Kas aizņem cietā diska vietu uz mana OS X?

Kopš es kļuvu par aktīvu MacBook Air lietotāju, saskāros ar jauniem izaicinājumiem – resursu ierobežojumi. Ja gribi foršu, plānu un vieglu datoriņu ar smuku baltu ābolīti uz vāka, tad samierinies ar to, ka tam būs ierobežoti resursi. Attiecīgi ik pa laikam ir jāparevidē cietā diska saturs. Nav jau tā, ka aiz gara laika es to daru – spiež vajadzība. Parasti tie ir atjauninājumi. Kā šorīt.

Yosemīte ir rijīga. 😉Disks par īsu?Ko parasti dara parasts Mac datora lietotājs? Pareizi – spiež uz ābolīša un skatās About this Mac, kur tālāk meklē maģisko vārdu Storage.

Pieņemu, ka tipiskajam Mac lietotājam ir piesists disks pilns ar foto un filmām. Bet tā kā es neesmu tipiskais Mac lietotājs, tad man diskā ir pilna Other sadaļa.

Mac storage

Šajā brīdī es varētu čīkstēt par to, ka man iekš Windows bija Total Commander, kur es ļoti ātri varēju ne tikai atrast “uzpūstās” direktorijas, bet arī ātri tās patīrīt. Uz Maca ir nedaudz citādāk.

Smieklīgi ir atzīt, bet pirms 10+ gadiem es būtu sajūsmā par tik lielu cieto disku, kas papildus vēl ir arī zibenīgi ātrs, jo ir SSD. Bet man toreiz bija citi izaicinājumi – mans Windows redzēja tikai 137GB no mana jaunā 160GB cietā diska. 🙂

Bet tā ir vēsture. Tagad, kā redzam, tad diski ir citi, vide ir cita, bet izaicinājumi tie paši – vietas par maz. 😀 Neko prātīgu no grafiskiem rīkiem man neizdevās atrast. Laikam slikti meklēju. Tāpēc ķēros pie pārbaudītām vērtībām – komandrindas rīkiem. Unix vidē ir daudz visādu rīku.

Es lietoju Homebrew un brūvēju komandrindas programmatūru ar šo pakotņu menedžeri. Atradu tādu lielisku rīku – NCurses Disk Usage. Pavisam cita aršana.

brew install ncdu

Process varbūt nav tik vizuāli tīkams, jo iztrūkst tipiskam Mac lietotājam tik ierastie blig-blang pričendāļi, bet visādi citādi šis rīks tiek galā ar savu darbu.

Skanējam disku ar ncdu

Tikmēr, kamēr tas fonā skanē diska saturu, varam darboties ar ko citu. Piemēram, es rakstu šo bloga ierakstu. 😉

Rezultātā mēs jau iegūstam daudz skaidrāku bildi, kur nav nekādu Other, bet gan konkrētas direktorijas ar to saturu.

NCDU saturs

Tālāk jau klasiskais veids kā strādāt ar šo rīku – staigājam pa direktorijām un meklējam failus, kurus varētu uzmest kaut kur uz citiem diskiem.

Pati sistēma aizņiem salīdzinoši maz vietas, bet visas tās programmas, kas grib dažādas bibliotēkas. 😉

NCDU dziļāk

Kaut kā tā.

Papildināts

Interesanti, ka pēc OS X Yosemite 10.10.3 (14D131) fināla versijas uzlikšanas, parādījās sadaļa Backups. Iepriekšējo Storage bildi uzņēmu ar kaut kādu 10.10.3 beta versiju. Domāju, ka tās ir operatīvās failu rezerves kopijas. Kads pieslēdz ārējo disku un iedarbina Laika mašīnu, tad tur tiek kopēti faili no šīs operatīvās glabātuves. Vismaz es tā iedomājos.

Storage

Ja patīk grafiskās programmas un nav bail uz sava jaunā Maca laist 10 gadus vecu programmu, tad var iemēģināt Disk Inventory X. Programma joprojām strādā uz pēdējās Yosemite versijas.

Drive Inventory XIzrādās, ka es kaut kad šo programmu biju uzlicis, bet nez kāpēc biju par to aizmirsis un priekšroku devu komandrindas programmai. Laikam mani nobiedēja tie krāsainie burbuļi.

15 thoughts on “Kas aizņem cietā diska vietu uz mana OS X?

  1. Toms

    WinDirStat is a disk usage statistics viewer and cleanup tool for various versions of Microsoft Windows.
    Note: if you are looking for an alternative for Linux, you are looking for KDirStat (apt-get install kdirstat on Debian-derivatives) and for MacOS X it would be Disk Inventory X or GrandPerspective.

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Toms, ja apskatās uz tiem abiem dinozauriem, tad mans komentārs par 137GB disku izklausās aktuāls. 🙂
      Disk Inventory X
      Release Notes 1.0 (2005-10-09)
      http://www.derlien.com/releasenotes/index.html

      Daudz labāk ir ar GrandPerspective-1_5_1.dmg 2012-08-25 751.5 kB
      http://sourceforge.net/projects/grandperspectiv/files/grandperspective/1.5.1/

      Dažreiz pārņem tāda dīvaina sajūta, ka es sāku lietot Mac laikā, kad visi pārtrauca izstrādāt programmatūru šai videi. 😀

      Atbildēt
      1. Toms

        Es tikai gribēju ieteikt programmas, ar kurām var vizuāli viegli saprast, kas tieši manā diskā aizņem tik daudz vietas. http://www.derlien.com/screenshots/assets/main.jpg
        P.S. man ar windirstat nav bijušas problēmas ar lieliem diskiem. Nezinu par citiem.

        Atbildēt
  2. vimba

    Jau desmit gadus priekš win izmantoju diskdata. Varbūt nav pats smukākais, bet nav jāinstalē un pieradumam liels spēks 🙂

    Atbildēt
  3. Melnais

    Coolynx. Tu sāc smīdināt. Ja iepriekš varēja lasīt Tavus tekstus un no tiem kaut ko noderīgu smelties ala apostrofs makam un tā, tad tagad šķiet, ka esi atpalicis. Vismaz jautājumā par diska satura analīzi un arī tīrīšanu. Ja par freeware kaut ko zini, tad šajā gadījumā neesi pieminējis Daisy Disk un Disk App, kuras veic tieši to, ko Tu šeit apraksti. Nav freeware, bet arī nav kosmiski dārgas. Lietojas, un nekādu problēmu. Papēti arī šos variantus, lai nesanāk kā ar Amazone Cloud tēmu, kur sacēli paniku tikai no sava individuālā Keisa.

    Atbildēt
      1. Melnais

        Neuztver tikai personīgi. Daudz noderīga var te atrast. Jā, www.macforums.lv jau kādu laiku ir ciet. Tikai kāpēc – nav info.

        Atbildēt
        1. coolynx Raksta autors

          Es sāku Mac apguvi ar macforums.lv lasīšanu. Tur bija diezgan daudz labu rakstu. Tiesa gan liela daļa bija rakstīta pirms daudziem gadiem, kad autoriem tas bija aktuāli. Gluži kā man šobrīd. Droši vien, ka viņi izslimoja un pievērsās citām aktualitātēm. Tas ir normāli.

          Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      MacFilelight uzliku, bet kaut kā nesapratu kā tas brīnums strādā http://sourceforge.net/projects/macfilelight.berlios/ Piedāvā kaut ko atvērt, kad atveru disku, tad arī viss beidzās. 😉

      Atbildēt
  4. Viesturs

    man uz mac ar retina miiljaa diska tirishanas proga Disk Inventory X http://www.derlien.com nestraadaa 🙁 tiklidz medjini logu resaizot izmet erroru un nocrasho 🙁

    Mac ir pilns ar visaadaam hui**m kas eed zveeriigi vietu bet reaali nav vajadziigas, roc tik taalaak un papildini ar infu par tiem zveriem ko itunes, iphoto utt app sarazjo bet kas nav vajadziigi un mieriigi dzeeshami aaraa 😉

    Atbildēt
  5. KKTK

    Ja beigās nokļūsi līdz strupceļam, ka neviens no 10 tūļiem nerāda kur pazudusi disku vieta, tad atceries, ka daļa failus neviens tūlis neredz jo viņam nav sudo tiesības.
    Tad izlīdzēties var ar sudo du -s * | sort -n

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Paldies, labs padoms! Es kā reizi atrāvos ar ncdu, jo tas nevarēja nolasīt datus no sistēmas direktorijām. Ka reizi pirmajā bildē var redzēt kādas kļūdas met, kad netiek galā ar tiesībām. Tā kā es to atkārtoti palaidu ar sudo ncdu -x /.

      Atbildēt
  6. Kristaps K.

    Es neko papildus neinstalēju, lietoju du -h --max-depth=1 un tad staigāju pa direktorijām. Macam arī jābūt iekšā.

    Atbildēt
  7. Pauls

    Ja negribas darbināt konsoles rīkus un brūvēt, tad vēl viens variants, ko var pamēģināt ir bezmaksas OmniDiskSweeper (https://www.omnigroup.com/more).

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *