Studiju un studējošā kredīti

Man ir paveicies, jo savulaik par studijām nebija jāmaksā, tā kā biju teicamnieks un saņēmu paaugstināto stipendiju. Pēc tam sāku strādāt un biju spējīgs samaksāt par studijām pats, bet grūtākajos brīžos piepalīdzēja vecāki. Bet ir cilvēki kuriem dzīvē veiksmes ir mazāk, tad viņiem ir vai nu jāatsakās no studijām vispār, vai arī jāņem kredīts. Agrāk, kad kredītus studijām nevarēja dabūt, daudzi mani kursa biedri neturpināja mācības, bet aizgāja strādāt. Šobrīd viņi būtu paņēmuši kredītus. Es no studiju un studējošo kredītiem neko nesaprotu, bet man šķita interesants rakstiņš par Endija pieredzi ar kredītiem.

No sākuma atgādināšu ko īsti nozīmē katrs kredīts. Studiju kredīts ir tāds, kas paredzēts studiju maksas segšanai. Studiju laikā par kredīta izmantošanu procenti nav jāmaksā, bet pēc studijām 5% gadā. Studējošā kredīts ir paredzēts ikdienas tēriņu segšanai. Par šī kredīta izmantošanu jau tā saņemšanas brīdī jāmaksā 5% gadā no izmaksātās kredīta summas. Jāpiezīmē, ka šie ir valsts galvotie kredīti.

Varbūt kādam studentam noderēs, lai nesastrebtu karstu.

Savā studenta karjeras laikā paspēju uzkrāt Hansabankā parādu 4030Ls apmērā, bet SEB Unibankā 600Ls apmērā. Līdz ar to rupji rēķinot, studiju laikā esmu uzkrājis 4500Ls lielu parādu.

Es vispār nemīlu dzīvot uz parāda, lai gan esmu pircis preces uz nomaksu un nenožēloju, ka tā izdarīju.

27 thoughts on “Studiju un studējošā kredīti

  1. esirback

    Sāku strādāt, laimīgi atteicos. Februārī no konta noskaitīsies pēdējais maksājums 🙂 Tā vietā varēs uz krīta paņemt kādu sūdu.

    Atbildēt
  2. Piu

    Es kredītu nedabūju 2x, jo manā laikā bija v ajadžigi 2 galvotāji, bet man bija tikai 1. Bija runāties uz pilsētas domi, ko darīt. Solīja nogalvot. Atteica nedēļu pirms pēdējā termiņa. Citu gadu varbūt, bet šogad nesanāks…
    2x mēģināju – aizgāju strādāt.

    Atbildēt
  3. Antons XIV

    Es te ar nesen uzmetu aci jamiem kredītiem, studējot lu 3 gadus un maksājot 1300Ls gadā pēc kredīta atmaksas, kas ilgst 10 gadus, sanāk pārmaksāt gandrīz divtik, kautkur pie 7000Ls, tā ka netaisos šitos šausmīgos kredītus ņemt, lai arī uz to laiku, ja vien izglītība nebūs kļuvusi par bezmaksas pakalpojumu, cenas būs izlīdzinājušās un, iespējams, es pēc 10 gadiem būšu samaksājis daudz zemāku summu par studijām, nekā tās maksās kredīta atdošanas brīdī, tomēr pagaidām tādi skaitļi uzdzen šausmas. Paldies, atturēšos. LU un bankas peļņa man nerūp.

    Atbildēt
  4. hu

    sāku strādāt, pēc gada sāku studēt nometot ik gadu pāri 800 latiem bez kredītiem. laikam jāsaka, ka paveicās, ka neņēmu to kredītu

    Atbildēt
  5. ivanZ

    ļoti sen bija nepieciešams samaksāt par studijām – 800Ls tika paņemti kā studiju kredīts SEB Unibankā, kopš tā laika ar procentiem tas audzis vismaz līdz 1000. Cool!

    Atbildēt
  6. RedStar

    Ne vienmēr ar kredītiem ir tikai bēdīga pieredze. Man pašam ir bijusi tā veiksme gan bakaluru, gan maģistru visu laiku noturēties budžetā, bet pie tā lielā mērā bija vainojams salīdzinoši lielais budžeta vietu skaits.
    Ir jau arī tāda lieta kā rotācija. Piemēram, mana draudzene savulaik paņēma kredītu, samaksāja naudu – tolaik 450 Ls par pirmo semestri (vai pat gadu, neatceros vairs) un pēcāk veiksmīgi ierotēja budžetā. Ja pirms 3.5 gadiem tā bija paliela nauda, tad tagad jau liekas salīdzinoši smieklīga.

    Atbildēt
  7. laura

    Nezinu, kur jūs mācaties, bet es iekš RTU Uzņemējdarbības un vadības bakalaura semestrī maksāju 250Ls 🙂 Nav nemaz tik traki, un var bez visādiem kredītiem iztikt

    Atbildēt
  8. PO

    man gan visai pozitīva attieksme – tajā laikā paņēmu gan vienu (bakalaurs) gan otru (maģistrs), parēķinot, kāda tagad inflācija , man pat galvā veidojas apziņa, ka es vēljoprojām pelnu 😉

    Atbildēt
  9. Vaards

    Laura, ar uznjēmējdarbību un vadību varēsi nodarboties pēc gadiem desmit. Gadiem desmit, kas nostrādāti profesijā. Tas pats attiecas uz juristiem un citiem lētā gala produktiem.

    Atbildēt
  10. xr

    Kaut kad bakalaura laikos arii es njeemu studejoshaa krediitu, jo nebija no kaa dziivot. Maaciibas pamest arii netaisiijos lai vareetu pelniit… pabeidzu Bakalaurus, Magistrus, iestaajos Doktorantuuraa un mieriigi nokaartoju (atdevu) visu krediitu vienaa piegaajienaa. Es uzskatu ka labaak ir panjemt krediitu un ieguut izgliitiibu un tad pelniit normaalu algu, nevis pie pirmajaam gruutiibaam padoties un aiziet straadaat… Bet diemzjeel tagad ne visiem ir lemts dabuut krediitu – manupraat agraak tas bija vieglaak….

    Atbildēt
  11. DD

    es dabuju studiju krediitu uz paars sotakiem (toreiz baigaa nauda). Nu tas bija man PC iegaadei 🙂 Studijas taa ari nepabeidzu – un labi vien ir…

    Atbildēt
  12. Rukicc

    Krediitu njeemu bakalauru studijaam 1. gadam, taalaak jau tiku budzetaa, atdevu kad beidzu magistrus, kaut vareeju aatraak bet procentus saak reekjinaat peec studiju beigaam… 🙂 taa teikt no vienas algas nomaksaaju…. 😀 Ar magistru gan bija bik neomuliigaak paliku kaads 5 aiz budzeta striipas bet tur rotaacija nebija un summas ne tuvu nebija 1. gada bakalaura gada maksai….. 1050 Ls/gadaa. Skrobe protams bija par tiem kas tika budzetaa bet taa arii nepabeidza un notinaas izcakareejo potenciaalaas budzeta vietas….

    Atbildēt
  13. j

    vajag normāli mācīties. tad nebūs jāuztraucas par kaut kādiem kredītiem 😀 ak, jā, ļoti daudz brīvu budžeta vietu paliek dažādās inženierzinātnēs..

    Atbildēt
  14. haa

    un nu CLX kļūst par pilnvērtīgu atgremotāju 🙂
    proties! agrāk taču bija par ko rakstīt un arī rakstīji, bet tagad…

    Atbildēt
  15. es

    Tiem, kas sajūsminās, ka to kredītu gadu gaidā noēd inflācija varu pavēstīt vienu ne tik ļoti priecīgu ziņu. Ja esat lasījuši līgumus, tad tur ir smuki apstāstīts, ka banka var palielināt atmaksas % atkarībā no inflācijas procentiem. Respektīvi aug inflācija aug atmaksas summa. Bankā jau nestrādā idioti un neies sponsorēt studentus. 🙂

    Atbildēt
  16. Velko

    Khmm… savā laikā ne pie kāda “kretīna” (kā man patīk to saukt) netiku, senči arī nevarēja palīdzēt, nācās meklēt darbu un sanāca galu galā pamest mācības 1 semestri līdz bakalauram. Tagad par dzīvi nevaru sūdzēties, tomēr jau 8-o gadu moka domas, ka reiz taču to RTU vajadzētu pabeigt…

    Atbildēt
  17. mxz

    Man piešķīra banka bezprocentu kredītu 15000 Ls apmērā 1.gada studiju maksas segšanai. Respektīvi, procenti ir, bet procentus maksā valsts, nevis es. Atmaksāt man jāsāk gadu pēc studiju beigšanas un jāatmaksā pilnībā 10 gadu laikā.

    Atbildēt
  18. kk

    Automašīnai bija kredīts. Neko patīkama tā mēnešmaksa nav, ja vēl tai brīdī darbu maini … un ar naudām tā jau grūti … un tad tev atvelk … vispār bads

    Atbildēt
  19. Edzus

    Mūsdienās visi vārās, pelnīt vēlas visi. Tikai dažreiz sanāk iegrābties, tad jāmeklē, kurā iestādē meklēt palīdzību

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *