Kibernoziegumi – grāmata par noziedzīgiem nodarījumiem pret informācijas sistēmu drošību

Biznesa augstskola Turība esot izdevusi jaunu grāmatu Kibernoziegumi, kas veltīta noziedzīgiem nodarījumiem pret informācijas sistēmu drošību.

Monogrāfijā pētīts informācijas sistēmu drošības juridiskais saturs un pazīmes, kas nodala kibernoziegumu no tradicionālā noziedzīgā nodarījuma. Grāmata paredzēta juridisko, tehnisko universitāšu studentiem, kā arī tiesnešiem, prokuroriem, policijas darbiniekiem un citiem, kas interesējas par informācijas tehnoloģiju piemērošanu tiesību sfērā.

Kibernoziegumi

Neslēpšu, ka jau labu laiku interesējos par kādu literatūru, kas izskaidrotu kibernoziegumu nianses Latvijas likumdošanā. Jācer, ka grāmatā būs saprotamā valodā izskaidroti interesējošie likuma panti.

Internetā šīs grāmatas cena svārstās no 11.15 līdz 13.39Ls. Pagaidām vēl neesmu izdomājis vai esmu gatavs šķirties no šīs summas.

Grāmatas Kibernoziegumi saturs:

I nodaļa. Kibernozieguma jēdziens

1.1. Kriminālatbildības jēdziens

1.2. Noziedzīga nodarījuma jēdziens

1.3. Kibernozieguma jēdziens

II nodaļa. Kibernoziegumu sastāvs (corpus delicti)

2.1. Vispārīgā noziedzīga nodarījuma sastāva analīze

2.2. Noziedzīga nodarījuma objekts

2.3. Kibernoziegumu klasifikācija pēc grupas objekta

III nodaļa. Noziedzīgie nodarījumi pret informācijas sistēmu drošību

3.1. Noziedzīgu nodarījumu pret informācijas sistēmu drošību vispārīgs raksturojums

3.2. Noziedzīgu nodarījumu pret informācijas sistēmu drošību objektīvās puses vispārīgais raksturojums

3.3. Darbības – patvaļīga piekļuve krimināltiesiskais raksturojums

3.4. Noziedzīgā nodarījuma subjekts

3.5. Subjektīvā puse

3.6. Krimināllikumā ietverto noziedzīgo nodarījumu pret informācijas sistēmu drošību (241. – 245. pants) salīdzinošā analīze

9 thoughts on “Kibernoziegumi – grāmata par noziedzīgiem nodarījumiem pret informācijas sistēmu drošību

  1. flipo

    Es nez, cik esmu lasījis iepriekšējos viņa darbus, man šīs Ķina grāmatas neliekas pārāk gudras… pat neskatoties uz to, ka viņu ievēlēja (lasīt ielika) par Satversmes tiesas tiesnesi. Bet var jau būt ka čalis ir progresējies, un mani spriedelējumi ir diezgan nepamatoti..

    Atbildēt
  2. Andris

    Pēc visai līdzīgu U.Ķ. grāmatu savulaik nācās šķirstīt, bakalauram tēmu meklējot. Grāmatu paņēmu bibliotēkā, mazliet pašķirstīju un neko interesantu neatradu. Bet neesmu jau nekāds jurists, lai fanotu par tāda veida literatūru.

    Atbildēt
  3. xlt

    Ķinis ir viens no tiem nedaudzajiem juristiem, kas Latvijā vispār kaut ko saprot no “kibernoziegumiem”. Tiesa, tehnisko zināšanu trūkums viņu šad tad pieviļ.

    bet būs jānopērk un jāpalasa tā grāmata. paldies par info.

    Atbildēt
  4. PFound

    Jāpiekrīt flipo. Ķiņa raksti parasti ir `bil bi čelovek – statja naidjotsa`, bet vērts izlasīt arī tādu viedokli.
    Pavecāka alternatīva ar kuru var(varēja) tiesās uzvarēt:
    http://bh.deals.lv/raksts18-1-1.html

    Atbildēt
  5. Grrr

    Es atceros, kad viņš mums .pirms gadiem ~6 kaut ko stāstīja par šo tēmu, man radās iespaids, ka viņš nesaprot, ka kaut kādas, piemēram, weblapas “deface”-ošana varētu tikt saistīta ar ielaušanos un/vai nelikumīgu datorsistēmas izmantošanu.

    Atbildēt
  6. Andris

    Diez vai urķiem šī grāmata būs saistoša. Tā ir par tiesībām nevis kā uzlauzt macintosh. Tiesībās eksistē jēdziens “Tehnoloģiskā neintralitāte”, kuras nozīme – jo tālāk no IT specifikas jo vieglāk piemērot normu.
    P.S. Tā kā visām Kibernoziegumu konvencijas dalībvalstīm (t.sk. Latvijai) jānodrošina princips, viss kas nelikumīgs reālā vidē, ir nelikumīgs e-vidē, tās jebkuru noziedzīgu nodarījumu pret IT var attiecināt pēc tradicionāliem KL pantiem. Tā ka bažām nav pamata, iesēdinās tāpat.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *