Ātrākais pārlūks reālajā pasaulē

Pietiekami daudz esam redzējuši testus, kuri ir veikti laboratorijas apstākļos vai apstākļos, kas tuvināti reālajai pasaulei. Šoreiz TechCrunch piedāvā reālās pasaules pārlūku testu grafiku, kuri ir apkopoti dati no 200 mājaslapām ar 1.86 miljardiem individuālu mērījumu.

Ticu, ka pēc pēdējā joka ar IE lietotāju zemo IQ rodas vēlme apšaubīt jebkuru testu patiesumu. Vēl jo vairāk tāpēc, ka pats pētījums pagaidām vēl nav publicēts. Bet pamēģināsim šoreiz noticēt, jo šeit nav nekā tāda, ko mēs jau nezinātu iepriekš. Vēl jo vairāk tāpēc, ka arī citos līdzīgos testos ir aptuveni tādi paši rezultāti – uzvarētājs ir Chrome un Firefox, tad pārējie pārlūki.

Zilais stabiņš parāda lapas ielādes laiku, bet zaļais to cik ātri pārlūkā tiek attēlota lapas redzamā daļa.

Diezgan neveikli ir uzrakstījuši šo skaidrojumu TechCrunch rakstā, iespējams, ka to ietekmēja tas fakts, ka autors ir Chrome lietotājs.

In the chart below, you can see the page load time (blue) is lowest (3.433 seconds) for Chrome 12, the latest release of Google’s Web browser. On the high end is Apple’s Safari 4 (6.149 seconds) and IE 7 (6.006 seconds), neither of which are the curent versions.

The second metric, perceived render time (green), refers to the amount of time it takes for the visible portion of the page to load in the browser. Again, Chrome did well here (2.374 seconds), but in this case, Firefox 5 did better (2.18 seconds).

Jo, ja skatās uz šo formulējumu no lietotāja viedokļa, tad pēc šī testa sanāk, ka Firefox ir uzvarētājs, jo daudz ātrāk attēlo mājaslapas saturu. Lietotājam jau ir vienalga vai tur kaut kas vēl lādējas, vai nē – būtiskākais ir tas, ka lapa uzreiz parādās pārlūka logā.

Labprāt apskatītos detalizētu testu, lai labāk izprastu, ko viņi ar to bija domājuši, jo tīri sajūtu līmenī es teiktu, ka Chrome izstrādātāji ir labi pastrādājuši, lai radītu lietotājam sajūtu, ka pārlūks ātri strādā. Līdzīgi kā tas bija ar Operu.

Lai arī es vairākkārt esmu mēģinājis pāriet uz Chromi, tomēr tā arī nesanāca pārvarēt sevi un aizmirst par Firefox. Tie visi sīkumi kā, piemēram, Master parole, spraudņi, dažādas citas izslimotās bērnu slimības (besī ārā tas, ka Firefox savulaik ar to slimoja un tagad tas pats ir Chromē – jāgaida, kad salabos vai sapratīs savu kļūdu) un lietas pie kurām esmu pieradis kā tās strādā, kā arī profesionālais kretīnisms, kas neļauj samierināties ar nekorektu mājaslapas atrādīšanu, nelaiž vaļā. Šajā ziņā man ir tuvāka Mozilla reliģija. Iespējams, ka brīdī, kad Googles evaņģēlisti pārtrauks karināt makaronus uz ausīm un atklāti pateiks, ka nevar kaut ko realizēt tāpēc, ka šobrīd ir citas prioritātes, jo ar steigu ir jāpaņem tirgus un lietotājus var paņemt tikai ar bling blang lietiņām, es nedaudz mainīšu savu viedokli.

Pagaidām es palikšu pie sava, ka Google Chrome ir labs pārlūks, kas salīdzinoši īsā laikā ir iekarojis ļoti lielu tirgus daļu pateicoties Googles Chrome produkta komandai un mārketingam. Pieļauju domu, ka pēc pāris gadiem es pats lietošu Chrome, ja Firefox produkta komanda nebūs sapratusi to pašu un neveiks zibenīgas izmaiņas, lai gan spriežot pēc notiekošā – viņi to ir sākuši darīt. Tagad Firefox arī katru ceturksni iznāks jauna versija. Man jau šķiet, ka viņi ar tām versijām ir sagājuši sviestā, jo drīz jau būs Chrome 345 un Firefox 129 versija. Tajā brīdī atkal attapsies, jo kurš lietotājs gan spēs atbildēt uz to kādu versiju viņš lieto, ja tie cipari mainās ik pēc dažiem mēnešiem. Vai Tu zini kādu Chrome versiju šobrīd lieto un kāda ir pēdējā? 🙂

23 thoughts on “Ātrākais pārlūks reālajā pasaulē

  1. Papuass

    Šobrīd jau Chrome updeitojas, nevienam nemanot, jo tā tiek instalēta lietotāja folderī, kur nevajag administratora privilēģijas. Attiecīgi updeits notiek pie browsera restarta un vairumam lietotāju ir svaigākā versija. Turklāt updeiti nāk kā bināri patch, nevis pilnas instalācijas, tāpēc tas notiek vēl nemanāmāk.

    Atbildēt
  2. coolynx Raksta autors

    Es sapratu, ka ar tiem binārajiem updeitiem viņi ir ieberzušies, jo tie ir “aizņemti” no kādas kompānijas un tagad ir tiesu darbi.
    http://lwn.net/Articles/359939/
    http://ipwatchdog.com/2009/10/31/google-sued-for-patent-infringement-over-chrome-courgette/

    Atbildēt
  3. e-remit

    Labā lieta, kas ir Chrome, bet nav FF ir tas, ka Chrome katru tabu laiž savā procesā, kas paātrina kopējo pārlūka darbību, jo viens tabs nevar nobremzēt visu pārlūku. FF paātrināšanai vecajās versijās bija iespēja ieslēgt, ka pārlūks maksimāli tiek nogrūsts virtuālajā atmiņā, diemžēl kaut kādā 3.0 vai 3.5 šī iespēja pazuda.

    Atbildēt
  4. angelz

    īstenībā, es kaut kad nesen lasiju, ka maxthon esot diezgan ātrs. Pat par chromi ātrāks esot. Bet to laikam viņi paši apgalvoja.

    Atbildēt
  5. coolynx Raksta autors

    e-remit, tā fīča joprojām ir, bet nestrādā. 🙂 Un par tiem procesiem pilnībā piekrītu. Cerams, ka Firefox izstrādātāji aizņemsies arī šo iedeju līdzīgi kā tas bija ar flash pluginu, kuru tagad ļoti smuki var nokillot.

    Atbildēt
  6. Janis

    reālā pieredze ir tāda, ka uz veca ~700mhz celerona ar 256mb ram opera strādā daudz ātrāk un vieglāk nekā firefox. pat atveras daudz ātrāk. operas versiju precīzi nepateikšu bet viena no pašām jaunākajām. firefox 3x

    Atbildēt
  7. karuuzo

    Pēdējā laikā Chrome man nerullē, darbā vispār bremze (izskatās, ka kaut ko uzlabojuši priekš proxy, jo IE ar tādiem pat settingiem (viņi izmanto vienus un tos pašus), vienārši lido) un mājās jūtubē arī ir daži video, pie kuriem hroms vienkārši uzkaras, bet FF rāda bez problēmām. Hroms ir bez neviena addona, ja kas.

    m

    Atbildēt
  8. Vaards

    Visinteresantākais, ka pārlūku testētājiem svarīgs tikai viens parametrs – ātrums. Un dēļ šī ātruma arī visādas kroplības tiek apzināti sastrādātas. Piemēram, internets sastāv no vienas vienīgas grafikas, bet nekā – Chrome, Firefox nu nekādi neuztur krāsu profilu atbalstu. Jo šādu profilu atbalstīšana grafisko elementu ielādi palēnina 3 reizes. Ak jā, Safari atbalsta šos nabaga ICC profilus.

    Atbildēt
  9. Vaards

    Es runāju par šādu problēmu: http://www.color.org/version4html.xalter Sakainais FF vienu brīdi atbalstīja nedaudz līki ICC profilus kā atsevišķu about:config izvēlni, bet ātri vien atmeta.

    A bet neaptēsto M$ux lietotāju IE9 atblasta pilnībā krāsu profilus ICC v4 rādās ideāli atbilstoši. Gan uz 32 bit aparāta, gan uz 64 bit ar paplašinātu krāsu spektru.

    Atbildēt
  10. Maadinsh

    Opera nav ne populārs, ne pārlūks, un 700 Mhz celerona lietošana ir tikai sevis mocīšana bez racionāli domājošam cilvēkam saprotama pamatojuma. SS’ā par dvacāru var nopirkt visu kasti ar P4 2.8 Ghz

    Atbildēt
  11. karuuzo

    2Vaards: Nezinu kā tavs FF, bet spriežot pēc bildēm, mans FF atbalsta ICC2, toties IE8 nē. IE9 man neļauj instalēt, saka ka vajag mājputnu vai W7 🙁 Toties safari (v5.1) atbalsta 100% 🙂

    m

    Atbildēt
  12. Artis

    Chrome visvairāk nepatīk ka uz bildes nospiežot peles labo pogu nav “Properties”. Ir jāņem inspect element un tad uzbraucot html kodā uz tās vietas kur ir bilde tiek parādīti bildes izmēri pikseļos, bet tagad uz sitienu neatceros vai vispār sakarīgā veidā var uzzināt cik tā bilde kilobaitus aizņem. Par šo jau man liekas diezgan daudzi cepās jau kopš Chrome pirmās versijas.
    Citādā ziņā Chrome ir man galvenais browseris. Un īstenībā Chrome updeiti stāv arī schedulētajos tāskos.

    Atbildēt
  13. vecs

    Chrome, Firefox nu nekādi neuztur krāsu profilu atbalstu. Jo šādu profilu atbalstīšana grafisko elementu ielādi palēnina 3 reizes. Ak jā, Safari atbalsta šos nabaga ICC profilus.

    Neies jau viņi kaut kādas nevienam nevajadzīgas lietas ieviest un tērēt laiku. 98% lietotāju ir pajāt uz tiem profiliem, tāpat kā uz operu.

    Atbildēt
  14. Vaards

    Karuuzo, Nu… mans FF5 arī atbalsta ICC2 (pēc color.org lapas testa). Bet bildes uz paplašināta krāsu spektra monitora tā vai tā izskatās briesmīgi pārkrāsainas. Attiecīgi uzskatu, ka viņš neatbalsta.

    Atbildēt
  15. ZBH

    Maadinsh@ – aha, un tai kastei Codegen vai kaada nezinaamaa Lao baroklis, kas noziimee, ka, ja tas Yellow SuperPower veel neir nokaavis pusi iekshu, tad driiz nokaus. es jau 3 taadaam kasteem mainiij PSU+MB kaa minimum, pietiek.
    normaali PSU ss.lv iet pa kaadiem 8Ls, bet jaaizlasa peec razotaajiem, pamataa tur Codegeni.
    rezultaataa kraameeju tomeer kastes uz P3 paaudzs baazes, jo piipljiem laukos lieka tricaana neir.

    karuuzo@ – aha, man tiesh taad pat situaacij uz XP mashiins.

    Atbildēt
  16. ZBH

    cx@ – FF procesos daliisanaas projekts Electrolysis (e10s) sen idejisk aiznemts, bet iespruudis. no versijs uz versij luukojos, mozj tomeer beidzot… skuju, viss pa vecam.

    Atbildēt
  17. Anonīms

    njā.. opera ar saviem 0.x lietotājiem var pastāvēt stūrītī, tad nozīmīgāks ir ie6 tests 🙂
    ikdienā kaut kā mēģinu sevi pieradināt pie safari, bet darba vajadzībām firefox – tīri pro vajadzībām – firebug normāls u.c. extensioni.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *