Kā sadraudzēt datoru ar magnet (torrent) adresēm

Pāris dienas atpakaļ aidzomājos, ka esmu pilnībā norakstījis emule vai edonkey tīklu un visu vajadzīgo atrodu torrent tīklā. Jāatzīst, ka pirms dažiem gadiem, kad toreiz populārais eMule tīkla lielākais serveris tika slēgts, jutos apbēdināts. Labā ziņa ir tāda, ka pa šiem gadiem visi labumi vai arī lielākā daļa ir veiksmīgi nomigrēta, vai nu uz failu uzglabāšanas servisiem, vai arī torrentiem. Laikam jau pareizāk būtu teikt, ka šie servisi un tīkli ir attīstījušies.

Bet kā jau mēs visi labi zinām, tad šobrīd kādas filmas aizdošana savam čomam nav vis tas pats, kas grāmatas iedošana palasīt. Failu apmaiņa ir krimināli sodāma rīcība. Kurš gan šobrīd vēl tic tukšām runām, ka policija neaiztiks privātpersonas? Atcerēsimies pirms diviem gadiem Rīgas Sargu DVD, kas tika izplatīts torrentos un policijas reakciju uz to, apcietinot vīrieti, kas padalījās ar šo filmu.

Tā kā likumi pagaidām ir tādi kādi tie ir, tad neatliek nekas cits kā izdomāt veidus, lai slēptu pēdas un varētu turpināt darīt lietas, kuras cilvēki ir darījuši gadu tūkstošiem – dalīties ar lietām, kas viņiem pieder. Protams, dažreiz arī dalīties ar lietām, ko esam aizņēmušies no citiem cilvēkiem. 🙂

Atgādināšu, ka failu apmaiņa un izplatīšana caur torrent tīklu nav ar likumu aizliegta. Torrentu izstrādātāju pamatideja bija izveidot labāku veidu kā izplatīt lielus failus un pēc iespējas mazāk noslogot tīklu. Labs piemērs par to kā tas tiek realizēts dzīvē ir Latvijas Universitātes tīklu tehnoloģiju praktiskās nodarbības, kurās tiek izmantoti torrent klienti, lai lejupielādētu mācību materiālus.

Slēpt torrent failus bildītēs vairs nav nepieciešams, jo ar pilnu klapi darbojas torrent adreses, kas nav atkarīgas no fiziskiem serveriem. Līdzīgi kā tas bija agrāk eDonkey vai eMule tīklos, kuri izmantoja savu protokolu ed2k://, kuros adresē bija iekodēts lejupielādējamā faila nosaukums un identifikators.

Šobrīd lielākais torrent failu izplatīšanas tīkls ThePirateBay jeb kā es to saucu – Pirātu līcis – jau oficiāli izmanto šo jauno torrent adrešu sistēmu – Magnet. Jaunās magnet adreses paredz to, ka nav nepieciešams norādīt ceļu uz kādu fizisku torrent faila serveri, bet gan pašā adresē jau ir iekļauta visa nepieciešamā informācija par to, kas tas ir par failu un kur to meklēt. Visu pārējo jau paveiks attiecīgais torrent klients.

Par magnet adresēm var lasīt arī Pirātu līča blogā.

Izskatās šīs adreses aptuveni šādi.

magnet:?xt=urn:btih:a084dd5664d3c52297ff4fb15cfbc4589be42071&dn=Rigas+sargi+%2F+Defenders+of+Riga+%282007%29&tr=http%3A%2F%2Fdenis.stalker.h3q.com%3A6969%2Fannounce

Es sapratu, ka gribu sadraudzēt savu “datoru” ar jaunajām adresēm un atradu šādu veidu kā to izdarīt.

Atveram savu mīļāko teksta redaktoru. Es, piemēram, šādos gadījumos izmantoju Notepad2.

Iekopējam šīs rindiņas jaunā teksta failā.

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT\magnet]
@="URL:Magnet Protocol"
"URL Protocol"=""

[HKEY_CLASSES_ROOT\magnet\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\magnet\shell\open]

[HKEY_CLASSES_ROOT\magnet\shell\open\command]
@="\"C:\\Program Files\\uTorrent\\uTorrent.exe\" \"%1\""

Izmainam šo rindiņu pret to ceļu, kur jums atrodas uTorrent vai kāds cits torrent klients.

@="\"C:\\Program Files\\uTorrent\\uTorrent.exe\" \"%1\""

Tikai nevajag aiztikt dubultās slīpsvītras \\. Tās ir vajadzīgas visticamāk, ka reģistra faila pierakstam, lai tas pareizi saprastu mūsu norādīto ceļu un atdalītu to no reģistra komandām  (prasti pēdiņas ” un slīpsvītras \ ir potenciāli bīstamie jeb īpašie simboli, kurus parastā tekstā atdala ar papildus \ atpakaļējo slīpsvītru).

Tālāk šo failu saglabājam ar kādu foršu nosaukumu, piermēram, magnet.reg. Uzmanību jāpievērš paplašinājumam .REG. Windows sistēmā šo failu atpazīs kā reģistra failu un izdarīs visas nepieciešamās darbības, lai piereģistrētu dotās izmaiņas.

Pēc tam palaižam šo failu magnet.reg un nospiežam YES apstiprinājuma pogu, ka vēlamies izdarīt tajā prasītās darbības.

Viss.

Ja viss ir izdevies, tad nospiežot uz šo saiti, tiks piedāvāta lejupielāde uz Rīgas Sargu torrent failu. Uzspiežot uz šo saiti, parādīsies lūk šāds paziņojums.

Var arī neķēpāties un nereģistrēt magnet: protokolu, bet pievienot šos failus ar roku. Lūk šādi.

Linux un Mac OS X vidēs Firefox var sadraudzēt nedaudz vienkāršāk, bet par to var palasīt Firefox pamācībā.

Vēl par citiem veidiem krievu valodā var palasīt iekš habrahabr.ru ieraksta.

Papildināts

Patiesībā visu šo ņemšanos varēja novienkāršot līdz vienam ķeksītim uTorrent konfigurācijā.

Jānospiež poga “Asociēt ar Magnet-URI” un pēc tam poga “Labi”.

Izlasīju pirmos divus komentārus un sapratu, ka patiesībā savu mūžu (kopš to uzliku) neesmu ložņājis pa uTorrent konfigurācijas paneli. 🙂

Toties tagad zinu kā piereģistrēt jaunu protokolu Windows vidē…

22 thoughts on “Kā sadraudzēt datoru ar magnet (torrent) adresēm

  1. budzis

    Man domāt utorrent iekekse, ka tas ir magnet linkiem un tas ari viss. Vismaz neko neesu darijis, bet utorrents doto magnet linku saprata bez problemam…

    Atbildēt
  2. J

    Nez, nekādu ņemšanos ar registry saitēm nevajadzēja. uzliku jaunāko utorrent, pirmo reizi verot vaļā magnet linku firefox (win xp) pajautāja ar ko to vēlos izdarīt – atradu aplikācijās utorrent.exe, ieķeksēju, ka gibu to darīt vienmēr, un viss.

    Atbildēt
  3. CooLynX Raksta autors

    Papildināju rakstu. Tiešām, viss bija daudz vienkāršāk. Kaut kā neiedomājos par tik elementāru lietu kā uTorrent konfigurācijas panelis. 😀

    Atbildēt
  4. CooLynX Raksta autors

    BlackHalt, to jau var izdzēst. Tas ir spogulis, kuru var arī nelikt. Es nokopēju no Pirātu līča pilno adresi ar visiem parametriem.

    Atbildēt
  5. BlackHalt

    Vainīgs tikuntā būs “izplatītājs”.
    Mana vienkāršoti teorētiskā ideja uz kliedēto izplatīšanu būtu šāda:

    Trīs uploderu IP:

    1. node = 33%
    2. node = 33%
    3. node = 33%

    noapaļoti.

    Katram no 1,2,3 nav 100%.

    Un tālāk tieši tā pat. Nevienam nav 100% 😉

    Atbildēt
  6. budzis

    BlackHalt, bet ir tak ari shitie “virtualie diski”, kur uz katra kompisa glabajas pa biskinam, bet nevienam nav pilna faila (ja nu vienigi ipasniekam). Tikai visi vini ir nejega leni – filmu izplatisanai neder 🙂 Toties der kiniesu disidentiem 🙂

    Laikam jau p2p bus jaaizstaj ar f2f tikliem…

    Atbildēt
  7. BlackHalt

    Šifrētie diski arī. Tā arī ir ideja, bet ne pārāk laba.

    Bet tikmēr:

    2.1 = 33%
    2.2 = 33%
    2.3 = 33%

    Un labā roka nezina, ko kreisā dara 😉
    Nav vienkārši uzzināt vispār kuram, un kad būs 100% un vai vispār būs 😉

    1. 66% jau velk piemēram no 3.

    Un tur nav 1. daļa,2,3, bet 123123123 😉 Polka.

    Atbildēt
  8. MrProxy

    A kāds ir sapratis kā nokonfigurēt to utorrentu lai viņs uzspiežot uz magnet linka man paprasītu kur saglabāt velkamo failu?!
    A to pat pedejā versija pa taisno sāk vilkt kaut kādā kreisa direktorijā. A tikmēr ar parastiem torrentiem smuki pajautā kur saglabāt failu!

    Kaut kā šitajā lietā es neiebraucu!
    Jānis

    Atbildēt
  9. x

    “dalīties ar lietām kuras viņam pieder”
    Lietas kuras TEV pieder… televizors, čības, bikses, pampersi… ar tiem arī tu vari dalīties.
    Ja tu sāksi mājās skrūvēt teļkukus ar leiblu SONY.. tad tu vairs nedalies ar lietām kuras tev pieder.
    Filmas un mūzika pieder AUTORAM.. un katrs pircējs pērk tiesības klausīties šos darbus.
    Kūļļinks kārtējo reizi apzinīga pilda savu misiju – pierādīt pasaulei ka ir neglābjam idiots.

    Atbildēt
  10. Vaards

    Torenti un ēzelīši ir laba lieta, bet kur lai es nododu stipri virs 100kg CD otrreizējai pārstrādei? Sen atpakaļ redzēju raidījumu, ka šie te ripulīši esot no ļoti augstvērtīgas plastmasas, baigā vērtē, cilvēkus lūdz tos nodot atpakaļ, bet tagad google nepalīdz pareizā risinājuma atrašanā. Diemžēl negribās parastajā piemājas miskastes “plastmasas” konteinerī to visu mest, jo visdrīzāk tas nonāks vienkārši izgaztuvē. Esmu gatavs aizvest uz īsto pieņemšanas vietu.

    P.S. Birkava adresi nepiedāvāt.

    Atbildēt
  11. atis

    Būs jāsaņemās, jāsameklē kā rtorrent šito iebarot.. bez tam caur RPC vai failsistēmu, jo man torrenti uz citas mašīnas griežās..

    Atbildēt
  12. Andron Mc

    Pirmkārt, Coolynx, vai teu atvaļinājums vai bezdarbs sācies ka vari atļauties pa naktīm negulēt?
    Otrkārt, vai tad ir problēma kautko sadraudzēt? Nelasiju rakstu, bet maniju ka tu tur kautko par reģistriem vel piemini. Es paņēmu magnet linku un vienkārši atvēru ar mikru, nokačāju. Kur probza?

    Atbildēt
  13. zb

    visi magnet dht un pex ir sūdi. Tādā veidā vēl viegrāk kādam copyright holderim iekļūt swarmā un ņemt ciet konkrētus userus.

    dht un magnet linki ir izčakarēts bt kurš jau pastāv nezcik gadus bet neviens to sūdu nelieto. tad labāk sēdēt kādā mazā priv trakerītī.

    Atbildēt
  14. budzis

    zb

    Mazi un privati trekerishi agri vai velu atmirs tapat. Un tie nav interesanti, ja kaut ko vajag atrast, jo klasts ir ierobezots un vienpusigs…

    DHT izcakarets, saki? Es teiktu, ka ta ir atgriesanas pie eMule – ar trukumiem un plusiem.
    Vel ir variants f2f (friend to friend) sharingam, kur viena tikla tiek apvienota kaudze mikrotiklu, ko veido droshi biedri. Viens no tiem Alliance P2P softs. Pilnigi iespejams, ka ta bus nakotne, kad HUBus un trekerus saks njemt prieksha pa nopietnam.

    Atbildēt
  15. Atbalss: Секс, Ложь, Видео: СССР jeb autortiesību epopejas vēsture | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *