Kā nemaksāt nodevas parazītiem no AKKA/LAA

Vienkārši lieliska ideja par to, kā nemaksāt nodevu parazītiem no AKKA/LAA. Es no krēsla nokritu. Žetons par izdomu.

Baltic Data piedāvā tukšos datu nesējus kopā ar ierakstīšanas programmatūru. Līdz ar to iegādāties CD un DVD diskus ar ierakstīšanas programmatūru Soft±R ir lētāk, un, lietotājam ierakstot savus datus, nav jāmaksā Latvijā noteiktā autoratlīdzība, kas CD-R/RW ir 10 santīmi, bet DVD±R/RW – 20 santīmi.

Tiem, kas nav lietas kursā par to kā šī parazītorganizācija izmantoja Tautas Partijas ielikteni Kultūras ministrijā un izlobēja sev izdevīgus nosacījumus, tādejādi likvidējot datu nesēju tirgu Latvijā. Mēģinājums grozīt šos noteikumus viņiem aplauzās.

36 thoughts on “Kā nemaksāt nodevas parazītiem no AKKA/LAA

  1. bubu

    Es šito īsti nesapratu – kā tas, ka līdzi dod savu rakstīšanas programmatūru, atceļ to autortiesības maksāšanas vajadzību?

    Atbildēt
  2. Agnesiite

    vai nav vienkāršāk pārdot iepakojumu un diskus vienkārši dāvināt (tehniski datu nesējs netiek pārdots) un nekādus aklaas akas nodokljus nav jaamaksaa…

    Atbildēt
  3. Uldis

    Es atļaušos teikt, ka rakstā minētais ne tuvu nav patiesība- pats tirgoju un esmu šī ”jaukā” nodokļa maksātājs.
    Runa nav par to, ka nodoklis tiek iekasēts tikai no pārdotajām matricām, bet jāmaksā ir par ievestajām matricām.
    Ja es šodien (30.04.) ievedu valstī 100dvd diskus, tad es par tiem maksāju Ls0,20 (nodeva par dvd) x 100gab= Ls20. Un jāmaksā ir līdz noteiktam datumam nākamajā mēnesī.

    Un nodokļa iekasētājiem ir galīgi pie dupsen vai un kad tu viņas pārdod. Tāpat pie dupsen ir kā tu viņas pārdod- vai apsietu ar lentu vai liekot līdzi grozā ābolus. Maksā par ievestajām balvankām likumā noteikto ciparu i viss.

    Atbildēt
  4. normunds

    Un nodokļa iekasētājiem ir galīgi pie dupsen vai un kad tu viņas pārdod.

    tieši tāpat ir arī ar PVN, muitas nodokli etc. tāda vienkārši ir kārtība. Pie tam, PVN un muita uz robežas (precēm no ne-ES) ir jāsamaksā uzreiz nevis līdz nākamā mēneša 15. datumam un nevienu nekrata, ka tavs klients tev maksās pēc 30, 45 vai 60 dienām.

    p.s ņemot vērā manu mikroskopisko matricu patēriņu, man nav problēmu reizi gadā esot komandējumā Lietuvā vai Igaunijā iepirkt matricas sev un draugiem. Tāpēc es šo jautājumu neuzskatu par cepšanās vērtu 😉

    Atbildēt
  5. Uldis

    Bet būtu taču patīkami ieiet savas valsts veikalā un nopirkt tos pašus diskus, nevis staipīt spindlus priekš draugiem komandējuma somā 🙂

    Atbildēt
  6. M

    Man kaut kad pasen no Lietuvas atveda vienu kārtīgu iepakojumu, un īsti pat neesmu sekojis līdzi tām cenām LV. Tā pat CD nu jau izmantoju tikai lai kādu OS instalāciju ierakstītu vai MP3 ko mašīnā paklausīties. Gada laikā labi ja kādi 10 ripuļi iziet 🙂 Patiesībā nezinu nevienu, kurš savām vajadzībām patērētu tik daudz CD matricu, lai tie 10 santīmi sastādītu kaut kādu vērā ņemamu summu. Mūsdienās usb ir visur un lai kaut ko pārnestu ērtāk tomēr ir izmantot flashu.

    Atbildēt
  7. AMB

    Šito shēmu es jau dzirdēju gandrīz uzreiz pēc pAKKA/LAAs nodokļa ieviešanas. Kā jau Uldis teica, nodevu iekasē uzreiz, bet profesionālie lietotāji, kas šajā gadījumā ir Baltic Data, var pieprasīt atmaksāt samaksātos nodevu, jo uz konkrētie diski tika pārdoti ar programmatūru (ne tukši).

    P.S. Ak, Normund, Normund… Es tā esmu Tevī vīlies – ar vārdiem aizstāvi pAKKA/LAA, bet ar maciņu nē – pērc matricas ārzemēs 🙂

    Atbildēt
  8. normunds

    AMB,
    ar vārdiem aizstāvi pAKKA/LAA

    nocitēsi?

    principā ar akkalaa ir tas pats kas ar matricām – es neredzu iemeslu cepienam. ne manā ne tavā dzīvē nekas nemainīsies ja matrica maksās 2 vai 3 saņus lētāk. vismaz es par sevi zinu, ka es tādēļ pēkšņi nesākšu patērēt 3x vairāk, jo man nav ko tajās glabāt.

    Atbildēt
  9. Uldis

    Ir cilvēki, kuri diskus diezgan biezā slānī patērē (no pieredzes), tāpēc var teikt, ka pirkšana ārzemēs nav tas labākais risinājums…

    normunds- ne jau 2-3 saņi šeit figurē, bet 10-20…

    Atbildēt
  10. jurciks

    normim:

    ja tie 20-30 sanji aizietu vaco lauzu pansionaatam, es iespeejams buutu ar mieru maksaat arii 50 sanjus, bet ja tie sanji kaut 1 vai 2 aiziet pakaljai tad nu atvaino mani es maksaat netaisos, jo parasti matricaas visi raksta word dokumentus vai bildes, visu piraatisko sen jau taa vairs neizplata…

    Atbildēt
  11. normunds

    jurciks, tā ir tava problēma. Šie santīmi neaiziet akkalaa, bet autoriem, akkalaa tos tikai iekasē, bet tas tevi nemaz neinteresē, aizskaiti piečuku pansionātam.

    Atbildēt
  12. Dārzenis

    normunds, viss būtu ok, bet tava pārstāvētā kompānija tiesīga iekasēt 24% un tas ir par autoratlīdzībām, kas notiek ar šo nodokli man tiešām nau ne jausmas. Varbūt padalīsies informācijā, kā ši nauda tika sadalīta?

    Atbildēt
  13. Andron Mc

    Aizpisiet nahuj klabekļus! Jobanie lameri un kuņasbērni. Ko var bļed pļūtīt? Nu cik var? Neapnīk? Ir fakts – tirgo programmu diskā nevis tukšu matricu. Ko jūs vel pļūtat?

    Atbildēt
  14. weedy

    Normund, piedod, bet tu vai nu esi pilnīgs idiots vai tev ir labi samaksāts.
    Vairākas reizes ir publicēti AKKA/LAA finanšu pārskati, kur ir labi redzams, ka autoriem no iekasētā aiziet pietiekami maza summa, pie tam par kādiem f*king autoriem ir runa, ja pārdodot disku tur nav NEVIENA autora darba un nevar zināt kura autora darbi tur tiks rakstīti.
    Zinot kā tas Latvijā notiek, šie ienākumi, par cik, tiem nav nosakāms tālākā maksājuma mērķis (konkrēts autors), visticamāk, tiek likti zem “citi ienākumi”, kas ir pozīcija, ko AKKA/LAA vai jebkurš cits, kas to iekasē var izlietot kā vien vēlas (kā miljonus citu nodokļu maksātāju līdzekļu).

    Un tu vari droši aizvērties, jo tu visiem esi galīgi apnicis ar savu bezjēdzīgo pašreizējās varas lobēšanu kā vien iespējams. Pat tad, ja tu nevari pilnīgi atklāti pateikt, ka nav taisnība, ka esošā vara kārtējoreizi ir rīkojusies savtīgi, bezjēdzīgi vai vienkārši muļķīgi, tu visiem spēkiem centies samazināt uzskatāmo kaitējumu.
    Ej uzroc mazdārziņu, vismaz tu būsi Latvijai kā palīdzējis.
    Idioti, kas “kušina” pārējos, ka “tā nemaz nav”, “nemaz tik slikti nav”, “velns nav tik melns kā to mālē” mums galīgi nav vajadzīgi, tieši šo idiotu dēļ pie varas ir cilvēki, kuri valsts kasi uzskata par savu kabatu – citā valstī pie identiskas situācijas būtu izcēlies pilsoņu karš vai vismaz pamatīga ārdīšanās.

    Atbildēt
  15. droom

    #19 skarbi, specigi un .. pievienojos.

    It ka jau Normunds visnotalj skaisti un pareizi visu raksta, bet pats pamats ir galigi skjersam. Jaa, man pie kajas cik tur santimu ir vairak/mazak par matricu, bet pati doma, ka kads var uzlikt kaut kadu nodokli, kas pec butibas ir galigi ne pa temai! Par to ari viss stasts manuprat. Ai, zb par to pat rakstit

    Atbildēt
  16. Paksis

    AKKA/LAA ir kā čūska, kas mēģina norīt pati sevi no astes gala. Nekādu CD ierakstu tirgošana, saprātīgs naudas sadales mehānisms, nekādi negauši par starpniekiem, saprātīga cena par lejuplādi un pietiktu visiem, gan autoriem, gan iekasētājiem.

    Atbildēt
  17. normunds

    weedy, pirms ar putām uz lūpām apgalvot, ka akkalaa pārskatos ir kaut kas redzams, es tev iesaku izlasīt vismaz vienu no tiem. Nu tas tā, lai tu neapgalvotu, ka iekasētā tukšo datu nesēju atlīdzība tiekot slēpta zem “citi ienākumi”. Tad kad tu būsi atradis šo pārskatu, aizej pie laacz un izlasi ko viņš ir uzzinājis par tukšo datu nesēju nodokli.

    p.s tikai pēc tam nenāc te un nekreņķējies par stulbo pasauli un mani kā tās sastāvdaļu, es neesmu vainīgs pie šīs kārtības.

    Atbildēt
  18. cu

    haha, nepamatotā matricu nodeva ir arī vismaz kāds atspaids p2p pirātismam. Nujā, bet kā tad ar tiem, kas kačā un matricās neraksta un kā ar tiem nabadziņiem, kas matricas pērk bet pirātiskus materiālus nekačā? Jā, nu, traģiski, bet tā tai dzīvē ir, virs zemes nav taisnības utt.

    Atbildēt
  19. x

    BD to dara jua nez cik sen.
    Kūļļinks pamodies ar vairāku gadu aizkavēšanos.
    BD tā tirgo diskus kopš pieņēma tos nodokļus.

    Atbildēt
  20. Oto

    to normunds:

    Ja uzskati, ka ar iekasēto nodokli viss ir kārtībā, tad paskaidro pamatojumu tam kā viņš tiek aprēķināts.

    1. audiokasetes — 0,03 lati, videokasetes — 0,06 lati, minidiski (MD) — 0,03 lati, CD-R, CD-RW — 0,10 latu, DVD-R, DVD-RW — 0,20 latu.

    No tā sanāk, ka CD diskā var ierakstīt 3x vairāk mūzikas nekā kasetē, lai gan realitātē ir tieši otrādi. Kasešu ietilpība ir 90min(piekam bezgalīgs bitreits) a kamēr CD tikai 74min(1411.2kbps) vai dažos gadījumos 80min. Es saprotu, ka CD var rakstīt arī video, bet vienalga neredzu, kā akka var pamatot paaugstināto tarifu ejošākajām precēm un neņemt vērā CD rūpnīcā noteiktos parametrus.

    2. Pēc tarifa sanāk, ka autori, kuru dziesmas/darbi ir īsāki un saņem lielāku atlīdzību nekā bēthovens, kura 1 skaņdarbs knapi ielien diskā. Kopš kura laika skaņdarba ilgums padara to par vērtīgāku vai mazvētīgāku.

    Kā nemaksāt nodevu? Vienkārši, pirkt CD-mini standartu, tas noteikumos ar nodokli netiek aprēķināts un pēc parametriem ir pilnīgi atšķirīgs, lai to varētu pavilkt zem cd-r

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mini_CD

    Atbildēt
  21. normunds

    nekā bēthovens

    ņemot vērā, ka autortiesības pašlaik ir 70 gadus pēc autora nāves, Bēthovena piesaukšana ir maigi sakot nevietā.

    Atbildēt
  22. Oto

    Bēthovens bija salīdzinājumam, to ka autortiešības viņu neskar es zinu 🙂 Ar autortiesībām ir tā, ka tās vismaz ASV tiek pagarinātas tiklīdz Mikipele draud nonākt publiskā telpā.

    Atbildēt
  23. ZBH

    normund, pirms suuti cits lasiit pakalju paarskats, izlas ka pats nodevs apreekin metodik.
    a to kaukaa nekonsekvent sanaak.
    un nodevs shitie autortiesiib zhiidubraalj (es nerunaa par tikai LV, jo mums faktisk notiek dubultaa apliksan, neir nekaads atlaids tam, kam razotaajs sav mzdu jau cenaa ieklaavs un savaa galaa atpogaajs, kaa, piem. t.s. Audio- un Video- matricaam) iraid salikus ne tikai plaaceniem, bet arri rakstekliem (vismaz Vaacijaa), haardiem, DV kameraam ar cipar ieej.
    mans peec principaa var spraagt kaut badaa taut, deel kurs tiek paarkaapt man nevainiigum prezumpcij. paraadiet man veel likums, kuros man buut jaapieraad, ka es neiru kamiels. neir taad, tikai pleeseejtiesiibs. plus veel nenormaalais sod nesameeriigums (it iipas pastoties uz paareejo nodariijum sodiem). un taapee es shitos pilliig pamatot neieredz kaa skir, kas izlobeejus sev nenormaals privileegijs. ties sii priviligeetiib rosin domaat, ka ar kukuldosan.

    Atbildēt
  24. ZBH

    normundam veel : btw, ja jau tev apmierin tav poziicij “man uz 3 matricaam gadaa poh taa nodev”, tad nafig tev peeksn koz kaulaa cit poziicij “deel mans tie multimiljonaar nabagaak nepaliks”? vin tak nepaliks nabagaak.
    vis shitie zhiidubraalj kaukaa neiedomaajs, ka iraid augstaakajaa meeraa nekonsekvent kaukt par nabag nesanemosajiem maaksliniekiem, kad jau cik gads no viets MTV Cribs raad, ka shiem liidz badam kaa kurmjiem liidz Meenesim.

    Atbildēt
  25. Toska

    Nezinu, kas to izdomaja, bet tas ir vnk. debīli, ielikt to uzlecošo joslu IE is missing updates.. un tad redirektēt uz Mozilla…

    Atradušies Mozilla fani.

    Atbildēt
  26. kookins

    priekš manīm cd-r un dvd-r un līdzīgie vairs nav aktuāli. savā laikā patērēti lielos daudzumos, rakstot tajos gan legālas, gan nelegālas lietas. tagad vienīgi aktualizējas jautājums par HD uzfilmētā materiāla glabāšanu, kas pagaidām mājo uz cietņa.

    domāju, šī kņada ap kaku-aku ir lieka, jo kas matricas patērē lielos daudzumos, neiepērkas rimi/maksimās un datorsalonos. tas no pieredzes.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *