2010.gada vasarā pieauga interneta lietotāju skaits

TNS ir veicis vasaras pētījumu par interneta lietotāju skaitu jeb interneta auditoriju.

Jaunākie interneta auditorijas pētījuma rezultāti liecina, ka internetu pēdējo sešu mēnešu laikā ir izmantojuši vidēji 64 % jeb 1 132 000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kas ir par 4 procentpunktiem vairāk nekā 2009. gada vasarā. Regulārāk – pēdējo 7 dienu laikā, internetu ir izmantojuši 59 % jeb 1 054 000 iedzīvotāju aptaujātajā vecuma grupā.

Vizuāli pēdējo divu gadu rezultāti ir redzami šajā grafikā. Lai arī cik grūti mums iet, tomēr arvien vairāk cilvēku sāk lietot internetu.

Lielākais pieaugums interneta lietotāju auditorijā ir pateicoties jaunajiem lietotājiem vecuma grupās no 30 līdz 49 gadiem, jo drosmīgie jaunieši jau labu laiku dzīvo internetā.

Jaunākie vasaras pētījuma rezultāti liecina – joprojām saglabājas tendence, ka visaktīvāk internetu lieto jaunieši vecumā no 15 līdz 19 gadiem. Šajā vecuma grupā internetu lieto absolūtais vairākums jeb 93 % šīs mērķa grupas pārstāvju.

Tāpat joprojām pieaug arī interneta lietošana 30 līdz 49 gadus vecu Latvijas iedzīvotāju vidū. Saskaņā ar 2010. gada vasaras perioda interneta auditorijas pētījuma rezultātiem visstraujākais interneta lietotāju skaita pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējā gada vasaras periodu, vērojams tieši Latvijas iedzīvotāju vidū, kas ir vecumā no 40 līdz 49 gadiem. Internetu pēdējo 7 dienu laikā ir izmantojuši 60 % šīs vecuma grupas pārstāvju, kas ir par 10 procentpunktiem vairāk nekā pirms gada.

Savukārt, 30 līdz 39 gadu vecu Latvijas iedzīvotāju vidū interneta lietotāju īpatsvars ir pieaudzis par 9 procentpunktiem – no 68 % 2009. gada vasaras periodā līdz 77 % 2010. gada vasarā.

Pirms diviem gadiem TNS bija nopublicējis Latvijas Mediju Pētījumu Gadagrāmatu 2007, kurā bija Latvijas interneta auditorijas statistika par pēdējiem 10.gadiem. Es toreiz sapņoju par to, ka mēs 2008.gadā varētu noķert igauņu līmeni, kas bija 2007.gadā, kad viņiem bija 57% interneta lietotāju. Te būs neliela tabuliņa no InternetWorldStats.com lapas par Igauniju, lai būtu labāks priekšstats.

Lai būtu korekts salīdzinājums, izvilku arī tādu pašu tabuliņu par Latviju.

Diemžēl mana optimistiskā prognoze nepiepildījās un 57% interneta lietotājus mēs sasniedzām tikai 2009.gada pavasarī. Tiesa gan tas viss ir relatīvi, jo, kā mēs redzam no pēdējās tabuliņas, tad dažādi avoti dod atšķirīgus datus. Bet vismaz ir skaidrs, ka lietotāju skaits ir virs 64% un diemžēl tas ir par 8-10% mazāk nekā šobrīd Igaunijā. Es lieku lielas cerības uz GPON attīstību, kas varētu palielināt ātrgaitas interneta pieslēgumu skaitu, kā arī, iepārdodot interaktīvo televīziju kopā ar internetu, iespējams, ka arī palielinātos jauno klientu skaits.

8 thoughts on “2010.gada vasarā pieauga interneta lietotāju skaits

  1. zebra

    24.aug 18:37
    Igaunijas Platjoslas attīstības fonds, kuru izveidojuši informācijas un telekomunikācijas nozares uzņēmumi, šonedēļ uzsācis optiskā tīkla ierīkošanu Igaunijas lauku reģionos, ziņo LETA-BBN.
    http://www.ir.lv/2010/8/24/igaunija-sak-buvet-atrgaitas-interneta-tiklu
    Tā kā kaimiņi gan jau stabili sturēsies priekšā.

    Atbildēt
  2. Sybase

    JO sūdīgāki laiki jo vairāk tautas internetā – matemātika vienkārša , viens nedēļas nogales izbrauciens ģimenei ar 2 bērniem maksā vairāk nekā 3 mēnešu internet abonešana.

    Atbildēt
  3. defetated sanity

    Viens ir skaidrs. Turpmākajā laikā šis procents daudz nekāps. Ja pilsētās internets tagad savilkts visiem, tad laukos tas vēl nebūs turpmākos gadus.

    Atbildēt
  4. Vaards

    Gandrīz paskrēju garām šim svarīgajam rakstam. Arī es esmu tajā līknē saskaitīts. Šogad kļuvu par oficiālu interneta lietotāju un jau esmu pat paspējis samaksāt abonentmaksu. Papildināju statistiku vecuma grupai uzreiz par diviem cilvēkiem “30 līdz 39 gadu vecu Latvijas iedzīvotāju vidū interneta lietotāju īpatsvars ir pieaudzis par 9 procentpunktiem”

    Tikai nelieciet man par to uzstāties. Apsveikt gan variet. 😉

    Labi, tā bija liriska atkāpe, lai arī patiesa.

    Domāju, ka reālais jaunu lietotāju pieauguma īpatsvars aug tādā grupā kā 30-49 tamdēļ, ka’sajā grupā ir bērni, kuriem vajag jau kompi. Attiecīgi vecāki apgūst šo lietu pateicoties tam, ka viņu bērniem tiek nopirkts diendienā izčīkstētais dators.

    Turklāt, piem, es to telekoma vadu ievilku mājās tamdēļ, kapiedāvāja atraktīvu akciju – nebija jāmaksā ne par ievilkšanu, ne modēma īri, ne pirmo mēnesi. Un tad vēl tas lētais variants bija nocenots. Piecītis mēnesī – nav slikti. Domāju, ka būs nepieciešams uzgreidoties uz ko niknāku, bet konstatēju, ka pat ēzelītis filmas velk griezdamies.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *