Mājas DSL jauns subnets un ar to saistītās problēmas…

Piektdien uzzināju jeb pareizāk būtu teik izjutu uz savas ādas, ka Apollo ir pievienojis jaunu subnetu Mājas DSL pūlam.

Piektdien uzzināju jeb pareizāk būtu teik izjutu uz savas ādas, ka Apollo ir pievienojis jaunu subnetu Mājas DSL pūlam. Līdz šim esmu ievērojis, ka viņiem ir 3 – 195.122.9.*, 195.13.162.*, 194.8.25.* un tagad vēl ir nācis klāt jauns 80.232.135.*. Jautāsies nu un, kas par to.
Principā jau nekas, jo jau kādu laiku Latvijā ir parādījušies subneti, kas sākas ar 80.*.*.* . Problēma rodas tajā momentā, kad mēs vēlamies izmantot kādu Latvijas resursu, kur ir ierobežojums uz IP subnetiem un konkrētāk tiek ielaistais tikai Latvijas IP adreses, lai *neražotu* šim resursam ārzemju trafiku, par ko būtu jāmaksā.

Latvijā diemžēl ļoti daudzi admini ir pārāk slinki vai neizdarīgi un savu ugunssienu konfigurācijā esošo IP subnetu sarakstu atjauno reti. Kā rezultātā cilvēki, kas lieto šīs jaunās IP adreses tiek uzskatītas par ārzemju adresēm, netiek konkrētajā web saitā vai FTP serverī. Tiem adminiem, kam prāta nepietiek varu pačukstēt, ka tajā pašā ftp.linux.lv ir atrodams speciāls skripts, kas uz linux serveriem šīs te datubāzes atjaunošanas darbības veic automātiski. Tā kā es neesmu ar šīm lietām saskāries, tad arī nezinu, kas un kā notiek, bet, ja nav vēlmes izmantot šo škriptu dažādu drošības apsvērumu dēļ, tad var izdomāt un uzcept mazu skriptiņu, kas ik pa laikam pārbauda vai nav notikušas kādas izmaiņas nic.lv adrešu sarakstā un attiecīgi pa meilu ziņotu adminam, ka ir jāveic izmaiņas attiecīgajos ugunssienas ierakstos. Manuprāt tas neskan pārdabiski, bet diemžēl tas netiek darīts. Šobrīd es nerādīšu ar pirkstu uz konrkētiem resursiem, bet vēlāk domāju, ka to varētu arī izdarīt. Varbūt sāks kaut ko darīt.

Atgriežoties pie IP adresēm ievēroju, ka Windows XP nav tādas lietas kā winipcfg, bet ir tikai ipconfig, kas izskatījās diezgan advancēti. Tik spēcīgs kā linuxa dhcpcd nav, bet tomēr ir gana daudz iespēju.

Sorry visiem, kas gribēja ielikt banerīti uz Pods.lv, bet diemžēl pagaidām neko nevaru piedāvāt. 🙁 Ideju trūkums, bet es cenšos un būs!

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *