Yandex maina zīmolu

Webplaneta raksta, ka Krievijas lielākais meklētājs Yandex naktī no svētdienas uz pirmdienu ir nomainījis savu logotipu.

Vecais

Jaunais

Tagad tas esot kļuvis krieviskāks.

Lai arī ko tur rakstītu viņu oficiālajā blogā, tomēr man šķiet, ka šī maiņa ir saistīta ar esošo situāciju Krievijā.

В официальном блоге компании называются причины такого поступка: оказывается, слово “Яндекс” стало частью русского языка. “Оно склоняется и ни у кого не вызывает затруднений. А составное “Яndex” в любом русском тексте смотрится странно, да и набирать на клавиатуре его неудобно”, – рапортует блог. Хотя не очень понятно, с какой целью и в какой ситуации юзеры будут набирать на клавиатуре составное слово.

Līdz ar karu Gruzijā Krievijā visos medijos masīvi tiek uzspiesta propaganda, kas spēlē uz patriotiskām jūtām. Līdz ar to arī bizness izmanto šīs tendences un piemēro savu produktu vietējiem apstākļiem. Ņemot vērā to, ka Google iegulda miljonus, lai iekarotu Krievijas tirgu, Yandex grib noturēt savu pozīciju, izmantojot mentalitātes īpatnības.

Iespējams, ka tā ir kārtējā Gulbīša iegriba, bet nez kāpēc man šķiet, ka tas tomēr ir pārdomāts solis kompānijas stratēģijas realizēšanā. Kaut kā baigi pārgudri sanāca.

Lai saprastu par ko es rakstu, vajag nedaudz iz vēstures un pāris ciparus. Kontekstuālās reklāmas tirgu Krievijā labi raksturo šīs rindas no raksta Webpronews.

Contextual advertising in the Russian market has boiled down to a couple of players: Yandex, which provided an assessment of such ads in Russia, and Begun.

Yandex claimed it has between 55 and 60 percent of the contextual ad market, based on revenue. Begun followed that with 30 to 35 percent. Everyone else, including Google’s AdWords, is chasing the leftovers.

Šis arī ir labs.

Those budgets aren’t huge in number yet, totalling only $210 million. But they have doubled year after year since 2005, showing a growing acceptance of contextual advertising by Russian companies. Their advertisements have been displayed to viewers about 140 million times per day on weekdays, Yandex said.

No Yandex bloga šie cipari kaut ko varētu izteikt.

Russia’s internet advertising market was worth $420 million dollars in 2007. Of that, about a quarter, or $110 million, comes from search-related adverts.

Aptuveni skaidrs, ka summas šajā interneta reklāmas biznesā ir gana lielas, lai būtu jēga par šo tirgu cīnīties arī Googlei. Yandex tika atzīti par tehnoloģiju pionieriem 2008. Tā kā konkurents tas ir gana nopietns, pat tādam spēlētājam kā Google.

Vēl nedaudz par Googles dominanci vs. Yandex spēku Krievijas tirgū.

There’s only four countries in the world where Google doesn’t dominate the local search market, and Russia happens to be one of them.  To be more specific, Google only handles around 21% of total searches while the top honors go to eight year-old Yandex who holds 55% of the total market, or roughly 8 million searches per day.

Lai cīnītos ar vietējiem spēlētājiem Google tērē 250 000 $ ik mēnesi vides reklāmās un nosaukuši to Maskava 2.0.

Šis citāts labi raksturo domu, ka produkts ir jāpiemēro vietējiem apstākļiem, lai atbilstu tā reģiona tradīcijām.

«Google давно стал русской поисковой машиной, которая ищет и «думает» по-русски, – говорит генеральный директор «Google Россия» Владимир Долгов. – Наша кампания явилась еще одним подтверждением этому. Разрабатывая сообщения, мы смотрели на информацию глазами москвичей – насколько интересной и полезной она будет для них в каждом конкретном месте».

Beigās Google saprata, ka vieglāk ir nopirkt vietējo spēlētāju Begun, nekā mēģināt cīnīties ar saviem spēkiem.

MOUNTAIN VIEW, Calif. (July 18, 2008) – Google (NASDAQ: GOOG) announced today that it has signed an agreement with Rambler Media to acquire ZAO Begun (“Begun”), a leading Russian context advertising service, for $140 million, subject to customary adjustments. This agreement emphasizes Google’s commitment to improving the service it offers users, partners and advertisers in Russia, where digital advertising is currently experiencing rapid growth.

Gada sākumā Yandex ierindojās pasaules Top 10 meklētāju sarakstā.

The top Internet search engines are as follows
1 Google sites 62.4%
2 Yahoo sites 12.8%
3 Baidu.com Inc. 5.2%
4 Microsoft sites 2.9%
5 NHN Corp. 2.4%
6 eBay 2.2%
7 Time Warner Network 1.6%
8 Ask Network 1.1%
9 Yandex 0.9%
10 Alibaba.com Corp. 0.8%
Yandex blogā būtiskākais teikums varētu būt šis.
Основное отличие от всех предыдущих в том, что он целиком написан на кириллице
Un pamatojoties uz šo visu man ir radusies pārliecība, ka Yandex ar šo gājienu grib nostiprināt apmeklētājos pārliecību, ka tas ir “naš” vai “svoi” produkts, lai amīši nelien viņu tirgū ar saviem produktiem.
Сегодня «Яндекс» — слово из повседневного обихода пользователя интернета. В Сети часто встречается «А что, Яндекс уже отменили?», «Одиночество — это когда с днем рождения первым поздравляет Яндекс», «Все вопросы к Яндексу». Многим уже кажется, что так было всегда. В некотором роде это правда — Яндекс действительно появился одновременно с массовым интернетом, когда доступ в сеть перестал быть уделом избранных технических специалистов. Но само слово «Яндекс» — искусственное, имеет своих авторов и свою историю.
Teiksim Latvijā jau ir iegājies teksts “Googlei pajautāji?”, vai arī “Iegūglo pats”.
Drukātā reklāma iz Ļebeģeva krājumiem.

3 thoughts on “Yandex maina zīmolu

  1. cyxob

    pats arī dažreiz izmantoju ya.ru (atšķirībā no yandex.ru nav nekā izņemot inputbox’a meklēšanai) kā alternatīvu meklētāju bildēm. bet turpmāk atturēšos. urrāpatrioti krīt uz nerviem.

    Atbildēt
  2. Atbalss: Aizliedza pārdot Googlei 100% Begun akcijas | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *