Jauna meklēšanas platforma Krievijas tirgū – Острова Яндекса jeb beta.yandex.ru

Vakar Maskavā notika YaC/m — Yet another Conference on Marketing konference, kurā Krievijas lielākais meklētājs prezentēja savu jauno meklēšanas platformu Salas jeb oriģinālā – Острова Яндекса, kuru var apmeklēt prezentācijas lapā beta.yandex.ru.

Jaunās platformas reklāmas video rullītis.

Bet tagad nedaudz par pašu jauno platformu.

Par jauno platformu sīki un skaisti var palasīt Habrahabr.ru rakstā, kur ir daudz teksta un skaistas bildes.

Es nokopēju pāris bildītes ieskatam. Aptuveni šādi varētu izskatīties jaunais Yandex meklētājs. Klikšķini uz bildes, lai redzētu lielāku izmēru.

Yandex ostrov

Atšķirībā no esošiem meklēšanas rezultātiem, jaunajā versijā būs iespējams attēlot informāciju dažādos veidos – atkarībā no konkrētā konteksta. Teiksim bildītes attēlo bilžu blokā atbilstoši to formai, teksta blāķus kā teksta blāķus, bet dažādas formas jau kā strādājušas formas.

Piemēram, ja cilvēks vēlas kaut kur aizlidot un zina, ka to darīs ar Aeroflota lidsabiedrību, tad viņš arī tādā veidā meklē, bet rezultāti viņam atrādītos jau dinamiskāk. Te ir redzams esošais rezultāts un zemāk jau pieteikuma forma.

Yandex aeroflot

Skaisti, vai ne?

Principā jā. Ja skatās no Yandex puses, tad tas ir fantastiski un tiešām atbilst tam, ko viņi savā reklāmas rullītī stāsta – ērtības lietotājiem, laika ekonomija un interaktivitāte – Yandexam pašam lojāla auditorija – lietotāji čurā biksēs no sajūsmas, kad sapratīs kā to visu lietot. 😉

Bet ir nelielas bažas. Ja Habrahabra raksta komentāros vairāk lasāmi parastu lietotāju sajūsminātie komentāri, tad yandex webmeistaru lapā jau pilnīgi pretēji viedokļi no lapu veidotāju puses.

Šobrīd meklētājs strādā tikai kā ceļa rādītājs, kurā ir redzamas norādes uz turpmākiem ceļiem. Līdz ar jauno platformu tā būs jau kā veikala vitrīna, kura pati par sevi pārdos saturu. Paņemam šo bildi ar dažādiem rezultātiem.

Yandex bloki

Piemēram, ja paņem bloku mūzika, tad redzam, ka rezultātos jau ir atlasītas dziesmas, kuras var atskaņot. Lieliski, teiks sajūsmināts lietotājs. Es pilnīgi piekrītu. Cik daudz laika nākas patērēt, lai atrastu vienu dziesmu tajā spama jūrā. Atver lapu, kurā ir kaudze ar reklāmām un citu drazu, kas tevi pilnīgi neinteresē un tikai 1% no visas lapas ir vērtīgā informācija – meklētais mp3 fails, kuru gribi novilkt. Pie tam ne vienmēr izdodas trāpīt īstajā saitē, jo bieži vien naudas pelnīšanas nolūkos zem download mp3 ir pabāzta apakšā reklāmas saite. Un te Yandex nāk talkā un visu lieko drazu izfiltrē. Fantastiski! Beidzot.

Bet tagad uz mirkli iekāpsim attiecīgās lapas veidotāja kurpēs. Viņš to pirātisko mp3 tajā lapā ir iebāzis kāda noteikta mērķa labad. Cilvēces labā, jo mūzikai jābūt bezmaksas! Agha, varbūt bērnu dārzā kāds kaut ko tādu varētu arī pateikt, ja viņš saprastu šī teikuma jēgu.  Skarbā realitāte visbiežāk, tomēr ir cita – attiecīgās lapas veidotājs grib vienkārši nopelnīt. Ne jau cilvēces vārdā viņš tur ar reklāmas saitēm maldina pirātisko mp3 kārotājus, bet gan savas alkatības vadīts. Ja šīs lapas 1% laukuma 99% vērtība tiek izlikta Yandex pirmajā lapā, kā atskaņojama un vēl arī lejupielādējama saite uz mp3 failu, tad lietotājs sajūsmināts spiegs un bučos Yandex puišus visās vietās. Pirātiskās mp3 lapas īpašnieks savu bodīti varēs vērt ciet, jo trafiks tuvosies nullei. Pēc tam viņš vērs ciet savu lapu un rezultātā arī Yandex meklētājā saturs saruks. Un tā pa riņķi.

Es, protams, pārspīlēju, bet ideja no tā nemainās.

Lai šis pasākums strādātu un Yandex roboti saprastu, kas ir kas, pašam lapas veidotājam būs nedaudz jāpasvīst, lai izveidotu atbilstošu datu padevi noteiktā formātā. Tikai tad Yandex to korekti atrādīs savā lapā. Visticamāk, ka šo interaktivitāti izmantos specifiskas lapas, kuras ir monopolisti noteiktā jomā ar atpazīstamu vārdu un kurām ir būtiska lapas konvertācija – pārdodot noteiktus pakalpojumus vai veicot pieteikumus internetā.

2 thoughts on “Jauna meklēšanas platforma Krievijas tirgū – Острова Яндекса jeb beta.yandex.ru

  1. Atbalss: Google meklēšanas rezultātu prototips - Pods.lv | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *