Vai tā runā datorlietotāji?

Šodien manās rokās nonāca žurnāls “Mans Bizness” (novembra numurs) par kura eksistenci nemaz nezināju, lai gan tas it kā nav būtiski, jo pirkt es to netaisos tā kā nav tur nekā prātīga, ko būtu vērts izlasīt.

Aizņēmos šo žurnālu no kolēģes, kas skaļi smējās par “datorcilvēku lietotājiem vārdiņiem” – ķirbis, banāns, partrīcija (automātā pat nespēju nepareizi uzrakstīt, nācās labot :)).

Mans Bizness

Apvaicājos vai tas ir sieviešu žurnāls, jo žurnāla vāks un izdzirdētie teksti radīja attiecīgas asociācijas, uz ko man atbildēja – “žurnāls aktīvākajai iedzīvotāju daļai”…

Šādi sākas visai interesantais terminu apkopojums:

Tā runā datorcilvēki
Sievietes līdz galam nekad nevar saprast. Tāpat ir ar cilvēkiem, kuri ķimerējas ap datoriem. Viņu valoda ir tik bagāta un tik neloģiska. Ne jau tikai tāpēc, ka viņi izdomā normālām lietām nenormālus vārdus, bet arī tāpēc, ka viņiem ir ļoti daudzas tādas lietas, kas mums, mirstīgajiem, ikdienā nekad nav vajadzīgas. Tātad šoreiz par datorcilvēku lietotajiem vārdiņiem.

Autora vārdu zem šī raksta neatradu, bet šķiet, ka to ir uzrakstījusi skaistā dzimuma pārstāve, lai gan tam pēc būtības nav nozīmes, jo neesmu nekāds seksists, kas diskriminētu sievieti tikai par to, ka viņa ir sieviete. Klasificēsim autoru kā iesācēju, kas ar datoru ir uz “Jūs”.

Nu un tagad pašas pērles jeb tā saucamie “datorcilvēku lietotie vārdiņi” (tas ir viss raksts + citāts virs šī saraksta). Diemžēl skaneris nebija pie rokas un nācās iztikt ar digitālo fotoaparātu.

Patiesībā jau ziņkāre mani moca un ļoti gribētos uzzināt, kas ir tie “datorcilvēki”, kas lieto šos dīvainos vārdiņus. Esmu dzirdējis un pat lietoju tādus vārdus kā datorlietotāji vai datorspeciālisti kurus žargonā sauc arī par datoriķiem, bet datorcilvēkus vēl ne. Varbūt tie ir kādi nākotnes roboti – cilvēks-dators, kas saīsinājumā tiek saukts par “datorcilvēku”?

Ironizēju es tāpēc, ka raksta autors nav nodefinējis šo terminu un “datorcilvēks” nav arī datoriķis, jo vēlāk sarakstā paspīd arī šis vārdiņš un tas tiek piesaistīts jau pie citas “grupas”, kas izmanto pavisam citus terminus.

Datoriķi parasti šo ielāpu sauc par patču.

Man ir aizdomas, ka par “datorcilvēkiem” autors ir nosaucis tos ākstus no Zinātņu akadēmijas, kas izdomā visus šos neloģiskos un stulbos jaunvārdus.

No visām šīm pērlēm man sanāca lūk šāds teksts:
Es vakar paspaidīju pāris ķirbjus kā rezultātā kaut kāds tārps sagrauza manu partrīciju un no uztraukuma pat aizmirsu iespraust banānu druknajā, lai izdrukātu bildes no smartfona.

103 thoughts on “Vai tā runā datorlietotāji?

  1. zampa

    Raksta autors(e) ir eleganti iebraucis sviestaa. Iedomaajos kaadu lietotaaju, kursh salasiijies shitaadu rakstu, meegjina runaat ar savu IT Supportu :DDDDD

    Atbildēt
  2. NoNo

    bija vienaa kantori viens datorikis, kam bija savi latviskojumi, piem.: Compact disk = bliivplate; hard disk = cietaa ripa, cietnis; floppy disk = lokanaa ripa, miikstnis; keybord = pogdeelis, taustinjtuuris; monitor = atteelnis; program “Word” = darbiibopne “Vaards”; mobile phone = kabatas talrunis, parnesajamais talrunis; u.c

    Atbildēt
  3. Aidus

    Nee nu psc banaans nau domaac peles galaa esoshais shtekeris psc. kaac daunis gan to buutu izdomaajis . Banaans (tas ir no krievu val. Bananchiki) ja kaadam shtekerim tas i liidziix tad vieniig vidjikam audio video kabelim. Tas taa.

    Atbildēt
  4. heh

    nu tur puse terminu netiek lietota datorlietotaaju viduu bet gan chainiku ar tildes datorvaardniicu, dazhi vispaar man bija jauni, kaut lietoju datoru gadus 15, raksta autors par datoriem ir dzirdeejis no kaada, tachu apskatiities nav speejis 😐

    Atbildēt
  5. gusc

    blaaa … visreeciigaak ir meegjinaat pastraadaat ar Latviskotu WinXP … tieshaam meegjinaat nevis straadaat. Taadi termini kaa “Sisteema tiek beidzinaata”, “Diskdzinis”, “Pirmeejaa vaarteja”, bla bla … nu tik jeeli. Liekas kaad jenjkjis ieraudziijis ENG->LV vaardniicu nopircis un vaards vaardaa tulkojis. iesaku pachekot, kas nav redzeejushi, jo mudiites tur ir daudz ko. Taa saciit – es meegjinaaju draugam paliidzeet un saves kaartiibaa kompi – 70% darba aizgaaja maacoties “latvieshu terminus”.

    Atbildēt
  6. ThA-B

    Kautkaadi Digimoni. Debiili un reaali nelietoti termini (nu okei – banaans, bet tas ir kaukas pilniigi cits no citas – audio/video – jomas)
    Vot paraadiet man kaadu reaalu un normaalu lietotaaju, kursh teiks – augshup/lejuplaadeet. Ja,a viena jusse man teica – vai tu nevari luudzu lejuplaadeet, bet peec maniem histeeriskajiem smiekliem apsolijaas laboties.
    Kachaa/kachaa. Lejuplaadee tikai duraki no kaiminju saadzhas

    Atbildēt
  7. coolynx

    ThA-B: atljaushos iebilst par vaardiem augshup/lejup-ielaade. tas, manupraat, jau ir daudz maz iegaajies termins, kas pie tam ir sakariigs un ceelies no vaarda laadeet. kachaat savukaart ir naacis no krievu vaarda “kachat’ “. tieshais tulkojums – pumpeet laikam tomeer nederes.
    zhargonaa var izmantot ielaadeet vai uzmest, bet tehniskajaa dokumentacijaa derees augshup un lejup ielaades, kas noraadiis attieciigaas darbiibas virzienu. nerakstiisi tachu – iekačājiet šo failiņu…

    Atbildēt
  8. Kirils

    lejuplaadeet ir viens no labaakajiem (normaalaakajiem). ir tach labaaki. un, btw, kad es ieguvu DB ar jaunajiem terminiem (OFICIAALAJIEM) man arii bija shis tas jaaiemaacas… straadaaju tech-support jomaa un ofic. termini tach jaazin 😉
    piemeeram – shis teksts shobriid tiek aplauzts liidz ar lineaalu (wrap to ruler).. nu ja te buutu lineaals :)))
    http://ps.id.lv/php/term.php – oficiaalaa terminologjija, vareetu buut diezgan veca (kaadu 1/2 gadu laikam… un staav uz leenaa servaka, slinkums paarlikt uz jaudiigaa – PIECIET!)
    ps. coolynx – paldies par darbu.. daudz raxtu naak aaraa… es tik daudz nevar[eet]u

    Atbildēt
  9. garaamejot

    Ko nu njematies. Vajadzeeja 1,2,3, utt.. lapaspuses piepildiit un uzrakstiija shito sviestu. naakoshreiz tas pats autors rakstiis vaardnicu no restoraaniem.

    Atbildēt
  10. Didulis

    Shis ir kaarteejais rakstinjsh no teemas zhurnaalists (straadaa tikai ar rakstaammashiinu) izdomaajis kaut ko uzrakstiit par datoriem. Pirms paaris nedeeljaam Apollo bija viens liidziigs raksts, kur raksta autore (bija mineets vaards un uzvaards) pamatiigi uzbrauca sysadminjiem. No taa secinam, ka muusu sabiedriiba (nedomaaju IT cilveekus) nav veel gatava datoriem. Jeb preciizaak sakot neveelaas tos apguut. Probleema ieksh taa, ka vinji nespeej izsekot liidzi visam jaunajam shajaa jomaa. Un liidz ar to arvien biezhaak redzam shaadas nievaajoshas kritikas presee un citos masu meedijos.
    P.S. Tik tieshaam liels paldies coolynx par daudzajiem rakstinjiem. ;-))

    Atbildēt
  11. Krotow

    Pilnīgs sviests. Ikdienā mēdzu bieži lietot IT žargonismus, bet tai bildē atradu tikai divus. Par banānu vispār ir pirmā dzirdēšana 🙂 Autors laikam būs iepazinies ar Tildes Vārdnīcas saturu un dabūjis halucinācijas no tā. Vajadzētu jamo uzaicināt ciemos, lai reiz paklausās, kā pareizi jārunā :)))

    Atbildēt
  12. Stefuks

    Muaahaahaa. Un es veel teicu, ka 90-to gadu beigaas izdotaa datorvaardniica vidusskolniekiem ir humora gabals. Iipashi priecaajos par partriicijaam, druknajiem un kjirbjiem :)))) Varbuut, kad atgrieziishos peec briivdienaam darbaa, buus jaapamoka lietotaaji ar jaunapguuto terminologjiju.
    Starp citu, atjautiibas uzdevums – kaada gan vareetu buut raksta autora/es matu kraasa…

    Atbildēt
  13. Dreef

    Pie manis kaadu laiku atpakalj bija reklaamas agjentiite un piedaavaaja ievietot shajaa zhurnaalaa reklaamu (kaut kad vasaras viduu). Paskatiijos toreiz uz to darba organizaaciju un kaa top raksti, tad sapratu, ka tie top, lai kaut kas buutu un tas nav primaarais – galvenais, lai buutu. Kvalitaate arii likaas taa ne visai. Un cik sapratu, tad tie buus bez maksas vai kaut kaa taa.

    Atbildēt
  14. kristao

    No smiekliem gandrīz bikses pielaidu. Lielākā daļa to datoriķu vārdiem ir vienkārši pārtulkotu cik nu tas pareizi varētu būtu. Bet par ķirbjiem pirmo reizi dzirdu :))) nezinu ko teikt tas, kas rakstu rakstījis ir grābstījies pa mākoņiem, lai kaut kādu rakstu dabūtu. Neviens datoriķis tā nerunās, bet ja nu vajag pateikt partīcija tad savādāk to nepateiksi. Labs raksts coolunx

    Atbildēt
  15. ndqc

    muahahaaaa lejupieladeet un augshupielaadeet es esmu aizvietojis ar novilkt un uzvilkt. sexiigaak skan. piemeeram “shobriid velku matrix revolutions” vai “velku nost matrix reloaded” vai “kaads no manis velk prom matrix” 🙂 jo izrunaajot “downloadoju” bishki taakaa meele pinaas. un “lejupielaadeet” bishkin taakaa par garu 🙂 vispaar visa shitaa latviskoshana tikai smadzenju chakareeshanai. un muusu jautriibai.
    un kaa muusu “speciaalisti” ar jauno latviskoto datorterminu kraajumu kontakteesies ar aarpasauli kur visi lieto originaalos anglju terminus? 😉

    Atbildēt
  16. DelNet

    njus jaa shito zhurnalistu aiz ta ka man vinja zhel es pa vleti butu gatavs atru vakaru 2 h diena pamacit stradat ar datoru etc. lai tak par vienu muljkji mazaak butu. Bet vispaar latvju tauta ir varen slinka macities, un ari nespej pienjemt to ka kaads ir gudraaks. Piemers esmu es: daudzus gadus ar Pc esmu uz “tu” ar mazo “t”
    pirms 2 gadiem tb. 7. klasee bija datorzinibas – tirais fufelis, labak butu skolas kafuzii seedejis. uz liecibas dabuju 9-nieku, jo 10 ir neiespejami iegut, tadelj ka daudiz darbi bija ar augstako vertejumu 8 balles piem. e-pasta nosutishanu macija maniem koriem, tad bija jautri. Tad nu savu sekmju un datorzinibu delj biezhi nakas skola dzirdeet aizvainojumus, no izstidzejushiem, nopipejushime vienaudziem. Saka ka es esot viens dikdienis, kursh katru idenu 24 h avada pie kompja…. tad kad tu paradi savu atletiskumu un ar ivenu roku pacel vinju gaisaa tad biksinjas tric vinjam… taa nu ir pashi nemakam un nez kapec nemaz pat negribam saprast tos, kuri mak un kuriem ta ir neatnjemama dzives sastavdalja. Domaju ka lielaka dalja no jums tapat ka es labprataak atteiksies no mob. tel. nekaa no neta…. via pat PC

    Atbildēt
  17. DelNet

    Vispar shitais man atgadian kad klasesbiedrs nopirka sev 1.2 duronu un metajas pa klasi ka ivnjam uberkruts kompis durons 1.2 redz vinjam esot un vinjs ir super gudrs, jo injam likaas ka neviens nezin kas ir durons. Staveju klusu un majas bija par ko iereekt. Ta nu shis 1 nedelju iepazinies ar datoru man skolaa reiz teica “Kas Tev kaads dll’s truukst paurii?!” Es prasiju kas ir dll’s un ka tas top, kam vajadziigs etc. uz dalju jautajumu bija klusums, bet ar sanjemtajama atbildeem man pietika ko smieties veselu nedeljas nogali… Taa nu ir tie kam nav kompis njirdz par tiem kuriem ir, tie kas tikko nopirkushi metaa ubergudreljus, tie kas ir familiaari ar PC tie atkal njem virsroku un pashi sev nenojaushot apreec abus iepirkeshmineetos. Kaut gan censos ne par vienu nereekt, brizhiem iztureet nevar…

    Atbildēt
  18. ndqc

    2 DelNet: starp mobiilo vai kompi ar broadband inetu protams izveelos otro 🙂 un fakts ka shai pasaulee lameru un useru ir daudz vairaak par h4x0riem un advanceetajiem. tapee smieties vareesim veel ilgi 🙂

    Atbildēt
  19. Sarky

    Varbūt šāda un šāda tipa blondīnes mēs turpmāk varētu saukt par Partrīcijām, lai visas nebāztu vienā maisā, kā arī ieviestu kaut nedaudz lielāku skaidrību tajos savādajos.. datorterminos?….

    Atbildēt
  20. Sarky

    piebilde:
    un, citēju, “pirmajā brīdī liksies, ka sievietes vārds…” t.i. nebūs skaļi jāapsaukā par blondīni ;+))

    Atbildēt
  21. Species

    Starp citu kaapeec partRīcijas? Vaitad pareizāk nebūtu Partīcijas. Nafig tar otrais R burts tur ielikts??? Tas taču atvasinājums no angļu valodas vārda PARTITION…

    Atbildēt
  22. Benvenuto

    cik jauki uzzinaat tik daudz vaardus, kurus man vajadzeetu ikdienaa lietot. cik jauki uzzinaat par ko sanjem naudu zhurnaalisti – par nekompetenci, kuru nosver un maksaa 1 ls / kg. laikam raksta autors/e sanjeema savus 300 ls.

    Atbildēt
  23. [JO

    Paaris gadus atpakalj braucaam no viena pasaakuma maajaas un tauta bija vinneejusi Tildes Datorterminu vaardniicu (vai kautko tamliidziigu), tad nu to skjirstot pamaatiigi iereecaam.. Kaa arii uz vietas tapa jauni termini, kaa piemeers atminjaa staav:
    CTRL+BACKSPACE
    Dibenstarpas kontroleeshana, vai preciizaak laikam vareetu buut: kontroleet dibenstarpu ;))

    Atbildēt
  24. Darkz

    Tas nav smieklīgi! Tagad cilvēki 4erez tādiem terminiem informātiku skolā mācās.
    P.S. Neturiet uz mani ļaunu prātu, bet man kautkā nedaudz kretinē, ka arī žurnālā “NEXT” parādās šādi termini (esmu abonējis uz diezgan ilgu laiku. Tas tika izdarīts pēc 3’ā nummura, jo tad līkās tāds tīri okei lasāmais), un ne tikai, es sāku justies tā, itkā lasītu Datorcilvēka-uz-jūs novērojumus (protams lasot lietotājpievienotinformāciju aka manuāli) … Es nesaprotu kāda velna pēc datorkomplektam būtu jānāk līdz grāmatelei, kur ir sazīmēts kurš vads kurā caurumā jāsprauž! Joptvai, jebkurai, daudzmaz jaunai mātes platei visas ligzdas ir attiecīgā krāsā iekrāsotas. Ko vēl tādā čaiņiku manuālī rakstīt? Kā peli pareizi kustināt? Konkrētus autorus nesaukšu, jo man pirmāmkārtām ir slinkums veikt revīziju žurnālu galdiņā, un vēl lielāks slinkums būtu pārlasīt entos NEXT’us.
    P.P.S. Ja man būtu dzirdes aparāts, es arī būtu robo.datorcilvēks?

    Atbildēt
  25. Darkz

    Species :: vispār jau latviešu uberkrutie oldsk00l *datorcilvēki* lieto terminu “patrīcijas”. Es pats sevi pie tādiem nepieskaitu, bet arī lietoju to vārdiņu ;p

    Atbildēt
  26. ui

    Sarky, paldies par Apollo linku! visumaa jaapiekriit raksta autorei Kristinei Janchevskai. vienu gan nesapratu – kadelj tur vajadzeja iejaukt atverta koda programmaturu!? autorei “pēdējos divus gadus pastiprināti interesējoties par informācijas tehnoloģijām” vajadzeja zinat, cik saasinati gan OpenSource pretinieki, gan atbalstitaji uztver katru rakstu, kur OS piesaukts. shaja gadijuma, tas dazhiem trauceja uztvert galveno domu – daudzi admini joprojam nemak runat ar useriem, kaa arii, ta vieta, lai problemas atrisinatu, aizraujas ar pashu risinashanas procesu.
    Darkz, tādā čaiņiku manuālī varētu vel uzrakstit, ka shtepselis nav ar varu jagruuzh visas iespejamas ligzdaas (gadas, ka ir vairakas vienaa kraasaa un lidzigas formas). cilveki bez pieredzes nezin, pat kads speks japieliek, un ka virziens ari jaievero.

    Atbildēt
  27. hmmm

    imho, ja neskaita banaans, kjirbis un druknis, tad paareejie nosauktie vaardi ir cieshami .. cita lieta, ka ne vienmeer tie ir tie lietotaakie (vismaz ne sevi par uuberkuuliem uzskatoshu cilveeku sarunaas) .. patiesiibaa jau tur ir vienaa maisaa sabeerti gan puszhargona termini, gan arii politiski korektie temini (ko buutu jaalieto kaut vai tajaa pashaa programmu dokumentaacijaa)

    Atbildēt
  28. Janka

    Nu man shkjiet, ka jus pashi esat nedaudz iebraukushi sviestaa… Tik nesakiet ka shaadus vardus nelietojat, es kaa radioelektronikas speciaalists pat lietoju vardu banaans (spraudnja vietaa). Man shjiet , ka nav nekas neparasts, ka kaadaa jomaa veidojaas jaunvardi un visaadi citadi jociigi vardi… un lieto shos vardus un kaa veel lieto, protams ne jau nu taadu vardu kaa lejupielaade un citus vel…

    Atbildēt
  29. Jazz

    kautkas traks… visvairāk es nesaprotu tos, kuriem (parasti kurām) darbs ir tiešā veidā saistīts ar PC. Parasti viņi zin tikai iztikas minimumu no PC un attiecīgās programmas. Man darbā, piemērām, jau kādus vismaz 2 gadus ir pamazām datorizēts. Katram kompim ir C:, D:, un tad ir tīklā T; S; R. Un tām vecenēm nu NEVAR iegalvot, kad trešajā stāvā D diska saturu no pirmā stāva dabūt NEVAR. Ir ieskaidrots, ka jāuzliek materiāls uz T diska un tad var atkal citur paņemt. Paldies Dievam, tas tiek darīts, bet tikai tāpēc, ka sysadmins jau ir pārkaitināts ar šitādiem jautājumiem.
    Kad sāku strādāt, praktiski pats apguvu lietojumprogrammas, protams konsultējoties ar zinošākiem cilvēkiem, tad mani kolēģītes brīdināja – neej tikai pie datortehniķiem! Viņi ir nikni, bļauj,…. Kad aizmirsu paroli, domāju nu viss. labāk ies kārties… 🙂 Nu bet tagad mierīgi varu uziet augšā, netraucējot aprunāties par IT, citām darba specifiskām lietām. Tagad saprotu cik viņiem grūts darbs sakarā ar citu cilvēku nevēlēšanos apgūt PC, kaut tādā līmenī, lai nebūtu tādu stulbu jautājumu: eu, man tas nestrādā! Kāpēc, ko izdarījāt? Es neko, viņš pats!… Fui!!!

    Atbildēt
  30. DelNet

    He man arii kaiminjsh vakar nopirka sev datoru xp uzinstaleejis, lai nu ko bet to teletubiju es nebuutu licis, var jau likt un tad nonjemt bernishkjigos efektinjus, bet… nav mana miljakaa os pie tma atminju rij kaa zveers. Un vel shis esot “kaut kaads rakstoshais CD-ROMs” – inchigi kas tas taads… pasaki ka ar to var diskus rakstit – eee kadaa veidaa??? ar programmu, nero, roxio utt. Iedod man – saku diskaa man nav netaa ir viss… (negribas priekh vinja ari matricu shkjiest) Bet ar to nero ari var ja? – Jaa! eu nu tas man ir!! Atnaac paradi ka jaraksta diski!!! (Cilveks skolaan av macijies anglju val. tikai krievu un vacu.) Nu man vakar protams ivsas dienas garumaa neatradas laika iet maciit vienam tur tadu lietu kaa atrast pogu copy cd utml. maciit… nez shodien man telefons izrubiits…vakar pusee mosh jaaizhsauj tomer pie vinja… uhhh brizhiem ir tik mokosha dzive…
    datorzinibu skolotaja – skolais dereetu sava lapa, bet nav mums attiecigas programmatuuras un specialistu – programmatuura kam tad nav notepad? specialistu? – panjem kaut vai ja jau par velti mazo peteri no 8,.9. klases vijns htev vel balsoshanu, administreshanas paneli ,gbook, un forumu uztaisiis…eeekkk ko tur veel…

    Atbildēt
  31. PiRX

    Njaa, ja sarakstaa shitaadu sviestu, tad autoru vajadzeetu noshaut! Pirmkaart par datoristu terminiem tiek nosauktas drukas kljuudas (druknis==drukjis). Otrkaart var just ka par datoristiem njirgaajas – tipa vinji tie jociigie ar saviem sviestainajiem terminiem. Treshkaart secinaajums ir vienkaarshs – ja cilvis kaut ko nemaak, tad visvienkaarshaakais ir pa?irst uz tiem, kuri maak.
    Runaajot par latviskajiem terminiem – daudzi no vinjiem ir normaali un ar laiku ieiesies (piem. cietnis), lielaaku smaidu rada M$ un citu zveeru sadomaatie jauninaajumi (piem. katalogu saukt par mapi)

    Atbildēt
  32. kintu

    Tas žurnāla raksts jau patiesībā bija domāts atpūtai, tā teikt vispārībai jautrībai, ne jau lai to nopietni uztvertu. Man patika. 🙂

    Atbildēt
  33. raksta autore

    njaa.. aiz kauna nespeeju izlasiit visus komentaarus, bet ideju ieskiceju.. 🙂 nju taa – 1kart gribeeju atvainoties par tiem ‘datorcilvekiem’ – mekledama sinoniimu vardam ‘datorikjis’ laikam iebraucu sviestaa ;), 2kart – raksts bija murgains – atziistu pati, bet taa nju bija paveele no augshas .. vinji ir dzirdeejushi, ka visu datorlietotaaju sarunaas tiek lietoti termini, kas parastajiem mirstiigajiem liekas sveshi, ka piemers tika lietots vards ‘users’. un kaa jau jaunakaa no redakcijas kriitu par upuri – teema tiek akcepteeta par mega interesantu, kura ir jaapraksta KATRAA numuraa.. 😉 uuu.. laimiigaa kaartaa zhurnaalam jau peec 2.numura nomainas redaktore un man ir lieliska iespeeja no turienes aiziet prom.. 3kart – pati sho rakstu ieraudziiju tikko pirmo reizi – redakcija ne tikai man nav ieshkjiebusi sho rakstu, ne uzrakstiijusi manu vaardu (tas gan tagad liekas extra labi) ne arii .. samaksaajusi .. (p.s. – par shaadu rakstu maksaa (ja maksaa) nevis 300 Ls, bet gan 10 Ls..) 4kart – goda vards – pati shos terminus redzeeju pirmo un pedeejo reizi.. 🙂 galvenaa doma – par jums njirgaajas redakcija, nevis zhrunaalists! ieejot veikalaa peec 22:00, kad jums netiek dots alkohols, tachu labi ziniet, ka vainiigs nav pardeveejs – vinjam ir kases aparaats, kur tiek regjistreets katrs pirkums un arii kamera virs galvas, kura veero, vai pardeveejs nav parkapis likumu. vainiiga ir valsts, kas izdot tik fucking stulbus likumus. tas pats notiek arii katraa zhunaalaa.. labi, veel, ka mana bilde tur nebija ievietota – a to mazums jau tiek dzirdeets par zhurnaalistu slepkaviibaam peec nelabveeliigu rakstu publiceeshanas :)) man buutu interesanti – kur to stulbo zhurnaalu var dabuut? ja vinji nejeedz samaksaat, vismaz savaa majas biblioteekaa vinju gribeetu ievietot..

    Atbildēt
  34. ndqc

    2 Darkz: eu ta es ar laikam esmu uberkrutais oldsk00l *datorcilvēks*. liidz patriicijai es pats aizdomaajos un aizlociijos. nezinaaju ka taa to sauc arii kaads cits 🙂

    Atbildēt
  35. noisex

    mnjaa latvieshu valodnieki spaarda, es te taa paasesdeju padomaju, ka butu, ja visu datorurkji runatu tira latvieshu valodaa: “No rita, kad saule ausa iesledzu savu jaudni, izdzirdam dizzripas smalko skanju sapratu, ka shodien taisishu jaunus kjirbjus, jo vakardien iemetas baigas blusas, kad darbiibkopnee raxtiju tekstu un neizmantoju isto starpeni, kad iespraudu kajenee, taa nu mazaam ari attelni ieraugu jaunos logus, hmm labi ka saglabaju visus darbus uz mikstdzinripas, kaa ari uztaisiju rezervkopiju uz blivplates……egh, labi..sakam stardaaat”

    Atbildēt
  36. Kirils

    to – JO
    jaa.. es atceros, kaa mees vinneejaam to fishku un braucaam maajaas.. tas bija labaaak nekaa 1maa vieta! 😉
    btw, pagaajshgad mana komanda dabuuja pirmo =]
    greetz

    Atbildēt
  37. Darkz

    ndqc :: nū moš tas arī ir tevis izdomāts vārds. Priecājies ;))
    P.S. Ko ellē nozīmē nozīmē 1) ķirbis 2) kaķene 3) blusas ?
    Blusas = bugs ?:)

    Atbildēt
  38. 2 noisex [16.11.2003 / 16:20]

    Da neko no taa “pareizaa” texsta saprast nevar… moska to pashu arii paarskati lv sarunvalodaa, lai tauta var saliidinaat…
    2 raksta autore
    skadrs – tu to raxstu nerakstiiji, pie visa vainiiga redakcija, kas to uzrakstiija tavaa vietaa un tev veel 10Ls nesamaksaaja … 😀

    Atbildēt
  39. noisex

    skaidrojosha datorvardnica:
    jaudnis – dators (pc)
    dizzripa – cietais disks (hdd)
    kjirbis – banneris
    blusa – bugs
    darbibkopne – programaa ihmo words 🙂
    kajenes, starpenes – footeri, headi utt
    attelnis – monis
    mikstdzinripa – flpopix (fdd)
    blivplate – matrrica (cd)

    Atbildēt
  40. ndqc

    ka banneris ir kjirbis pirmo reizi dzirdu 😀 un rezervkopija nav latviski. driizaaak – aizliktais pavairojums vai noglabaatais pavairojums muahahahaaaaaa

    Atbildēt
  41. ulzha

    Mja. Patrīcija būtu ok, vēl ir arī tāds algoritms (Practical Algorithm To Retrieve Information Coded In Alphanumeric), bet nu partrīcija… Žēl, bet neko nevar darīt.
    Hehe, sveicieni JO un kirilam… (“Mazā mīkstā ārskata iekškaste”)

    Atbildēt
  42. Lafriks

    A kaads zin, kur var dabuut lv datorterminu vaardniicu pashu (tb datubaazi)?? Baigi vajadzeetu 🙂 Ja nu kaads zin plz atsutat man meilinju, kur var novilkt vai kaut kaa taa 😉

    Atbildēt
  43. Darkz

    Vot to man gribētos zināt – kāda sātana pēc banneris tiek nosaukts par ķirbi, tikpat labi jau varēja monitoru pa fekāliju iesaukt.

    Atbildēt
  44. kaukas

    shito murgu izstraadee piedalaas arii muusu RTU DITF pasniedzeejs Matisons. kaa zinaams vinjam ir probleemas ar gariigo veseliibu.

    Atbildēt
  45. Stefuks

    2 kaukas: rokas nost no Matisona – lai arii jociigs, tomeer laaga vechuks un no vinja gan nekad neiru dzirdeejusi, ka fails buutu jaasauc par datni vai kaadu citu diivainu latviskojumu. Stulbus jocinjus gan…

    Atbildēt
  46. Grrr

    Viens nu ir skaidrs.
    “Datoriķi” nebūt neatšķiras no citiem kaut kā fanātiem(? vai drīkstu šo vārdu lietot? neaizrādīs man par latviešu valodas vai terminoloģijas nepareizu lietošanu?).
    Tieši tāpat kā hokeja/futbola vai talantu fabrikas fani (tas nav domāts nievājoši, tā vienkārši ir), viņi var bezgala daudz komentēt par absolūti bezjēdzīgu tēmu, kurai ir attāls sakars ar viņu profesionālo darbību.
    Ņemot vēra to, cik strauji latviešu valodā VISPĀR tiek pārņemti dažādi anglicismi un rusicismi, prātuļot par datoriķu žargonu kā kaut ko īpašu, sakarīgi ir gana grūti. Tas viss ir jau apžļembāts simtiem reižu, un šajā rakstā tāpat kā arī diemžēl komentāros neko jaunu nevarēja izlasīt. Nu jā, nu banāns. Nu lejuplāde. Nu lai taču… Tas viss jau sēž kaut kur. Jaunizgudroti un lietotāju nez kur sagrābstīti termini vairs nespēj mani ne izbrīnīt, ne diemžēl arī uzjautrināt.
    (Anyway, tās protams ir manas domas. Cik redzu pēc komentāriem, cilvēkiem vairumā tas tomēr šķiet uzjautrinoši. Laikam vajadzētu jūs apskaust. 🙂

    Atbildēt
  47. K-teevs

    Kad tad shaads zhurchiks paraadiijaas? Esmu iislaiciigi Kjengurijaa un shodien pirmo reizi apskatu podu. Man tas tiiri profesionaali interesee, jo darbs saistiits ar citu biznesa izdevumu :). Sveiciens visiem podistiem no Kanberas (+20), Adelaides (+36), Pertas (+39) u.tml. Meeness arii te augshpeedus..
    Es ceru, ka mana biznesa aviiziite neraksta shaadus marasmus :)…

    Atbildēt
  48. meenestinnsh

    hmmz….tik labi smeejies es sen nebiju…aptieshaam labi…zheel ka vinjsh nebija iztulkojis pashu labaako….Keyboard = taustinjpogu plakandeelis….! :DDD nee taa tauta ir apbriinojama…neko nejeedz par teemu bet raxsta raxstus zhurnaalos…! pisec!

    Atbildēt
  49. Mis_Alise

    Mjaa.. skolaas arii beerniem informaatikaa staasta, ka “datorikji” vai “datorcilveeki” ir taadi briesmiigi radiijumi, kuriem ne ar psihi viss ir kaartiibaa ne ar ko citu… Pilniigi savaadaaki cilveeki, kuri dziivo tikai savaa pasauliitee un neredz neko, kas apkaart notiek..

    Atbildēt
  50. Kirils

    jaa ziniet santehnikji arii ir taadi, kas tikai par trubaam vien domaa.
    un seetnieki.
    arii banjkjieri vienmeer runaa par naudu un nespeej normaali atsleegties.
    un namamaates gultaa runaa tikai par to, kaa uzslauciit putekljus un vispaar ir diezgan diivainas radiibas.
    :E

    Atbildēt
  51. sonic&sound

    Njaa – ljoti murgaini. Neredzu jeegu tam R burtam pariicijaa, un taa taalaak. Arii neredzu sakaru starp banaanu un miniDIN plugiem. Par banaaniem dazhi sauc “tjuljpanus” jeb pareizaa valodaa RCA. Esmu veel sastapies kad LabPowerPlug’us sauc par banaaniem. Tamdeelj domaaju ka to taa rakstiitaaja, vai arii lamieris a-la “3d peerkons”, kautkur dzirdeeja no kaada cita lamiera, kas apmetaas par baigo specu :
    dunduks: “Var jau smieties par blondiineem. Gudri cilveeki par vinjaam nesmejaas. Gudri cilveeki ar vinjaam gulj.” Gjeniaala dziives gudriiba – Tev par to zhetoons. Es arii pie taadas nostaajas turos, tamdeelj arii neblondineeju apkaart, bet labaak daudzinu vinju intellectu (piemeeram par speeju stundaam ilgi pa telefoonu citeet kaadus svaigus notikums kaadaa debiilaa realitaates shovaa, tikpat tupai draudzenei) un biezhvien riikoju datoormaaciibas taadaam pie seviim maajaas. Kuras parasti beidzas no riita. Un kad savelk vakkara “Totals List” tad sanaak taa ka pie keiboorda pieskaarties ne reizi taa arii nesanaaca.
    Veeljovairaak – ko ta maaciit ja man nav nekaadu windowsu, un ja arii buutu – pele ir mehaaniskaa ar saruuseejushiem ruliishiem.
    HA! lol par tiem aakstiem

    Atbildēt
  52. sonic&sound

    /shodien visumaa nenopietnaa noskanjojumaa/
    palasiiju savu komentu un iereecu – ienaaca galvaa ka tas “3d peerkons” (atcerieties bija taads lamierisks zhurnaals ar kuru man visaadi siikie uzmaacaas savulaik. Saucaas DatoorPasaule un tur pat bija QBasic sources! wow. un bija arii taads rakstu rakstiitaajs lamieris “3d peerkons” vai kautkaa taa) ir iisteniibaa niku ieguvis nevis taa ka lai paraadiitu visiem cik vinjsh ir groznijs 3d geimaas, bet “peerkons” taapeec ka visu laiku peerk jaunas 3d adapterus lai buutu krutaakais. Un taapataam suukaa birsti. Incanti ko tas klauns tagad dara. Zhurnaals vairaakas reizes izputeeja N-taas inkarnaacijaas. Droshvien shis tagadin ir gordijs MCSE 🙂
    buuuu
    Kaa man zheel taadus kjirbju spaidiitaajus. Mosh vinjsh tai rakstoshajai arii bija terminu tehniskais konsultants.
    Vareeja nosaukties tagadin “3d Partriicijs”

    Atbildēt
  53. LH

    tieshi taa Kirils, sho sarakstu mees varam turpinaat un turpinaat, un pa pashu autori vien varam teikt, ka vinja arii tikai visu laiku (gan jau) runaa pa saviem tizlajiem rakstiem zhurnaalaa un runaa super mega pareizaal latvieshu valodaa ko normaali cilveeki nespeej saprast 😀

    Atbildēt
  54. PSC

    Muuza tadu murgu nesmu lasijis cik atsaldetam cilvekam vajag but lai kautko tadu vispar izdomatu blin autore nedraudzejas ar smadzenem 100 proc bla man PC ir kadus gadus 5 lielako dalu no siem vardiem muza nebiju dzirdejis kur nu veel lietojis. Varu iedomaties kada bija autore 30-35 gadus veca kura nav dabujusi pari menesus kura pirms TV pults lietosanas izlasa instrukciju ……

    Atbildēt
  55. CannibalSmith

    21. gadsimta smagaakaa kaite – LAMERISMS!
    Ir cilveeki, kas principam “Nekljuudaas tas, kas neko nedara.” pieiet no otra gala. Ar to arii juuzeri (jeb lameri) atshkjiras no cilveekiem.

    Atbildēt
  56. koko

    Da tas autors ir stulbs visaas shii vaarda noziimees…. Ja jau tapeti vai lejuplaadi uzskata par kaut ko nesakariigu, nu tad pavisam… Lai paskataas to pashu latvijas literaatu terminologjijaa, kur download taa arii ir pierakstiits – lejupielaade…

    Atbildēt
  57. aamen

    a citi lieto wxp lv interfeisu un priecaajas… cik tagad viss skaisti un saprotami – nemaz nevajagot buut guru lai vareetu STRAADAAT. es protams nozirgojos pamatiigi kad to ieraudziiju (iipashi jau: beidzeet windows (shut down)), bet kad gribeeju mest to kjeemu no kastes laukaa – man teica “nee, labaak lai paliek kaa ir. shaadi ir vieglaak. luudzu, lai paliek.” nu, ja vaig – vaig… bet komuniceeties ar shaadu skolu izgaajushiem cilveekiem manupraat buus gruuti. mees runaasim dazhaadaas valodaas :DD

    Atbildēt
  58. GonZOo

    Apaac nu sviesc kautkaads pirmo reiz dzirdu tadu terminus ka banaans un kjirbis , mantaliekas raxta autorei ir nekopetenta shadam amatam un ir steicigi japadoma aapr darba vietas mainju vissdriizaak uz stacijas toleti tur vinjai iista vieta , a rinajot par taadiem vardieb ka bug un patch nesaprotuku kas tur tik arkaartas izbriina veerts tie tach ir tieshie tulkojumi pie tams tadus vareetu lietot vinja ne MEES 😉

    Atbildēt
  59. karuuzo

    Veel no shiis teemas (cietnis.lv (c)):
    Atjauninājums pārlūkprogrammai “Microsoft Internet Explorer” ļauj bloķēt izlecošos pēkšņlodziņus (pop-up windows).
    m:)

    Atbildēt
  60. karuuzo

    Sorry, lat.times.lv (c):
    Atjauninājums pārlūkprogrammai “Microsoft Internet Explorer” ļauj bloķēt izlecošos pēkšņlodziņus (pop-up windows).
    m:)
    PS. Taa gadaas, ka vairaaki paarluuki valjaa :/

    Atbildēt
  61. eermaniitis

    pirms paaris gadiem mees (nu vienk. cilvji) par banaaniem saucaam tos kas otraa peles vada galaa seezj – nu tipo taadus kaa raksta autors, bet tas nu taa – var buut ka shamaa tieshaam tos galus ir sajaukusi – un saakusi veerot peles USB galu un saliidzinaat ar banaaniem 😉 mekleejot kur iespraust

    Atbildēt
  62. Daemon

    Neesmu dzidreejis, kad kaads sysadmin lietotu terminu “banaans, kjirbjis, druknais …”
    Partiicija ir partiicija un banneris ir banneris, prichom te ogas ?

    Izskataas, ka raksta autoram tik tieshaam nav ne mazaakaas sajeegaas par IT sfeeraa straadaajosho zjargonu… 🙂

    Atbildēt
  63. ulzha

    sonic&sound: atmiņa tev pieklibo. Objektīvi – n-reizes izputējušo izdevumu ar qbasic sourcēm sauca “Datoru Avīze”. Subjektīvi – 3d juris visnotaļ veselīgu humoru kultivēja, ne tādu kā tavs nenopietnais noskaņojums.

    Atbildēt
  64. Tenchi

    Teehee… To laikam rakstiija zilacaina bljondiine savaa roozajaa kabrjoletaa braucot kopaa ar benu uz kaazaam… O.o cik shtulbi cilveeki visapkaart…

    Atbildēt
  65. Grrr

    >> ieguvis nevis taa ka lai paraadiitu visiem cik vinjsh ir groznijs 3d geimaas,
    >> bet “peerkons” taapeec ka visu laiku peerk jaunas 3d adapterus lai buutu
    >>krutaakais. Un taapataam suukaa birsti.
    >> Vareeja nosaukties tagadin “3d Partriicijs”

    >> Autors: sonic&sound
    Ja nemaldos, viņš saucās Juris “3dman” Pērkons. Un Pērkons – tas ir uzvārds.
    Un raksta viņš tagad priekš Apollo – spēļu sadaļā.

    Atbildēt
  66. Veel viens latviskojums

    Mums skolaa uchene arii reiz meegijinaaja lietot OFICIALOS latviskojumus lai maaciitu powerpointu. Kad vijna tika liidz tam ka jaaievieto sliidenis (slaids, latviskojums atgaadina kaut ko attalu no lv Harija potera varianta), klase noreecas liidz bezjeegai, bet uchene graamatu no kurienestika njemtas taas gudriibas izmeta araa…. Tur bija arii kaut kas par juutiigaas suunas aktiivo stuuri (tas laikam bija no excela, bet kompaktaa tikai-lasaamatminja bija parasts…. CD! ;D

    Atbildēt
  67. Anonīmais

    Nu tie termini manaam asiniim liek vaariities. Tos keksus visus vajadzeetu shausmiigi sodiit (peec iespeejas ironiskaakaa veidaa), piemeeram likt runaat par teemu ar viegli aizkaitinaamiem adminiem – kanibaaliem izmantojot tikai tos savus debilos latviskojumus. Kaitinoshi ka veel atrodas kautkaadi iznirelji kas tos nes tautaas (plus pareizrakstiibas kljuudas). Shhheesh, liela dusma…

    Atbildēt
  68. Andron MacBeton

    Nu es pazinjam arii uzliku XP Lv interfeisu, bet nu kad jams aizbrauc uz instjiku (BRI), tad cut, copy, paste un citus menjuchus tikai uz atminju var spiest.
    Bet nu shitos raxtus tieshaam vajadzetu aizliegt. Taa ir kaukaada apzinaata debiilisma izplatiishana. Visi tie end-useri un zhurnaalisti ir taadi stulbenji vai vienkaarshi tie stulbenji ir tie redzamaakie dziivee?

    Atbildēt
  69. Tenchi

    Nez kas vinjiem saistaas ar vaardu datorikjis? Cilveeks kas maak starpbriidii aiziet uz skolas datorkabinetu un aiziet uz one.lv un pasuutit kautkaadu tur debilu logo? Tikai taadi cilveeki runaa tik stulbi…

    Atbildēt
  70. Liga

    ha,ha:)))avizes&zurnalos visadas dumibas var salasit.jo sevishkji,ja priekshnieciba izdomaa – shitais tagad rakstiis par to un to.bet ‘shitais’ par to temu nerubii vispar neko.nu neko – cilveks metaas ‘temaa’ iekshaa.un ko nu visnh tur salasijis – to izber lasitajiem.

    raksta autorei – nevajag aizbildinaties tagad ar priekshniecibas rikojumu ‘es jau neko – vinji,vinji’.
    zin,kas ir stulbakais – kad cilveks saak attaisnoties.
    vienigais – vismaz ir par ko uzjautrinaties….:)

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *