AppCleaner palīdz uzturēt OS X tīru no vecām programmām

Iepriekšējā rakstā par Oracle VM VirtualBox var labi redzēt, ka OS X vidē, tieši tāpat kā Windows vidē, ir arī instalējamas programmas. Apple lietotāji bieži vien bāž degunā to, ka OS X vidē programmas instalācija ir vienkāršāka nekā Windows, jo nav nekas jāinstalē, bet gan pietiek ar to, ka mēs “ievelkam” programmu Applications mapē un programma ir uzinstalēta. Kā redzam, tad tā gluži nav – ir arī instalējamas programmas. AppcleanerAr šo rakstu gribu kliedēt vēl vienu mītu, kuru apzināti vai neapzināti izplata ābolu troļļi. Proti, par tiem gadījumiem, kad tiešām programmas instalācija tik tiešām notiek ar vienkāršo “ievilkšanas” kustību.

Pieņemsim, ka esam “vienkārši” uzinstalējuši jaunu programmu, kuru vēlamies notestēt. Laikam lieki būtu teikt, ka ābolu vidē ir ļoti trūcīgi ar normālām programmām.

Bet ne par to ir stāsts. Arī OS X vidē, tieši tāpat kā Windows vidē, jebkurai programmai, kura ir ar minimālām konfigurēšanas iespējām, ir nepieciešams saglabāt specifiskos lietotāja izvēlētos uzstādījumus vai arī citu informāciju. Apple troļļi priecājas, jo OS X vidē nav tāda Windows reģistra, kas var noklāties vai, kurā notiek melnā maģija. Tas, ko viņi noklusē, apzināti vai neapzināti – nemāku teikt, ir tas, ka programmas informācija glabājas dažādās mapēs un dažādu formātu failos.

Attiecīgi, ja mēs Windows vidē atinstalējam kādu programmu, tad pēdas no šīs programmas tiek atstātas Windows reģistrā un bieži vien tas rada problēmas. Piemēram, ja tā ir bijusi izmēģinājuma versija un pēc pusgada mēs izdomājām dot programmai otro iespēju un mēģinājām uzinstalēt jaunāko versiju. Parasti notiek aplauziens, jo vecie ieraksti Windows reģistrā liedza mums šo iespēju. Tad talkā nāca dažādi Windows reģistra tīrītāji, piemēram, bija kādreiz tāds jv16 power tools, kas palīdzēja tikt galā ar šo uzdevumu.

OS X vide šajā ziņā nav atšķirīgāka. Arī šeit programmas atstāj pēdas. Tikai OS X gadījumā tās būs izmētātas dažādās vietās pa dažādām mapēm. Tas, lai lietotājs domātu, ka viss ir vienkārši. 😉

Lai uzturētu savu ābolu datoru kārtībā, talkā nāk tāda programmiņa kā AppCleaner. AppCleaner kā reizi nodarbojas ar to, ka atseko vai dzēšamā programma tik tiešām tiek izdzēsta no sistēmas ar visām panckām, vai varbūt kaut kas ir palicis.

Šeit var redzēt piemēru ar to, kā es “vienkārši” izdzēsu Thunderbird no Applications mapes. Cik daudz dažādi faili tika saģenerēti.

Appcleaner thunderbirdTajā brīdī, kad metam miskastē kādu aplikāciju, AppCleaner piefiksē mūsu veiklo kustību un ātri noskanē datoru, lai parādītu kādus failus šī dzēšamā programma ir atstājusi aiz sevis. To pašu var paveikt arī manuāli izvēloties kādu programmu.

Ja piemērā redzamais Thunderbird ir labs putns un failu daudzums nav liels, tad vari iedomāties, kas paliek aiz ļaunākām programmām, kuras spītīgi vēlas, lai tās iegādātos. 😉

Bez AppCleaner visi šie faili paliktu sistēmā. Labā ziņa ir tā, ka uzliekot atkārtoti Thunderbird, tas jau būtu nokonfigurēts. Tāpēc vajag izvērtēt, kad un ko mēs vēlamies iztīrīt pilnībā, bet ko var arī atstāt.

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *