Firefox 4 sāk atgūt pirmos nepieciešamākos paplašinājumus

Gandrīz katru otro dienu iemetu tīklu internetos, lai sazvejotu kaut beta versiju paplašinājumiem, kuri man pietrūkst. Kopš parādījās Firefox WebM versija, es kaut kā pārgāju uz to un vairs nespēju nokāpt. Patiesībā WebM testa versiju izmetu jau pēc pāris dienām, bet pārgāju uz Firefox 4 prebeta versijām, kuras atjaunojās katru dienu.

Pēdējos ekrānuzņēmumos var redzēt to smukuli. Šķiet, ka nekāda jauna mega lielā funkcionalitāte tur nav parādījusies un ātrdarbība nav būtiski uzlabojusies, lai gan izstrādātāji stāsta, ko citu. Vismaz tā šķiet, lai gan es noteikti esmu izlepis, jo viņi patiesībā ļoti cīnās par ātrdarbību (piemēram, ierakstam adreses lauciņā about:memory). Bet kāpēc es lietoju jauno testa versiju? Nezinu. Vienkārši patīk. Tas ir sajūtu līmenī. To nevar izskaidrot. 😉

Šodien izvilku tīklus un bija reāli labs loms – veseli trīs paplašinājumi ir sākuši strādāt arī Firefox (Minefield) 4.0b4pre versijā. Firebug – web izstrādātāja neatņemama sastāvdaļa, Stylishpieslīpē lapas izskatu pēc sava prāta un Greasemonkey – pievieno funkcionalitāti, kas lapai pietrūkst. Vēl pietrūkst Gmail notifier.

Nē, mani neinteresē Adblock, jo man nepatīk būt liekēdim vai parazītam, kas izmanto resursus un par to nesamaksā. Šajā sakarā es izlasīju lielisku rakstu iekš ars technica, kas veica nelielu eksperimentu ar savu tehniski orientēto auditoriju, kura ir ļoti labi izglītota tehniskajās lietās, kā arī informēta par jaunākajām iespējām un tāpēc liela daļa parazitē uz citu rēķina, bloķējot reklāmas portālos.

Stāsts ir par to cik slikti ļoti daudzi lietotāji nodara pāri portāliem, kad bloķē reklāmas. Autors saka, ka nav labi izmantot visus resursus bez maksas un pēc tam vēl gausties par to, ka nepatīk reklāmas, bet tajā pašā laikā bloķēt tās. Ja nepatīk portāls, tad ar saviem klikiem parādi savu attieksmi un neapmeklē to – ej uz citu portālu, kurā nav reklāmu, bet nenāc pie mums un nelieto mūsu resursus.

Sanāca neliela liriska atkāpe. Bet atgriežoties pie tēmas, ir vēl viena lieta, ko gribēju uzrakstīt. Patiesībā gribēju pabrīdināt, ka nevajag skriet un ķert jauno versiju. Jums nestrādās 95% no paplašinājumiem. Tāpēc arī esmu tik priecīgs par pirmajiem 3 paplašinājumiem, kuri ir sākuši strādāt.

Firefox 4 ir liels solis uz priekšu un to kustina Gecko 2.0 dzinējs. Ļoti ilgu laiku Firefox kustējās uz Gecko 1.x bāzes. Ja tehniskās nianses, ko viņi ir pārrakstījuši, mēs nepamanīsim, tad par paplašinājumiem tauta tā brēks, ka maz neliksies. Bet šis solis ir apsveicams, jo viņi pēc būtības maina visu loģiku un sistēmu kā Firefox strādā ar paplašinājumiem. Līdz pat Firefox 4 versijai, uzliekot jaunu paplašinājumu, bija jāpārstartē viss pārlūks un tas pie atvērtām n-simt cilnēm reāli izbesī. Izbesīja vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tāpēc, ka tas viss vezums ļooooti lēni lādējās, otrkārt, tāpēc, ka kopš neatceros, kuras versijas ir nepilnība, kuras dēļ lec ārā paroļu glabātāja galvenās paroles ievades logs. Ja vēl bija uzlikts Gmail Notifier, tad izleca kā minimums divi šādi logi, jo Firefox dzīvoja savu dzīvi, bet paplašinājums savu.

Tagad šī problēma tiek novērsta. Es nemaz necentīšos vārdos izteikt cik viss tur bija nolaists un ielaists, kā arī sarežģīti uztaisīts – caur pakaļu, bet jaunajā paplašinājumu sistēmā būs labāk. Būs arī vieglāk izveidot savu paplašinājumu.

The changes to the component registration model let this so-called Extension Manager restart become a thing of the past. Instead of relying on a potentially stale component cache on startup, we read the application’s component registrations out of its manifest file and load those components. This gets enough of XPCOM loaded and running that we can then load the Extension Manager and perform the necessary installing, uninstalling, and updating of any installed extensions.

Once that’s done, the extensions can then be loaded by simply reading their manifests, loading their components, and continuing the startup process, all without having to restart the browser.

Electrolysis content processes can simply read the component registrations during startup.

Šobrīd vēl nav visa tā laime dzīvē ieviesta, bet uzlabojumi jau ir jūtami.

Un pašās beigās saldais ēdiens. Es jūs centos sabiedēt, lai rēķinātos ar visām briesmām, kas draud, uzliekot zaļu Firefox 4 beta versiju. Bet tagad, kas ir tās dažas Firefox 4 mega fīčas un jaunākās tehnoloģijas, kuras, iespējams, man patīk un neļauj uzlikt atpakaļ veco Firefox 3.x versiju. 😉

Tāds bling-bling Windows 7 lietotājiem būs multi-toch.
Viens video no šī bloga.

Un otrais no šī bloga. Tur ir arī forši aprakstīts, kas un kā.

Vēl ļoti interesants ieraksts par Firefox 4 JavaScript iespējām. Izrāvu no šī ieraksta.

21 thoughts on “Firefox 4 sāk atgūt pirmos nepieciešamākos paplašinājumus

  1. ainu

    Lab lab, bet firefoxim ari ir gjuki….
    man ikdienaa stav valjaa firefox ar savaam 15 cilnem, reali cpu norij lopaa
    par ms ta anemaak

    Atbildēt
  2. galdnieks

    Vienīgais kas mani attur ir ātrums uz manas bremzīgās kastes. Tā es būtu ar abām rokām par. Tie uzlabojumi tomēr nav diezko lieli ātrdarbības ziņā.

    Atbildēt
  3. coolynx Raksta autors

    ezis, nevajag jau pārspīlēt. Sniedziņu efekts ir reizi gadā, bet lielākā sāpe ir Flash baneri. Tam es piekrītu. Šeit gribētos citēt Androna Mc tekstu par nedapistajiem kuņasbērniem – māksliniekiem, kuri nejēdz uztaisīt normālus banerus. Tā ir reāla sāpe gan lietotājiem, gan arī portālu īpašniekiem. 😉

    Atbildēt
  4. BlackHalt

    Es blo(ķ)ģēju reklāmas, es bloķēju reklāmas un es bloķēšu reklāmas!

    Flash ir jāizbeidz.

    Tā nu gan nav atvērtā koda problēma, ka slēgta koda (flash) izstrādātāji kaut ko izdomā ievietot ievainojamību sarakstos.

    Slēgtā koda ātrdarbības veiksmes stāstus jāprasa Opera (RU? PLL?).

    Atbildēt
  5. endrju

    Anonymous, iemācies lietot okulārus. Pie performances “comming soon” ir lietām, kas nemaz vecākās Firefox versijās nav bijušas.

    Atbildēt
  6. gerard

    Offtopiks par AdBlock – es tur nesaskatu neko sliktu. Paprovējiet RU saitus papētīt – nav iespējams – nonstopā redirekti, popupi ar drazu, reti kurā saitā vispār var atrast to, par ko bija bannerī rakstīts. Diemžēl gūglējot arī ir jārēķinās ar kolosālu mēslu daudzumu un kvalitatīvu kontentu atrast paliek arvien sarežģītāk.
    Ja gribi kādam pateikties par lielisku saitu vai kontentu – Donate pogu ir salikuši gana daudzi. Un noziedots dolārs vai eirītis vidusmēra datoriķim tomēr būs tikai kefīriņš pie pusdienām – ka tas nebūs šķērslis, ja tik ļoti gribās atbalstīt cilvēku.
    Ja lapā ir viens vai pāris nelieli banneri – tos var paciest, nav jau žēl reizēm uzclickot, ja izskatās gana interesanti un noderīgi, bet portāli un lielie saiti ar reklāmām izraisa pretīgumu. Jo vairāk reklāmas drazas = profit, vai ne? Diemžēl nu jau parādās arī gana daudz reklāmas iekš RSS fīdiem. Veči – ja liekiet reklāmu RSS – nu ielieciet gaumīgu vai nelieciet neko. Tizls un bezgaumīgs reklāmas banneris RSS fīdā = unsubscribe.
    Reizēm atslēdzu popupu bloķētāju – pacietība parasti vienam vakaram, tālāk tas taču nav izturams. Gribi likt iekšā reklāmas – liec gaumīgas. Liec reklāmu tendētu uz auditoriju. Neliec pa daudz. Jūties kruts? Izpēti auditoriju, tagad taču tas ir tik ļoti modē, SEO vārds visiem uz mēles. Gribi pelnīt ar saitu? Atrodi sponsoru, ieliec vienu smuku banneri un novāc to ārprātīgo mirgojošo drazas virteni… Gribi lai saits sevi atpelna? Gana emocionāla uzruna atradīs dzirdīgas ausis.
    Sasāpējās…

    Atbildēt
  7. e-remit

    Galvenā lieta, kas mani interesē, lai normāli firebug strādā. Pašlaik lietoju FF3.0, jo tam vismaz firebug vēl strādā normāli, bet 3.5, cik saprotu, firebug viņi taisīja čerez ž* (sākumā vispār net tabu nevarēja lietot, jo FF izstrādātāji nebija paredzējuši šādu funkcionalitāti), bet tagad jāslēdz tieši tam tabam, kuru vēlies, un arī tad viņš norij resursus, ka maz neliekas.
    Adblock gan kopš zināma laika nelietoju, jo bieži jāredz, kā tā lapa tiešām izskatās, mazums kādu kounteri būs ielikuši. Bet nu reklāmu dēļ, šad tad nākas aizmirst par kādu lapu, īpaši, kad mirgojošs flash lido pāri tekstam, un to kādu minūti nevar atslēgt.

    Atbildēt
  8. Atoms

    arī es varu pastāstīt, ka lietoju FF4 prebetu, spraudņus man vajaga principā divus(firebug un web developer), bez viena var iztikt, uzminiet kura 🙂 tad nu jāsaka ka man firebug jau labu laiku ir pielikts..
    Es gan nelietoju intensīvi šo pārlūku jo ir visu laiku atvērts uz otra PC (primārais PC ir ar Gentoo Linux + KDE) Chromium by default… un es teikšu man Chromium labāk patīk nekā Chrome uz windows… mazliet atkāpe sanāca, bet FF4 tiešām ir solis uz priekšu…
    par adblock runājot, neesmu nekad to lietojis, un varu pateikt ka esmu adaptējis savu redzi tā, ka es bannerus neredzu, protams ir izņēmumi kuri izlec priekšā, bet tos es paciešu lai arī noburkšķu ka nav iespēja uzreiz aizvērt…

    Atbildēt
  9. angelz

    Klau, nu nevajag jau uzreiz uz māksliniekiem kakāt… Pie vainas ir klienti, kam vajag tādas fīčas, ko normāli nevar uztaisīt…

    Atbildēt
  10. angelz

    Starpcitu, joka pēc uzliku arī sev betu… Izskatās jau tīri simpātisks, lai gan varēju palaist tikai safe mode… kā arī nepatīk tas, ka lietojot win7 man ff ir uz taskbara piesprausts bet viņš tāpat atver jaunu ikonu uz taskbara, kā arī katrs tabs uz taskbara parādās kā jauns logs..

    Atbildēt
  11. ravejsledzejs

    Nē, mani neinteresē Adblock, jo man nepatīk būt liekēdim vai parazītam, kas izmanto resursus un par to nesamaksā.

    http://img844.imageshack.us/img844/7420/201008192041.png

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *