BIZ domēni latviešu valodā

Vakar tika paziņots, ka .BIZ zonas domēnu vārdi turpmāk būs pieejami vēl 6 valodās, tajā skaitā arī latviešu valodā.

NeuStar, Inc. today announced the launch of six internationalized domain names (IDNs) for the Finnish, Hungarian, Latvian, Lithuanian, Polish, and Portuguese languages in the .BIZ top-level Internet domain.

Kā jau var nojaust, tad .lv zonas domēnu nosaukumi latviešu valodā nav īpaši populāri, to apliecina arī NIC pārstāvis.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta divīzijas NIC administrators Kristians Meliņš Db.lv pastāstīja, ka visā visumā mājaslapas, kuru adresēs izmantoti latviešu vārdi ar mīkstinājumu zīmēm, nav populāras, jo mājaslapu veidotāji parasti ir ieinteresēti, lai mājaslapu apmeklē pēc iespējas vairāk lietotāju, un, lai atvērtu mājaslapu, kuras nosaukumā ir latviešu valodas vārds, piemēram, Tūdaliņ.biz, ir nepieciešams uzinstalēt speciālu programmu, kas interneta pārlūku standarta instalācijās parasti nav iekļauta.

Man bija interesanti kāpēc .BIZ domēnu palaida latviešu valodā.

Oficiālajā relīzē viņi raksta.

Organizations around the world that do business in these languages are now better positioned to grow and gain competitive advantage.

Es domāju, ka tā ir daļēji taisnība.

Uz jautājumu, kāpēc globalizēta tieši latviešu valoda, K. Meliņš, jokojoties atbildēja, ka iespējams tas ir tāpēc, ka Latvijai ir augstākā inflācija ES. Taču, ja nopietni, iespējams, ka šajā tirgū tiek saskatīts potenciāls no Latvijas puses, skaidro K. Meliņš.

Viens no iemesliem varētu būt tas, ka mums ir ļoti laba izaugsme un zibenīgiem tempiem apgūstam interneta plašumus. Tātad varētu būt pieprasījums pēc jauniem domēniem. Otrs iemesls varētu būt tas, ka mums bija stingrākie noteikumi Eiropā un salīdzinoši augsta maksa par domēna vārdiem, kas nespēja konkurēt ar starptautiskiem domēna vārdiem. Diemžēl NeuStar, kas piedāvā .BIZ domēna vārdus visticamāk, ka nezināja par gaidāmajām pārmaiņām un jauno .lv domēna vārdu gada maksu. Tā kā es domāju, ka liela pavērsiena nebūs, ja nu vienīgi būs iespēja nodrošināt sev adreses arī uz kaimiņu adresēm.

14 thoughts on “BIZ domēni latviešu valodā

  1. Oskars

    njā diezgan draņķīga situācija ar IDN.lv domēniem, vajadzētu valstiskā līmenī to popularizēt, vispār padarīt internetu latviskāku…

    P.S. .biz kā jau zināms ir ļoti mazpopulāri un nevaru iedomāties pamatojumu loģisku, lai kāds pirktu un lietotu latvisku .biz…

    Atbildēt
  2. ThA-B

    beidzot varēšu reģistrēt savu biznesa produkciju. līdzšim man bija ziemeljbriezhushkjinjkjiishi.biz, bet tagad būs ziemeļbriežušķiņķīši.biz.
    naaaaaiiiisss……

    Atbildēt
  3. Sandis

    Tūdaliņ.biz, ir nepieciešams uzinstalēt speciālu programmu, kas interneta pārlūku standarta instalācijās parasti nav iekļauta

    “interneta pārlūku”, daudzskaitlī? vai kāds no modernajiem browseriem nesupportē (ar to es domāju IE7, Fx, Opera, Safari)?

    Atbildēt
  4. MO

    Tas, kas ir vajadzīgs, ir attiecīgs klaviatūras izkārtojums vai kāds cits veids, kā tos LV burtus tajā adreses laukā iedabūt (Sandi, manuprāt par to arī ir runa rakstā, ka pārlūki nenāk kopā ar Unicode On-screen Keyboard). Tāpēc arī neviens tos LV domēnus negrib – pat latvietim var būt problēmas atvērt tādu adresi no svaigi uzinstalēta / darba / sveša datora, kāpēc lai kāds ārzemnieks gribētu mocīties? Jau no paša sākuma nelikās, ka tas pasākums varētu aiziet, un, ja jau neaizgāja pašu Latvijā, tad ārzemēs ne tik.

    Atbildēt
  5. DD

    Aizies, kad būs balss atpazīšana konkrētajā valodā (un keyboards vair snebūs aktuāls): Piem. atver man ziņas.lv.. un viss…

    Atbildēt
  6. noisex

    katram latvietim pa latviskam domenam un pa brivu…un tad ari aizes. btw, kaut kada valsti tak bija iespeja pilsonjiem bezmaxas regjistret vardsuzvards.TLD un pa brivu 🙂

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *