Latvia Internet Exchange palielina jaudu līdz 10 Gbps

Kaža raksta, ka Latvia Internet Exchange (LIX) ir palielinājis jaudu līdz 10Gbps.

Trīs Latvijas viena no galvenajiem interneta mezglpunktiem Latvia Internet Exchange (LIX) partneriem, Lattelecom, Latnet serviss un Telia Latvija, palielinājuši LIX jaudu līdz 10 gigabitiem sekundē (Gbps) no līdzšinējā 2 Gbps.

Jaunievedums ir ne tikai jaudas palielinājums, bet arī pāreja uz Layer 3.

Datu plūsma jaunajā LIX arī pacelta uz t.s. trešo līmeni (Layer 3), kur lietotājam pastāv iespējas regulēt dažāda rakstura datu prioritāti savā kopējā caur LIX sūtītā datu plūsmā (piem., labas kvalitātes video straumes u.tml.) kā arī regulēt datu plūsmas kvalitāti līdz gala saņēmējam.

Lai saprastu, ko dos Layer 3, nāksies nedaudz palasīt dokumentāciju, bet te viens izrāvums no kāda salīdzinājuma Layer 2 vs. Layer 3.

Layer 2 networks forward all traffic, especially ARP and DHCP broadcasts. Anything transmitted by one device is forwarded to all devices. When the network gets large enough, the broadcast traffic begins to create congestion and decreases network efficiency.

By contrast, layer 3 devices restrict broadcast traffic such as ARP and DHCP broadcasts to the local network. This reduces overall traffic levels by allowing administrators to chop networks into smaller parts and restrict broadcasts to only that sub-network. This means there is a limit to the size of a layer 2 network. A layer 3 network, prperly configured, can grow to any size.

Šis prieks esot izmaksājis Ls 300 000.

LIX partneri tuvākajās dienas paziņos, ka LIX uzlabojums maksājis ap LVL 300 000. Ievērojami uzlabota tīkla aparatūra un tehniski jauda varētu sasniegt 20 Gbps.

LIX lapā informācija nav mainīta 100.gadus. Tagad varēs piezīmēt klāt nullītes. 🙂

LIX shēma

12 thoughts on “Latvia Internet Exchange palielina jaudu līdz 10 Gbps

  1. Pēteris Krišjānis

    DD: Es domāju ka jutīs gan. Vismaz to, ka provaideru ātrums uz citiem provaideriem nesamazinās tāpēc, ka ir pieaudzis ļoti apjomīgi lietotāju skaits.

    Atbildēt
  2. Chebureks

    Njehuja sev…
    Vismaz iekš banānrepublikas kāds tomēr vēl dara nopietnu stuff. par tiem gbps huiņa, bet layer2->3 ir nopietnāk.

    Atbildēt
  3. PLB

    RTU arī būvē savu 10 gbps otisko tīklu…kopumā šadas linija būs vairaku desmitu km garumā pa visu rīgu (starp daudzām fakultātēm)…
    nesen tika pierubīts 2.5 Gbps Geant (eiropas akadēmiskais tīklis) links no ārzemēm….taka arī tajā virzienā viss notiek.

    Atbildēt
  4. SkaKri

    Diemžēl laikam piekritīšu DD: tuvākā pusgada (tas tā, optimistiski) laikā “overall” lietotājs to diez vai izjutīs. Jādauzās pie ISP durvīm “hei, es gribu to ĀTRO internetu!”. 🙂

    Atbildēt
  5. CooLynX Raksta autors

    Jancis, ja lasi angliski, tad vari izlasīt par to sīkāk http://en.wikipedia.org/wiki/Trackback

    Vai arī īsā versija latviski http://lv.wikipedia.org/wiki/Trackback

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *