu, es esmu tīri ārštata autors. Tāpēc man ļoti nepatīk, ka virsrakstā figurē “žurnāls e-pasaule … pilnīgs sviests” un tālāk rakstā tiek apčakarēts konkrēts autors, pie tam – skat. pirmo punktu! Mans viedoklis par žurnālu ir tikai un vienīgi mans personiskais viedoklis un nekādā ziņā neatspoguļo tā izdevēju viedokli.
3. Kāpēc neviens no šiem ķengātājiem nevar pateikt konkrētus ieteikumus – ko un kā darīt? Visi zin gudri dirst, ka tas un tas ir sviests, bet nedzird nekādus ieteikumus. Kāds tad būtu tavs žurnāla ideāls? Pie tam, vai tu maz zini, kādai mērķauditorijai tas ir paredzēts?
Diemžēl Latvijā ir ļoti maz speciālistu, kuri mācētu sakarīgi rakstīt – lielākā daļa māk bezsakarīgi dirst, bet pašiem kaut ko izdarīt – iznāk čiks.
Vai nu neiznāks nekas, vai arī tas viss ir saprotams tikai speciālistam. Vai arī (kā tas ir Tavos tekstos) raksta valoda (un gramatiskās konstrukcijas) būs pārāk nesakarīga, lai pat korektors tur kaut ko līdzētu. Latvijas tirgus ir par šauru, lai izdotu latviski žurnālu tikai speciālistiem un tāds te diez vai kādreiz būs.

P.S. Es nedomāju, ka šo atbildi atkal vajag publicēt ar tik pat neko neizsakošiem komentāriem (kam tagad viegli – kā to saprast?, u.c.). Es uzskatu, ka šī nesaprašanās nav jāizķidā publiski un gribu redzēt konkrētu atbildi:
– vai tu uzskati, ka raksta autors, tāpat kā visi pārējie e-pasaule autori,
redaktori un darbinieki (izriet no virsraksta) ir neko nesaprotoši lietās, par kurām raksta, ja pieļauj šādas kļūdas. Un vēl – vai tu uzskati, ka, pat ja, pie kļūdām galējā tekstā autors nav vainīgs, tad vienalga viņš ir augstākminētais nesapraša un atbildīgs par visu publicēto.

P.P.S Ziņa par Tele2 ir samērā lameriska 😉 – šādi izskatās visi Tele2 un MTG grupas piereģistrētie domēni, kuri pagaidām netiek izmantoti – vēl piemēri – http://www.everyday.ru/, tas pats .lv, .lt … u.t.t.

JG
———————————————————
Visu, ko es gribēju pateikt jau esmu pateicis un pārmetumi, ka es neko nedaru arī domāju, ka ir nevietā, jo ar šo web lapu es daru to uz ko esmu spējīgs un, ja Latvijā būtu kāds resurss, kur varētu palasīt par līdzīgām lietām es nemaz nebūtu atvēris Pods.lv.
Es joprojām uzskatu, ka žurnālā ir pielaista kļūda un es nezinu, kas to ir ielaidis, bet ar šo rakstu es vēlējos apstiprināt savu attieksmi pret žurnālu, kas kā jau sapratāt nav pozitīva. Un, ja kāds uzskata, ka šādas it kā *nebūtiskas* kļūdas liecina par labu šim izdevumam, tad ievietojiet komentāros kapēc Jums ir tādi uzskati un iespējams, ka es mainīšu savu viedokli.

Pirmais E-mails no raksta autora
Žurnāls E-pasaule – datoržurnāls jeb pilnīgs sviests?

16 thoughts on “Žurnāla “E-pasaule” turpinājums #2

  1. Kuģis

    Ehh… Jāni, Tev vēl nav pašam apnicis? Tev tika norādītas pieļautās kļūdas + coolynx izteica savas domas par žurnālu. Kāpēc ir uzreiz jāceļ šitādas brēkas 3 mailu garumā? Ja jau reiz kļūdījies – pasaki, sorre, veči gadījās… Pat nav svarīgi kas ir pie vainas kļūdai – raksts ir žurnālā, bet zem raksta stāv tavs paraksts. Var strīdēties līdz nemaņai. Ar šāda veida mailiem Tu savu reputāciju diez vai pacelsi… Un atceries, ka taisnība ne vienmēr ir tavā pusē… Un par tām dāvanām žurnālistu vidē – nepūt pīlītes;) Tiek piedāvātas un kā vēl… Un ļoti daudzi neatsakās:( Un neticu ka Tev netika piedāvātas. Un citāts – “Diemžēl Latvijā ir ļoti maz speciālistu, kuri mācētu sakarīgi rakstīt – lielākā daļa māk bezsakarīgi dirst, bet pašiem kaut ko izdarīt – iznāk čiks.” – atļausi nepiekrist apgalvojumam?:) Nav tik ļauni – vairākums mēģina izlikties, ka ir ārprātīgi gudri un viņiem šķiet, ka lasītājs ir zirgs, kuru var apjāt… Tur ir tā problēmiņa, tur…

    Atbildēt
  2. Zupa

    Kas ziņā par tele2.ru ir tik lamerisks? Tele2 grupas domēns tele2.lv arī pieder Tele2 grupai, piekritīsi?
    Atver www.tele2.lv un paskaties. Padomā… Izlasi savu tekstu augstāk. Vēlreiz padomā…
    Steiga ir šausmīga…

    Atbildēt
  3. Dude

    Nu patiesībā E-pasaule ir tomēr galīgs sviests. Reizēm es palasu viņu lai uzlabotu sev garastāvokli. Tiešām interesanti palasīt infas par nopietnām lietām, kuras raksta cilvēki, kas paši neko nejēdz no šādām lietām. Atceros lasīju rakstu par linuxu ko centās uzlikt sev kāds speciālists un protams uzrakstīt rakstu par šo pasākumu 🙂 Gospoda, ja plakal, chital i plakal :))). Vēl man ļoti patīk katrā numurā Microsoft produktu reklamēšana. Es, protams, neesmu pret, bet nu ir taču jābūt kādai mēra sajūtai! Liekas, ja tev nav uzlikts XP windozis un Ofiss XP tad tu vispār neesi nekas. Vēl es nesaprotu rakstus, kuros kāds amerikānis lielās ar kādas programmas vai dzelža uzstādīšanu! Tas attieciecās pie humora nodaļas vai kā? Es neko nesaku, varbūt tas žurnāls ir domāts kādai noteiktai uzeru kategorijai, pie kuras es sevi nepieskaitu, bet tādā gadījumā man interesē kas tad strādā šā žurnāla redakcijā? Lohi? Absolūtie lameri? Neticu tam. Sajūta tāda, ka galvenais šajā žurnālā ir pareklamēt pašam sevi, skata pēc iemetot kādu pilnīgi garām rakstiņu par galīgi garām tēmu! Normāliem lietotājiem žurnālā nav ko palasīt! Pārāk jau pompozas tēmas 🙂 Iesācējiem atkal jebkurš rakstiņš ir tik dīvaini sarakstīts, ka tas atkal sabīsies un nesapratīs par ko gan iet runa! Es protams atvainojos visu žurnāla fanu priekšā un negrasos apvainot nevienu, bet vai atradīsies kāds, kurš pateiks, ka šis žurnāls tiešām ir labs un informatīvs?

    Atbildēt
  4. Jānis

    Ir man sen apnicis. Tikai coolynx nemāk lasīt un tāpēc visu šito turpina. Ko nozīmē teikums – “Es nedomāju, ka šo atbildi atkal vajag publicēt” – tas nozīmē, ka autors vēlējās lai vēstule tiktu publicēta???? Man šķiet, ka ne – vai arī kādam te ar saprašanu nav kārtībā! Par dāvanām, īpaši Kuģim – NEKAD NEKAS MAN NAV PIEDĀVĀTS! PUNKTS! Varbūt tev pazīstamie žurnālisti jau ar savu izturēšanos liek noprast, ka kaut kas tāds ir iespējams. Varbūt man uz sejas rakstīts, ka labāk nepiedāvāt 😉 – nu nezinu, bet nav bijis tādas lietas.

    Atbildēt
  5. Jānis

    Zupa: kas tev vēl nav saprotams? Es taču teicu – tā izskatās visi Tele2 grupas domēni, kuri ir reģistrēti, bet NETIEK izmantoti.

    Atbildēt
  6. Kugis

    Jāni, easy… Viss ir čikeniekā. Nevaig iespringt. Gan jau būs labi un gan jau Tev padosies citi, labāki raksti. Piem. newsboxam nav nekādu vaina. Šeit ar komentāriem Tu neko nepanāksi. Tā gadījās… un basta.
    Iesaku, ņemt vērā pieļautās kļūdas un turpināt strādāt, ņemot vērā mācības no kļūdām:)
    Mir, družba, ževačka.

    Atbildēt
  7. darkMood

    nu tipa jamo zhurnaalu, manupraat, neviens sameeraa advanceets cilveeks nelasa. Taapeec arii ir viegli saprotams coolynx sashutums par kopeejo zhurnaala liimeni, un ir jaasaprot, ka iztirzātais raksts nav personiigs uzbrauciens, bet ir tikai viens no shaada liimenja rakstiem, kas tika lietots par piemeeru.
    manupraat, e-pasaule ir domaats juuzeriem/ofisu cilveekiem. Kuri zina kas ir words, outlooks, monitors utt. Laikraksts sevi atrazho uz reklaamas reekjina, un taa kaa taa auditorija ir datorlietotaaji, tad neviens arii nepieveersh uzmaniibu pasniegtaas informaacijas kvalitaatei.
    Raksta autoram: jaa, jaa. Latvijaa ir tik daudz “speciaalistu”, kas nezkaapeec teeree savu laiku lai rakstiitu kautkaadam zhurnaalam abshaubaamas kvalitaates rakstinjus. Kaa saka: “Tie, kas neko nemaak, maaca citus”. Katram pasham ir jaaatbild par savaam kljuudaam, taa, ka manupraat tev nau paaraak jaaiespringst, jo coolynxa komentaari ir pamatoti. Nokaunies.

    Atbildēt
  8. 3a3

    vareetu jau es vienu prikolu izstaastiit .. pasham coolynx jau staastiiju .. tad veel nebiju izlasiijis to, ko raksta cien. Jaanis ..
    nu tad luuk probleema ir taada, ka pats e-pasaules darbiibas stils ir stipri vien neeetisks un nepareizs, vareetu teikt par lamerisks .. droshi vien visiem rodas jautaajums, kaapeec?

    atbilde vienkaarsha .. pareizaak sakot staasts:
    e-pasaules maajas lapaa ir taada lieta, kaa kalendaars, kuraa var apskatiities, kaadas teemas buus katraa zhurnaalaa .. liidz ar to var gadiities, ka kaads taa sauktais aarshtata zhurnaalists uzraksta kaadu rakstu .. un nopelna kaut kaadu naudinju ..

    taa nu es arii intereses peec vienkaarshi paskatiijos kalendaaru un ieraudziiju teemu, kas mani vareetu intereseet, pareizaak sakot, kuraa vareetu aarshtata autoram piedaavaat informaaciju rakstam ..
    raksta teema bija Apmaaciibas programmas internetaa .. nu tad luuk aizrakstu uz e-pasauli mailu, ka taa un shitaa varu piedaavaat informaaciju raksta autoram par sevis izstraadaataam apmaaciibas programmaam ..
    nu neko iedodu linku uz savu maajas lapu ar dazhiem komentaariem un aiziet ..
    uzminiet, ko es redzu attieciigajaa zhurnaala numuraa?

    Rakstu, kuru esmu uzrakstiijis ES .. 🙂 .. smiekliigi jau izklausaas bet taa arii bija ..

    1:1 paarkopeets teksts no maajas lapas + pievienotas veel dazhas RUPJAS neprecizitaates .. nu ko lai saka .. vareetu jau saakt nez ko .. bet nu izliida vinji ar to, ka samaksaaja man autoratliidziibu .. visvairaak mani intereseeja taada lieta, kaa var vinji atljauties rakstiit kaadu rakstu manaa vaardaa? taapeec arii e-pasaule IR pilniigs sviests, kam pilniibaa pievienojos .. kaa jau pats coolynx teica, tad Latvijaa nav normaalas preses shajaa jomaa latvieshu valodaa runaajoshajai auditorijai .. bet nu ko lai dara .. visur valda nauda .. prieks, ka ir taadi projekti, kaa Cietnis.lv, Pods.lv un Lam.yo.lv .. tieshaam prieks ..

    Atbildēt
  9. Jar-Jar

    1) E-pasaule ir sviesc. Es personiigi labpraat gribeetu normaalu datorzhurnaalu speciem, kur buutu reklaamas (bez taam nevar iztikt), bet taas nebuutu rakstos, bet gan kaa normaalos zhurnaalos un aviizees- starp rakstiem. 2) Es personiigi no .lv izdevumiem rakstu ne nesen jau piemineetos lam.yo.lv, pods.lv, cietnis.lv – vo cilveeki kako reaali dara- ne jau arii vienmeer viss ir 100% c00l, bet vinji censhas, un ja pieljauj kljuudas- to atziist un censhas labot- tas man patiik… 3) No aarzemju zhurnaaliem esu aboneejis “PC MAGAZINE” (UK Edition), un sanjemu to usually ar 1-3 nedeelju kaveeshanos, bet tur ir ko lasiit… 4) Paareejo nepiecieshamo infu mekleeju webaa, piemeeram, TomsHardware.com ir ljoti labs saits visiem ar PC dzelzhiem saistiitiem jautaajumiem- chuvaki vienkaarshi njem un analizee objektiivi visus produktus- nekaadas sleeptas reklaamas… 5) Nu par zhurnaalu PELE nerunaasim 😀 😀 😀 Tur 1 numuraa raxti “Black&White”, “FrontPage- viegls ceļš uz web lapu”, “Dārglietu lādīte copmaņiem”un “Vissliktākā dāvana mīļotajam cilvēkam- STS” :p :p :p !!! NU PSEC- Par ko pie velna ir shis zhurnaals????????

    Atbildēt
  10. mazafakaa

    Suudiigi aboneejis esi PC World UK, ka sanjem ar nokaveeshanos. Es aboneeju no www.britishmagazines.co.uk un sanjemu tai pat laikaa, kad tas paraadaas UK kioskos.

    Atbildēt
  11. Storms

    “Diemžēl Latvijā ir ļoti maz speciālistu, kuri mācētu sakarīgi rakstīt – lielākā daļa māk bezsakarīgi dirst, bet pašiem kaut ko izdarīt – iznāk čiks.” Elementaari – speci pelna naudu pielietojot savas zinaashanas “peec adresaata” un maz paliek laika garu vaarsmojumu rakstiishanai. Honoraari? Shaubos ka honoraari jelkaa speetu ieintereseet specus, ne taa svara kategorija. Taapat nevienam nav nosleepums ka speci lieto “ikdienas” terminologiju aiz kam buutu pagruuti uzrakstiit rakstu ar “pareizajiem” terminiem (mans PERSONIIGAIS viedoklis par datorterminu latviskoshanu – …neizteikshos tomeer).
    Diemzheel taa ir skarba dziives realitaate. Lai panaaktu izdevumaa augsti kvalitatiivus un profesionaalus rakstus ir jaaspeej piedaavaat attieciigus honoraarus un piesaaistiit attieciigus speciaalistus. Savukaart tas prasiis izdevuma cenas paaugstinaashanu vai reklaamas apjoma palielinaashanu… Piekriitu Jaanim ka taads izdevums .lv diezvai jelkad buus. 🙁

    Atbildēt
  12. coolynx

    Es gan stipri apshaubu, ka to izdosies izdariit, jo shitas teksts shobriid staav vinju saitaa [ BritishMagazines ].

    British Magazines have ceased trading and no further orders can be accepted from this site.

    Atbildēt
  13. ShkelmiZ

    par alternatiivaam. ir ne tikai epasaule, bet arii citi
    * pele
    * digital times
    * internet review
    * cshow
    Labi, es lasi tikai digitaltimes un tagad netaisos nevienam no zhurnaaljiem braukt viesuu, bet… taadus aboneeshu tikai tad ja buushu kaadas palielas firmas IT speciaalistu vadonis un gribeeshu uzzinaat kaa tad amerikaa onkas kompjus instalee 😛

    Atbildēt
  14. Jānis

    Ir dažas interesantas lietas, kuras es laikam vairs nepaspēšu savā dzīvē apgūt pietiekoši profesionāli, viena no tām ir PC un programmēšana. Tāpēc šajā sfērā es bieži paļaujos uz tiem, kas vieš uzticību. Esmu publicējis ļoti daudz, tikai citās sfērās. coolynx lapas lasu jau sen un ar interesi. Neskatoties uz to, ka coolynx dažreiz diezgan agresīvi izsaka savas domas, man personīgi patīk viņa stils un gars, pie tam viņam, manuprāt, pēc būtības gandrīz vienmēr ir taisnība. Arī šajā gadījumā. Vāja žurnalistika nav tikai IT problēma, to vēl vairāk var sastapt visās citās sfērās. Pasekojiet, kā runā TV!? Un naivi ir cerēt, ka ,- ja kāds piedāvās lielu honorārs, jaunie cilvēki pēkšņi sāks profesionāli rakstīt. Tas pats, ko es saucu par tīņu stilu, kas lv un ru internetā tik izplatīts forumos, vien paliks. To lasa, daži pat kaifo, bet par to nemaksā “lielu honorāru”. Profesionāli var saukt par profesionāli tāpēc, ka viņš vienmēr ir profesionālis. Un nauda visbiežāk pēc kāda laika pati viņu atrod, ja tikai viņš darbojas aktuālā nišā. Bet Jānim no “E-pasaules”: ja redaktori un korektori nespēj novērst vai paši ražo kļūdas un vēl nodarbojas ar citu darbu “aizņemšanos”, normāli autori tādos izdevumos vienkārši neraksta. Bet, ja dzīve spiež rakstīt, tad var prasīt vismaz dubultu honorāru. Taču Tu diskusijā, iespējams, tikai par tehniskām kļūdām, nolaidies tik zemu ka pat sāki palaist muti. Tas liecina par kaut kādām Tavām problēmām un šajā situācijā nerada uzticību Tev kā žurnāla autoram. Man ir mazbērni, kuri arī seko šīm tēmām, taču es negribētu ieteikt Tevi kā autoru. Līdz nākošreizei.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *