Latvijas digitalizācija turpinās

Ir divas ziņas – viena laba, otra, kā parasti, nevisai. Labā ziņa ir tāda, ka beidzot arī satelīttelevīzijas komplektu (DVB-S) īpašnieki, kuriem nav pieejamas kabeļtelevīzijas un nav lietošanā DVB-T digitālais uztvērējs (šajās frekvencēs jau labu laiku var skatīties vietējos kanālus), varēs baudīt vietējās televīzijas – LTV1 un LNT no Sirius. Bez raidītāja pārskanēšanas man vakar rādīja LTV1. LNT pagaidām esot tikai pierakstījies NITā (network information table), bet vēl neko nerāda. Par LTV7 nav ziņu, lai gan šis būtu tas kanāls, ko kā reizi tieši tagad arī gribētos skatīties, no vietējām televīzijām. Oficiālo informāciju par šo kanālu parādīšanos ēterā tā arī neatradu. Tāpēc pārtiekam no tās informācijas, kas ir pieejama.

Sliktā ziņa ir tā, ka baudīt bildes kvalitāti varēs tikai tie, kuriem ir pieejama Viasat karte. Vai nu tiešā veidā, vai arī pastarpināti caur internetu, jo dotais kanāls tiek raidīts kriptētā veidā, izmantojot NDS kriptēšanas sistēmu.

Domāju, ka Sirius spēra šādu soli, jo Latvijā vēl visa nodokļu maksātāju nauda nav “digitalizēta” un silē ir ko ņemt. Attiecīgais kantoris, domāju pamatoti, aizstāv savas tiesības uz vietu pie siles un sāk celt traci (tā pati preses relīze Sirius lapā). Tagad viņi varēs valdībai likt galdā uzskatāmu piemēru, ka viņi ir spējīgi piedāvāt vietējās televīzijas Latvijas tirgum. Es uzskatu, ka bez nopietniem aprēķiniem pateikt kāds risinājums ilgtermiņā būtu labāks nevar, jo kā vienā tā otrā variantā ir savi plusi un mīnusi. Teiksim, ja izmanto satelīta kanālu, tad standarta pakai klāt var dabūt vēl neierobežotu skaitu ar papildus maksas kanāliem, kas tiek raidīti pa visu Eiropu. Ja izmantos DVB-T ar vietējiem raidītājiem, tad kanālu skaits būs ierobežots, jo palaist tikai vienam reģionam (lasi banānu republikai) normālu filmu kanālu varētu būt diezgan sālīti. Jebkurā gadījumā es varu tikai zīlēt kafijas biezumos, jo man nav pieejama informācija par to cik izmaksā viens vai otrs variants. Es jau domāju, ka tautas piečakarētāju mafija panāks savu un beigās tāpat visus apjās. Priecē tas, ka tagad arī Īrijā varēs redzēt Latvijas ziņas. 😉

7 thoughts on “Latvijas digitalizācija turpinās

  1. Edge

    Latvija – banānu republika (dzimtene) ?? Es iesaku lietot ‘ čiekuru’ republika – banāni tomēr ir Latīņamerikas valstu eksportprece ! Cilvēkus, kas tiešām DOMĀ nevis IEDOMĀJĀS nevar tik viegli piemānīt – ne Latvijā, ne Īrijā ( bet rupekļus neciena nevienā pasaules valstī, jo tiem ir vienlīdz ‘ netīras mutes un valoda ‘ , un pasaule rādās vienā krāsā ).
    Ieskaties spogulī, cienītais !!

    Atbildēt
  2. CooLynX Raksta autors

    Edge, izlasīju komentāru vairākas reizes, bet tā arī nesapratu dziļo domu. Izsakies skaidrāk un vienkāršāk. Nevajag runāt caur puķītēm, ja ir ko teikt.

    Atbildēt
  3. Edge

    ”..(.)ka tautas pisēju mafija panāks savu un beigās tāpat visus apjās’ – a ko Tev teikt, ko jautāt ?- ja sevi un savu dzimto valodu necieni ?

    Atbildēt
  4. CooLynX Raksta autors

    Kā man patīk inteliģenti cilvēki. 😀

    Nomainīju nepieklājīgo latviešu valodas vārdu uz citu – daudz pieklājīgāku un ausij tīkamāku.

    Paldies, ka aizrādīji!

    Atbildēt
  5. Edge

    Lūdzu ! – Novēlu cienītajam jauneklim pamēģināt – pieaugt sapratnē un izpratnē, nedaudz ieklausīties savā tautā – palīdzēs tas kļūt vairāk saprātīgam (smadzenes un domāšanu jau nevarēs nomainīt kā datorā plātnes ) ! – vai vismaz sasniegt to ,ko izdarīja 80-o gadu jaunatne – ” ..un neļaušu es mānīt savu tautu” ! Lai veicas !

    Atbildēt
  6. Atbalss: LTV7 būs pieejams Viasat klientiem » Latvijas interneta pods

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *