Kā es no Windows lietotāja kļuvu par OS X lietotāju

Beidzot publicēju savas pārdomas par to kā es kā rūdīts Microsoft Windows lietotājs ar gandrīz 20 gadu pieredzi pārgāju uz Apple OS X vidi.

Šis raksts tapa vairākos piegājienus. Šī ir pēdējā versija, kas šķita publicējama. Tā ir joprojām gara un emocionāla, bet īsāk nespēju visu savu sāpi izteikt.

Tā kā saņemies, paņem tasi kafijas, uzliec fonā mūziku un lasi. Ja esi fiksais komentāru spameris, tad pašā apakšā būs arī TL;DR – pārāk garš; neizlasīju versija.

Windows Mac OS X

Kopš lietoju datorus, atceros, ka vienmēr esmu meklējis pēc iespējas efektīvākus risinājumus kā darīt lietas un līdz ar to arī meklēju ideālo operētājsistēmu.

Gadiem ejot, manī mira ideālists un es samierinājos ar domu, ka ideālā operētājsistēma ir tā, kura vēl nav izstrādāta. Tā nu es paliku uzticīgs divām vidēm – pamata darbstacija kopš 90-tajiem gadiem man bija Microsoft Windows un otra vide (tā kā esmu no web izstrādātāju saimes) – serveru risinājumi, kas ir bāzēti uz Unix vai Linux. Otrā vide pārsvarā ir melnais ekrāns, termināļa konsole jeb komandrinda. Tikai dokumentācija un roku veiklība – nekāda apmāna. 🙂

Lai labāk saprastu manus trakos eksperimentus, var palasīt par to kā es liku šo Linux versiju. Tā ir aisberga virsotne. Lielākā daļa no testiem ir palikusi neaprakstīta, jo piedzīvojumus ar melno ekrānu īsti nevar iemūžināt skaistos ekrānuzņēmumos, jo tu esi viens pret vienu ar komandrindu un nesaprotamiem tekstiem svešā mēlē. 🙂

Visu šo laiku es ar vienu aci sekoju līdzi tam, kas notiek ābolu dārzā. Principā bija 3 lieli karotāju pulciņi – windowsisti, linuxisti un ābolisti. Visi mēs bļaustījāmies, mērījāmies un lielījāmies ar to, kas nu kuram bija labs. Neviens no mums netaisījās ieklausīties tajā, ko bļaustās citas reliģijas pārstāvis.

Nezinu, kas bija lielāks motivātors – patiesības meklējumi vai drīzāk argumenti, kas palīdzētu aizstāvēt savu taisnību. Jebkurā gadījumā rezultāts bija viens – es eksperimentēju, testēju un izdarīju savus secinājumus. Ik pa laikam kāpu ābolu dārzā un testēju Mac OS X versijas.

Toreiz tā vēl bija Mac OS, kas bija tik mazizplatīta un savdabīga operētājsistēma, ka lielās masas to nemaz neizskatīja kā alternatīvu. Līdz ar OS X parādīšanos, kas jau griezās uz Darwin (Unix BSD) bāzes, parādījās progresīvs pavērsiens – Unix spēks un Mac OS grafiskā saskarne. Vienīgi šajā vidē nebija programmatūras. Ko dod skaista un stabila operētājsistēma, ja tajā nav ierasto programmu ar kurām darīt lietas. Bet man šis apvienojums idejiski patika.

Šķiet, ka biju pirmais, kurš Latvijā nopublicēja savu testu rezultātus, kad parādījās iespēja uz ierindas datoriem uzinstalēt Mac OS X 10.3 Panther. Tas bija pirms 10 gadiem.

Kopš tā laika OS X saskarne būtiski nav mainījusies. Tas, kas ir mainījies – operētājsistēma pa šo laiku ir nedaudz nobriedusi (tā ir salīdzinoši jauna – dzimusi 2000.gadā 13.septembrī), ir palielinājies lietotāju skaits un programmu skaits, kas nodrošina dažādu būtisku funkciju veikšanu. Būtiska lieta ir kritiskais lietotāju skaits, kas pietiekamā daudzumā “ražo” programmatūru un sniedz padomus, kā arī atbalstu.

Es varētu gari un plaši rakstīt, atrast dažādus loģiskus argumentus tam kāpēc personīgi es izvēlējos OS X. Bet esmu pārliecināts, ka loģiska skaidrojuma tam nav. Tāpat kā daudzas citas lietas manā dzīvē, arī šis bija emocionāls lēmums.

Lai arī uz šo soli es briedu ļoti ilgi, tomēr domāju, ka lūzuma punkts bija ļoti banāls – man fiziski vairs nebija pieejams portatīvais dators un bija jāpieņem lēmums par to kā tikt pie jauna. Man bija stacionārais dators, bet kopš 2006.gada ikdienā darbā lietoju portatīvos datorus ar Windows operētājsistēmu un biju jau pieradis pie tā, ka man pa rokai vienmēr ir portatīvais. Es pieņēmu lēmumu un iegādājos šo dārgo rotaļlietu. Tieši tā es to uztvēru un visticamāk, ka joprojām uztveru. Es ticu tam, ka cilvēks intuitīvi pieņem lēmumus un tie ir vislabākie lēmumi cilvēka dzīvē. Ja nespēj pats noticēt savai argumentācijai, tad noveļ to uz savu emocionalitāti. Nav teikts, ka šie lēmumi ir patīkami un viegli. Sākums vienmēr ir sāpīgs, var būt pat nepatīkams un šķiet, ka nav pareizs. Būtiski ir paskatīties ilgākā laika periodā un ieraudzīt to mācību, ko ieguvi dēļ tā, ka pieņēmi šo lēmumu.

Nu lūk – jau divus gadus esmu MacBook Air (13-inch, Mid-2011) portatīvā datora īpašnieks. Pirmo gadu lietoju to tikai kā dārgu gadžetu – startup vides aksesuāru. Praktiski tas bija kā iPad planšete ar klaviatūru. Visu laiku lietoju tikai pārlūku, e-pastu, konsoli, lai pieslēgtos pie serveriem un teksta redaktoru piezīmēm vai konspektiem. Tāds kā dārgs netbuks. Pirmo gadu es biju pārliecināts Windows lietotājs, jo reizēs, kad biju pie galda datora, es biju atpakaļ savā ierastajā vidē un darbojos ar ierastajiem rīkiem.

Lai labāk saprastu kā jūtas Windows lietotājs, kurš ir ticis pie Mac OS X datora, var palasīt kādu senu ierakstu – pieredze ar mac datoru. Pats raksts ir pieejams vairs tikai arhīvā, bet būtība un jautrība no tā nemainās. Ja tu esi viens no Windows lietotājiem, kurš domā pāriet uz OS X, tad rēķinies, ka šim posmam būs jātiek pāri. Bez tā nekur nesprukt.

Tā saucamie ābolu fanboji, iespējams, patiesi nesaprot par ko tur būtu jāsmejas, bet Windows lietotājs tiešām jūtas tik stulbi. Tā ir vārdiem neaprakstāma sajūta, kad tu – dažādu operētājsistēmu lietotājs (šeit saraksti visus savus ordeņus, sertifikātus, diplomus, goda rakstus utt., utjp.) ar n-gadu pieredzi, nespēj paveikt elementāras darbības. Ļaunākais ir tas, ka vietējos forumos un komentāros par tevi pasmiesies, lai gan tev tas ir reāls pārbaudījums. Principā tu atkal būsi viens pret vienu ar savu jauno izaicinājumu – OS X.

OS X ir pilnīgi atšķirīga operētājsistēma. Lai arī sirsniņa apakšā ir BSD (Darwin), tomēr krekliņš ir no ābolīša, kas ir pilnīgi atšķirīgs no tā, kas ir citās *nix vidēs. Ir būtiski jāmaina domāšanas veids, jo OS X ir operētājsistēma, kas ir ļoti jocīga. Jocīga tādā ziņā, ka āboļu mārketings pozicionē to kā vienkāršu vidi, lai gan patiesībā tā nemaz nav. Vai arī es to tā neuztveru. Pagaidām.

Laikam pie vainas ir tas, ka es esmu rūdīts Windows grafiskās vides un Linux konsoles lietotājs – noteikti rāmji, iespējas un operētājsistēmu briedums. OS X ir vēl jauna operētājsistēma, tajā daudzas lietas mainās un iespējas vēl nav tik plašas. Vienā teikumā OS X iespējas es raksturotu šādi – ir vai nu ļoti vienkārši un līdz stulbumam primitīvi, vai arī ļoti sarežģīti un ar iespējām bagāti.

Tā kā šī ir raksta n-tā versija, kuru pozicionēju emocionālā plaknē, jo racionālu pamatojumu arvien grūtāk atrast, tad savus argumentus atļaušos citēt, jo tie šobrīd manās acīs nespēlē vairs tik lielu lomu kāda tā bija pirms gada, kad biju sācis rakstīt šo rakstu.

Es pārskatīju savu viedokli, jo sapratu, ka esmu specifisks lietotājs ar saviem ieradumiem un vajadzībām, kā arī neviens cits pat netaisīsies iedziļināties un izprast būtību. Tad kāda mārrutka pēc man par to saspringt? 🙂

Te būs izrāvums no raksta pirmās versijas, kad es savu MacBook Air vēl lietoju kā netbuku ar kuru pārsvarā tikai pārlūkoju internetu. Toreiz biju noskaņojies aprakstīt katru savu specifisko vajadzību, lai kopīgiem spēkiem atrastu tai risinājumu. Kad biju aprakstījis pirmo lietu, tad sapratu, ka man šādas lietas būs ļoti daudz un visas būs tik specifiskas, ka es saguršu tās aprakstīt, kā arī reti, kuram pietiks pacietības ņemties ar mani.

Bet galvenais, ko es piefiksēju, ka nevienu jau patiesībā neinteresē tava sāpe un gadījumos, kad kaut ko nevar realizēt tā kā tu to vēlētos un esi pieradis, tad tiek uzdots jautājums – kam tev to vajag. Šajā brīdī tu atkal saproti, ka viņi jau ir samierinājušies ar situāciju, ka kaut ko nevar izdarīt un labākais arguments ir – tev to nevajag.

Lai vai kā, te būs liriska atkāpe vienai ļoti specifiskai lietai, kuru es aprakstīju, kas ir reāla un kurai uz OS X šobrīd joprojām nav tik laba risinājuma kā uz Windows, kur to atrisina Total Commander. Tas nav operētājsistēmas trūkums, bet ar šādām lietām ir jārēķinās, ja ir doma pāriet uz citu vidi.

Būtiski, lai es varētu veikt visas primārās vajadzības, kuras šobrīd veiksmīgi tika apmierinātas uz Windows 7. Kaut vai pamata līmenī. Uzskatu, ka nav nepieciešams sasteigt un nevēlos uzstādīt sev nereālus mērķus – pāriet pilnībā uz OS X. Lai gan šādu iespēju arī neizslēdzu.

Bet šī raksta mērķis ir nodefinēt tās darbības, kuras būs nepieciešams veikt uz portatīvā datora un pielasīt attiecīgo programmatūru OS X vidē.

Kādai būtu jābūt videi

Tā kā pēc dabas esmu optimizātors (visos iespējamos veidos), tad es lietas cenšos darīt pēc iespējas efektīvāk. Attiecīgi arī visu pārējo pakārtoju. Ja kāds vēl atceras lielisko multeni “Ноги. Крилья. Хвост.”, tad tur spārnotā frāze bija – labāk dienu pazaudēt, bet pēc tam pa 5 minūtēm aizlidot. Es esmu gatavs ziedot dienu, lai turpmāk pie attiecīgā jautājuma vairs nebūtu jāatgriežas un tā veikšana prasītu pāris sekundes vai minūtes – atkarībā no sarežģītības un citiem nosacījumiem. Datora mērķis ir padarīt cilvēka dzīvi vienkāršāku. Ja darbības veikšana katru reizi prasa ķēpāšanos, ņemšanos utt., tad šis process manī izsauc negatīvas emocijas, jo tas neatbilst manai pārliecībai par to, ka visam jābūt optimizētam, un rezultātā arī riebumu pret attiecīgo vidi. Rezultātā es šo vidi sāku neieredzēt. Tā tas šobrīd ir ar OS X. Internetos biju salasījies, ka Apple piedāvātie datori lietošanā ir ļoti vienkārši, saprotami un ērti, bet reālajā dzīvē es saskāros ar pilnīgi citu realitāti – nav brīnums, ka esmu pamatīgi vīlies. 😉

Ja runā jau konkrētāk MacBook Air. Es uzskatu, ka, ja reiz MacBook Air nāk komplektā ar OS X operētājsistēmu, tad tur citu OS nevar vai pat nedrīkst likt, jo kāda gan jēga bija pirkt šāda tipa datoru. No optimizātora viedokļa skatoties, OS X uz šāda datora būs vislabāk optimizēta un strādās visefektīvāk – gan resursu, gan ātrdarbības ziņā. Mans viedoklis var mainīties, ja kāds parādīs, testu rezultātus, kur, piemēram, Windows vai Linux uz tādas kastes strādās efektīvāk.

Man patīk kontrolēt situāciju un justies, ka esmu situācijas noteicējs. Ja es zaudēju kontroli pār lietām, kas notiek manā datorā, tad es jūtos emocionāli uzvilkts, jo lietas notiek ne tā kā man gribētos, rodas aizdomas, ka kāds mani čakarē jeb izmanto. Manā pieredzē ir bijuši abējādi gadījumi, gan kad lietas, kuras es nokonfigurēju pēc sava prāta ar laiku kļūst par noklusētiem uzstādījumiem attiecīgajā programmā, gan arī lietas, kuras ir ieviestas programmā maina manus lietošanas paradumus. Abi varianti ir pieņemami, ja tie ir inovatīvi un padara programmas lietošanas pieredzi efektīvāku.

Iziešu no principa, ka uzskaitīšu pamata darbības, kuras vēlos veikt un nedaudz aprakstīšu to kāpēc man tas nepieciešams, kā arī minēšu to kā es to šobrīd daru Windows vidē.

Kādas ir plānotās pamatdarbības

Darbs ar failiem (pamata iespējas).

Šis ir iedzimts paradums no kura vairs nespēšu atradināties. Arī unix tipa sistēmu konsolē es failus skatos ar komandu ls -alt. Gribu redzēt visu faila nosaukumu ar paplašinājumu, faila izmēru un datumu. Šajā bildītē ir redzams fragments no Total Commander vienas puses. Šis bilžu saraksts ļoti labi izskatās un atspoguļo manas vēlmes, lai es šajā vidē justos labi.

Total Commander file list

Failu nosaukumi ir iedoti sākot ar gads-mēnesis-datums-pulkstenis-gadījuma-rakstura-ciparu-virkne.faila-paplašinājums, redzams faila izmērs un attiecīgi arī datums. Total Commander piedāvā ērti sašķirot gan pēc nosaukuma, faila paplašinājuma, izmēra un datuma. Uzmetot aci uz šo sarakstu, uzreiz var redzēt pēdējo failu, pēc izmēra var redzēt vai tas ir pilnībā ielādēts (attiecīgi atkrīt lieki jautājumi par to vai tas nav bojāts), pēc paplašinājuma – kāda tipa fails tas ir (lai tiktu galā ar failiem, kurus operētājsistēma neatpazīst). Tās ir būtiskākās lietas, kuras man šķiet pašsaprotamas un bez tām es jūtos kā izmests no laivas, jo pretējā gadījumā man būtu jāveic daudzas liekas darbības, lai noskaidrotu šo informāciju.

Iespējams, ka kādam šis garais izklāsts šķiet pašsaprotams, citam dīvains, bet tas ir jāpieņem kā fakts. Es paņēmu šo vienkāršo piemēru, lai labāk ilustrētu cik daudz dažādas nianses ir pat tik primitīvā lietā kā failu atrādīšana. Ja esi viens no tiem, kas neizprata šo lietu nozīmīgumu, tad ir vērts padomāt arī par citām, līdzīgām niansēm, kas man ir svarīgas, bet tev nē.

Otra lieta, kas šeit ir labi redzama – cilnes jeb tabi. Fantastiska lieta, kas sākumā tika ieviesta pārlūkos. Katrā cilnē var redzēt savu direktoriju. Tas dod iespēju ātri pārslēgties starp dažādām direktorijām. Augstāk redzamajā bildītē var redzēt šīs cilnes.

Trešā lieta – atvērtās direktorijas pilnais ceļš, lai būtu pamata sajūta zem kājām un atrodoties divās vienāda nosaukuma direktorijās, pēc ceļa varētu redzēt, kura no tām ir vienā diskā, bet kura otrā. Piemēram, ja runa ir par testu un produkciju, darba versiju vai rezerves kopiju utt.

Ceturtā lieta – mēs dzīvojam laikmetā, kad failu glabātuves var ērti uzmontēt, ir daudz disku – virtuālu, fizisku, kriptētu, lokālā tīkla, mākoņos un ir vēlme tiem ātri piekļūt. Protams, bez otrās lietas iestājas auzas. 😉

Piektā lieta – nospiežot pogu var ātri nomainīt faila nosaukumu, izdzēst, nokopēt, apskatīt, atvērt vai aizpakot/atpakot/apskatīt arhīva saturu.

Sestā un laikam pēdējā lieta – redzam diska ietilpību un brīvo vietu.

Ja kaut kas no tā visa nav, tad es jūtos kā? Pareizi, ne savā ādā. Ja kāds mēģinās man iestāstīt, ka man tas nav nepieciešams, jo …, tad ir vērts padomāt par manu emocionālo stāvokli par kuru es aprakstīju augstāk. Šīs lietas man ir iegājušas jau zemapziņas līmenī un tas darbojas neatkarīgi no mana apziņas līmeņa.  Runājot vai rakstot es varu piekrītoši māt ar galvu, jo apziņas līmenī uz mani iedarbojas sociāli-ētiskie momenti, bet zemapziņā darbojas automāts, kas darīs pilnīgi citas lietas.

Šīs rindiņas uzrakstīju pirms gada, kad vēl biju pārliecināts Windows lietotājs un savu MacBook Air lietoju reti. Šobrīd nu jau gandrīz gadu par 99% no datorlaika mana pamata operētājsistēma ir OS X.

Toreiz es ļoti baidījos, ka palikšu par tādu pašu pajoliņu – ābolu fanboju. Šobrīd man ir pārliecība, ka tie vienkārši ir tādi cilvēki, kurus sauc arī par troļļiem un viņi ir arī starp Windows un Linux lietotājiem. Tā kā Apple ierīču lietošana nepadara cilvēku stulbāku. 😉

Šobrīd es esmu ticis pāri tam grūtākajam posmam – iemācījies lietot klaviatūru, jo šeit ļoti liels spiediens uz karstajiem taustiņiem un vidi kā tādu. Es joprojām mācos, bet pamata lietas man ir sakārtotas.

Tāpat kā savulaik Windows videi (Apostrofs), arī uz OS X esmu uzrakstījis klaviatūras pārslēgu latviešu un krievu valodām. Laikam esmu perfekcionists, ka tik ļoti pieslīpēju rīkus ar kuriem strādāju.

Tā kā šobrīd esmu noskaņots turpināt apgūt OS X, tad domāju, ka arī turpināšu pilnveidot savu darba vidi. Es esmu gatavs nomainīt tik ierasto Irfan View, pret OS X karstajiem taustiņiem un komandrindas rīkiem, lai izveidotu ekrānuzņēmumu OS X vidē.

Laikam lielākais arguments PAR OS X ir tas, ka šeit apakšā ir (specifiska) spēcīga unix komandrinda ar visām no tā izrietošajām sekām un būtiskākās programmas ir pieejamas arī OS X vidē. Viss pārējais ir pupu mizas, laika jautājums un reliģija.

Ir savi trūkumi. Nu labi – šobrīd vēl ir ļoti daudz izaicinājumu – ļoti. Piemēram, ir pilnvērtīgs Microsoft Office, bet NAV latviešu valodas pareizrakstības pārbaudes tajā. Jā, pareizrakstības pārbaude OS X vidē kā tāda ir pieejama, bet tā strādā tikai programmās, kurās ir šis atbalsts nodrošināts. Microsoft un Apple savstarpējos karos joprojām mēģina viens otram iegriezt un cieš gala lietotājs.

Racionāla skaidrojuma un pamatojuma pārejai uz OS X joprojām NAV. Viss ir relatīvs. Ar visiem šiem izaicinājumiem, es šobrīd izvēlos OS X. Ja man ikdienā būtu jāstrādā kādā specifiskā programmā, kura ir pieejama tikai Windows vidē, tad visticamāk, ka es nepārietu uz OS X. Jo OS X nav tādu 1:1 priekšrocību attiecībā pret Windows. Windows vidē joprojām ir daudz plašāka programmu izvēle, kas ir galvas tiesu spēcīgākas nekā alternatīvas uz OS X. Kaut vai mans piemērs ar Total Commander. Ja tev lietošanā ir vairākas šādas neaizstājamas programmas, tad tev vēl pagaidām ir pāragri skatīties uz OS X pusi, jo ko gan tu darīsi ar skaistu OS, kurā nevari neko izdarīt. 😉

Jautājums ir cits – vai visas tās programmas tieši tev ir nepieciešamas ikdienā. Kas tev ir nepieciešams ikdienā? Ja to var labāk realizēt iekš OS X, tad varbūt ir vērts sākt to apgūt. Es ceru, ka līdz ar OS X izplatību arī palielināsies lietotāju skaits, kas uzrakstīs alternatīvu Total Commander. Šobrīd jau ir daži cerīgi aizsākumi. Pagaidām iztieku ar kroplīti Finder (Windows Explorer), kad klikšķinos ar peli un Midnight Commander (Far), ja strādāju komandrindā un darbojos ar arhīviem.

Laikam vēl viens spēcīgs arguments ir tas, ka es saskatīju iespējas labāk apgūt ābolu reliģijas principus, jo man patīk tas kā viņi par lielu naudu pārdod to pašu, ko citi nespēj. Neticu tam ceļam, kurp dodas Microsoft ar savām sistēmām. Es ticu diviem virzieniem – mobilās ierīces / planšetes un linux serveri / mākoņi, kas to visu kustina. Abus šos virzienus vislabāk apvieno Apple, Microsoft manās acīs zaudē šo cīņu.

Izvēle katram sava. Es savu izvēli izdarīju. Līdz šim neesmu nožēlojis, redzēs kā būs ar šo. 😉

Un visbeidzot iepriekš solītā TL;DR versija īsumā:

Esmu pilnībā pārgājis uz OS X savā ikdienā un negribu skatīties atpakaļ uz Windows darbstacijām. Vispār. Es šobrīd apgūstu visas OS X piedāvātās iespējas, lai pieslīpētu šo vidi pēc sava prāta. Es uzskatu, ka šis ir īstais brīdis droši un mazsāpīgi pāriet uz šo operētājsistēmu. Es esmu apņēmības pilns pieslīpēt arī šo vidi vēl labāk kā to biju paveicis Windows vidē.

29 thoughts on “Kā es no Windows lietotāja kļuvu par OS X lietotāju

  1. hronists

    piebilde – OSX pareizrakstības pārbaude ir system wide. Izņemot MS Office. Un man nav skaidrs kāpēc lai kāds to lietotu, ja ir iwork, open un libra office. Un vispār OSX daudz kas ir system wide – krāsu profili piemēram. Uz windas tu nekad nevari būt drošs vai tavu ūberkalibrēto bildi visur parādīs pareizi. Uz mac es esmu drošs – ja atvērs, tad krāsas visur būs vienādas.

    es OSX lietoju, jo man tā liekas daudz ērtāka OS nekā win vai bezgaldaudzie *nix paveidi. pēc imac es vairs nespēju iedomāties skaļu rūcošu kasti zem galda, miljonu ar kabeļiem etc.

    Atbildēt
    1. budzis

      Tavs teksts par ofisiem parada tavu sapratnes limeni par to, kas ir Ofiss un ko ar to var izdarit. Izskatas, ka ari Libru tev nemaz nevajadzetu, pietiktu ar notepadu vai wordpadu (kaut kam max advancetam prieks tevis). MS Ofiss ir baiss monstrs, kura var darit visu ko, no ka parasts lietotajs izmanto labi ja 1-2%. Visas ofisu alternativas nodrosina sos 1-2%, bet no parejiem 98% ljooti daudz kas neiet.

      Nav jegas fanot par osx, jo butiba nav jau labaka par parejam. Linux man itin apmierinaja majas lietosanai, tikai uz vecajiem dzelziem neiet vairs flash pleijeris, kas akuti nepieciesams sikajiem 🙂 Tad nu mierigi dzivoju ar XP un ne par kadiem osx vai win8,9,… nedomaju.

      Var jau apsveikt autoru, bet tema, mana skatijuma, ir no serijas “Ka es beidzu nesat autinjus un saku lietot stringus” 🙂

      Atbildēt
      1. hronists

        so what? lai uzrakstītu dokumentu vai saskaitītu divas tabulas man nevajag nekādas monstrozās iespējas. es saprotu ka ar cnc darbagaldu var saskaldīt pagali skaliņos, bet to pašu daudz ātrāk var izdarīt ar cirvi.

        Atbildēt
        1. Verdi

          Diemžēl ar Libre u.c. var dzīvot tikai uz vientuļas salas. Un nav runa par iespējām (to tiešām reti kurš izmanto), bet gan formātiem. Pārāk bieži gadās saņemt .docx, kuri ne ar ko citu korekti neatrādās. Un, tas ir svarīgi, kad ir runa par aizpildāmu veidlapu, kurā ir tabulas izmantotas. Protams, ka tur pirmām kārtām ir jāšķendējas par šādu veidlapu publicētājiem un nesavietojamu formātu apkārtsūtītājiem, bet tas jau neko daudz nepalīdz.

          Atbildēt
          1. Atoms

            kad tu pēdējo reizi to esi darījis, aizpildījis docx veidlapu librē ? 🙂 man nekad tas nav sagādājis problēmas 🙂

          2. r00m

            Piebildīšu, ka libre ir sūds. Kudos M$ par Office izveidi. Ja sanāk kaut cik ilgāk rakstīt dokumentu (nevis anketas u.tml) tad libre sāk exception’ot un vispār jocīgi uzvesties. Im talking – teksts “pielīp” pie peles un pārvirzot kursoru daļa no teksta tiek izgriezta un ievietota kursora pozīcijā u.tml “fīčas”

          3. hronists

            atzīšos mani fascinē kā saruna ar vadmotīvu “tev taču neko vairāk par vim/textedit/notepad lai uzrakstītu iesniegumu nevajag” ir veikli pārmetusies uz MS Office power fīču slavinājumiem 🙂

            99% ļaužu nevajag ikdienā neko vairāk par to ko var dabūt laukā no Libre office vai Pages/Numbers. pusei pat pilnībā pietiktu ar Textedit rich text iespējām. bet ja jāteic godīgi es nezinu kas ikdienai ir krutāks – pages vai MS texta redaktors. man jau šķiet, ka pirmais 🙂

  2. Neticis

    Visu garo stāstu varētu arī apkopot: “kā es, no vilka bēgot, lācim nagos nokļuvu.”
    “Man patīk … justies ka esmu situācijas noteicējs.”
    Ja tiešām vēlaties būt noteicējs, tad ir jālieto atvērtā pirmkoda sistēma — Linux vai BSD nevis MacOS.

    Atbildēt
  3. r00m

    Pēc 2 gadu OSX lietošanas secinājums ir viens – visas tās mazās lietiņas, kuras uz OSX ir jau kļuvušas pašsaprotamas – nav tik pašsaprotamas tiekot pie Windows kastes. OSX ir ļoti piestrādāts pie dažādu knifu noslīpēšanas, kas ilgtermiņā samazina nepieciešamo laiku kādas darbības veikšanai.

    P.S Izcils raksts, lai uzsāktu holy war par izvēlēto OS 😀

    Atbildēt
  4. Pow

    Pilnīgi piekrītu. OSX un Mac dzelži rullē. Esmu ilggadējs Windows (sāku ar 98SE, tad NT, 2000, XP) lietotājs un hardcore Gentoo Linux lietotājs. Bez GNU un ierastajiem development rīkiem nevarēju iztikt arī uz Mac, tāpēc tur man ir Gentoo Prefix.

    Es savulaik pirku MBP retina tikai tāpēc, ka ekvivalents Windows bāzēts laptops ar attiecīgu izšķirtspēju būtu sanācis tik pat dārgs. Ne sekundi nenožēloju. Tieši otrādi – esmu nobriedis lielajam 15″ MBPr.

    Vienīgais, kas konkrēti kaitina ir vienota package manager neesamība – katra aplikācija instalējas kā ienāk prātā. Bet tas nav nekas tāds, ko ar roku veiklību, pkgutil un pāris shell skriptiem nevarētu atrisināt. Visvairāk kaitina tādi mēsli kā Adobe Flash, kas iedomājušies, ka man tā draza ir vajadzīga iekš /Library, nevis konkrētajam lietotājam. Un tad vēl obligāti vajadzīgas admin tiesības lai uzinstalētu. Praktiski pie katras versijas nākas instalēt, pārkopēt uz ~/Library bezprivilēģiju lietotājam un izvākt no sistēmas ārā uzinstalēto pakotni.

    Vēl kaitina, ka meklējot internetos kādas specifiskas Mac problēmas risinājumu ir pilns ar n00biem visādos forumos, kam nav nekādas sajēgas par ko runā. Salīdzinot ar Windows, nedaudz ilgāk sanāk meklēt risinājumu tātad.

    Atbildēt
  5. BlackHalt

    Lai parietu uz Linux vajag vēl vairāk laika 🙂

    Vispirms jāiziet cauri Ntajiem distributīviem;
    Paralēli jāiet cauri Ntajām darbvirsmas vidēm.

    Un tas viss jāizvēlas, jāizlemj pašam, nevis jāskatās kaut kādi Distrowatch Linux reitingi 🙂

    Bet ne visiem jāizdara izvēle.
    Es izvēlējos radinieku OS!

    Atbildēt
  6. KKTK

    Tiem kam lietojot OS X vēl ir skumjas pēc Total Commander, tad tie vēl nav piešāvušies OS X vidē un viņu viedokļi vēl nav jāņem vērā.
    Tas es, kā gadiem rūdīts FAR lietotājs, saku 🙂

    Atbildēt
  7. arvix

    OSX lietoju jau 3.5 gadus, bet vianalga uz parallel dekstop stāv winda.. ko darīt ka nu nav man vajadzīgo progu uz osx un tām nav alternatīvas.

    tā nu es lakstu starp win kasti darbā,Linux serveri un pārējo laiku OSX

    Mac datoriem par lielāko plusu uzkatu dzelžus (man ir MBP) tie ir ta atstrādāti ka prieks.. plastmasas win noutus pat rokās riebīgi ir turēt.. Paša OS manā skatījumā nav nekas tik ļoti neaizstājams, es pat teiku man vairāk ir problēmu to lietojot nekā ja es lietotu Windu.. Un jā treknis pluss būtu Irfans uz OSX 😉

    Atbildēt
  8. janis

    Domāju ka lielu daļu OSX(macboku, air, iphone) lietotāju apple vienkārši nopērk. Piemēram caur LMT mazcenas vai kā tur. Latvija ir maza valsts, tādēļ neredzam kā tās shēmas darbojas piemēram USA. Lasot tīklā rakstus par Iphone un Macbook pašizmaksām, nerodas šaubas ka pērkot super gadžetu mēs samaksājam ļoti ievērojamu summu kā ieguldījumu tam, lai arī citi pirktu apple. Tas itkā nav slikti, bet man liekas tie cipari, it sevišķi priekš Latvijas, ir krietni par skarbu.

    Es neesmu apple pretinieks, arī pats lietoju iphone un esmu apmierināts. Par macbok air arī esmu domājis, bet kad nonāku līdz pirkšanai sev vai kādam no ģimenes, tad kaut kā nopērkas dell, asus nexus, samsung galaxy, jyst5 spacer utml. Dēļ cenas? ne tikai!

    Mans puika (14g.v., lieto iphone5) baisi nokomentēja vakardienas iphone6 startu – esot pilnīgs sū, samsung pakaļdarinājums…, nav vairs ņemams ar vienu roku un vispār – tāds pats kā māsas Just 5 spacer! :). Nebūs aršanas laikam viņiem bez Stīva.

    Jeb kurā gadījumā ir doma par Air.
    P.S. Rindu pie apple veikala ieņēmis neesmu 🙂

    Atbildēt
  9. Osis

    Uzskatu, ka labais un perfektais MAC izbeidzās līdz ar Stīva nāvi (RIP). Viņš tiešām rūpējās par to lai cilvēkiem patiktu ābolu produkcija. Šobrīd kompānija ir nonākusi pilnīgā mārketinga cilvēku pārziņā un viss kas viņus interesē ir SALES, SALES, SALES.

    Atbildēt
  10. Tom

    Pirms pusotra gada man darba piespiedu karta iedeva lietot MacBook Pro. Kops tas nelaimigas dienas mana produktivitate kritas par vismaz 78%. Es saprotu, ka vaina ir tikai mani un visas manas problemas ir tikai manas problemas. Bet, ja es jutu, ka dators nedara to, ko es esmu iedomajies un, ja tas nedara to, ka es esmu to iedomajies, tad viss saistiba ar to datoru sak vnk tracinat. Es nevaru vardos izteikt cik loti es to Mac ienistu. Sakot ar to, ka hot-key nestrada ta ka man vajag, drop-down izveles nesatur to opciju, kuru man vajag, interfeisa intuitivi nevaru atrast to ko man vajag.. Tas viss beidzas ar VirtualBox instalaciju uz kuras griezas Windows. Tas biju lidz bridim, kad pec pedeja upgreida negaja vairs ne VirtualBox, ne Synergy ne Python… Tas pielika punktu manai draudzibai ar Mac.

    un vai es jau mineju, ka Mac prasa restarteties biezak neka jebkura no ieprieksejam un esosajam Win versijam???

    Atbildēt
    1. Oto

      Uzprasi jebkuram Mac lietotājam, vai Mac karās un atbilde, ka nē nekarās, tikai reizēm parādoties pludmales bumbam, bet tad nospiež tādu podziņu uz datora(lasi restart) un atkal viss aiziet 😀 Pēc tādas loģikas man SAMSUNG mobilais ar nekarās tik reizēm melns ekrāns un parādās Samsung logo un atkal var lietot 😀

      Atbildēt
    2. Kaspars

      Mēģināšu citēt klasisku teicienu: “Dators nedara to ko grib, lai tas darītu, bet to ko tam liek darīt”.
      Es arī pie MBPro nonācu darba dēļ, tas vienkārši bija sakarīgais no lietotajiem dzelžiem, ko es varēju paņemt un strādāt. Kādu laiku tas vienkārši stāvēja man blakus, kamēr grabinājos pa pingvīn-osu. Taču kolēģa mudināts pamazām sāku migrēt projām. Bija daudz nesaprotamu lietu, taču jautājumi citiem, tās palīdzēja atrisināt. Ne dzelzis, ne Mac OS X nav ideāls, tāpat kā nav citu ideālu lietu, taču šobrīd tieši darba vajadzībām neko ērtāku īsti iedomāties nevaru – gan apakšā *nix ar tik pierastajiem komandrindas tūļiem, gan arī ērta grafiska virsa.

      Atbildēt
  11. Rinalds

    Bet galvenais, ko es piefiksēju, ka nevienu jau patiesībā neinteresē tava sāpe un gadījumos, kad kaut ko nevar realizēt tā kā tu to vēlētos un esi pieradis, tad tiek uzdots jautājums – kam tev to vajag. Šajā brīdī tu atkal saproti, ka viņi jau ir samierinājušies ar situāciju, ka kaut ko nevar izdarīt un labākais arguments ir – tev to nevajag.

    lūk šis ir galvenais iemesls, kāpēc man nepatīk ābolismi. 🙂 tas ir absolūts “do it my way or hit the highway”. jebkurš ābolisms, lai tas būtu dators, planšete vai telefons ir absolūti nedraudzīgs lietotājam – lietotājam ir tikai iespēja lietot produktu kā to paredzējis ražotājs. visas atrunas par “perfektumu, ko nevajag aiztikt” – sorry, pilnīgs BS… tas ir kā pateikt, ka 43. izmēra apavi ir ideāla izmēra, lūdzu, visi lietojiet tikai tādus… 🙂

    P.S.
    jā, man ir 45. izmēra kāja, man ābolismi spiež 😀

    Atbildēt
  12. versatile

    NAV pilnvērtīga MS Office. Nav.
    Un tā nav Apple vaina, vismaz negribas ticēt. Un tik un tā – tas nemaina faktu.
    Ar Office, precīzāk, Excel ierobežojumiem esmu saskāries katru reizi, kad OS X parādījusies kā apsverama alternatīva.
    Paziņai, kam darbā OS X, reizi nedēļā aizgāja 3-4h vienas atskaites ģenerēšanai. Iespējams nesķiet daudz, kamēr nesarēķina, ka tā ir, būtībā, viena mēnešalga katru gadu, kas aiziet tikai elementārai darbībai. Problēmas iemesls – iztrūkstoša viena sortēšanas fīča Pivot tabulām; ja tabulā tāda ir, tad viss strādā, bet no jauna veidotai tabulai uzlikt nevar. Sataisīju uz normāla Excel veidni, iedevu dāmai – tagad iekopē datus vienā sheetā, nospiež refresh otrā un – voila – kompānijai vismaz 1000-1500 Eur ekonomija gadā.
    Mana lielā sāpe – nav Analysis Services atbalsta iekš tā paša Excel. Izstiepies, saraujies, bet nav. Ir kaut kādi maksas trešo pušu izstrādājumi, bet vai nu dārgi, vai nestabili un nekur nav garantijas, ka viss strādās, kad iznāks kāds jauninājums.
    Un vēl daudzas, daudzas, daudzas citas lietas… Nu neder tas vēl pagaidām normālam darbam, ja nepieciešama kaut jelkāda integrācija ar biznesa sistēmām. Un es nesaku, ka slikts ir Mac vai tā OS, jo, piemēram, Excel problēmas ir MS vaina, bet tas tik un tā nemaina rezultātu.

    Atbildēt
  13. Ivars

    Kādu gadu jau esmu labprātīgi atteicies no Windows vides, jo visu savu darbu, izklaidi esmu pārnesis uz citu OS. Es saprotu, ka Windows ir lieliska OS, bet neredzu iemeslu to lietot, ja visu sev nepieciešamo varu izdarīt bezmaksas vidē XYZ un varu neuztraukties par ierastajiem drošības atjauninājumiem, antivīrusiem un dažādām citām lietām, kas Windows vidē ir jau samērā pašsaprotamas.

    Tā kā uzskatu, ka Word un līdzīgas aplikācijas ir paredzētas dokumenta rediģēšanai, tad parasti, ja man kāds atsūta docx failu, tad uzjautāju vai sūtītājs ir paredzējis, ka man šo dokumentu jārediģē vai jāveic labojumus. Tā kā nekad šādas funkcijas man nav jāveic, tad palūdzu, lai šis dokuments tiek atsūtīts pdf formātā.

    Atbildēt
  14. Kirurgs

    Es laikam saprotu autoru pārejas ziņā, arī esmu sācis no MS-DOS ar FoxPro un viss līdz WinXP, pārejas problēma un viss ar to saistīts mani izmet no līdzsvara, man vajag alternatīvu (labu) tam kam esmu pieradis jau gadiem.
    Mans dzinulis ir ļoti līdzīgs – es neciešu neērtības, man gribas optimizēt un kaut kāda velna pēc (tas gan noticis pēc pārejas uz citu OS) man vairs nepatīk piratēt softu, mēdiji – tas ir cits stāsts, diemžēl 🙂
    Es dabūju izvēlēties starp Mac/OSX/Linux, es paspēlējos ar visiem un pirmais ko pamēģināju – lietas kas man svarīgas. Lai vai kā to nosauc Linux ir tas kas tomēr rullē, vot grozi kā gribi – totalcmd alternatīvas tuxcmd/gnome commander – bija svarīgi sākumā, tagad nē jo iebūvētajam failu menežerim ir TAB iespējas, tam ir iespējas piemontēt jebko (ftp/sftp/win shares/mākoņus) kā man vajag un cik tabos es gribu, ērti – jā, pie tam ļoti.
    Ļoti izskatās ka autors mēģinājis izmantot linux (desktop) tad kad to nevarēja (bērnu autiņi) un mans pirmais teksts dzirdot kaut ko attālināti par linux bija “Linux sux” – tā arī bija, es nesapratu kā var priecāties par filmu skatīšanos komandrindā kad man viss smuki gāja uz XP iekš VLC 😀
    Sākot no neatceros vairs kura gada 2007-2009 laikam to var jau sākt darīt, šobrīd ir ļoti ērti un nav jāmeklē specifski kompji vai lietas ar atsevišķiem izņēmumiem, parasti ir iespraud un strādā, var jau būt ka manas prasības ir “savādākas”, bet lietoju visu to ko vajag un problēmu nesaskatu.
    Ir daudz ērtību kas ir uz vietas uzreiz bez jebkā instalēšanas kur Win lietotājiem kaut kas jāinstalē un jāņemas, līdzīgi ir ar Mac, BET tur vajag apple approvoto HW. Mani pēc būtības kretinē patiesība par “ja to nevar izdarīt uz mac – tad tev to nevajag”, brr, wth is that.
    Es varētu rakstīt gari un plaši par to kā lietas kas mani interesē ir tik foršas te un nav citur, bet fakts ir un paliek fakts – nav ideālas OS, visās ir savas figņas, līdz ar to ir jāsamierinas ar kaut ko un pie tā jāpaliek, patreiz tas ir Linux, varbūt kādreiz kad palikšu pavisam vecs un neko negribēšu tad būs Mac, bet par cik Linux attīstās ļoti strauji, nevis kā ar Mac “Mums ir jauns … un tas ir par 0.644mm/% plānāks foršāks utml.” un tas pattiešām tā ir – marketings dod zilus brīnumus vaļā, tāpēc tiem kas grib kaut ko pamēģināt nevajag ņemt piemēru no 2000. gada un stāstīt cik bija briesmīgi, paņem pēdējo kas ir un pamēģini – tiešām ir OK, pat vairāk kā OK.
    Ja sākšu rakstīt blog (un laikam doma sāk briest ar vien lielāka), aprakstīšu sīkāk kā tas ir un kur ir sāls, bet varbūt būs kā autoram, kamēr līdz tam tikšu domas mainīsies. Man patiesībā ir diezgan vienalga ko citi lieto, bet sava objektīvisma vadīts vienmēr kaut kā gribas lai būtu saprātīgs salīdzinājums un visiem tiek dotas vienādas iespējams 🙂
    Spamu nevajag, vnk manas domas no manas pieredzes… 😉

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Kas varētu pamudināt sākt rakstīt blogu? Platforma ( http://thenextweb.com/apps/2013/08/16/best-blogging-services/ ) vai apņemšanās to darīt sistemātiski, vai vēl kas?

      Atbildēt
  15. Smecernieks

    Failiem lietoju Path Finder. Tas ir vienīgais un pareizais risinājums sajūtai ka parastajā fainderī kaut kas pietrūkst

    http://www.cocoatech.com/pathfinder/

    Atbildēt
  16. HIGH-Zen

    Par Total Commander runājot – Double Commander
    http://imarh.ru/2012/05/07/double-commander-prakticheski-polnyj-analog-total-commander-dlya-macos-x-linux-windows
    http://sourceforge.net/p/doublecmd/wiki/Download/

    Planšetes un mākoņi nekam neder. Failus turēt kaut kur nezin kur tas nav ceļš, tas ir grāvis. Planšetes ir spēļmantiņas ar vāju praktisko pielietojumu. Reāli darbam kas lieto es zinu tikai vienu cilvēku, viņš ir arī piešāvies un ko viņam vajag, to arī ierīce viņam dara (pārsvarā apskatīties, nevis vadīt datus) un viņam ar to pietiek.

    [Sarkasms on] Kaut kā jau ir jāattaisno izmestā nauda :DD [Sarkasms off]

    Diehard Win jūzeris, kurš prot apieties arī ar Linux

    Atbildēt
  17. Afanasijs

    Sanāk, ka sausais atlikums ir lietot “nīsto” Windows un nečakarēties, vai kādu no *nixiem (tai skaitā OS X, kura saknes ir BSD un dažos citos open source projektos) un čakarēties jebkurā gadījumā.
    Var čakarēties ar glanci un pa dārgo, vai var čakarēties salīdzinoši lēti. Ņemot vērā to, ka vairums dzelžus izmanto, lai paskatītos pastu, pārlapotu internetu, tad neredzu jēgu čakarēties pa dārgo. Galu galā, sen jau arī garām ir tas laiks, kad Linux instalēšana līdzinājās murgam, darba virsma bija nelietojama un izskatījās pēc Pikaso pakaļdarinājuma.

    P.S. Var nestāstīt par Mac’u “just works”, jo tik skaisti kā viņi tur stāsta vis nav. Arī izslavētā ekosistēma, kura arī nešķiet nekas pārdabisks.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *