Notepad2 Win32 Unicode

Pēc nesen iznākušās Notepad2 versijas, kurā tika atrasta problēma ar latviešu burtu atbalstu, man bija neliela sarakste ar autoru. Kā rezultātā vēl šādas tādas lietas uzpeldēja un šķiet, ka apniku viņam ar savu īdēšanu. Iespējams, ka vēl kāds palīdzēja. Bet rezultātā viņš ir spēris visai drosmīgu soli un šobrīd pilnībā pārraksta veco Notepad2 par pilnvērtīgu Win32 Unicode aplikāciju. Niansēs neiedziļināšos, bet vienkāršā valodā runājot – līdz šim tika papildināta programma, ko viņš bija rakstījis Windows 95 platformai. Mainījās Windows 9x, kas bija uz DOS bāzētā sistēma, uz Windows NT bāzētu unikoda sistēmu, bet kods palika vecais. Kaut kā tā.

Interesenti var iet uz autora lapu un palasīt par gaidāmajām izmaiņām sīkāk. Viņš tur ir aprakstījis visu tapšanas vēsturi un nianses, kā arī piedāvā lejupielādēt jauno Notepad2 2.1.19a-rc1 versiju.

Rezultātā mēs iegūsim pilnvērtīgu Unicode atbalstu un varēs normāli meklēt un rakstīt gan latviski, gan krieviski.

18 thoughts on “Notepad2 Win32 Unicode

  1. bubu

    Nu nu.. kaut ko tu putrojies. Latviski un krieviski varēja rakstīt un meklēt jau iepriekš. Galvenais bija uzslēgt faila encodingu uz unikodi. Defaultā, ja nemaldos, tad notepad2 vienmēr to settingu lika uz ANSI, kura čarsetu patvaļīgi varēja izvēlēties .reg vai .ini failiņā.

    Tas, kas mainīsies, ka programma izmantos unikodes Windows API, ir, piemēram ka varēs atvērt failus, kuru nosaukumos ir citu čarsetu simboli, nekā ir uzstādīts pie ne-Unikodes programmu čarseta reģionālajos settingos. Un citas tamlīdzīgas darbības ar OS, kuras ietver simbolus svešās ne-Unikodes čarsetos.

    Atbildēt
  2. CooLynX Raksta autors

    Jaunā versija IR jūtami ātrāka – vienkārši lido. Ja iepriekš varēja pamanīt kā ielādējas liels fails, tad tagad programma ielido un uzreiz pēc tam ielido saturs. Var meklēt latviešu burtus un nav reģistrjūtīgs. Vienīgi pagaidām nemeklē cyrillic lielos/mazos.

    Atbildēt
  3. ulzha

    Man ir Notepad2 1.0.12, pamēģināju, var meklēt (t.sk. rakstīt mekļa logā) ar latviešu burtiem.

    Bet lielus failus/garas rindas gan rauj zobratos, tā ka mēģināsim jauno.

    Atbildēt
  4. Artx

    Notepad2 2.0.18 un varu meklēt jebko jebkā.
    Nezinu, bet varbū tev pie Regional and Language Options – Advanced vajadzēja Latvian ielikt (language for non unicode programs)

    Atbildēt
  5. CooLynX Raksta autors

    Stāsts ir tāds, ka jaunajā 2.1.19 versijā šī iespēja vairs nestrādāja un es par to viņam uzrakstīju. To iespēju nodrošināt varēja caur pakaļu vai arī pārrakstot visu kodu. Loģiski, ka agrāk vai vēlāk to vajadzēja izdarīt. Nu un tas tika izdarīts.

    Atbildēt
  6. unregistered

    šitas saucās “Ja es nebūtu tad nekas nebūtu” nu beidz iedomāties ka esi super kruts. 🙂 Nejau tāpēc ka TU palūdzi autoram tapa update, pilnīgākās muļķības, rakstam nav nevainas, paldies par info bet bez tā “man bija neliela sarakste ar autoru. Kā rezultātā vēl šādas tādas lietas uzpeldēja un šķiet, ka apniku viņam ar savu īdēšanu” jaun nu gan varēja iztikt.

    Atbildēt
  7. CooLynX Raksta autors

    unregistered, iespējams, ka neesmu tipiskais latvietis, kas sēž kaktā un pukst visu laiku, ka nekas nav labi, bet tajā pašā laikā neko nemaina.

    Notepad2 lietoju jau ļoti ilgi un vienmēr esmu palīdzējis autoram notestēt viņa programmu, lai tā strādātu arī mūsu apstākļos.

    Ja tev šķiet, ka tas ir kāds varoņdarbs, tad atvaino – tas tā nebija domāts. Biju domājis, ka esi pietiekami informēts par to kā top bezmaksas atvērtā koda programmatūra.

    Savu iespēju robežās cenšos palīdzēt arī citiem projektiem. Viņi dara labu darbu sabiedrības labā un to dara bez maksas – es esmu sabiedrība, kas ar savu līdzdalību palīdzu viņiem šo darbu veikt nedaudz labāk. Ar savu piemēru es gribu radīt cilvēkos apziņu, ka tāds mazs cilvēks kā es var ņemt dalību un uzlabot šo produktu. Un tas ir tas veids kā kaut kas tiek darīts.

    Atbildēt
  8. bubu

    CooLynX: ok, nav problēmu – pamēģināju meklēt. Lūk rezultāti:
    Latviešu valodas burti: http://img373.imageshack.us/img373/4636/lvex3.png
    Tad krievu: http://img247.imageshack.us/img247/8175/rusuh4.png
    Un beigās vēl japāņu hirigana (random simboli – nekas sakarīgs tur nav uzrakstīts): http://img247.imageshack.us/img247/2728/jappc9.png

    Visu atrada. Tas pelēkais teksts ir tas, kas automātiski atrodas, kad uzspiež Find pogu. Visu tekstu, kas find lodziņā rakstīju no klaviatūras (arī japāņu hiriganu).

    Tas ir ar Notepad2 versiju 2.0.18. Bet esmu 100% drošs, ka arī uz vecākām tas jau viss gāja, jo esmu notepadā senkākos laikos meklējis latvisku tekstu.

    Atbildēt
  9. CooLynX Raksta autors

    bubu, jā, 2.0.18 strādāja, jo tur tika noportēts kods no win32, bet izskatās, ka autoram pieriebās to darīt. Skat. 7.komentāru
    http://pods.lv/blog/2008/04/notepad2_win32_unicode.html#comment-10399

    Atbildēt
  10. bubu

    Es nesaprotu, par ko tu runā.

    Šī bloga ieraksta pēdējā rindkopā tu raksti “Rezultātā mēs iegūsim pilnvērtīgu Unicode atbalstu un varēs normāli meklēt un rakstīt gan latviski, gan krieviski.” Es šo teikumu sapratu tā, ka tu saki – tad kad autors pārrakstīs notepad2 pilnvērtīgi izmantojot Unicodes Win32 API, tad mes varēsim meklēt/rakstīt latviski/krieviski/whatever.

    Un es uz šo #1 komentārā iebildu – ka tā nav tiesa. Ka to jau varēja darīt no seniem laikiem. Bet tu #2 komentārā apgalvo, ka nevar vis meklēt. Un tagad #12 komentārā apgalvo, ka var gan tomēr!?

    Vai nu es tevi nesaprotu, vai arī tu mani nesaproti… Kā jau es un citi tev saka – meklēt un rakstīt whatever kādā valodā varēja jau no seniem notepada laikiem. Redz ulzha pat saka, ka versijā 1.0.12 to varēja jau!

    Atbildēt
  11. bubu

    Ah, tā… To gan tad nesapratu no tavis uzrakstītā.
    Bet tad jau iznāk, ka jaunā fīča būs izlabots bags 🙂

    Lai nu kā, taču uzskatu, ka tas teikums nav korekts, jo unikodes suports teksta rakstīšanai/meklēšanai jau ir pieejams.

    Atbildēt
  12. CooLynX Raksta autors

    Iespējams, ka nekorekti izteicos. Pēc idejas arī es to uztvēru kā bugu. Bet Florians šo nepilnību pamatoja kā portēšanas problēmu no win32 sources. Viņš pats neraksta unicode atbalstu, bet gan ņem no http://scintilla.org/.

    Bet tas viss ir fufelis – galvenais, ka viss strādā. Tiesa gan vēl joprojām nav pilnvērtīgs unicode atbalsts – nav case sensitive meklēšanas.

    Atbildēt
  13. Atbalss: Notepad3 autors nozog Notepad2 izejas kodu un izplata kā savējo | Pods.lv

  14. Atbalss: Notepad2 3.0.20-rc1 | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *