SIA varēs piereģistrēt par 179 latiem

Manuprāt sakarīgi grozījumi par SIA dibināšanu. Ja pareizi atceros no universitātē mācītā, tad arī līdz šim praktiski varēja iztikt ar tiem pašiem +/-200 latiem, lai piereģistrētu savu uzņēmumu kā SIA jeb sabiedrību ar ierobežotu atbildību.

Ministru kabinets otrdien atbalstījis grozījumus Komerclikumā, kas paredz, ka sabiedrībai ar ierobežotu atbildību (SIA) minimālais pamatkapitāla lielums varēs būt 100 lati līdzšinējo 2000 latu vietā, informē Tieslietu ministrija.

Līdz ar to, lai nodibinātu SIA, minimālā nepieciešamā summa personai būs 179,50 lati līdzšinējo 1129,50 latu vietā, tas ir, 50 latu pamatkapitāla tūlītējai apmaksai, 100 lati — valsts nodevas samaksai par SIA reģistrēšanu komercreģistrā, 24 lati par publikāciju laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» un 5,50 lati par dibinātāja paraksta apliecinājumu, ja paraksta apliecināšana tiek veikta Uzņēmumu reģistrā.

Viss bija atkarīgs no tā kā sadala izmaksas, kuras ir jāmaksā, lai samaksātu par visām formalitātēm. Pamatkapitāla summu vajadzēja tīri formāli ieskaitīt kontā, lai parādītu izdruku, ka šī nauda ir pieejama un nākamajā dienā pēc reģistrācijas to jau varēja ņemt ārā.

Tagad vienkārši tas, ko cilvēki darīja līdz šim, tiek juridiski noformēts. Vismaz es tā to saprotu.

34 thoughts on “SIA varēs piereģistrēt par 179 latiem

  1. Smilgs

    Atšķirība ir vienkārši faktā, ka tagad nevajag 1000 latus aizņemties “uz pāris dienām”, bet tikai 100 LVL. Diez vai kādam tas baigi palīdzēs – tāpat pie firmas izveides kaut kādai naudiņai liekai būtu jābūt klāt.

    Atbildēt
  2. Artis

    A bankas konts vairs nav obligāts? Izziņa no bankas par pamatkapitāla apmaksu nav vairs obligāta? Tas jau arī maksā naudu – gan konta atvēršana, gan izziņas dabūšana. – Ok varbūt ir kaut kāda mistiska banka, kas to iedos par velti, bet normālā situācijā tur vēl 20Ls aizies.
    Un vai gadienā arī patērētais laiks nav svarīgs – jo tie ir nenopelnītie līdzekļi. Ja estiņos tas 20 minūtēs iziet cauri, tad LV tev jāskrien uz UR, pēc tam uz banku, pēc tam akal uz UR, tad izrādās ka kaut kas nav pareizi, tad akal, un rezultātā 1/2 diena ir nočakarēta.

    Atbildēt
  3. vdl

    imho ne gluzhi – samazinot pamatkapitaalu samazinaas arii summa ko fignju gadiijumaa var no firmas piedziit. jo lai arii ieprieksh to 1k vareeja iznjemt uzreiz aaraa tad probleemu gadiijumaa no iipashnieka vareeja piedziit pamatkapitaalu (ja pamatkapitaals bija iznjemts aaraa). shobiid varees piedziit tikai to 100ls. attieciigi firmai pietiek kaukur dabuut preces uz peecapmaksu par lielaaku summu kaa pamatkapitaals uztaisiit figlji miglji ar preceem un finaalaa neko vairaak par firmas iipashumu (ja taads buus vispaar) un tiem 100ls piedziit nevarees.

    Atbildēt
  4. SIA MIA

    Nesen dibinājos. Nav tur nekas sarežģīts, izņemot, varēja to pieteikumu un citus dokumentus iesnieg elektroniski. Tad jau arī būtu vieglāk un ātrāk.
    Banka tur neko neprasa .. Swedbank man nokāsa 10Ls par komplektu (tagad viņiem starp citu ir kaut kāda akcija) un 3.63Ls par pamatkapitāla izziņu. Pat nav 20ls kā te minēja.
    100Ls vai 2000Ls pamatkapitāls, tas neko nemaina .. dibinot uzņēmumu naudu vajag vairāk. Bet tiem kas tagad domā piereģistrēties ar 100Ls pamatkapitālu un baigi ne par ko neatbildēt .. pirmkārt, neviens uz Jums nopietni neskatīsies, otrkārt, neviens uz pēcapmaksu TĀDIEM nedos, treškārt, būs jāparaksta līgums, kurā arī dibinātāji atbildēs ar visu savu mantu ne tikai ar 100Ls pamatkapitālu. Pamatkapitālu vajag tik lielu cik lieli ir paredzamie pirmie iepirkumi un ieguldījumi + vēl kādi 20%, ja ar to grib nopietni nodarboties.
    Labi ja pieņems, ka nodevu būs 50Ls. Domāju ka 100Ls ir par daudz. Arī 50ls ir daudz .. nu teiksim kādi 10 – 20ls būtu labi. Pilnīgi pietiktu. Nezinu ko tur par 100ls var daraīt (kādu nenovērtējamo servisu es tur saņemu)!!? Tur jau man to reģistrācijas apliecību uz zelta paplātītes būtu klāt jāpienes un vēl sirsnīgi jāsmaida 🙂

    Atbildēt
  5. shimano to alus dzērājs

    Manuprāt marazms – statūtkapitāls jau ne tik daudz bija vajadzīgs lai būtu reāli līdzekļi, jo kā te pareizi minēja tās divas štukas var ielikt uz pāris dienām un pēc tam izraut ārā, bet lai noteiktu līdzekļu apjomu, ar kuru īpašnieks(i) atbild ar savu personīgo mantu. Tā bija vismaz kaut kāda minimālā robeža lai nevarētu už pilnīgi brīvi taisīt uzmetienus – it kā jau smieklīgi maz bet nu kaut kas. Tagad īpašnieka obligātā līdzatbildība samazināsies 20x. Manuprāt, labāk būtu labāk noteikt šo personīgo līdzatbildības līmeni vismaz 10K vai arī kā peldošu lielumu kaut kā piesaistot pie apgrozījuma un šo “1-mo iemaksu” (statūtkapitālu) nahrenizēt vispār.

    Nu un otra problēma ir, ka ar šādu uzņēmu reģistrācijas “liberalizāciju” palaidīs maisam galu vaļā, ka darba devēji principiāli atteiksies ņemt darbā privātpersonas – tipa “nodibini SIA un slēdz ar mani līgumu”. Iedomājieties cik problēmu darba devējam šajā variantā atkrīt – nekādas minimālās algas, IIN, soc nodokļi, darba inspekcijas, slimības lapas, dekrēti utt. Vienkārši outsourcings starp divām juridiskām personām, ar cietu līgumu. Un ne jau darba devēji pirmie sāks – sāks bezdarbnieki, kuri paši piedāvās šādu shēmu.

    Atbildēt
  6. Artis

    BigUgga ne jau ar visu mantu, bet ar to, ko tu nepamatoti esi paņēmis no uzņēmuma, taču, ja pierādīs, ka tu apzināti esi radījis maksātnespēju piesavinoties līdzekļus, tad gan var sūdi sanākt.

    Atbildēt
  7. normunds

    Mans necilais ciedoklis – ja cilvēks biznesa idejai nav spējīgs savākt 1000Ls, tad arī 100Ls pamatkapitāls viņam neko diži izcili nepalīdzēs, jo tie 100 laši ir pupu mizas salīdzinot ar to kas viņam būs jānodrošina turpmāko pāris gadu laikā.

    Šis palīdzēs kaut kādiem lauku amatniekiem, pavisam mazajiem biznesmenīšiem, kas pašlaik strādā kā individuālie komersanti vai pašnodarbinātie, bet ne tiem kas plāno nodarbināt citus cilvēkus.

    Vēl jau paliek atklāts jautājums par to vai nesamazinās PVN maksātāja limitu. Nezinu kā ir tagad kļūt par PVN maksātāju, agrāk pietika ar iesniegumu un apņemšanos gada laikā apgrozīt 10kLs. Tādam simtslatu firmas īpašniekam būs liela dilemma – stāties PVN maksātājos vai nē.

    Atbildēt
  8. Mārcis

    Agrāk problēma bija, ka tos 1000 latus bija jātur bankā kamēr viss reģistrācijas process tiek paveikts. Varēja gadīties ka arī uz mēnesi piķis iesaldējās…

    Atbildēt
  9. Vaards

    Mans necilais ciedoklis – ja cilvēks biznesa idejai nav spējīgs savākt 1000Ls, tad arī 100Ls pamatkapitāls viņam neko diži izcili nepalīdzēs

    Pieļauju iespēju, ka Normunds ir paskatījies uz šo lietu nedaudz no cita skatu punkta uz kuru šamo aizdzinis ir reitingu un apmeklētāju skaita centīgais audzētājs Coolynx, attiecīgi noformulējot konkrēto gadījumu ar uzņēmumu reģistrēšanu. Šo rakstu izlasot rodas pavisam savādākas sajūtas: http://www.db.lv/2/a/2009/11/25/Mazajam_biznesam_beidzot

    Attiecīgais likumprojekts iespējams glauni sakārtos jautājumu ar visādiem individuālo pakalpojumu sniedzējiem, kam bīs savs vienkāršotais biznesiņš un lielā firma vienkārši pārskaita kāpostu, kur iepriekš lielajai firmai bija jādomā kā šo darboni uz attiecīgu tulkošanas, kultūrpasākuma vadīšanas, fotografēšanas u.c. pakalpojumu noalgot. Šie ikurāt ir tie zlobnie pelēkie darboņi, kurus tagad smuki sakārtos. Un Es pat par to priecājos, ja tas būs vienkārši un nebūs sāpīgi dārgi, tad labprāt piereģistrēšu savu haltūru pasākumu fotografēšanai, biznesa un kvalitātes vadības konsultācijām un varbūt pat mazdārziņa rakšanas darbiem, a ja nu.

    Atbildēt
  10. Sybase

    izskatās ka te nevienam nav pat mazākās nojēgas par tālāko grāmatvedību, raksturīga iezīme LV viduvējam baleliņam— tālāk apar ieviešanas izmaksām rātiņš nesniedzās.

    Slaidiet savus ipodus 😀

    Atbildēt
  11. argo

    Sybase…

    Mikrouzņēmuma (nu apmēram tāda, kam transakciju/dokumentu skaits nav liels un oborots nav virs 5K mēnesī) gŗamatvedības outsourcings maksā ~ 50Ls mēnesī.

    Atbildēt
  12. Mārtiņš

    Cik ir dzirdēts, viens no veidiem savulaik, kā tikt pie kantora necīnoties ar pamatkapitāla lietām bija SIA nopirkt, daži simti latu, īpašnieku vai ksturskaitās galvenais firmā pārreģistrācija un lieta darīta.

    Atbildēt
  13. spic

    7, “darba devēji principiāli atteiksies ņemt darbā privātpersonas”:

    Jau krietnu laiku pastāv statuss “persona, kas veic saimniecisku darbību”, a.k.a pašnodarbinātais, un nekas, parastie darbinieki nekur nav pazuduši. Šāda persona pati kārto savu grāmatvedību un maksā savus nodokļus (IIN, kas ir tikai 15%, un soc. iemaksas), un ir tehniski lieliski gan strādniekam (finansiāli, ja pietiek apņēmības dibenu pacelt un grāmatvedību uzturēt), gan darba devējam (tās pašas slimības lapas, nodokļu kaudzes un kas tik vēl tur nav par čakaru, lai klasisko darbinieku uzturētu).

    Un bieži vien tā ir brīnišķīga alternatīva, kura gan, diemžēl, nav vēl pārāk iegājusies — klasiskā konservatīvisma, nezināšanas un citu tipisku bēdu dēļ.

    Katram sīkumam sava SIA nebūt nav vajadzīga, un bieži ir overkills.

    Atbildēt
  14. kintu

    spic: Diemžēl, ar jauno gadu pašnodarbinātajiem IIN tiek palielināts līdz 26%, bet SIA atstāja iepriekšējo 15%. Tiesa, tagad apliks dividendes, bet SIA ir vieglāk norakstīt peļņu uz visādiem papildizdevumiem nekā pašnodarbinātajiem.

    Atbildēt
  15. piecipieci

    To SIA MIA: nu gan salēji ūdeni, kaut kā pat neliekas ka esi nesen dibinājis SIA. Tagad dod preci visiem, vienalag kads PK ir firmai un pēc 01.01.2010 arī dos, pats zinu, jo pats strādāju tirdzniecības uzņemumā. Neviens nevar pārbaudīt no cik firmām esi paņēmis preci – no 20 firmas par Ls 200 kopā Ls 4000, to visu pārdod par Ls 2000 un taisi jaunu SIA.

    Atbildēt
  16. Karlis

    knigu nje chital, bet – vai lielāka problēma gadījumā nav ilgtermiņa izmaksas (algas nodoklis priekšniekam un grāmatvedim kā arī saziņa ar VID)?

    Atbildēt
  17. KakTusss

    Kungi un dāmas, bet arī pašlaik (un cik man zināms pēdējos gadus) SIA var noreģistrēt par aptuveni 100 LVL. Es pat nezinu kāpēc tāda ažiotāža. Ieguldi ka Tu cilvēks naudā 10 LVL + 990 LVL mantā (mobilie, printeri, skaneri, datori, utt.). Zem 1000 LVL cilvēks ir tiesīgs pats to visu novērtēt un apliecināt vērtību. Vēl ja pareizi atceros, tad tā ap 100 LVL maksā visi tie paziņojumi, nodevas, utt. Vienīgā problēma – gada laikā pēc darbības uzsākšanas jāiemaksā 1000LVL atlikušais pamatkapitāls. Allez!

    Atbildēt
  18. Mr. Serge

    Nez kāpēc man gan šķiet, ka ažiotāža būtu jāceļ ap nodokļiem, kas ir palielināti, nevis SIA dibināšanas izmaksām, kas ir samazinātas.
    Kāds, ibio, mazā uzņēmēja atbalsts? Varbūt kāds no klātesošajiem vēlas sarēķināt, cik reāli uz rokas kā peļņu personīgiem tēriņiem gada beigās saņems mazais avantūrists, kas līdz ar 2010.01.01. nodibinās uzņēmumu un līdz 2011.01.01. būs uztaisījis apgrozījumu 10 kilolatus?
    1) grāmatvedis
    2) vadītāja alga
    3) visi nodokļi
    -> labākajā gadījumā kādi divi kilolati paliek. Un ko tas nozīmē šim mazajam uzņēmējam?

    Atbildēt
  19. kintu

    10 K Ls bez viena santīma ir robeža, līdz kurai PVN nav jāmaksā, tāpēc, lai vienkāršotu aprēķinus, pieņemsim, ka šis mazais uzņēmējs vēl nav PVN maksātājs un ka nav nekādu citu izdevumu, kā īre, materiāli utt. (Teiksim, kāds programmētājs, kas programmē virtuvē uz sava personīgā datora).

    1) šeit jau minēja, ka šādam mazam uzņēmumam tas varētu maksāt 12 x 50 Ls = 600 Ls
    2) a šis nav vajadzīgs, jo nav jau ko vadīt viena cilvēka uzņēmumā.
    3) 15% UIN = 1410 Ls, un izņemot peļņu 10% = 799 Ls.

    Gala atlikums 7191 Ls. Nav daudz, bet krietni vairāk nekā 2K Ls.

    Pašnodarbinātajam skaitļi būtu līdzīgi:
    1) grāmatvedība 600 Ls
    2) sociālais nodoklis 54.86 Ls x 12 = 658.32 Ls
    3) IIN būs 23% = 2010.59

    Gala atlikums: 6731.09 Ls

    Gan jāpiebilst, ka šajā gadījumā vēl tiek maksātas minimālās sociālās iemaksas un krāta pensija.

    Atbildēt
  20. normunds

    Grāmatvedim 50Ls mēnesī? Pie apgrozījuma zem 1000Ls mēnesī?

    Smalki.

    Nemaz nerunājot par aprēķiniem. No kā tiek rēķināts socnodoklis un IIeN? Kur ir darba alga?

    Nav brīnums, ka dažs labs topošais biznesmenis pēc pirmā gada attopas, ka ir jāmaksā nodokļi.

    Atbildēt
  21. kintu

    normund: pašnodarbinātajiem nav nekādas darba algas principā. Protams, viņi var maksāt vairāk par minimālo sociālo nodokli (lai krātu pensiju), bet tas nav obligāti.

    Uzņēmuma īpašnieks, kas pats strādā uzņēmumā, var darīt kā grib. Var jau, protams, izmaksāt visu sev algā, lai uzkrātu pensiju. Es tikai vienkāršoju aprēķinus, lai parādītu maksimāli likumīgi iegūstamo summu uz rokas šajā krīzes laikā 😉

    Es redzu otru pusi: lielākie kliedzēji par augstajiem nodokļiem bieži vispār nezina, cik lieli tie patiesībā ir. Tagad nodokļi tiek palielināti, bet līdz šim mazam uzņēmējam Latvija bija kā nodokļu paradīze – nemainīga 15% UIN likme, pat par dividendēm nebija jāmaksā. Es uzskatu, ka nodokļi kā tādi ir samērojami, taču noteikti ir jābūt progresīvai likmei.

    Atbildēt
  22. flipo

    kintu, grāmatvedību ar tik mazu apgrozījumu mēnesī var sarunāt par 20-30 Ls, vismaz pašnodarbinātajam. IIN no nākamā gada 26%. tas aprēķinu precizēšanai.

    un kas attiecas ar šo te pamatkapitāla apmaksu, tad šeit ir vienkārši. agrāk dibinot SIA uzreiz bija jāapmaksā 1000 Ls (otros gada laikā), kurus, protams, varēja izraut ārā no uzņēmuma, bet tas bija jau kā uzņēmuma aizdevums dalībniekam/valdei. maksātnespējas gadījumā tāpat tas būtu jāatdod, tāpēc labāk šo summu ir “notērēt” citādāk, piemēram, no kādas fiziskas personas nopērkot pamatlīdzekļus – galdu, kompi, krēslu, visu šo summiņu notērējot līdz nullei. pamatlīdzekļi tad kaut kādā laikā noamortizēsies.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *